lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Okunmamış iletigönderen Voldahmet » 21 May 2011, 22:48

hamist yazdı:
Voldahmet yazdı:Öncelikle herkese selamlar arkadaşlar,aranıza yeni katıldım.Kendim düzenlediğim şema ve tasarımı bana ait olan devreyi yaptım.Devre ilk başta güzel çalışmıştı fakat bir süre sonra aniden ısınmaya ve aşırı akım çekmeye başladı ve trafodan sesler geldi.Kısa devre vs. kontrollerini yaptım.Köprü de sağlam trafo da.Başka amfileri de aynı trafoyla deniyorum,ayrıca beslemeyi ayırdım yine de olmadı.Entegreye sesi verdiğim anda aşırı ısınıyor fakat muteye aldığımda bir sorun yok.Herhangi bir dip sesi de gelmiyor.Entegrenin orjinal mi yan sanayi mi olduğunu bilmiyorum,bi arkadaşımız göndermişti o da bilmiyor.Açıkçası ilk defa yaptığım bir amfi çalışmadı ve beni huzursuz etti.Daha önce bu amfiyi yapan,tecrübesi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum...

Resim

Resim



Öncelikle yüksüz deneyerek hoparlorlerinizi güvene almış olmalısınız.
Büyük ihtimalle entegreniz bozulmuş olmalı.
Bu tür devrelerde soğutucu ile güç elemanları arasındaki ısıl transfer katsayısı
gözden kaçırılmamalı, ki güç elemanlarının üzerindeki ısı soğutucuya
iyi aktarılmış olsun.
Elbette bir de malzeme kalitesi korkumuz oluyor ne yazık ki,
korsan üretimler, patates baskılar, ne yazık ki ticari beyinlerin mutluluğu.

Sağol kardeşim ilgilendiğin için.İlk olarak yüklü de yüksüz de denedim,ikincisi termal macun ve asetat kullandım ondada sorun yok.O halde benim de yüksek ihtimalle üzerinde durduğum kadarıyla entegre çakma.Artık ya bulacaz ya da devreyi rafa kaldıracaz.Bu arada devrenin resimleri de bunlar.Belki gözden kaçan biryer olmuştur...


Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
Voldahmet
Yeni Üye
 
İleti: 4
Kayıt: 21 May 2011, 13:13
İl: İstanbul
Meslek: [email protected]


Ynt: lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Okunmamış iletigönderen zunda » 21 May 2011, 23:10

ahmet usta kolay gelsin öncelikle tecrübeli olduğunuzu ve çeşitli devre tasarımlarınız olduğunu diğer forumlardan biliyorum lm 4780 anfi devresine gelirsek benim tasarım konusunda bilgim elektronik konusundada egitimim yok sadece malzemeleri tanıyorum bilemediklerimide google cevaplıyor lm 4780 konusunda uzun süren araştırmalarım ve yapan kişilerin yorumlarından national firmasının şemasına göre yapılan baskı devre olan dıyaudio projeler kısmındaki şemada karar kıldım zaten başlıktaki resimlerdede görmektesiniz yapılan devreyi ve entegreli amfilerden alınacak en kaliteli seslerden birisini elde ettim sonuca gelirsek evet bir şeyleri ortaya çıkarmak muhteşem bir duygu ama hatanın telafisi yok en azından entegre kısıtlı şartlarda temin ediliyor o sebepten denenmiş garanti devreye yönelmekte fayda var diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
zunda
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 328
Kayıt: 28 Ekm 2010, 19:55
İl: kütahya
Meslek: revizör.

Ynt: lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Okunmamış iletigönderen Voldahmet » 21 May 2011, 23:27

zunda yazdı:ahmet usta kolay gelsin öncelikle tecrübeli olduğunuzu ve çeşitli devre tasarımlarınız olduğunu diğer forumlardan biliyorum lm 4780 anfi devresine gelirsek benim tasarım konusunda bilgim elektronik konusundada egitimim yok sadece malzemeleri tanıyorum bilemediklerimide google cevaplıyor lm 4780 konusunda uzun süren araştırmalarım ve yapan kişilerin yorumlarından national firmasının şemasına göre yapılan baskı devre olan dıyaudio projeler kısmındaki şemada karar kıldım zaten başlıktaki resimlerdede görmektesiniz yapılan devreyi ve entegreli amfilerden alınacak en kaliteli seslerden birisini elde ettim sonuca gelirsek evet bir şeyleri ortaya çıkarmak muhteşem bir duygu ama hatanın telafisi yok en azından entegre kısıtlı şartlarda temin ediliyor o sebepten denenmiş garanti devreye yönelmekte fayda var diye düşünüyorum.

Evet kardeşim sende haklısın ama bu öyle zor bir amfi şeması ve devresi değil.Beni de çok zorlamadı zaten,ayrıca neden başka bir devre kullandığımı da belirteyim.Ben bu şemadaki değerleri lm3886 lı amfimde kullanmak üzere tasarlamıştım yıllar önce.Baktım ki verimi oldukça güzel,lm4780 de bir çeşit 2xlm3886 sayılır zaten.Doğal olarak aynı kaliteyi yakalamak için tasarladım.Tasarım aşamasında bir sorun yok(en azından baktığım kadarıyla).Ama dediğim gibi LM4780 eğer sahteyse yapacak pek birşey yok gibi...
Voldahmet
Yeni Üye
 
İleti: 4
Kayıt: 21 May 2011, 13:13
İl: İstanbul
Meslek: [email protected]

Ynt: lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 22 May 2011, 09:24

Devreniz ile National'ın önerdiği uygulama arasındaki en önemli fark Cc kondansatörü görünüyor. Kim kimden esinlenmiş yorum yapmayacağım.

Görevi RF sinyalleri ve çevredeki flurosan lambalar gibi parazitik etki yapıp devreyi osilasyona götürecek faktörleri yok etmektir.

Bence devreniz çalışmış ancak osilasyona girip zarar görmüş olabilir. Termal koruyucuların neden devreye girmediğini bilemiyorum.
Eklentiler
untitled.PNG
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Okunmamış iletigönderen e_cag » 22 May 2011, 16:01

Sinyal ground hattında ground lift var galiba?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Ynt: lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Okunmamış iletigönderen Voldahmet » 28 Ağu 2011, 12:50

Arkadaşlar geçenlerde devreyi inceleme şansım olmuştu ve sorunu çözmüştüm,fakat buraya yazmayı açıkçası unutmuşum.Sorun mute den kaynaklanıyormuş,33K yı iptal edince entegre kendine geldi.Bazı entegrlerde mute direncinin fazla olması gecikme sağlıyordu ancak ben işin kolayına kaçarak datasheeti yeterince incelememişim.Şimdi gayet güzel çalışmakta osilasyon veya şaseden kaynaklanan herhangi bir durum da söz konusu değil.Fakat birdaha belirtmekte fayda var entegre boyuna göre verdiği güçten ötürü epey bi ısınmakta.Büyük ve petekli bir soğutucu kullanmak gerekiyor...
Voldahmet
Yeni Üye
 
İleti: 4
Kayıt: 21 May 2011, 13:13
İl: İstanbul
Meslek: [email protected]

Reklamlar

Ynt: lm 4780 devrenin çalışmaması hakkında

Okunmamış iletigönderen fatihcol » 28 Ağu 2011, 23:22

Class A amplilerin bias ısısını yabana atamayız, birde bu şekilde kazancı yüksek devrelerde olası bir hata ısıyı arttıracaktır.
Amatör uygulamalarda (Class-A-B)TDA7294 ü öneririm, hatta yük hatalarına karşı kullanım için TDA7293 de uygundur. Önerdiğim entegrelerde bias akımı daha düşüktür. 10 watt üstüne çıkıldığında; B moduna geçerek, ısı yeterince stabil tutulacaktır.

10 watt üstü amatör uygulamalarda Class-A genelde hiçbir işe yaramayacaktır; distorsiyona uğramış bir seste fazın ucunu kaçırsak ne olabilir ki,.
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 143
Kayıt: 04 Eyl 2007, 11:17
Konum: AOSS Maslak
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik Teknisyeni

Önceki

Entegreli Güç Yükselteçleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir