RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen mfethi » 17 May 2010, 03:29

Elinize sağlık. RAS32'deki gelişmeyi ben de merakla bekliyorum. Keşke birkaç fotoğraf koysaydınız. Biz de uzaktan bakar ısınırdık(!). Fanlı soğutma çare olmaz mı bu sobayı soğutmaya? Yoksa sulu selli radyatörlü (işlemci soğutmasında kullanılan türden) bir soğutucu mu bakmalıyız.
mfethi
DIY Audio Takipçisi

İl: Ankara
Meslek: Serbest

Okunmamış iletigönderen Amatör » 17 May 2010, 12:42

Bu hafta sonu, fan kullanmayı düşünüyorum.Bu zamana kadar yaptığım en güzel ,sesi yormayan (daha önce yaptığım ab sınıfı ampli sanki detayları daha fazla öne çıkarıyordu ancak Ras32 okadar sakin ve yumuşak çalıyorki sanki kişiye özel konser dinliyorsunuz,bıkmadan saatlerce dinlenir)mono olmasına rağmen sahne duygusu oldukça geniş ampli oldu .Sesi tam istediğim gibi.
Devre hala delikli plakette,birtürlü baskıyı plakete aktaramadım.Benim soğutucular düzgün bişey değiller yani kutulamak istesem kullanılmazlar birbirine yapışık ucubik bişey.
Bu arada sıcakların bastırması ile 300w trafo aralıklar ile çalışmasına (3-5w düzeyinde) rağmen hafifçe ılınıyor.Performanslı dinlemelerde 200er wattlık çift besleme,cap mult den önce ray başına 2 adet 10000mf kond. ile daha sağlıklı olacak kanaatindeyim.
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 17 May 2010, 16:00

Bu soğutucu işine bir karar vermemiz lazım. RAS10 için elimdeki soğutuculardan birini kullanmıştım, ama gene de fan istiyordu.

RAS32'nin plaketi 130x35mm, dolayısı ile aslında 20cm boyunda bir profile rahatlıkla oturuyor. Biraz daha ortalasın dediğimizde iki seçenek var. Birincisi birbirine bağlanabilen 15-20cm arası iki soğutucuya ortalayarak oturtmak. İkincisi ise 20-26cm arası bir soğutucu kullanmak. Soğutucu profili yüksek tutarak etkin bir soğutma profili oluşturmak mümkün. Veya Nico'nun dökümanında görülen tipten ama kanatların enine değil dikine durduğu profillerden kullanmak da olabilir.

Asıl sorun kutunun koyacağımız kutunun geri kalan bölümünü ne şekilde tasarlayacağımız. En az 30 cm derinliğinde olmalı sanırım. Kutunun yanlarında ve açıkta soğutucular düşünürsek bu durumda yer hesaplamasını trafo(lar) ve besleme devrelerine göre ayarlamamız gerekecek. Açıkcası başka devre koymamalı diye düşünüyorum, örneğin preamp vs. burada olmamalı, bu kadar sıcağa yaklaştırmamak lazım.

Fan ise çok da zor bir konu değil, özellikle mikro fanlar hem ucuz hem de birkaç tanesini ısı belirli bir seviyeye ulaştığında devreye girecek şekilde yerleştirebiliriz. Ses seviyesi arttığında zaten duyulmaz oluyorlar, açıkcası müzik dinlerken fan gürültüsünden daha fazla çevre sesi oluyor. Ama geceleyin ya da evi sessiz bir mekanda olanlar için fan sadece bir koruma faktörü olabilir. Sadece küçük ve sessiz bir fan bile soğutucuların performansını oldukça değiştiriyor.

Teknik bilgilerine erişememekle birlikte kaliteli alüminyum soğutucuların kanatlarında ayrıca yüzey artırmaya yönelik girinti-çıkıntılar var, dolayısı ile sıradan soğutuculardan daha iyiler. Buna göre birşey belirleyip bu hafta soğutucu işini bitirmeyi, trafoyu sipariş etmeyi ve baskılı devreyi Emin abiye sipariş etmeyi hedefliyorum.

Birkaç tane önerebileceğim soğutucu profilinin resimlerini gönderiyorum.
Eklentiler
7345-Model.jpg
7345-Model.jpg (21.09 KiB) 744 defa görüntülendi
464AS.jpg
365AS.jpg
364AS.jpg
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Amatör » 17 May 2010, 16:54

26cm uzunlukta olan soğutucu 15cm yüksekliğinde olabilirmi?
Diğerleri tek başına yeterli gelmez gibi görünüyor.
Mosfetler çok yüksek ısıya dayanıklılar,5 dk çalışmanın ardından odanın içine yayılan soğutucu ve transistör kokusunu tarif edemem.
Yukarıdan aşağıya kanatlılar soğutma açısından daha verimli olacaktır kesinlikle
Bu arada kutunun içi için hava sirkülasyonunu nasıl düşünüyorsunuz.Cap multip deki regülasyonu artırmak için 12k olan direnci 3,9k ile değiştim.Tıp lar da iyice ısınmaya başladı,50a köprülerde soğtucu istiyor.
Trafoyu kaç volt,kaç watt düşünüyorsunuz?
Devreyi 2 ayrı monoblok mu tek kutu stereo olarak mı düşünüyorsunuz?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 17 May 2010, 17:54

Amatör yazdı:26cm uzunlukta olan soğutucu 15cm yüksekliğinde olabilirmi?
Diğerleri tek başına yeterli gelmez gibi görünüyor.

Yükseklik en fazla 5 metre olabilir :D

Amatör yazdı:Mosfetler çok yüksek ısıya dayanıklılar,5 dk çalışmanın ardından odanın içine yayılan soğutucu ve transistör kokusunu tarif edemem.
Yukarıdan aşağıya kanatlılar soğutma açısından daha verimli olacaktır kesinlikle

Evet, diğer durumlarda soğutma oranı oldukça düşüyor.

Amatör yazdı:Bu arada kutunun içi için hava sirkülasyonunu nasıl düşünüyorsunuz.Cap multip deki regülasyonu artırmak için 12k olan direnci 3,9k ile değiştim.Tıp lar da iyice ısınmaya başladı,50a köprülerde soğtucu istiyor.

Tüm kapasite çoklayıcısı transistörleri, köprü diyot vs. soğutulmalı. Dolayısı ile soğutucular kadar kutunun da alttan ve üstten ızgaralı bir pencere sistemi olmalı. Hatta küçük fan konulmalı, ancak ısı belirgin bir seviyeye ulaştığında devreye girmeli.

Amatör yazdı:Trafoyu kaç volt,kaç watt düşünüyorsunuz?

Trafoyu 2x22V düşünüyorum, veya biraz daha az. İki adet 200VA veya tek 400VA olmalı.

Amatör yazdı:Devreyi 2 ayrı monoblok mu tek kutu stereo olarak mı düşünüyorsunuz?

Aslında monoblok yapmak daha iyi, soğutma da kolaylaşıyor. High-End tasarımlarda mono blok üretim, yani ayrı trafo ayrı besleme daha yaygın.

Ben de henüz çok net değilim, aslında soğutucu konuyu belirleyecek.
Eklentiler
RAS32A.jpg
RAS32A.jpg (21.86 KiB) 917 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 17 May 2010, 22:50

Ben çift trafo,çift cap multip düşünüyorum.
2x22 trafo köprü çıkışı 31v,6v cp mult de harcansa=25v gayet uygun
Trafolar herhalde 6cm yüksekliğinde olur.İkisini üst üste yerleştiririm 12-13cm yükseklik olacak
Soğutucular 15-16cm yükseklik ile 26cm derinlik olabilirse trafoları kurtarır diye düşünüyorum.Tabiki soğutma performansı yeterse
Eni de 2x7,5cm kanat=15cm+13cm trafo eni+15cm mult kartları için=43cm rahatça herşeyi sığdırabiliriz
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 18 May 2010, 18:32

Arkadaşlar
Bugün 8x8 lik fan ile ısı sorununu bir miktar çözdüm.
Yaklaşık 1,5saat lik aralıksız 5w seviyesinde dinleme yaptım
1,5 saat sonunda tahminim 70derece civarında sıcaklık sabit kaldı.Tıp lar ve köprü diyotlarda 70 derece civarında,300w trafo 40 derece civarına çıktı,ancak devre açıkta ve hava oldukça serin
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 18 May 2010, 22:24

Bu arada,transistörler ısındıkça çekilen akım düşüyor.
İlk çalıştığında 2,8 amperle başlayıp,ısınmaya başladıkça kademe kademe düşüyor en son 2,5 amperde sabit kaldı
Buna göre,soğutmanın da çıkış gücü ile ilişkisi olabilir mi?
Hoparlörler 4 ohm olmasına rağmen,mono olarak bile son ses oldukça yüksek(asla bozulma yok)
Ses gerçekten muhteşem,metal film direncin ses kalitesine etkisi ne düzeyde oluyor acaba
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 18 May 2010, 22:51

Akımın yükselmemesini umarım en fazla;düştüğünü gözlemlemedim ama sürekli ampermetre ile denemedim RAS10'u. Gökhan hocamın daha uzun gözlemleri var bu konuda. Soğutucunun sıcaklığı da akımla birlikte sabitlenmişse kararlı nokta yakalanmış demektir, güzel haber! :) Soğutmanın kapasitesi ve mosfetle izolatör ve izolatörle soğutucu arası ısıl iletim katsayıları bir anlamda çıkış gücünün üst sınırını belirler. Mosfet zarar görmedikçe ha büyük soğutucu ile 50 derecede ha daha küçüğü ile 70 derecede çalışmış, farketmez. Çıkış gücünü doğrudan belirleyen sükunet akımı, onun üst sınırını belirleyen de mosfetler yanmadan (veya ömürleri makul olmayan ölçüde kısalmadan) ne kadar akımı sürekli olarak kaldrabilecekleridir. Sesin yüksekliği algısı da class a'nın derinliği ve detaylılığından kaynaklanıyor bence ama algı da subjektif olabilir, düşüncem de. İyi haberlere sevindim, inşallah başlayacağım ben de RAS32'ye.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 18 May 2010, 23:15

Devre mono olmasına rağmen sahnesi oldukça geniş.
Sizinde belirttiğiniz gibi ses derinliği oldukça iyi,bas performansı ve alt baslar çok iyi
Devreyi sürekli ampermetre ile takip ediyorum.Fansızken 2,4 amperi görmüştüm,fan ile 2,5 amperin altına inmiyor ,4 ohmda
Sizin devreyi ve izlenimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum
Amatör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir