el yapımı hoparlörlerim

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen _ahmet » 10 Nis 2010, 11:05

yeni hoparlörlerimin yapım aşamaları gördüğünüz bir eksik olursa söyleyiniz
projede kullanacağım malzemeler hepsi 140tl tuttu
Resim
tweeter
Resim
mid
Resim
bas
Resim
port çapı 4cm uzunluk 10cm
Resim
crossover ve hoparlörlerin değerleri resimler biraz bulanık :-|
Resim
Resim
Resim
Resim
sizce bu filtre kaçıncı dereceden
Resim
hoparlör deliklerinin kesim aşaması
Resim
Resim
kabin içi kenarları silikonlandı
Resim
sonuç
Resim
ve en zevkli kısım test aşaması
Resim
mid ve tiz sesleri iyi baslarda idare eder zaten yanında subwoofer kullanacağım için sorun olmaz vidalarken hoparlörlerinizin önünü birşeyle kapatın ben vidalarken tornavidanın ucu kaydı midlerin birtanesini bozdum :yeteer:
En son _ahmet tarafından, 10 Nis 2010, 21:55 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
_ahmet
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 87
Kayıt: 30 Kas 2009, 09:55
İl: istanbul


Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen miriel » 10 Nis 2010, 13:30

32 k numaralı resimde filtrenin 12dB/oct yani ikinci dereceden eğime sahip 3 yollu bir filtre olduğu gösterilmiş. 750Hz altı bass hoparlörüne, 750Hz - 2500Hz arası mid hoparlörüne ve 2500 Hz üzeri tiz hoparlörüne gidecek şekilde kesim noktaları seçilmiş.
Kabin hacmini göz kararı seçtiniz heralde, aslında kaliteli bir ses almak için epeyi bir uğraş gerekiyor. Filtrenizde başka biryerden sökülmüş sanırım. Hoparlörlerin uygun çalışma aralığına rast gelmediğinden sesde problemler yaşanabilir.

Midin biri montaj kurbanı oldu demek :) Hoparlörlere nazik davranmayı ihmal etmeyelim. Aynışekilde taşıt subwooferini tornavidayla boydan boya yarıldığını gözlerimle gördüğümde içim acımıştı. Çok rastlanan bir aksilik. Parmaklarınızla vida ağzını yönlendirirseniz daha emniyetli olur.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 325
Kayıt: 09 Haz 2009, 15:57
İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen _ahmet » 10 Nis 2010, 21:10

kabin ölçüsünü ortalama 13cm woofer lara göre ayarladım bi sitede sormuştum 5.5 litre iyidir demişlerdi hepten sallama deyil yani :) basların kenarlarına ahşaptan çember koymayı düşünüyorum vidaları görünmesin diye nasıl olur sizce mid lerin biri gitti sesi gidip gidip geliyo tornavida koniyi yırtmadı toz kapağının kenarına geldi tamda telinin geçtiği yere şansa bak kopardı teli yenisini alıcaz artık
filtreyide nec elektronikten aldım çıkma deyil yani oda ortalama değerlerle seçildi subwoofer olayıda fenaymış boydan boya gitti demek pahalı birşeymiydi
_ahmet
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 87
Kayıt: 30 Kas 2009, 09:55
İl: istanbul

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen miriel » 11 Nis 2010, 12:58

Ahşap çember daha hoş görünecektir bu uygulamayı yapabilirsin. Zevkin nasılsa istediğin gibi görünüşünü yapabilirsin.

Hoparlörün orta kısmındaki küçük tozluğu çıkart bir bak bakalım, kopuk teli lehimleyebilirsen kurtarırsın yenisini almaktan.

Filtreler hoparlörlere özel tasarlanır aslında. Bu şekilde frekanslar kaba biçimde hoparlörün karakteristiğine eşleşebilir ama kaliteli kesimler için mutlaka hoparlörler referans alınmalıdır.

Subwoofer konusuna gelecek olursak, amcamın oğlunun elleri titrektir, kontrol kalemiyle ve titrek ellerle iş yapmaya çalışınca hoparlör konisini jilet gibi yardı ikiye. Elinin ayarıda yokki gitikçe gitti :) Ozamanın iyi taşıt subwooferlarındandı pioneer 253f ti sanırsam.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 325
Kayıt: 09 Haz 2009, 15:57
İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Nis 2010, 15:19

Sevgili Ahmet,

Öncelikle tebrik ederim, böyle bir işe giriştiğin için. Son hali ile görüntü de oldukça güzel, derli toplu hoş bir görüntüsü var.

Ancak biraz da dost acı söyler deyip bazı gerçeklerden bahsetmemiz lazım. Bu cesaretini kırmasın, sesinden memnuniyetin devam ettiği sürece hiç sorun yok.
1-Portlu kabinler mutlak hesap ister, bu hesap için de hoparlörün en azından fabrika T/S verilerinin bulunması lazımdır. Daha iyisi kendin ölçmendir, ama bu da kabini yapmak kadar ilave iş demektir. Bunları sağlamadığın sürece kabin hacmin de port ölçüleri de kafadan atmadır, birisine sorman bunu değiştirmez. Ama ölçüp de söylüyorlarsa ona birşey diyemem, yoksa her 13cm hoparlöre 5,5lt demek tamamen kadan atmaktır.
2-Portsuz kapalı kabin yapsaydın ses konusunda içine eltaf vb. sönümleme malzemesi ekleyip çıkarmakla daha doğal bir ses elde edebilirsin.
Kullandığın filtreler kullandığın hoparlörlerle uyumsuz, profesyonel seslendirme için yapılmış hazır filtreler çabucak işi görür ama HiFi bile olup olmadıkları meçhuldür, özellikle de ferit çekirdekli olanları. Bunlar hava göbeklilere göre daha verimli ve az yer kaplarlar ama sesi de bir o kadar değiştirirler.
3-Mid olarak kullandığın hoparlör aslında bir tiz hoparlörü, ancak kağıt konlu olduğu için mid gibi de kullanabilirsin. Aslında bu konfigürasyonda bir mid hoparlöre de gerek yok, 13 cm çapla pekala sadece bir tiz ilavesiyle daha temiz ses alabilirdin.

Biz de kafadan atma kabinler yaptık, halen de yapıyoruz ama sonuçlarına da katlanıyoruz. Bu yüzden eleştiriden ziyade daha iyi ne yapalirsin diye fikir vermek istedim.
Ama eline sağlık çok daha iyi şeyler yapabileceğine eminim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen _ahmet » 11 Nis 2010, 17:55

portlu şekilde basları daha iyi aldım midlerin tozluklarını çıkarsam işe yaramaz telleri alttan geçiyo koniyi çıkartmak lazım teli nasıl koptu bilmiyorum konide yırtık olmadı ses gidip gidip geliyo (: ama yinede bi bakarım ,görünüme çok önem verdimki monitörün yanına koyabiliyim önüne bez koyucam daha güzel olur vidaları bile hoparlörlerin renginde siyah seçtim
_ahmet
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 87
Kayıt: 30 Kas 2009, 09:55
İl: istanbul

Reklamlar

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen miriel » 11 Nis 2010, 19:32

Gökhan hocam yine tecrübeli yorumu ile tatlı tatlı hataları söyledi :)

Kabinler zevkine göre olduysa şimdilik bunlar senin için en iyisidir diyebilirim. Eminimki ilerki zamanlarda tekrar modifikasyon yapmaya karar vericeksin. Ozaman birazdaha hesap olayına gireriz burda, daha güzel sonuçlar alırsın.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 325
Kayıt: 09 Haz 2009, 15:57
İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Nis 2010, 21:29

Kabinlerin görüntüsü çok önemli, insan kendi yaptığı kabinleri mutlaka beğenmelidir. Bu beğeni olmazsa sesinin iyi olması pek anlam ifade etmiyor. Açıkcası duyma yeteneğimiz diğer duyularımızla çok ilintili. Tıpkı burnunuzu tutup yemek yediğinizde yemeğin tadını alamıyorsanız görüntüsünden hoşlanmadığınız kabinlerin sesi de o derece itici gelebilir diyebiliriz. Ses bir yerden sonra subjektif bir etki yaratıyor, nasıl sabahları tizleri daha net duyuyor, yorgunken müzik dinlemek farklı bir etki yaratıyorsa işte böyle bir yanı da var.

Madem kendimiz yapıyoruz öncelikle görüntüsünden keyif aldığımız birşeyler yapmalıyız. Tipini sevdiğimiz hoparlörler olmalı mutlaka.

Tabiki fizik kuralları hesap kitap kesinlikle göz ardı edilemez, ama zevk için yaptığımız birşeyin de göze hitap etmesi gerekir. Bir kere kendi yapmaya başlayan insan bir süre nasıl olsa tatmin olacak ve yeni şeyler üretecektir. Her yenisinde de daha ileri bir nokta yakalayabilir. Ve daha fazla öğrenme şansı elde edilebilir.

Bazen etrafta övgüyle kendilerinin yaptıkları kabinlerin ne kadar iyi olduğundan bahseden ilanlar görüyorum. Bunları toplayıp hataları konusunda eğitim materyali olarak kullanmayı düşündüm. Sonra da insanların yaptıklarıyla alay eder gibi olacak deyip vazgeçtim. Ben ilk aldığım hoparlörleri kabine bile koyamamıştım. O zamanın hoparlörleri şimdikilerden çok daha kaliteliydi. Sonradan kabin içine koyduklarımı düşününce gülüyorum geçiyorum. Örneğin ekteki resime bakın, bu kabin sadece kapalı bir bas kabini olacaktı. Ama sonradan 25 sene önce aldığım Motorola piezo tizleri koymayı düşündüm. Arada tek başına cıstak cıstak yapacak bir kabin olsun diye. Ama şimdi pişmanım, boşuna delik açtık kabinde. Modifiye edeceğim kabinlerden birisi bu. Yanlışlar neler mi? Bas ile ilgili sorun yok, mid performansı da fena değil. Ama tiz için sorunlar şöyle:
Aslında "rear mounting" yani içten monte edilmesi gereken üniteyi dışarıdan takınca tizler için kendi horn ağzı başlı başına bir çınlama kaynağı oluyor. Buna piezonun metalik sesi de eklenince detayları tam alamadığınız biraz çamur bir tiz çıkıyor. Ayrıca bas hoparlöre daha yakın monte edilmeliydi ama arada içten iyi bir destek olduğu için azcık yukarıya monte ettik. Tabiki tizlerin hemen çıkık hem çınlayan hem de hoparlörlerin akustik merkezi kaymış olduğundan kulan tizlerden gelen sesi daha önce algılıyor ve bas geride kalıyor. Bunu hemen algılamasanız bile kısa zamanda dinlediğiniz müzik baş ağrıtıcı oluyor, yoruyor.

Bunun yanında Ahmet arkadaşımızın yaptığı oldukça güzel, tizlerin etrafına yuvarlak sünger kesip bir de öyle dinlemesini tavsiye ederim. Bu biraz çınlamayı önleyecektir, bir başka seçenek de portun içine sıkıca elyaf ile doldurmaktır. Hava zar zor geçecektir ama aperiyodik bir etki yaratıp sanki kabin daha büyük hacimliymiş gibi ses alabilecektir. Bunlar denenip oynayıp keyif alınacak şeyler.

Kolay gelsin.
Eklentiler
IMGP2585.JPG
IMGP2585.JPG (204.12 KiB) 7133 defa görüntülendi
DSC01305.JPG
DSC01305.JPG (22.6 KiB) 7154 defa görüntülendi
DSC01301.JPG
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen Mehmet__Can » 05 May 2010, 10:15

Ahmet çok şirin ve güzel olmuş ellerinize sağlık.Kullandığınız oceon saund mid basları ben yanan Tannoy Mx-1 lerime takmıştım süper ses almıştım.Halen elimde 2 adet var ama tatildeler bu ara... :)
Kullanıcı avatarı
Mehmet__Can
Yeni Üye
 
İleti: 37
Kayıt: 15 Şub 2009, 19:09
İl: Antalya
Meslek: Bilgisayar

Ynt: el yapımı hoparlörlerim

Okunmamış iletigönderen _ahmet » 08 Haz 2010, 11:50

Mehmet__Can yazdı:Ahmet çok şirin ve güzel olmuş ellerinize sağlık.Kullandığınız oceon saund mid basları ben yanan Tannoy Mx-1 lerime takmıştım süper ses almıştım.Halen elimde 2 adet var ama tatildeler bu ara... :)

saol , sünger yerine daha iyi bişey buldum yapışkanlı kauçuk buda pencere aralarına yapıştırmak için kullanılıyor midlerin altından kaçırdığı havayı kesti ,şimdi bir çiftte kule hoparlör yapmayı planlıyorum onlarıda arkalara koyarım tamamen el yapımı ses sistemi olacak anfilerinide ben yaptım 4+1 olacak sadece kuleler kaldı yanlız kulelerin hoparlörlerini biraz ucuzlarından almam lazım bunları yapmak için bütçeyi biraz zorladım
_ahmet
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 87
Kayıt: 30 Kas 2009, 09:55
İl: istanbul

Sonraki

Hoparlörler


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Speaker yapımı
    gönderen rockie86 » 09 May 2009, 15:40
    1 Cevaplar
    2237 Gösterim
    Son ileti gönderen fixxxxxer Son iletiyi göster
    09 May 2009, 16:55
  • Subwofer yapımı hakkında
    Eklenti(ler) gönderen Rhodium » 10 Ekm 2016, 08:51
    7 Cevaplar
    1627 Gösterim
    Son ileti gönderen chf Son iletiyi göster
    28 Mar 2017, 10:10
  • HiFi Hoparlör kabini yapımı
    1, 2gönderen hoparlör » 22 Oca 2008, 19:05
    12 Cevaplar
    13054 Gösterim
    Son ileti gönderen hoparlör Son iletiyi göster
    09 May 2008, 14:19
  • midbas için kutu yapımı
    1 ... 8, 9, 10Eklenti(ler) gönderen samba » 01 Kas 2009, 22:31
    96 Cevaplar
    16313 Gösterim
    Son ileti gönderen hamist Son iletiyi göster
    10 Ekm 2012, 23:03
  • kabin yapımı için yardım
    1, 2, 3, 4Eklenti(ler) gönderen siftery » 12 Mar 2011, 18:50
    35 Cevaplar
    6848 Gösterim
    Son ileti gönderen lerozli Son iletiyi göster
    16 Tem 2011, 13:41

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir