birgitay yazdı:onursal yazdı:KOŞUN ÇOCUKLAR KAVGA BAŞLADI
Red kit mecmuasından alıntıdır

Yaw Onursal abi , bari deki Birgitay sen bu işleri bilmiyorsun uğraşma

İnan ben düşünürüm derim ki , birileri bana neden yanlış şeylerle uğraştığımı vede yanlış tecrübe edindiğimi karşılıksız uyarmasına rağmen neden dikkate almayayım demem bile !!!! Direk uygularım....
Şimdi senin tecrübene göre , Mosfet'li çalışma neden yapılmaz ? Neden kullanım yapıları farklıdır ?
Amacım hiçbir arkadaşımı aşağılamak değildir. Bilakis tartışma ortamlarını severim.
özellikle bilimsel gerçeklikle ispata dayanan tartışma ortamlarında her izleyici bilgi edinebilir.
Amatör yazdı:Bende merak ettim şimdi,mosfetleri ses amplilerinde kullanmak neden sakıncalıdır?
Ses olarak bass frekansları mı eksik buluyorsunuz acaba?
Oysa amplinin frekans cevabı olarak bir eksiği görünmüyor osilaskop testlerinde.
Bir MOS-FET transistörünün temel mantığı ANAHTAR'dır. Yani aç kapat
Yosa ben mi yanlış biliyorum.
Her ne kadar bir MOS-FET ses frekans tekniğinde lineer çalışma bölgesinde çalıştırılabilse de, olası sorunların aşılabilmesi için (Min. seviye geçiş karakteristiği) çok özel devre tasarımları yapılmalıdır.
Bilindiği üzere MOS-FET'ler gerilimle sürülürler ve transistörün iletime geçebilmesinin belli kriterleri vardır. Alt sinyal seviyelerindeki bu sorun, çok özel devre tasarımları ile sağlanabilmektedir. Bu sebeple MOS-FET amlifikatörler D sınıfı çalışma bölgesinde daha uygun çalışmaktadırlar.
Haa diyeceksiniz ki;
Zaten belli kriterlerin altında bir tasarım yapmaktayız. Bu bize ihmal edilebilecek değerlerde dezavantaj sağlamaktadır, EVET o zaman D sınıfı bir çıkış katı kullanılmasının bir sakıncası olmaz.
HOPARLÖR MESELESİNE gelirsek.
Bir tasarımda bir hoparlörün veya bir yükseltecin önem derecesini burada bilimsel olarak ispatlayabilen bir arkadaşım olursa, o arkadaşın ayağını öper elllerini yalarım
Ben de yıllardır derim ki bir ses devresinde en önemli kriter hoparlördür. Çünkü hoparlörler en uç noktadır.
Burada amacımızı belirleyip, bilimsel bir yaklaşımla hangi unsurun önemli olduğunu tartışabilmeli ve önem derecesini ispat edebilmeliyiz.
Aksi takdirde iddialarımız çatışmadan öte gidemeyecektir.