Darlington Çıkışlı HI-FI Amplifikatör hakkında

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen e154 » 07 Arl 2007, 17:44

değiştiri ver transisitörleri tümden. dirençlerin hepsini neden metal film kullanmadın.
kapibara küsmemişitirde ben kendisine sormuştum lm 4780 ne göre sesi nasıl die oda hiç o kadar deneyemedim demişti. yani projede göülen hoparlörden başka bişi bağlayıp denemediği için bişi diyememiştir....
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen Kapibara » 07 Arl 2007, 18:40

Kimseye küsmüş değilim, sadece bu ara biraz işler sıkışık fazla vaktim olmuyor.
Bu devreyi, doğru düzgün orta ve tiz hoparlörüm olmadığı için deneme şansım olmadı o yüzden ne desem yalan olur.
Sadece resimlerini gördüğünüz subwoofer ile deneyebildim ve o tür bi sorunla karşılaşmadım.
Devreyi yapıp deneyen başka arkadaşlarda vardı sanırım, onlarda izlenimlerini yazarsa faydalı olacaktır.
Eğer sadece alt frekanslarda düzgün çalışıyorsa bu durumda elimizde oldukça basit ve ekonomik bir subwoofer amplifikatörü var demektir. :?
Kullanıcı avatarı
Kapibara
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya

Tabiki küsmeyiz :)

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Arl 2007, 23:20

Yaptığım denemeler sonuç vermedi. Aslında sanki bir parazit kapıyormuş gibi bir durum. Ama her iki kanalda da olması ilginç. Farklı ses kaynakları ile de durm değişmedi. Bazen berrak bir ses alıyorum, bazen gidiyor çarpık çurpuk ses geliyor. Pink noise verdiğimde ise bariz belli oluyor sorun.

Aslında bu kadar basit bir devrede daha kolay bir çözüm olabileceğine inanıyorum. Yarın topraklama konusunda biraz daha çalışacağım. Diğer arkadaşlardan gelecek uyarıları beklemeyi düşünüyorum, sonrasında artık bakalım.

Sevgili E154, neden metal film direnç kullanmadım?

1. Bu devredeki dirençler kritik değiller.
2. Kabipara ve de devrenin kaynağındaki amca bu konuda birşey dememiş.

Transistörleri değiştireyim, bari oldu olacak devreyi de yeniden yapayım :)

Transistör sorunu olduğunu sanmıyorum, aslında devre gayet stabil çalışıyor, soğutucu ısınmadı bile.

Ama halen baslarda keyifli bir ses çıkıyor, bakalım, yeni bir fikir gelene kadar diğer devrelerle uğraşmayı düşünüyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen e154 » 08 Arl 2007, 01:44

birde geri besleme hattındaki 470R ile 100uF lık elemanlarla oyna.. hem metal film kullanman için illaki krıtik olması şart deil ya imkan varken yinede kullan zarar etmezsin... :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: birde tıp 41 üstündeki 100pF kararlı çalışmasını sağlıyo die biliyorum ama kapasitesi küçük olduğundan yüksek frenkansa etki edebilir..
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 08 Arl 2007, 02:02

farklı bi görüş olcauk ama çıkış transişstörlerini base uçlarından şaseye 1k lık direnç ile bağlamayı dene bu sorunu çözebilir benim 1000W lık devredede buna bene bi sorun vardı ve bu şekilde çözmüştüm. diğer yandan çıkış hattıına bağlı olan yani bi ucu çıkışa bağlı olan 10uf/63Volt luk kondansatörüde kontrol et istersen sorun ondanda kaynaklanıyo olabilir görüşündeyim
grii_35
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e154 » 08 Arl 2007, 15:33

valla ben dayanamıycam artık şimdi malzemeleri almaya gidiyorum artık akşama biter çalıştırırım inşallah. elimde 2*28 V trafoda emanet. inşallh yeter..
e154
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Denemeye Devam

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 08 Arl 2007, 17:08

Teşekkürler arkadaşlar, denemeye devam ediyorum.

Çıkış transistörlerinin base'lerini 1K ile toprağa bağlamak ilginç, ancak nasıl bir sonuç verir bilemiyorum, devre şemasını değiştirmiş gibi olurum galiba.

Öncelikle kondansatörleri kontrol edip en son bunu deneyebilirim. Bu arada soğutucuyu topraklamadım, toprak hattı olarak trafonun orta ucunu kullanıyorum. Bilgisayardan gelen kablonun toprağı da bağlı. Amfi tarafında özel başka bir topraklama yapmadım.

Bakalım ne sonuç çıkacak.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 09 Arl 2007, 13:00

Resim

Resim

sabah 07:00 da yapmaya başladığım devreyi bitirdim.. beklediğmin çok ötesinde gerçkci bi sesi var.. tizlerde çatlama falanda yok. lakin çok <kaliteli tiz vereceğinden kuşkuluyum yani sorun sende olmaya bilir ''HOPARLÖR''. sanırım devrede tasarım hatası var. ama baslar ve midler için şüphe yok fazlasıyla hakkını veren bi devre.
bu arada TIP41 yerine BD 243C, 1N4007 ler yerinede 1N4002 besleme kondasatörlerini 6800uF lık sıradan bi kondansatör kullandığımı belirteyim.
besleme gerilimi 2*35 volt. transisitörlere ısınmışmı die bakıyım dedim iki soğutucuya aynı anda dokununca kötü çarptı...
e154
DIY Audio Gurusu

Ölçmek lazım.

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Arl 2007, 20:30

Eline sağlık vallahi.

Aslında sesinin daha iyi olacağını bekliyordum. Deneme yanılma yöntemleriyle gene de fena değil. Belki daha iyi yapılabilir ama teorik işlerle fazla ilgilenemiyorum, devrenin matematiği beni aşar. Pratik olarak da sök tak işini pek sevmiyorum, özene bezene yaptıktan sonra sökmek zor geliyor.

Tizlerin kötü gelmesi kullanılan malzemeden mi yoksa tasarımdan mı tam bilemiyorum, nichicon kondansatörler kullanmışım. Ancak güçlü baslar var, temiz de geliyor sesi. Tavsiyelere uydum, metal film dirençler dışında, almak için Karaköy'e inmem lazım. Aslında bc550C gibi C tipinde yüksek kazançlı transistör de bulamıyorum bu aralar. Sanırım Hazar'ın dediği gibi bir çift subwoofer amfimiz oldu.

Neyse, ben TDA7294'lü bir köprü devre üzerinde çalıştım, sonuçları yazıcam ama biraz fazla gerilim vermişim, bir transistörün yanmasını izlemek durumunda kaldım. Daha düşük gerilimli bir trafo gerekiyor, elimdekini bulamadım daha.

Sonuç olarak tıpkı hoparlörlerde geldiğim nokta gibi, ölçmeden uğraşmanın pek anlamlı olmadığına kanaat getirdim. Bir osiloskop edinmek şart bu işlerle devam edeceksem, özellikle kalite kontrol vs. gibi konularda gerekiyor gibi. Bilgisayarın ses kartını kullanarak çalışan düşük frekanslı uygulamalar vardı ama paraya kıyıp analog birşey almak lazım gibi.

Ölçmek çok pahalı birşey yapılan devreden çok daha pahalı :(
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 09 Arl 2007, 21:03

ne yani pesmi ediyosun. bence peşi bırakılmaması gereken bi devre. gerçekten güzel tonlamaları var özellikde baslarda. son denemelerime göre baslarda olduğu kadar bi hayli tizleride açık ve net verebiliyor. ama hala arkadan tizlerde bi karıncalanma var. ve bu yüzden bi anda kontrolden çıkarda tweeter leri, yakma korkumda fazla yüklenmiyorum.. ve tabiki mono olarak deniyorum. zaten kullandığım sony hoparlörün diğer eşide lm3886 da giriş yükü yokluğuna kurban gitti.... benimde ölçem bilgim ve teorim yok ama biraz< kurcalayıp çözmeye çalışacam

ayrıca teşekkür ederim hoparlör arkadaş sayende ilk transisitörlü amfimi yapmış oldum..
e154
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir