
rediceman yazdı:Merhaba Chf,
Yorgunluktan ugraşamadım bias ayarı ile kısmetse bu akşam işten erken çıkarsam ugraşmayı düşünüyorum.
Keyifli forumlar.
chf yazdı:rediceman yazdı:Merhaba Chf,
Yorgunluktan ugraşamadım bias ayarı ile kısmetse bu akşam işten erken çıkarsam ugraşmayı düşünüyorum.
Keyifli forumlar.
Simülasyonda son durum şöyle...
Önceki simülasyondaki şemadaki ;giriş 4 adet transistörleri 2sa 1015 ve 2sc1815 ile değiştirdim ve amfi daha kararlı çalıştı(şemadaki transistörler simülasyonda olmadığından...) 1voltluk giriş sinyali ile; +/- 31.5 volt besleme ve 6 ohmluk yük ile 36 wattlık güç elde edildi..Giriş sinyali 1.2 voltu aştığında zaaten sinyal bozuluyor.
Bu arada girişte sinyal varken(tam sürme ile) çıkış transistör başına 1.12 amper yaklaşık, akım ölçülüyor..Girişte sinyal yok iken çıkışta ne akım var ne gerilim(tabi mili amper seviyesinde olabiliyor) ... Genlik 50kHz frekanslara kadar normal...50kHz den sonra düşmeye başlıyor(simülasyondaki elemanlar ile)....Bu simülasyon ölçümü ile devre; kararlı çalışıyor...Bias ayarını ; çıkışa Multimetre bağlayıp,(konumu DCV voltaj konumuna getirip),çıkışta ölçülen DC voltajı sıfıra yaklaştırarak yapabilirsiniz...
NOT: Önceki sizin yaptığınız bias ayarını; tek transistörden geçen akıma göre değil de; çıkıştaki DC voltajı sıfıra yaklaştırarak yapmalısınız(girişte sinyal yok iken)..(hoparlör çıkışı ile ground(şasi) arası voltajı ölçülecek)...
onursal yazdı:CLASS-A olarak bilinen bir amplifikatör aslında simetrik çalışan iki ayrı voltaj regülatörü gibidir. Ve çıkışlarında daima bir gerilim bulunacaktır. Çünkü transistörler iletimdedir.
Bias akımı doğrultusunda çıkış transistörlerinin önyüklenmesi sağlanır. Bu önyüklenmede artı polarite ile eksi polarite birbirlerine baskı yaptığından ortak uçlarında (çıkış) gerilim farkı sıfırdır. (Olmalıdır)
Artı ya da eksi polaritedeki bir transistör kazancı, verilen teorik değerden farklı ise, (zaten pratikte asla eşdeğer olamaz), çıkışta belli bir voltaj görülecektir. Tüm transistörlerin doğru eşlenmesi ve sistem pasif elemanlarının doğru seçilmesi ile ancak tam bir simetri sağlanabilecektir.
Bir simülatörde herhangi bir transistör veya devre elemanı ideal olarak algılanır. Peki gerçekte, devrede kullanılan elemanlar ideal değerlerine ne kadar yakın olabilir?
2SC5200 transistörü datasheetlerde hfe 55-160 olarak verilmiştir. Bu demektir ki bu transistörün akım kazancı 55 ile 160 arasında olabilmektedir. Edinilen çıkış transistörlerinin kazancı kaçtır ve bu kazanç faktörü için belirleyici direnç unsurları o kazanca eşdeğer sonuç verebiliyor mu?
Keza çıkış transistörlerinin sürülebilmesi için de sürücü transistörlerinin eşlenmesi gereklidir. Sürücü transistörlerinin kazançları doğrultusunda girişindeki akım değeri nedir. Bu akımın küçük olmasından dolayı en küçük bir değer değişikliği (Direnç ya da yarı iletkenler) bu akımı ne derece etkileyecektir?
ÖZETLE:
Gerçek anlamda similatörler ideal değerlerin bulunmasına ve devre eleman değerlerinin hesaplanmasına yarayan programlardır. Ancak bu elemanların gerçekteki toleransları asla simülatördeki değerde değildir.
Bu yüzden bu gibi tasarımlarda belli ölçü aletleri kullanılması ve devre üzerinde fiili olarak ölçüm yapılarak kalibre edilmesi şarttır.
Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri
Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir