birgitay yazdı:Bu arada Npn vede Pnp transistörü nasıl eşitliyecez

Bunu bir ara açmıştım konu olarak unutuldu yada kimse bilmiyor sanırım ? Jean Hiraga'da maaleef Pp çalışnası Npn vede Pnp olması ....
Ben bilmiyorum

Ama yukarda anlatmıştım sen okumamışsın veya kulak arkası etmişsin.
En adi ölçü aletleri ile bile bir transistörün betasını ölçebilirsin.
Şimdi kulağını kuyruğunu iyice aç ve yazdıklarımı dikkatlice oku.
Çünkü bu yazdıklarım zaten bir elektronikçi tarafından bilinmesi gerekli temel şeylerdir.
Çoğu AVO metrelerde transistör ölçüm bölümü bulunmaktadır.
Bu ölçüm transistörün HFE değerini göstermektedir. Yani AKIM KAZANCI.
Senin için COMPLEMANTARY iki transistör buldum ve ölçüm yaptım.
Bu ölçümlerin doğruluğu için transistörlerin datasheet değerlerine mutlaka bakmalıyız. Çünkü benim complemantery dediğim iki transistör aslında complemantery olmayabilir.
Datasheetlerde complemantery olarak verildiğini varsayarak ölçüm neticelerine bakalım.
PNP transistörü ölçtük ve bulduğumuz değeri not ettik.
HFE=113 civarı olduğunu görmekteyiz.
Bu ne demektir.?
Bu transistörün BEYZ ucuna 1mA lik akım uyguluyorsak kollektörden yaklaşık 113mA akım geçecek demektir.
1A uygularsak ne olur ?

Transistörün akım kazancı 113 olduğu için 113 kere yükseltecek ve kollektörden 113A akmaya çalışacaktır. Eee bu transistörün kollektöründen bu kadar akım akabilir mi? Datasheetlerine bakarsak görürüz ki ASLA akamaz.
Tasarımımızda bu transistörün beysinden verdiğimiz akım katsayısı bu transistörü SATURASYONA (DOYUMA) ulaştırıyorsa çıkışından bol miktarda HARMONİK alacağımız garantidir.
(Amatör arkadaşımızın bu konudaki sözleri aklıma geldi)
Gelelim NPN tip transistörüne.
Bu transistör de hemen hemen eşdeğer akım kazancına sahip olmalıdır.
GÖRELİM.
Taktık yerine ve ölçtük.
Ana O neee 41 çıktı.
HOPPALAAA veee CUPPALAAA
Gel de çık işin içinden.
Hemen analizlere başlayalım.
Demiştik ki datasheetlerde bu iki transistör complemantery olarak verilmiş mi. Eğer verilmemişse hiç uğraşmayalım yanlış transistörleri ölçüyoruz demektir. Ama datasheetlerde bu iki transistör complemantery verilmişse olasılıklar şunlardır.
1 Transistörlerin beta değerleri belli bir değerde verilmiş olmalıdır. Ölçtüğümüz bu değerler verilen değerlerin dışında ise bu transistör aslında bozuktur. (Ya da patates baskı)
2 Transistörlerin beta değerleri geniş aralıkta verilmişse örnek: 25-150 gibi. Bu durumda bu iki transistör EŞLENİK değildir. Ne yapmalıyız.
Aynı BETA (HFE) değerine sahip iki transistörü bulup test etmeli ve çekmecemizin en mahrem yerinde saklamalıyız.
Umarım bu yazdıklarım diğer okuyucu arkadaşlara da ışık tutmuştur.