stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen b55can » 29 Ekm 2008, 18:22

Gökhan hocam öncelikle çok saolun her zamanki gibi tatmin edici cevaplar olmuş

Benim teyp de 2 RCA Preout(F+R or S/W) çıkışı var yani sezin dediğinize göre bu çıkışlar için coaxial rca kablo yerine stereo rca olarak satılanlardan kullanmam lazım yanlış anlamadım değil mi?
b55can
Yeni Üye
 
İleti: 38
Kayıt: 14 Eyl 2008, 23:03
İl: ankara


Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Ekm 2008, 11:12

Merhaba,
Dün yazdığım cevap gene uçmuş, bazen yazıyorum ve bir bakıyorum hiçbirşey yok. Sebebini çözemedim.

Kullanacağınız kablo koaksiyel olmayacak, koaksiyel kablo yüksek frekanslarda, tv vb ve dijital iletişimde kullanılan biraz da eski bir teknoloji artık. Sizin analog bağlantıya ihtiyacınız var. Dolayısıyla stereo RCA kablo ile tyep çıkışınızdan alıp kendi anfinizin girişine bağlantı yapacaksınız. 5 m.lik kablolar da var ama mümkün olduğunca en kısa olanı seçmek lazım.

Kendiniz de kablo yapabilirsiniz ama piyasada kaliteli RCA fiş bulmak bir sorun, çok dandikler var, yapmak durumunda kaldım ama işe yarar birşey bulmak için epey dolaştım. Kesinlikle yüksek kaliteli ürünler de değil bunlar ama sadece Türkiye değil heryerde bu Çin malı dandik mallar hakim durumda. Kalite isteyince de fiyat uçuyor gidiyor.

Bu yüzden hazır ama belirli kalitede herhangi bir kablo olur, Teknosa'da da var, Hema marka felan da olur. Ben Bandridge'i tercih ettim, fiyat kalite/görünüş makul düzeyde. Ama kesinlikle high-end bir uygulama için değil. Resimde bahsettiğim kablo var, kolay gelsin.
Eklentiler
AL424.jpg
AL424.jpg (11.14 KiB) 2102 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen b55can » 04 Kas 2008, 12:42

Gökhan hocam herşey için saolun

Yanlız kablolama yapacakken bir arkadaş bana şöyle birşey söyledi ''Musa can bey sanırım bir yerde hata yaptınız,ohmaj düştükçe distorsion artar,yani kalite azalır ama çekilen watt artar.Ev sistemlerinde odyofiller bu yüzden 8 ohm hatta 16 ohm hoparlör kullanılır ki daha kaliteli müzik dinlensin.
Ampliler ise köprü yapıldığında thd oranları artarak daha kalitesizleşirler''

Gökhan hocam ne diyorsun kafamı biraz karışıtıran yazı için
b55can
Yeni Üye
 
İleti: 38
Kayıt: 14 Eyl 2008, 23:03
İl: ankara

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 Kas 2008, 13:02

Gerçi soru bana sorulmamış ama yardımcı olmaya çalışayım..
Teoride bu yanlış bir yaklaşım.. Çünkü ideal amplifikatörler yüke akıttıkları akım dikkate alınmaksızın limitlerine kadar aynı performansı sergilerler.
Ancak uygulamada durum farklıdır.
Düşük empedans, amplifikatörün kapasitesine ve kablo kesitine bağlı olarak toplam harmonik distorsiyonun yükselmesine neden olabilir. Diğer yandan pek çok amplifikatör hem 8 hem de 4 ohmla stabil çalışıp aynı performansı sergileyebilecek kapasitede tasarlanır. Bu durumda kalın kesitli ve daha iyi malzemeden üretilmiş kabloyla aynı distorsiyon performansı sağlanabilir.
Ancak, kaliteli hoparlörler 8-16 ohm olur yaklaşımı yanlıştır. Örnek;
http://www.sigmases.com/plist/hifispa.html
Sanırım Epos'un kalitesiz hoparlörler ürettiğini iddia etmek hata olur... Üstüne üstlük, 4 ohm olarak anılan hoparlörlerin minimal empedansları bazı frekanslarda 2 ohmun dahi altına düşer..
Şöyle bir genelleme yapmak daha doğru olur kanaatindeyim,
Düşük empedanslı hoparlörleri sürmek daha zordur. Daha kaslı amplifikatör yapıları gereklidir. Özellikle daha güçlü demedim farkındaysanız; DAHA KASLI... Yani yüksek akımları rahatlıkla sağlayabilecek yapıda olmalıdır düşük empedanslı hoparlörleri sürecek amplifikatörler. Tabii ek olarak daha kalın kesitli ve daha "iletken" malzemelerden yapılmış hoparlör kabloları da işin ekstrası..
Neticede düşük empedans, yüksek cihaz ve kablo maliyeti demektir. Aynı şekilde düşük hassasiyet de benzeri ek maliyetler getirebilir.
Bu manada, mümkün olduğunca yüksek hassasiyetli (>90dB) ve yüksek empedanslı (8ohm) hoparlörler seçmek, daha ucuz maliyetle daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar..
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen b55can » 04 Kas 2008, 14:03

Cevabınız için çok saolun yanıtınızı bu arkadaşa ileteceğim umarım oda ikna olur

Birde ben Gökhan hocamın dediği gibi ben hoparlörleri paralel bağlayacağım,yanlız bunu elektirikde olduğu gibi mi yapmalıyım? yani;Amplifikatörün bir kanalına iki hopalörün kablolarını gireceğim diğer bir kanalına yine diğer iki hoparlörün kablolarını gireceğim + ve - ne dikkate alarak

Birde ayrı bir husus bir Amplifatörün + ve - çıkışını bilemiyorsak bunu nasıl tespit ederiz Avometre bir çözüm olabilir mi?

Birde hoparlörde ohmaj neye göre belirlenir Hoparlörün ohajı tam olarak ne anlam ifade eder,sarım sayısıyla bir alakası varmıdır?
b55can
Yeni Üye
 
İleti: 38
Kayıt: 14 Eyl 2008, 23:03
İl: ankara

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 Kas 2008, 14:23

Paralellemek için iki hoparlörün giriş terminalleri polarizasyonlarına dikkat ederek (+ lar + yla) birleştirip, amplifikatörün çıkışına bağlamalısın. Eğer kablo kesitin inceyse bi-wiring yapar gibi ayrı ayrı hatlardan da çekebilirsin. Yani sonuç olarak amplifikatörün + çıkışına her iki hoparlörün + terminalleri diğerine de - terminalleri bağlanacak:
Resim
Amplifikatörün + ve - çıkışlarının tayin edilmesi bi kaç yöntemle olabilir.
- Eğer amplifikatör köprü bağlı değilse amplifikatörün enerjisi tamamen kesilir, avometrenin direnç kademesinde çıkış terminalleri ile gövde şasi arası ölçülür.. 0 ohma yakın olan taraf - uçtur. Diğeri + dır.
- Amplifikatörün içini açmak mümkünse ve giriş dekuplaj kondansatörünün yeri belliyse, amplifikatör çalışırken, dekuplaj kondansatöründen sonrasına örneğin 100mV gibi bir DC voltaj verilir ve çıkış gerilimi ölçülür. Polarizasyon yönüne göre çıkış belirlenir. Ancak oldukça riskli bir uygulamadır..
- Amplifikatörün içi açılıp kablo renkleri takip edilebilir. Ki canlı renkli bağlantı her zaman + dır.
- Amplifikatörün içi açılıp devre şeması takip edilebilir..
Bildiklerim bu kadar..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Reklamlar

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 Kas 2008, 18:12

Dr. benden önce davranıp gayet güzel cevaplamış herşeyi :) Söyleyecek bir şey kalmamış. Ayrıca memleketteki iyi hoparlör kaynaklarını bulma konusunda da gayet becerikli, Sigma'dakileri görmemiştim daha önce.

4-8 ohm olayına takılmayın derim, aynen Dr.'un dediği gibi tamamen amfi tasarımına ait bir konu bu. Hoparlörün bobini konusundaki üreticinin kararı, ama kaliteyi tek başına belirleyen bir özellik değil. 2-5-6-8-12-14-16 ohm gibi hoparlörler olabiliyor. Distorsiyon konusuna da katılmıyorum, daha yüksek akım geçtiğinde hoparlörün distorsiyonunun az olması için mekanik tasarımında buna göre daha kuvvetli tasarlanması gerekir. Genelde bu konu bas hoparlörleri için geçerli. Çoğu profesyonel tizler 6 ohm olabiliyor ya da araya kondansatör koyarsanız zaten empedans değişiyor. Dr.un KASLI terimi gayet yerinde, yüksek akım sağlayabilen çıkış katı her zaman müziğin iniş çıkışlarını takip edebilmek açısından tercih edilir.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 07 Oca 2009, 14:59

hoparlör yazdı:
the_cantan yazdı:Bir diğer olasılık ise normal bir dome tweeter'ı alarak önüne horn lens eklemek. Bunun için piyasayı dolaşmış ama uygun bir şey bulamamıştım. Sonra da vazgeçtim.

her fırsatta horn ağız için bakarım. eski pro kolonlarda aliminyum dökme horn lens, geriden öne doğru yandan geniş, üstten dar, köşeli dikdörgen ağızlar güzel olurdu.
diğer bir hususta; hep ilgimi çeker. italyan zingali horn tasarımı. ne zamandır unutuyordum. böyle bir şey mi yapsak? aklımdan geçer gider.
edit: geniş kelimesi eklendi.

Resim
En son the_cantan tarafından, 08 Oca 2009, 10:15 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 294
Kayıt: 04 May 2007, 11:04
Konum: ank.

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Oca 2009, 16:02

Aslında çok keyifli horn tasarımları ile uğraşmak. Zaman zaman incelerim, ama açıkcası gerekli malzemeleri bulmak zor olduğundan pek de bulaşmadım bugüne kadar. Bas kabinleri için, özellikle seslendirmede horn olmazsa olmaz, buna bir itirazım yok. Orta ve tiz sesler için ise hornların çok iyi tasarlanması gerektiğini, hazır lens/horn kullanıldığında sesin bozulduğunu gördüm. Neden bozuluyor derseniz, birincisi pro ekipmanlar kullanmak, yani ses basıncı üretmek üzere üretilmiş hoparlörler, hazır hornlar kullanmak. İkincisi ise klasik hornların en az yer kaplayarak en yüksek ses basıncı elde etmek üzere verimli olarak tasarlanmaları. Halbuki bizim derdimiz gerçeğe en yakın sesi elde etmek, isterse futbol sahası kadar yer kaplasın :lol:

Ama HiFi stnadartları içinde, ve hatta odyofil kategorisinde mükemmel horn tasarımları var, bunları inkar edemeyiz. Evde de yapılabilecek ve fazla yer kaplamayıp fazla da marangozluk gerektirmeyecek en optimum çözümler ise biraz daha sınırlı. Bu Zingali tasarımları gibi tiz için hazır plastik horn kullanmak veya ahşaptan üretmek mümkündür. Gene de iki sorun var, piyasada bir dome tizi alıp ucuna uyduracağınız lens yani horn yok, olanlar genelde pro ekipmana uygun. Ahşap için ise ancak cnc'de uygun birşey ürettirmek gerekir ki ben de çıkıp yapayım demedim henüz. Veya klasik dört köşeli horn kabinleri de kullana tasarımlar var ama cüsse acayip büyüyor ve görüntü kabalaşıyor.

En optimum çözüm ise Beyma'nın SMC2012N modelidir derim. Ama 101dB'lik dome+horn tasarımlı bu canavarın fiyatı 40 Euro ve üzeri, gücü ise 15W civarıdır. 1,5KHz'e kadar inebilir üstelik. Ben açıkcası bu tizi almak istiyorum ama o fiyata dışarıdan ScanSpeak2008 gibi dome bir klasik getirtmek daha cazip görünüyor. Sonuçta da sadece bakıp oturuyorum. Eğer bunu kullanmak gerekirse tıpkı Zingali gibi d'Appolito bir tasarım şart olur. İki mid ve oldukça yakın konumlandırılmış ortada bir tiz ile iki tane tasarımım var, horn değil ama transmission-line tipinin çok ilginç bir uygulaması, ben kokoreç diyorum, uzun barsakları var. Hoparlör yuvaları bitince görücüye çıkacaklar.
Eklentiler
smc2012n.jpg
SMC2012N
smc2012n.jpg (3.46 KiB) 1909 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen deniz1 » 14 Oca 2009, 14:53

Kabin içi kablolamayı nasıl yapmalıyız? Tiz ve mide hangi karakterli, basa hangi karakterli kablo çekmeliyiz?
Kullanıcı avatarı
deniz1
Yeni Üye
 
İleti: 21
Kayıt: 08 Arl 2008, 19:32
İl: balıkesir
Meslek: öğretmen

ÖncekiSonraki

Hoparlörler


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir