RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen e_cag » 06 May 2010, 23:09

Ersoy için RAS32'yi ben yapmaya çalışacağım bugünkü telefonlaşmamızdan sonra. Malzeme toplar toplamaz başlarım.

RAS10'da da giriş trlerini eşlenmişlerle değiştirmeyi düşünüyorum bir yandan.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager


Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen mfethi » 07 May 2010, 00:31

hoparlör yazdı:RAS350'nin sesi her koşulda RAS32'den daha iyi olacaktır diyor Nico.


Hocam o zaman RAS32 yapacağımıza RAS350'yi yapalım demek geliyor içimden. Yoksa çok mu uçmuş oluruz?
mfethi
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 60
Kayıt: 26 Ağu 2009, 21:06
İl: Ankara
Meslek: Serbest

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 May 2010, 15:57

Yok hayır ama bazı şeyleri de basamak basamak yapmak gerekir. Ve de ihtiyaçlara göre hedef belirlemelidir.

RAS350 öncesinde RAS240, RAS10 bildiğiniz benzeri amfileri de yaptım. Sitede bulunan darlington çıkışlı 100W devreyi de yaptım. Chipamp yaptım, başka birkaç devre felan da yaptım vs. vs. Yani foruma yansımayan devreler de var, ama genellikle öğrenmek, denemek için yaptım. Halen üzerinde çalıştığım bir sürü proje var, zaman buldukça, sırası geldikçe devreye alıyorum. Nico ile halen çalışıyoruz, bir süredir hoparlörler üzerine epey iş çıkardık, yenileri de bu yaz ortaya çıkacak.

Bazı projeleri kendim için bazılarını da forum için yapıyorum. Forum için yaptıklarım aslında benim için eğitim oluyor, paylaşınca da başka bir sürü fikirler ortaya çıkıyor. Yani uzun soluklu bir iş bu, birden oturup Krell yapalım derseniz olmuyor.

Bu arada amfi yapmakla hoparlör kabini yapmak arasında büyük de farklar var. Amfilerin tasarımı, tonları, yapıları aşağı yukarı bellidir. Amacınıza, zevkinize ve cebinize göre bir tasarım seçer ve yaparsınız veya alırsınız. Kendi başınıza seste belirgin bir değişim farkedebileceğiniz bir fark yaratabilmek çok zordur. Genelde amfiler üzerinden ses tonları farkı yaratma yolunu seçenler devamlı bir teknik yarışın içine giriyorlar ve bunun sonu yok. Kulağınızın duymadığı distorsiyonların oranları üzerine bir savaşa giriyorsunuz, galibi malzeme satıcıları sanırım.
Bu tabiki ses düzeninin içinde elektroniğe pek yer yok, uğraşmak da anlamlı değil anlamını taşımıyor. Amacınız, zevkiniz ve cebiniz üçlemesini tekrarlıyorum, bunun üzerine sonuca gidebilirsiniz ve sonuç ortalama bile olsa ortaya birşey çıkar. Amacınız Krell klonlamak ise ona göre bir yoli kendi tasarımım olsun ne olursa olsun bir başka yol, bir ses çıksın yeter başka bir yoldur. Sonuçlar da büyük oranda psikolojiktir kanımca, tek bir doğru bulunmuyor, tercihler rol oynuyor.

Benzeri şekilde hoparlörler için de tercihler çok rol oynuyor ama basit bir değişiklik ile ses karakteristiğinde büyük oynamalar gerçekleştirebileceğiniz yegane alan da burasıdır. Biraz elyaf, basit yerleşim değişikliği, odadaki eşyalar, yorgunluk durumunuz, havanın nemi gibi daha hoparlörlerin kendisine kabinine ya da filtresine gelmeden bir sürü etken ortaya çıkıyor.

Kısacası eğer Krell istiyorsanız ona uygun hoparlörler yapacasınız ya da alacaksınız, yoksa Krell filan hikaye olur, gereksiz elektrik harcamasıdır. Ama elinizde Krell için uygun hoparlör varsa ama LM3886 ile yaptığınız düzgün bir amfiniz varsa sonuç hiç de kötü olmayacaktır. Yani amfiniz vasat bile olsa hoparlörleriniz amfinizden daha iyi ise, bu da göreceli ayrı bir konu, sonuç iyi olacaktır, mükemmel bekleyecektir diyebiliriz.

Dolayısı ile eğer RAS350 gibi bir amiral gemisi yapmayı düşünürseniz herşeyden önce ona uygun hoparlörleriniz olmalıdır. Açıkcası ben hiç de Krell peşinde değil ama daha fazlasını yapmaktan vazgeçeceğim bir tasarım beklemiyordum ama öyle oldu. Sesini ayarlayabileceğim, büyük güçlere çıkabilen ama küçüklerde istediğim performansı fazlası ile yakalayan bir tasarım beklemiyordum. Tek beklediğim Ersoy'un 82dB civarı olan elektrostatik planar hoparlörlerini sürecek ve de elindeki 1KW trafoyu değerlendirecek bir tasarımdı. Ersoy'un RAS350 ile değiştireceği amfi de Vincent bu arada, yani. Dolayısı ile benim için bu tasarımı kendi zevkime göre ayarlayacak çalışmayı sürdürüp daha iyisini aramayı bıraktım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 May 2010, 16:44

Daha iyisi derken bu da çok tartışılabilir elbet, ama başta da belirttim burada kişisel beğeni, amaçlar çok önemli. Okuduğum, bana öğretilen, gösterilen bilgilerin pratik uygulama ile tamamlandığında aslında herşeyin yerli yerine oturduğunu görmek mümkün oluyor. Buraya nereden mi geldim? Ersoy'un atölyesinde RAS240'ların sesini duyduğumda işte böyle bir şey arıyorum dedim ve başladım. Yoksa tekrardan amfi yapmaya felan çok da meraklı değildim, elektronik evet ama 2. el satın almak varken ne diye uğraşayım ki diyordum.

Şimdi buradan iki gün sonra başka birşey daha duyarsın bu sefer onu yapmaya kalkarsın diyorsunuz. Evet, bu ihtimal de her zaman var. RAS10'un sesine inanamamıştım ve Class A konusunda epey de deneme yaptım üzerinde. Bu denemeleri de hemen belirteyim sese etki edecek veya devreyi stabilize edecek bazı ayarlamalar olarak düşünebiliriz. Malzeme seçimi ve denemeleri ayrı bir konu.

Peki diğer devreler örneğin RAS100, 240, 32A diye anılan devreler nolacak? Gereksiz mi? Tabiki değil. RAS100 adı üzerinde mosfet "sound" sevenler ve kolayca evde yapabileceğiniz kaliteli bir devre. Hitachi devre geliştirme dökümanından esinlenip geliştirilmiş, Rodd Elliott'un sitesinde de 100 ve 240 gibi versiyonları olan gayet iyi bir tasarım. Her iki tasarım da Rod ile Nico'nun ortak çalışamaları, zaten arkadaşlar. Yani DIY dünyasında böyle dostluklar var, benim Nico sayesinde öğrendiğim ve kimse kimseye üstünlük taslamıyor, farklı düşünceleri ve tercihleri severek paylaşıyorlar. Yurdum insanının kompleksleri yok, neyse.

Her proje insana başka fikirler veriyor, eğer RAS240'lar üzerinde çalışmasaydım RAS350 gibi bir projeye kalkışmazdım. Bu ve benzeri projeleri zaten sizlerle de paylaşmayı hedeflediğim için biraz da uzun soluklu tutuyorum. Sadece Nico'nun devreleri mi, elbetteki hayır, ama bu konuda önce sağlam bir kaynak ile çalışmak lazım ki sonra diğerleri ile karşılaştırma yapabilelim. Aslında bu bile forum sayesinde oldu, düzeltebilecekleri şeyleri düzeltmek yerine eleştiren insanlar nedeniyle Nico ile zoraki irtibat kurdum ve buradan bugün çok değer verdiğim bir dostluk doğdu, yani Türkiye dışından da :)

Toparlarsak en iyisi diye birşey yok, LM3886 gibi devreler de oldukça kaliteli, aslında belirli kriterlere dikkat edilirse çalışmamaları için hiçbir neden yok. Yani çoğunu yapmak için elektronik bilgisinden ziyade üretim bilgisi gerekiyor ve işinizi yapıyorsunuz.

Kendim için en zorunu seçtim ve hoparlörlerimi de kendim yapıyorum. En iyisini yapmayı beklersen eh daha epey yıllar çizim olarak kalacak. Ama bu hafta sonu bile eski yaptıklarımda geliştirmeler, halen üzerinde çalıştıklarımda değişiklikler yaptım. Şimdi dinleyip farkını anlamaya çalışıyorum. Hemen söyleyeyim bunu yaparken işte şöyle bir amfi felan kullanıyorum değil, Onkyo TX-8224 ve eski bir Piooner kullanıyorum. İkincisi sadece basları sürüyor, crossover felan yok, sadece tizlere basit kondansatör bağlı. Niye mi böyle? Haftalardır gece gündüz çalışırken dinleme yaptığım hoparlörlerin doğal eğimlerini deneyimlemek ve geçişleri ayarlamak için farklı müzik türlerindeki davranışlarını gözlemlemek gibi soyut bir iş için. Neden ölçmüyorum? Kulağımı kendimce terbiye ediyorum, dinlemiyorum, işitiyorum. Böyle garip şeyler işte, sonuçlarını da sizlerle yeri geldiğinde paylaşıyorum, sorduğunuz sorulara göre.

RAS32A yapalım, sonra başka Class A da yaparız, ama RAS350 uzun soluklu ve ciddi yatırım gerektiren bir çalışma. Aslında oldukça basitleştirdik ama o sadece bir devre tasarımı değil, başlı başına bir "concept" yani bir kavram, yaklaşım ne derseniz deyin. Ben hep Mimar Sinan'ı örnek almaya çalışmışımdır, Süleymaniye'yi yaparken arada gidip başka camiler köprüler yapmış, hatta bu yüzden de para yokluğundan yapılamıyor diye dedikodular ortaya çıkmış. Yanlış hatırlamıyorsam yardım olarak Mısır'dan mücevherler gönderilmiş ve onlar da ibret olsun diye caminin harcına katılmış. Bu yüzden güneş vurduğunda parlar diye anlatılırmış. Ama Koca Sinan tüm eleştirilere rağmen Süleymaniye çevresine binalar yaparak tepedeki toprak oynalamalarını durduracak önlemler almış, temeli oturtmuş, geliştirdiği çözümleri başka eserlerinde test etmiş ve sonunda Süleymaniye'yi bitirmiştir. Sonra da kalfalık eserinin üzerine ustalık eseri olarak tanımladığı Edirne'deki Selimiye'yi inşa etmiştir.

İşte bu yüzden bir yerden başlamak lazım, Class A için de gerektiğinde tasarımcısından doğrudan destek alacağımız, malzemesi bulunur, gücü bize yeter bir devre olarak RAS32A duruyor. Mayıs ayında sesini duyarız bir aksilik olmazsa.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen boztorgay » 10 May 2010, 12:16

Selamlar
Bu konuyla ilgili sayfaları karıştırırken eklediğiniz soğutucu fotolarını gördüm(cetvel var yanında hatta :) ).LM3886 lı devre için yeterli olacağını düşündüm hemen.
Ama Eskişehir'de bulunduğum için böyle malzemeleri bulamıyorum.Eğer bunlardan gönderebilirseniz bana,gerçekten çok memnun olurum...
Kullanıcı avatarı
boztorgay
Yeni Üye
 
İleti: 36
Kayıt: 23 Eyl 2009, 21:50
İl: eskişehir

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 10 May 2010, 15:10

Eğer en az yarım düzine LM3886 kullanmayacaksanız bu soğutucu biraz büyük kaçabilir. :)

İlk resimdeki uzun kanatlı profiller daha uygun olabilir bir çift LM3886 için. Ama eskilerin modasına uyup beş kanal birşeyler yapacaksanız bir çift düşünebilirsiniz.

Alüminyum kalitesi bulabildiğimizin en iyisi, fiyatını hatırlamıyorum, Karaköy'dekilerden daha pahalı ama hurda alüminyumdan kotarılma değil. Kalitesi çok farklı. İsterseniz bir ara gitmem lazım, hem fiyat alıp hem de elimdeki büyük bazı profilleri kestirmek için, o zaman size de fiyat alabilirim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Reklamlar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen Amatör » 10 May 2010, 15:29

Bizi de unutmayın
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen boztorgay » 11 May 2010, 10:44

Tabii bu çok büyük soğutucu demek her zaman iyi olmayabilir yarıiletkenler açısından.Termal korumalarının devreye girmeleri,soğutucunun belli ölçülerde olmasına bağlı sanırım...
Benim fikrim büyük bir soğutucuyu kutunun arka tarafında kullanıp daha agresif bir kutu dizaynı oluşturmaktı.Ama LM ler için büyük gelir diyorsanız tavsiyelerinize uyarım.
Eğer birinci resimdekiler uygun diyorsanız bunlardan bir çift isterim :)
Kullanıcı avatarı
boztorgay
Yeni Üye
 
İleti: 36
Kayıt: 23 Eyl 2009, 21:50
İl: eskişehir

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen Amatör » 15 May 2010, 18:53

Arkadaşlar,bugün itibari ile Ras32A daki hummm sorununu tamamiyle çözmüş bulunmaktayım.
Cap mult deki 12k olan direnci 3,9k ile değişince mulitiplier çıkışı 28v a düştü.Regülasyon arttı.
Girişteki 10a lik köprüleri 50a liklerle değiştim köprü giriş ve çıkışlarına 100n kondansatör bağlı,hiç humm hısss yok.
Köprü diyotları değişince ampli çok rahatladı,çıkş gücü arttı.Baslar sağlam ve derin çıkmaya başladı,tizler ise sanki odanın içine hoparlörden saçılırcasına berrak(ne benzetme ama)özellikle akustik gitar ve bayan vokalleri çok başarılı buldum.İki şarkı ard arda dinleme imkanım olabilse ne güzel olacak.Havalar ısınınca bir şakıdan sonra, elim soğutucuya yapışacak kadar ısınıyor.Bu ampliye nasıl bir soğutucu lazım çok merak ediyorum.
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen Amatör » 16 May 2010, 20:21

Arkadaşlar, Ras32A projesinde gelişme varmı?
Ben amplinin sesinden ve gücünden oldukça memnunum.4 ohm hoparlörlerim ile çok iyi anlaşıyor :D
Sesi kadife gibi :) Tek eleştirim ,bas gitar tonları bazen diğer bas tonları arasında belirginliğini kaybedebiliyor.hoparlör ve konumu ile alakalı da olabilir tabiki
En azından yarı saat dinlemek istiyorum.olabildiğince büyük soğutucuya ihtiyacım var.
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir