Darlington Çıkışlı HI-FI Amplifikatör hakkında

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen Kapibara » 28 Arl 2007, 21:42

Devrenin şemasında besleme değeri simetrik 45 Volt geçiyor.
Görüntü olarak iki farklı ama aslında aynı manaya gelen yerleştirme planlarında ise AC giriş yerinde 32 Volt yazıyor. Yani girişe 2 X 32 Volt AC verecekseniz.
Zaten doğrultma ve filtre işlemi yapan parçalar devrenin üstünde yer alıyor. Bu durumda girişe verdiğiniz 2 X 32 Volt AC doğrultulup filtre edilince yüksüz durumda iken 2 X 45 Volt DC değerine ulaşıyor.
Yani AC yi tam dalga doğrulttuğunuzda yaklaşık 1.44 kat gerilim artmış oluyor.
Giriş kısmına 2 X 32 V AC yerine rahatlıkla 2 X 35 V AC de verilebilir, bu devre için sorun olmaz.
Tabi filtre kondansatörlerinizin değerini 63V civarında seçmekte fayda var.
Kullanıcı avatarı
Kapibara
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya

Cevap: ***

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Arl 2007, 14:10

tofemberg yazdı:ya şimdi burda 2 tane baskı devre var 35v la çalışan dğeri ise 45 v la çalışan burdan ben 35v olanı yaptım diğeri ne oluyo acaba 45v olan devre cvp larınızı beklıyorum

Sizin yaptığınız devrede ses kalitesi nasıl merak ettim. Orta ve tiz seslerde bozulma oluyor mu?
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen e154 » 29 Arl 2007, 20:49

hoparlör arkadaş sen ne yaptın bu devreyi bi gelişöme yokmu.. evet bu devrede çok başarılı tiz performansı yok ama senin devernin de aşırı derecede çat çut sesler vermesi çok ilginç ve hayret verici..
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

MOSFET

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Arl 2007, 21:31

Şu anda pek uğraşmıyorum, farklı transistörlerle denemek lazım belki de.

Ama çat çut ses gelmiyor, orta ve tizler distorsiyonlu, hem de aşırı derecede. Tıpkı sesi sonuna kada açılmış bir amfinin kırpma yapması gibi. Ya da müzik devam ederken, yani girişte sinyal varken amfiyi kapattığınızda kondansatörler boşalana kar çat çut seslerle müziğin devam etmesi gibi.

RAS100 ile ilgilenmeye devam ediyorum, ama baskılı devre bana azizilik yaptı, ben de herşeyi boşverdim, RAS250'ye devam ediyorum. Ya hep ya hiç dedim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 29 Arl 2007, 21:38

e ras 250 den sonra da uğraşmazsınız galiba pek. mosfetleri nerden temin ettiniz.
e154
DIY Audio Gurusu

Garp Cephesinde Yeni Birşey Yok

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Arl 2007, 01:13

Yok genede bakarım ama ne yapacaüım konusunda kararsızım. Malzeme düzgün görünüyor. Osiloskop yok elimde, sinyal verip nerede bozulduğuna bakabilirim. Benzeri darlington çıkışlar var, biraz deneme yapabilirim, transistörler üzerinde oynayabilirim felan ama sonuç verilen emeğe ne kadar değecek şüpheliyim. Yani ya ben daha fazla birşey öğrenmek durumundayım ya da başka bir fikir gelmeli ki bir deneme yapayım.

MOSFET'ler Karaköy'de bulunuyor. Sahte olmadıkları ve çalıştıklarını söyleyebilirim ama benim elimde çalışan bir devre henüz yok, dilerim yarın olur.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

bi fikrim geldi

Okunmamış iletigönderen e154 » 31 Arl 2007, 23:11

sanırım besleme gerilimini düşürmekten başka deneyebileceğin bişi kalmadı.. 2*24V luk trafo güzel bi seçenek olabilir. bunu bende deniyeceğim..
e154
DIY Audio Gurusu

Hep aynı nakarat

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 Oca 2008, 00:34

Maalesef sonuç değişmedi. Zaman bulup bakamadım bir süre ama 2x18'lik trafo ile de sonuç aynı, 2x24 ile de.

Çıkış transistörlerini değiştirmek dışında pek seçenek aklıma gelmiyor. Elimde TIP142 var ama TIP147 almayı unutmuşum. Karaköy'e gittiğimde onaylattım ki BDW'ler kesinlikle sahte değiller.

Devreden umudumu kesmiş değilim, eğer sonuç alamazsam zaten bir çift subwoofer amfisi yaptım deyip soğutucuları değiştireceğim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen ustura » 06 Oca 2008, 01:32

Öncelikle selamlar...Uzun zamandır forumu çok yakından takip etmekteyim.Amacım evde kullanmak üzere,
devre tasarımından, PCB ve kutusuna kadar el yapımı olacak, mümkün olabilecek en kalite anfiyi yapmak.
Halen devre tasarlama, örnekleri inceleme aşamasında olduğum için, sizin de uğraştığınız darlington çıkışlı
devre de dahil olmak üzere pek çok A ve AB sınıfı devreyi İSİS te kurup inceleyip, fikir sahibi olmaya çalışıyorum.

Sizin probleminize gelirsek, eğer uyguladığınız PCB forumdaki ile aynı ise, benim gördüğüm hoparlör çıkışının
sıfır ucu ile feedback devresindeki 470 ohm seri olan 100uf kondansatörün sıfır ucu aynı adacıkta bulunuyor ve
buradan atlama ile ana sıfır hattına bağlanıyor.Dolayısıyla sıfır hatları bağlanırken yıldız bağlantı esası gerçekleşmemiş
oluyor.En kötüsü de bunun çıkış sıfırı ile feedback devresinin sıfırında göze çarpması.Çözüm ise hoparlöre giden sıfır ucunu
PCB den söküp besleme katında kondansatörlerin sıfırına bağlamak.
Osilaskop olmadığı için devrede yüksek frekanslı osilasyonlar belki de mevcut olabilir.Pek çok devrede yine feedback devresinde,
sizin devrenizdeki 22k feedback direncine paralel bağlı 10pf ile 82-100pf kadar kondansatör kullanılıyor.Dolayısı ile YF sinyaller
feedback devresi ile sönümlenmeye çalışılıyor.Yine hoparlöre paralel bağlı zobel devresi yararlı olabilir.

Hoparlörün sıfır ucu ve de mesela 47 pf paralel kondansatörü bağlayıp bir deneme yapabilirsiniz.
Bu devrenin İSİS teki similasyonu devrenin AC ve DC olarak çok kararlı olduğu izlenimi veriyor.Tabi ki sanal olarak...

Kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
ustura
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen e154 » 06 Oca 2008, 02:29

denemeke zarar yok. ancak yıldız şase dip gürültüleri için değilmidir??? hatta özelliklede alt frekanslarda ertki gösterirken bizim sorunumuz üst taraflarda. bende geri besleme hattında bi kaç kondansatör bağladım çıkışa zobelde ekledim ancak bi fark göremedim. bence yapılacak şey bol miktarda transisitör alıp denemek olacak...
e154
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir