drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen tubefreak » 14 Arl 2008, 21:27

e_cag yorumlarınız için teşekkürler,

GC Montaj şeması drhardware in görmek istemesi üzerine benim mspaint te çizdiğim şema yani kart önce bitti şemayı karta göre çizdim, birebir yerleri ile aslının aynı.(+) girişte seri bağlı denediğim 470R direnç herhangibir fark yaratmadı.(zaten rf için olduğundan dc offsete etkisi olmamalı)
Groundlift resistor ve kısa devrenin nereden yapılacağı konusunda ben de kararsız kaldım.En iyisi drhardware ve e154 arkadaşların yorumlarını beklemek.

Saygılar,
Hakan
tubefreak
Yeni Üye
 
İleti: 15
Kayıt: 13 Arl 2008, 21:13
İl: İzmir


Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen drhardware » 15 Arl 2008, 14:56

Dostum tahmin ettiğim üzere "fahiş" iki hata yapmışsın!
Giriş dekuplaj kondansatöründen sonra gelen 12K giriş yükünü sinyal gorund yerine geri besleme dc blokaj kondansatörünün üst ucuna bağlamışsın. Bu durumda LM1875 in + girişi float tır. Ki 1.8v oldukça iyi bi rakam bu halde. Basitçe 12K nın ucunu kondansatörün üst ucundan alt ucuna yani sinyal şasisine alacaksın.
İkinci hata ise, LTP beyz direnci kullanmamış olman. Bu durumda, kaynağın; LM1875 in NI girişine gücü yettiğince akım akıtabilecek ve sevgili 1875'in tez zamanda temize havale olacaktır! :)
12K dan önce veya sonra sinyal hattına seri girecek şekilde 1K civarı bir direnç eklersen bu hatayı da düzeltmiş oluruz.
Tavsiye olarak,
1- Opamplar, iki bacaklı hayvanlara benzer, iki bacakları da eşit seviyede durmalıdır ki denge sağlayabilsinler. Geri besleme hattın 22K/690R olduğuna göre giriş dirençlerin 690R LTP beyz direnci ve (12K yerine) 22K giriş yükü olduğunda bu sorun da çözülecektir. Bu durumda girişte 2u2 x 2 paralel kullanımı gereksiz olacak ve tek bir 2u2 yle aynı sonuç alınabilecektir. Bu arada, bahsettiğim 2u2 kondansatörün tercihen MKP veya Mylar olması sound kalitesini oldukça iyileştirecektir.
2- Daha da iyisi, hazır elini atmışken, 470+200 gibi garip varyasyonlar yerine, standart ve her bakkalda bulunabilen 680R gibi sabit bir değer kullanman, hepimizin hayrına olacaktır.
3- Geri besleme hattında kullandığın DC blokaj kondansatörü (polarize 33uF), bu konum için oldukça "basit kaçmış". Bu konumda tercihen daha iyi huylu, örneğin black gate, nichicon fw gold veya elna cerafine gibi kondansatörler önerilir. Eğer bulunamıyorsa, daha da iyisi bu kondansatörü bypass etmektir. Tavsiyem, yukarıda belirttiğim "fahiş" hatayı düzeltip, dc offsetinden emin olduktan sonra bu kondansatörü kısa devre edip "daha rafine" sounda ulaşman olacaktır.
4- Bu marjda çalışan bir GC için, giriş potansiyometresi 10K log olmalıdır.

Son bir not: LM1875 her bakımdan iyi bir opamptır ve bu düzenlemeleri yaptıktan sonra gayet iyi bir sound yakalayacağına şüphem yok!

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen e_cag » 15 Arl 2008, 18:41

Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen tubefreak » 16 Arl 2008, 10:14

Sevgili drhardware,
Teşhisin, yardımların ve tavsiyelerin için çok teşekkürler.
Modifikasyonları yapıp, ölçümler düzgün ise herhalde DC blokaj kondansatörünü kullanmamayı tercih ederim.İyi malzeme konusuna gelince devre düzgün çalışırsa upgrade düşünürüm,şimdilik elimdeki malzemeleri kullanmayı tercih ediyorum.işin aslı, monikerimden de anlaşılacağı üzere esas ilgi alanım lambalar ve pikap ve kolları vs. yani dinozor takılıyoruz, ve iğneden kabine,step-up trafo+lambalı phono pre+lambalı line pre+lambalı SE triode amfi, tümü class A ve geri beslemesiz ve sesi mümkün mertebe yalın, direkt ve transparan şekilde verebilen High End bir sistemim ve bunların kurulu olduğu müzik dinleme odam olduğundan şanslıyım, bu amfiyi ise Laptop tan ve internete bağlı iken yani müzik dinlemek için oturmadığımda kullanmak için yapıyorum.
Senden bir başka tavsiyeye daha ihtiyacım var dostum.Yabancı ve sizlerin yazılarında GC ların önünde bir pre amfi ile çok daha iyi performans gösterdiklerini okudum.Elimde, daha önce 4 adet SLA Batarya(+24,-24V) PS ile kullandığım ve performansını süper bulduğum bir adet (yaklaşık 150$ civarında batarya kullanılarak DIY çilerin 3000-5000$ lık cihazlar performansını alabilecekleri küçük bir pre amfi modulü ve hararetle tavsiye ederim) DACT(Danish Audio Contact) firmasının pre amfi modulü (CT101)var.Bir sakınca teşkil etmeyecekse ortak PS yı kullanarak (+25,-25V pre için de uygun)pre modulünü ekleyebilirmiyim ve GC devresinde herhangi bir eleman yada değer değişikliğine gerek var mı?
Pre modulü,0,6ve 12dB kazanç olarak ayarlanabilmekte.
Yorumlarını hararetle bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler,
Hakan
tubefreak
Yeni Üye
 
İleti: 15
Kayıt: 13 Arl 2008, 21:13
İl: İzmir

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Arl 2008, 10:44

Öncelikle, kulak zevklerine saygı duyduğumu belirtmek isterim. Her ne kadar tube yerine solid state analitik sound tercih etsem de..
Kişisel zevklerime ve deneyimlerime göre, lamba devrelerinin giriş amaçlı (preamp veya buffer) kullanılıp ardından solid state kaslı bir yapıyla hoparlöre ulaşılması daha doğal, dengeli ve lineer bir sonuç üretmektedir.
Neyse,
İşin traş kısmını geçersek.. Şüphesiz ki her türlü analog devre için ideal güç kaynağı bataryalardır. Bu manada SLA üzerinden GC besleme fikrin oldukça makul ve bu şekilde pek çok uygulama örneği mevcut. Tabii problemleri ile birlikte!
Karşılaşabileceğin sorunlardan en önemlisi, boyutları nedeniyle bataryaların konuşlandırılmasıdır. Malum olduğu üzere, DC besleme hatlarını uzattığın takdirde anten görevi görüp sesi kirletmeleri kaçınılmazdır. Kısa tutulduklarında ise 4 bataryanın nasıl bir kabinet içine yerleştirilebilecekleri sorunsalı ile karşılaşırsın..
Bu durumda tavsiyem, sadece 2 batarya kullanıp komple sistemi +/-12v la beslemen olacaktır. Elde edeceğin güç takriben 8ohm için 10Wcivarında (20W @4ohm) olacak ve 90dB üstü her türlü hoparlör için yeterli kalacaktır. 90dB civarı bir hoparlör için ortalama şiddette bir dinleme için (~ 1W) kanal başı 0,5AH gibi yani toplamda 1AH harcama olacağından 4AH lik bir batarya 4 saat gibi ciddi bir dinleme süresi yaratabilir. Doğal olarak 87dB lik bir hoparlör için akım gereksinimini 2 yle çarpman, 93dB lik içinse 2 ye bölmen gerekecektir.
Kanaatimce bu şartlar altında +/-12v dan fazlası gereksizdir. Tabii çok gürültü sevmiyorsan..
GC önüne, hele ki 12dB lik bir preamp koyacaksan, kazancını bunca yüksek tutmanın bir manası yoktur. 33X gerilim kazancı oldukça yüksek orandır. Kazanç yükseldikçe hem amplifikatörün sinyal / gürültü oranı düşecek ve hem de yüksek geri besleme yüzünden, faz cevabı ile birlikte distorsiyon oranları da bozulacaktır. Bu anlamda, her ne kadar devre bitirilmiş gibi görünse de, preampla birlikte çalıştırılacaksa kazancını 20X e çekmekte yarar görüyorum. Bunu da geri besleme dirençlerini 22K/670 yerine 20K/1K şeklinde değiştirerek yapabilirsin.
Son olarak, kişisel tavsiyem;
Madem önüne bir hi end preampli koyacaksın (lambalı mıdır?) her ne kadar kaynağın bir PC olsa da, sanırım kullanacağın hoparlörler de harc-ı alem bişeyler olmamalıdır! Ki eğer burada 1000$ üstü birşeylerden bahsediyorsak;
Açık ve net konuşmak gerekirse, elindekini bir deneme üretimi olarak düşünüp daha rafine birşeyler ortaya koyman gerekiyor. Anladığım kadarıyla malzeme bilgisine sahipsin ve pasif elemanların sound kalitesi üzerindeki etkilerini tahmin edebiliyorsun.. Makul bir ek harcamayla ve çok fazla uğraşmadan GC lerin Nirvana'sına ulaşman hayal değil.. Bu konuda teorik ve pratik her türlü bilgi paylaşımı mevcut ve eğer gerekiyorsa her türlü yapmaya da hazırım..
Yüzlerce olmasa da onlarca kaliteli amplifikatör dinlemiş biri olarak derim ki; gerçek bir GC sesi dinlemeden kulak deneyimlerini tamamlamış sayılmazsın. Birileri 3,000$ verip bu mereti evinin baş köşesine koyuyorsa elbet bir bildikleri vardır.
Elindeki üretim sana tam bir GC deneyimi yaşatamayabilir. Malzemelerin sıradan şeyler ve muhtemeldir ki LM1875 in de sahte! Ama iddia ediyorum ki iyi malzemeyle yapılmış gerçek bir GC dinlersen "bağımlısı" olabilirsin.. Hele ki SLA batarya ile beslersen..
Dinleme deneyimlerini bekliyor ve kolaylıklar diliyorum..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen tubefreak » 16 Arl 2008, 18:31

Dostum, tavsiyelerine uyarak input load direnci kondansatörün (-) ucuna aldım (ilk montajda 18K kullanmıştım,DC offset yüksek çıktığı için 12K yı denemiştim,senin söylediğin gibi daha dengeli olsun diye tekrar 18K yı bağladım), (+) inputa seri bağlı 550R civarı bir direnç bağladım.25W 8R dirençleri speaker outlara bağladım ve inputu da ground ile kısa devre yaparak ölçtüm.
Bir kanalda 1.7mv diğerinde 2mv civarı gibi çok iyi bir değer buldum.Bu değere güvenerek ve senin tavsiyene uyarak en iyi kapasitör hiç olmayandır diyerek DC blokaj kondansatörünü devreden çıkardım ve paralel giriş kondansatörlerinden birini daha devre dışı bırakarak 2.2uF a çektim.Böyle ölçtüğümde ise bir kanalda 14mv, diğerinde 19mv aldım, makul sınırlar içinde görünüyor.
Ne dersin?
Herşey için tekrar teşekkürler, yalnız sahte muhabbetiyle içime kurt düşürdün, kabinlerle de deneyip memnun kalırsam yurt dışından LM1875 ve diğer kaliteli malzemeleri getirtmek farz olacak.

Not:Pre modulünü bağlamaktan da vazgeçtim ne kadar az gain katı o kadar az eleman ve daha iyi.

Son bir soru.50K volume potu ile 18K resistorü paralel olarak görünüyor ve giriş impedansı 13235 Ohm mu yoksa volume potunun 50000 ohmu mu?

Hakan
tubefreak
Yeni Üye
 
İleti: 15
Kayıt: 13 Arl 2008, 21:13
İl: İzmir

Reklamlar

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Arl 2008, 19:15

Çok güzel...
Artık sevgili GC ni hoparlörlerinle deneyebilirsin.
Sahte olayına gelince, bizim çokca başımıza gelen bir problem olduğundan seni uyarmak istedim sadece.. Bakarsın sahte değildir, nasıl mı anlarsın? Merak etme anlarsın!
Bu haliyle GC nin giriş empedansı değişkendir. Çünkü girişte kullandığın yük (18K) potansiyometreye paraleldir. Bu durumda volum potunu minimumda tutarsan 50K, maksimuma alırsan hesapladığın üzere 13K civarı olur. Arasını kendin hesaplayıver..
Dinleme izlenimlerini muhakkak bekliyorum..
Kolay gelsin, hatta kolaysa başına gelsin..
:)
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Arl 2008, 20:28

Girişte bir pot ile bir sabit direncin paralel kullanılmasının mantığı ve fazileti konusunda şöyle bir yazı var (İngilizce ile aranız varsa):

http://sound.westhost.com/project01.htm

Direnç değişikliğinin grafiği verilmiş, kısaca bu şekilde daha iyi bir logaritmik direnç değişim eğrisi sağlandığı anklatılıyor.

LM1875'in orijinali güvenilir kaynaklardan Türkiye'de de bulunabiliyor. Distribütör olarak Ulutaşlar ile çalışan bir dükkandan emniyetle alışveriş ettim bugüne kadar. Çevrenizde de bu firma ile çalışan parçacı varsa işinizi görür sanırım.

Kolaylıklar.

DÜZELTME!!!
Doğru düzgün okumamışım yukarıda linkini verdiğim yazıyı. Lineer pot ile sabit direncin paralel bağlanması önerilmiş yazıda. Yanlış yönlendirmeye neden olmadım bildiğim kadarıyla, umarım olmamışımdır, olmam.
En son e_cag tarafından, 19 Arl 2008, 00:21 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 değişiklik yapıldı.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen tubefreak » 16 Arl 2008, 22:14

e_cag, bilgi ve link için teşekkürler.Elimdeki pot standard olarak kullanabileceğiniz en iyilerinden biri, imalatçısı Kanada lı PEC(Precision Electronic).Bütün potlar military spec ve DigiKey gibi sitelerde de çok uygun fiyatlara bulunabiliyor ve en önemlisi de çok iyi ses kalitesi.(Karbon ama blok halinde molded karbondan mamul) projeleriniz için tavsiye ederim.

drhardware, amfiyi kabinlerime bağladım ve ilk izlenimim harika.İlk dikkat çekici şey arka plan gürültüsü (background noise) hemen hemen yok gibi birşey ve sahne, mikro detaylar hepsi çok iyi ve en önemlisi de gerçekten naturel ve lambalı sıcaklığında, tınıları doğru veren bir sesi var.Çok erken tabii ama ilk gördüğüm küçük olumsuzluk diyelim; dinamik olarak biraz çekinik.Ama daha iyi komponentlerle ve burn in sonrasında çok daha iyi olacaktır.
Bu paraya bu performans için bravo.

Herkese teşekkür,

Hakan
tubefreak
Yeni Üye
 
İleti: 15
Kayıt: 13 Arl 2008, 21:13
İl: İzmir

Cevap: drhardware-LM1875 GC için yardım rica ediyorum

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Arl 2008, 23:26

Tavsiyeniz için teşekkürler. Geçenlerde potlar konusuna biraz baktım, PEC'i oradan hatırlıyorum ama kalitesi hakkında bir dinleyiciden yorum almak daha iyi oldu elbette.

LM1875 sorununuzun çözülmesine sevindim, güle güle dinleyin.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • 40106 için yardım
    gönderen sisyphos » 11 Arl 2011, 10:08
    2 Cevaplar
    1239 Gösterim
    Son ileti gönderen sisyphos Son iletiyi göster
    17 Arl 2011, 11:21
  • Ev sinema sistemi için yardım
    Eklenti(ler) gönderen sansar34 » 08 Tem 2012, 12:32
    8 Cevaplar
    4994 Gösterim
    Son ileti gönderen gkhaniscimen Son iletiyi göster
    13 Ağu 2012, 00:10
  • sony rx90 müzik setini dağıttım,anfi için yardım...
    1, 2, 3, 4Eklenti(ler) gönderen kibrit » 19 Mar 2011, 20:48
    34 Cevaplar
    8634 Gösterim
    Son ileti gönderen ufkun Son iletiyi göster
    21 Kas 2011, 22:37
  • stk 465 yardım
    gönderen infernus » 14 Tem 2016, 09:37
    0 Cevaplar
    1101 Gösterim
    Son ileti gönderen infernus Son iletiyi göster
    14 Tem 2016, 09:37
  • tda 2052 yardım
    1, 2Eklenti(ler) gönderen infernus » 02 Tem 2008, 12:32
    14 Cevaplar
    4143 Gösterim
    Son ileti gönderen Kapibara Son iletiyi göster
    15 Eyl 2012, 20:39

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir