lm3886 --- lm 4780 uygulamalarım ve sonuçlar (e154)

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

lm3886 --- lm 4780 uygulamalarım ve sonuçlar (e154)

Okunmamış iletigönderen e154 » 16 Ağu 2007, 01:42

lm 3886 daki ses kalitesi lm 4780 den daha yumuşak ve kaliteli tonlara sahip. gerçektende lm 4780 de doktorunda dediği gibi bi mekaniklik var 3886 nın berraklığı onda yok. üstelik şu an deneme aşamsında masnın üstünde darmadağan durumda çalışıyorlar. hoparlör olarak sony ss h818 hoparlör 6 ohm tahmini 30 w civarı güçleri olmalı orjinal amfisi stk 4152 zaten. aslında bu yüzden tam sonuç alamıyorum çünkü hpoparlörler küçük geliyor. birde phılıps hi-hi hoparlörler var ama onlarında gücü 4 ohm 18 25 w arası bişey. artık ileride bunlara uygun bir hoparlör alacağım mx 1 veye dıamond gibi bişey.
limdi benim bi kaç sorum var sayın dr. hardware 4780 deki pre amfiyi lm 3886 ya bağladım sonuç iyi gibi siz ne dersiniz bu duruma.
2. pre amfiski pot malsef lineer ve 100 k lık piher. bunu 10 k yaptığmızda sesdki bozulmalkarın kesilieceği düşüncesindeyim yanılıyormuyum.
trafo durumunu zaten biliyosunuz.
kutulama işini mdf den byapma gibi bi düşüncem var bunun için ne dersiniz.
diğer bir yazınızda ton kontrolleri için kabinşlerin hatalarını kapatmak için kullanldığını yazmışsınız. bu ekolayzırlar içinde geçerlimi.
ma ton kontrol olmayıncada çoğunlukla tizler zayıf kalıyor.
genellikle ayarlarımda baslar yarım tizler son olur. kaliteli sesi ancak böylre alıyorum. en azından benim ökulaklatrım böyle tatmin oluyor.....
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri


Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Ağu 2007, 13:06

Dostum eline sağlık...
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, bu tür amplifikatörleri muhakkak daha kaliteli ve büyük hoparlörlerle test etmelisin. Bunun sen de farkındasın zaten. Her ne kadar anma gücümüz kanal başına 60W olsa da anlık tepe gücü olarak hoparlörlere 120W civarı aktarılabilir ki bu da epey sorun yaratır onlar açısından.
Preampli konusuna gelecek olursak; LM4780 için tasarladığım preamplifikatörde seçenekli olarak bas güçlendirme devresi var, oysa aynı devre (eğer bizimkini yaptıysan) LM3886 da da var. Bu durumda 18dB preamplide 18dB de amplide olmak üzere toplam 36dB bas fazlalığın olur. Gerçi bas seven biriysen bu hoşuna gidebilir ancak hoparlörlerinin bunu kaldırabileceğini hiç sanmam ayrıca bu durumda distorsiyon kaçınımaz olacaktır.
Sonuç olarak o preampliyi LM3886 da kullanmak istiyorsan muhakkak "düz" konuma almanı tavsiye ederim.
Preampli çıkışındaki potansiyometrenin değeri ve log/lin olması ses kalitesini etkilemez. Çoğu uygulamamda 100K kullandım ve 10K lara göre daha iyi sonuç aldım. 100K lin veya log kullanabilirsin. Log pot sadece düşük volumlerde daha hassas ayar yapmanı sağlar, o kadar.
Ancak eğer ses kalitesiyle ilgili bir sıkıntın varsa (ki olmamalı) başka bir problem olabileceği sonucu çıkıyor.
Ses kalitesiyle ilgili sorununu net bir biçimde ortaya koyarsan bir çözüm yolu bulabiliriz. Ayrıca uygulama ile ilgili resim gönderirsen memnun olurum. Kablolama veya başka bir sorunun varsa (farkına varmadığın) bu şekilde ortaya çıkar.
Gelelim son soruna, bas ve tizleri sonuna kadar açıyor olman senin sorunun değil. Eğer kaliteli bir hoparlör grubun olsa buna ihtiyacın olmayacak. Örneğin arabada radyo dinlerken ben de bas ve tizleri epey açarım ancak evimdeki sistemde zaten böyle bir şansım olmadığı gibi asla da bir ekolayzer veya benzeri ton denkleştiriciye ihtiyaç duymadım.
Ayrıca tizleri sonuna kadar açmak tiz detaylarını duymanı, basları sonuna kadar açmak da derin basları duymanı sağlamaz. Sonuçta hoparlör ne verebiliyorsa alabileceğin odur. Ama bas tiz açmak belki orta tonların kaybına sebep olduğundan his fazlalığına yol açabilir. Yani diyelim ki hoparlörlerin 80Hz den aşağısını vermekte güölük çekiyor (ki pek çok hoparlörün ortak hastalığıdır) ve 10Khz in üstünde de epey nazlanıyor (yine pek çok hoparlör için geçerlidir) bu durumda tizleri ve basları sonuna kadar açman senin bu tonları duymanı sağlamaz.
Benim üzerinde özellikle durmaya çalıştığım şey, artık piyasa kavramlarından ve piyasanın pompaladığı sekizinci sınıf uzakdoğu yapımı sözde müzik sistemlerinden ve onların bileşenlerinden uzak durmanız yönündedir.
Orta veya orta üst sınıf bir hoparlör sistemi ve ona bağlı bir kaliteli amplifikatör dinlemeden asla müzik dinlemiş sayılmazsınız.
Kafanızdaki marka kavramlarını bir kenara atın, ömrümde;
Kaliteli bir Sony hoparlör,
Tatminkar bir Pioneer amplifikatör,
Hi-end bir Samsung CD-Çalar,
ya da adını sanını iyi bildiğiniz başka marka bir müzik ekipmanı görmedim ya da işitmedim.
Sonuç olarak diyebilirim ki, öncelikle kafanızdaki kalite kavramını irdeleyin. En azından orta veya orta üst sınıf bir sistem dinleyin. Ondan sonra elinizdekilerin kalitesini yargılayın.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e154 » 16 Ağu 2007, 14:09

aslında müzik repertuarımda geniştir. yabancı müzikten tutunda türkk halk müziğine kadar. referans ım ise funda arar ınm okuldaki konseri. ( BİRAZ ABARTILI AMA 3 GÜN ETYKİSİNDEN ÇIKAMAMIŞTIM) hoparlörledeki sesde hiç bir şekilde bozulma veya eksiklik yoık. bütünsesleri alabiliyordum.orda subwoofer olmalıki ters çevrilimş kabin içerisinde 3 er tane olmak üzere 4 5 tane vardı. diğer hoparlörl-er ise 10 15 kadar olabilir hatırlamıyorum.. ancak benim orda anlamadığım iki grup hpoarlör varkn neden tweetr lar yoktu. sistem beslemesi jeneratör ile yapılıyordu burdakki amaç temiz enerjimi yoksa mesafedeki güç aktarımından oluşan sorunmuydu. sistem o kadar profosyenel olmasına rağmen sesin fazla uzağa gitmediğni gördüğümde yıkılmıştım. gerçi ben en öndeydim diğer yandan bas lar bana zayıf gelmişti orda baslar vurduğu zaman ben yerelere falan yatmalıydım. ancak korkunçki baslar sınırdaydı ve bozulmayas başlayacaktı. bu sistemdede ton kontrol olmöası normalmi yoksa yine kabin hatalrınıo düzeltmek içinmi...
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Ağu 2007, 14:34

Dostum, profesyonel seslendirme sistemleri anladığımız anlamda hi-fi veya odyofilite değerlendirmelerinden uzaktır. Açık havada bas etkisini artırmak, ses yayılımından kaynaklanan frekans ezilmelerini kompanse etmek için bu tür sistemlerde zorunlu olarak denkleştirici (ekolayzer) kullanılır.
Bas tonların karakteristik olarak yakın mesafede algılanması imkansızdır. Tam dalga boyu 30Hz için 11.6mt civarındadır. Ve kaynağa daha yakında bir yerlede duruyorsanız bu frekansı algılamayazsınız. Diğer yandan barik etki açık havada referans noktasızlığından daha zayıftır. Bu anlamda açık havada bas tonlar duyma geyreti yersizdir.
Hi-fi yani Türkçesiyle Yüksek Sadakat, bizce kayıt anındaki ses karakteristiğini bozmadan ve üstüne birşey eklemeden dinleyiciye iletme sanatıdır. Bu anlamda kayıtta olmayan frekansları yapay olarak oluşturmak (ki bunların başında aşırı bas duyma ihtiyacı gelir) müzik dinleme zevkini azaltan bir unsurdur. Ne yazık ki gelişen sayısal ses işleme teknikleri (DSP) insanlara müzik dinleme zevksizliği aşılamaktadır. Bu anlamda gerek uygulamacılar gerekse dinleyiciler THD, Noise vs parametrelerde çok titiz davranıp örneğin; %0.1 lik, normal insan kulağının izleme sınırlarının çok ötesinde bulunan bir THD+Noise oranını yüksek bulurken, frekans linearitesindeki +/-20dB gibi inanılmaz (10 kat!) hatayı "renk" olarak kabul etmekte ve ton kontrolü adı altında kullanmaktadır.
Sokağımızdan geçen arabalardan yükselen zevksiz 50Hz gürültüleri bunun en net kanıtıdır. Müziğin içerisindeki 50Hz tonlarını 10 kat artırmanın ona ne gibi bir müzikalite katacağı çok ciddi bir tartışmadır.
Şöyle düşünelim; eğer kompozitör yaptığı müziğin 50-100Hz bandında 10 kat zenginleştirildiğinde daha güzel olacağını düşünse idi eminim tonmaysterden kayıt esnasında böyle bir denkleştirme yapmasını ister ya da orkestradaki bas çalgıların sayısını artırırdı.
Bu anlamda, canlı dinletiler, çok çok kaliteli bir sistem tarafından icra edilmedikçe (ki bunun örneklerini Türkiye'de bulmak olası değildir), kapalı ve/veya akustik şartlar yerine getirilmiş bir ortamda dinlenilmedikçe bizim açımızdan gerekli kalite şartlarını taşımaz.
Odyofilite bunlardan çok uzakta bir yerlerdedir.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e154 » 16 Ağu 2007, 15:18

sonuç olarak tannoy mx 1 leri tavsiye edrmisiniz. forum larda ev sinemsı için uygun ancak stero sişsitemlerde yetersiz kaldığını söylüyorlar...
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Ağu 2007, 16:01

MX1 i tavsiye ederim. Nedenlerine gelince;
1- Fiyat/performans oranı gayet makuldür.
2- Bas performansı diğer alternatiflere göre daha iyidir.
3- Bizim preampli uygulamamızda bir bass boost devresi var ve esasen MX1 gibi bookshelfler için dizayn edilmiş.

En önemli faktör 1 numaralıdır. Ayrıca kaliteli sistemlere bir yerden aşina olabilmek açısından iyi bir başlangıç olabilir. Diğer yandan Wharfedale 9.1 çok daha iyi bir alternatiftir (250YTL)...
Ancak bütçenizi biraz daha zorlayabilirseniz, Wharfedale Diamond 8.4 (400 YTL civarı), veya Atlantic 400 (350YTL civarı) gibi bir floorstanding tavsiye ederim.
Her halukarda derin baslar alabilmek için floor standing almanız gerekir. Ancak doğal olarak bu bütçe ve YER meselesidir. Benim LM4702 videomda da görebileceğiniz gibi floor standing hoparlörler ciddi yer kaybına neden olmakta!
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e154 » 16 Ağu 2007, 19:51

sanırım ankarad bulamamabunları. en uygun nerden alabilirim.
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen berat23 » 17 Ağu 2007, 09:28

Resim
berat23
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 179
Kayıt: 01 Şub 2007, 17:27
Konum: ankara

Okunmamış iletigönderen e154 » 18 Ağu 2007, 17:30

Resim
lm 3886
En son e154 tarafından, 18 Ağu 2007, 17:55 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen e154 » 18 Ağu 2007, 17:50

Resim
lm 3886
En son e154 tarafından, 18 Ağu 2007, 17:56 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Sonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • LM 4780 DEVRE.
    Eklenti(ler) gönderen zunda » 05 Şub 2015, 02:12
    0 Cevaplar
    1046 Gösterim
    Son ileti gönderen zunda Son iletiyi göster
    05 Şub 2015, 02:12
  • lm-4780'im sizlere ömür..
    1 ... 32, 33, 34Eklenti(ler) gönderen yigitguc » 06 May 2009, 22:23
    331 Cevaplar
    16341 Gösterim
    Son ileti gönderen e154 Son iletiyi göster
    30 Ağu 2009, 15:30
  • lm 3875 mi 3886 mı yoksa 4780 mi
    1, 2gönderen blue41 » 04 Nis 2010, 15:59
    12 Cevaplar
    2171 Gösterim
    Son ileti gönderen e_cag Son iletiyi göster
    11 Nis 2010, 02:56
  • lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında
    1, 2, 3Eklenti(ler) gönderen zunda » 20 Kas 2010, 04:09
    26 Cevaplar
    3786 Gösterim
    Son ileti gönderen fatihcol Son iletiyi göster
    28 Ağu 2011, 23:22
  • LM3886 sorunlarım
    gönderen sanalabift » 01 Haz 2007, 11:52
    3 Cevaplar
    2218 Gösterim
    Son ileti gönderen drhardware Son iletiyi göster
    04 Haz 2007, 18:45

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir