Aleph-m 10w class-a amfi

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Aleph-m 10w class-a amfi

Okunmamış iletigönderen hamist » 14 Haz 2013, 17:58

rasimcubuk yazdı:
hamist yazdı:
rasimcubuk yazdı:2x12VAC 2 adet 100VA trafo daha iyi olur.
Tabii her birinin çıkışına sözünü ettiğiniz gibi doğrultucu (köprü diod) ve bir filtre devresi.
Bu arada belirteyim bu besleme devreleri regule değildir.

Tüm bağlantılar yapıldıktan sonra 2 besleme devresinin sıfır noktasını birleştiririp,
bunu ortak uç (common) olarak giriş ve çıkış noktalarında gnd olarak kullanırsınız.

Regule voltaj ayarı oluyor sanırım yanlış yazmışım. :)
Gnd uçlarını neden birleştirmem gerektiğini anlamadım. 2 trafo alırsam dual-mono şeklinde çalışmayacaklar mı.
Birde aslında boyut açısından tek trofa da hallede bilsem güzel olacaktı.
2x12v bir trafo 12-0-12 , 12-0-12 şeklinde 6 adet koblo çıkışı olmuyormu. Bu konuda baya cahilim kusura bakmayın.

İsterseniz tek trafo kullanabilirsiniz, 2 trafo daha iyi olur dedim.

Değerli hocam bunu nasıl anlatayım.
En baştan elektronik konusunu anlatmam gerekir.
Tüm elektronik devrelerin bir ortak noktaları (gnd) olur.
Evet tek tek bağlarsanız 2 ayrı ampl. de çalışır,
siz bunu stereo dinlemeyecek misiniz?
O zaman müzik kaynağından gelen gnd ile ampl. gnd. leri birleşecek.
İşte bu nokta tüm devrenin gnd. noktası olacak.
Ayrı ayrı yaptığınız devreler sinyal gnd (blendaj) üzerinden birleşirse
duyacağınız gürültüler saçınızı-başınızı yoldurur.
Tek trafo ile yaptığınızda kablo bağlantıları daha çok gürültü (hum)
sorunu yaratır, özellikle konuya hakim olunmadığı hallerde.

Başlangıçtaki tahminlerinizden çok daha fazla incelik var görüldüğü gibi,
kaldı ki bu incelik gereksinimi, bu gibi class a devrelerde çok daha ileri düzeydedir.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen rasimcubuk » 15 Haz 2013, 17:55

Teşekkürler güzel anlattınız.

Amfi yi stereo amaçlı kullanacağım hi-fi konusu ile ilgili bir süredir (4-5 yıl) ilgileniyorum ancak bu işte bir türlü tam istediğim sonuçları elde edemedim. Bütçem de kısıtlı olduğu için tek çareyi diy işinde gördüm mecburen, teknik öğretmen olarak da bu tür işleri az çok beceririm diye düşünüyorum.
En son elimdeki kalan 2 dac i de üzülerek sattım, 2 side f/p oranları çok yüksek cihazlardı.

Umarım istediğim sonuçları elde edebilirim sizin de söylediğiniz gibi class a da ince ayrıntı çok ama ben işi zamana yayarak ve en doğru şekilde yapmak istiyorum beklentilerimde hiç az değil maalesef.
rasimcubuk
DIY Audio Takipçisi

İl: çanakkale
Meslek: eğitimci

Okunmamış iletigönderen hamist » 15 Haz 2013, 20:37

rasimcubuk yazdı:Teşekkürler güzel anlattınız.

Amfi yi stereo amaçlı kullanacağım hi-fi konusu ile ilgili bir süredir (4-5 yıl) ilgileniyorum ancak bu işte bir türlü tam istediğim sonuçları elde edemedim. Bütçem de kısıtlı olduğu için tek çareyi diy işinde gördüm mecburen, teknik öğretmen olarak da bu tür işleri az çok beceririm diye düşünüyorum.
En son elimdeki kalan 2 dac i de üzülerek sattım, 2 side f/p oranları çok yüksek cihazlardı.

Umarım istediğim sonuçları elde edebilirim sizin de söylediğiniz gibi class a da ince ayrıntı çok ama ben işi zamana yayarak ve en doğru şekilde yapmak istiyorum beklentilerimde hiç az değil maalesef.

Class a ile beklentilerinize cevap bulacaksınızdır.
Tabii kolay olmayacak.
Trafo ve soğutucu konusunu tamamladığınızda diğer aşamalar için desteğimiz sürer.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen rasimcubuk » 20 Haz 2013, 18:08

Merhabalar
Bu amfinin rca sinyal girişine seri olarak şekilde, dc akım kesici olarak kullanmak için şu kapasitörü almıştım, bu iş için 20uf biraz fazlamı kaçmış sizce.?

http://www.ebay.com/itm/Audiophiler-MKP ... 4ac55063d6

Ampl.nin giriş empedansı bilinmediği için bir şey söylemek mümkün değilse de,
olabilecek değerlerin genellikle 1-5u arası olması gerekir.
20u çok fazladır, bu, kaynaktan gelecek müziğe göre bias kaymalarına sebep olabilir.
rasimcubuk
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen rasimcubuk » 21 Ağu 2013, 15:06

Merhabalar.

Bu gün İzmir de gıda çarşısına gidip soğutucu ( 2.2kg x2 ) ve transistör yalıtımı için kağıda benzeyen malzemeden aldım ancak trafo konusunda aradığımı bulamadım troid trafo için İstanbuldan siparis vermem gerekiyormuş.
Sizin bildiğiniz İzmir de troid trafo yaptıra bileceğim bir yer varmıdır. ? yada bir firma şu trafolardan yapıyor işimi görür mü sizce.?

http://www.simaytrafo.com/urunler_trafo ... 7-id-30903
rasimcubuk
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen rasimcubuk » 22 Ağu 2013, 13:17

Sanırım tam olarak derdimi anlatamadım. :)

Sizce class a bir amfide normal saç trafo kullanılabilir mi ?

Bir de yeterince güçlü tek bir trafodan iki simetrik besleme devresini beslemek mantıklı olur mu ?

Teşekkürler.
rasimcubuk
DIY Audio Takipçisi

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen onursal » 22 Ağu 2013, 13:47

rasimcubuk yazdı:Sanırım tam olarak derdimi anlatamadım. :)

Bir de yeterince güçlü tek bir trafodan iki simetrik besleme devresini beslemek mantıklı olur mu ?

Teşekkürler.

Ben yanıt vereyim de kavga çıkmasın :D
Bir transfarmatörde iki kayıp unsuru vardır.
a) Demir kayıpları
b) Bakır kayıpları.
Genel olarak demir kayıpları ele alındığında amplifikatör üzerine yaydığı manyetik alandan dolayı bir HUM oluşması olasıdır. Elbette bu manyetik alan muhtelif şekillerde yok edilebilir. Normal ya da yüksek gauslu saç kullanımı sadece transformatörün boyutunu etkilemektedir. Eğer transformatör tekniğine uygun yapılmışsa normal sac kullanılmasının sakıncası olmayacaktır.

Yeterince güçlü bir transformatörden her türlü besleme temin edilebilir. Yeterki tekniğine uygun grounding (şaseleme) yapılsın ve tekniğine uygun besleme devreleri kullanılsın.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu

İl: ankara
Meslek: broadcasting

Okunmamış iletigönderen rasimcubuk » 22 Ağu 2013, 16:19

onursal yazdı:

Teşekkürler.

a) Demir kayıpları
b) Bakır kayıpları.
Genel olarak demir kayıpları ele alındığında amplifikatör üzerine yaydığı manyetik alandan dolayı bir HUM oluşması olasıdır. Elbette bu manyetik alan muhtelif şekillerde yok edilebilir. Normal ya da yüksek gauslu saç kullanımı sadece transformatörün boyutunu etkilemektedir. Eğer transformatör tekniğine uygun yapılmışsa normal sac kullanılmasının sakıncası olmayacaktır.

Yeterince güçlü bir transformatörden her türlü besleme temin edilebilir. Yeterki tekniğine uygun grounding (şaseleme) yapılsın ve tekniğine uygun besleme devreleri kullanılsın.

Teşekkürler bir hafta içinde trafo işini halletmem gerekiyor onun için biraz acelem var. Bu gün simay trafoyu aradım 600va için 95 tl, 200 va için 50 tl istediler fiyatlar uygun ama istediğim sonucu alır mıyım bilmiyorum.
Aslında toroid trafo kullanacaktım ancak sitede boztorgay beyin f-5 class a amfisinde saç trafo kullanıp iyi sonuç aldığını görünce biraz kafam karıştı doğrusu.
rasimcubuk
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen onursal » 22 Ağu 2013, 16:55

rasimcubuk yazdı:
onursal yazdı:

Teşekkürler.

a) Demir kayıpları
b) Bakır kayıpları.

Teşekkürler bir hafta içinde trafo işini halletmem gerekiyor onun için biraz acelem var. Bu gün simay trafoyu aradım 600va için 95 tl, 200 va için 50 tl istediler fiyatlar uygun ama istediğim sonucu alır mıyım bilmiyorum.
Aslında toroid trafo kullanacaktım ancak sitede boztorgay beyin f-5 class a amfisinde saç trafo kullanıp iyi sonuç aldığını görünce biraz kafam karıştı doğrusu.

Firmanın örnek trafolarını incele. Yapım kalitesini anlamaya çalış.
Belli standartlarda yapabiliyorlarsa sorun teşkil etmeyecektir. Yine de demir kayıpları olasılığına karşın transformatörü devrelerden uzak bir yere monte etmeye ve transformatörün etrafını manyetik bir kafes içerisine alman faydalı olacaktır.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu

İl: ankara
Meslek: broadcasting

Okunmamış iletigönderen boztorgay » 22 Ağu 2013, 18:35

rasimcubuk yazdı:
onursal yazdı:

Teşekkürler.

a) Demir kayıpları
b) Bakır kayıpları.

Rasim Bey mevzu geçti,açıklama yapma ihtiyacı duydum.
Devrenin çalışma esnasında biraz humm olduğunu yazmıştım zaten.
Üzerinde çalışıyordum bir süredir.Resimlerini de yayınlayacağım,trafo etrafına saçtan ekranlama yaptım,yok denecek kadar azaldı humm olayı...
Troid kullansa idim ne olurdu bilmiyorum ama troid trafoların yaydıkları manyetik alan daha az diye biliyorum.
Bunun yanında troid trafolar kapladıkları yer ve fiyat açısından dezavantajlılar biraz.
Benim kullandığım trafo 300watlık. Bluemaviden aldım diğer malzemelerle beraber.
Eğer Class A bir çalışma yapacaksanız kabloların geçiş güzergahlarından tutunda trafo vb. malzemelerin yerleşim yerlerine kadar bir çok şeyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Kullanıcı avatarı
boztorgay
Yeni Üye

İl: eskişehir

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Aleph-X için ses kartı olarak ne almalıyım
    gönderen zerohead » 07 Ağu 2007, 21:52