RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 19 May 2010, 13:30

Tebrikler.

Fan sürekli çalışır durumdamı dinleme yaparken?

Ortam sıcaklığı değişken olduğu için ampli ısısını stabil yapmak, sürekli çalışır fan ile yapmak tek mümkün olmaz. Buyüzden bimetal kontak kullanmayı düşünüyorum.
Fakat fan devreye girme ve çıkma anlarında seste bir çıtlama durumu sözkonusu olacaktır, henüz onun çözümünü bulamadım.

Çokşükür ki, işlerim çok yoğun. Hiç vakit bulupta şu ampliye başlayamadım. Sesi duymak için sabırsızlanıyorum. Emin den rica etmiştim, benim için devreyi hazırlayıp yollayacaktı. Ampli kutusu çok kritik arkadaşlar. Yaptığımız devre kutusuzken güzel çalışabilir. Kutulandığında ısının yüde 30 ila yüzde 50 oranında artacağını hesaplayarak çalışın kutuya.

Kolaygelsin herkeze.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 19 May 2010, 15:55

Bayram sonrasını iki gün izinle geçireceğim ki bu, yarın Karaköy'den malzeme toplayabileceğim anlamına geliyor. İki takım da kart basasım geldi şimdi, ne yapsak?!.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 19 May 2010, 18:34

Evet ,fan sürekli çalışır durumda o halde sıcaklık mos lara yakın kısımda 1 sn elle temasa ancak dayanabilecek seviyede
Tıplar ve köprüler de aynı düzeyde sıcak
Kutunun içi çöl sıcağını andıracak gibi :)
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 19 May 2010, 18:47

Multiplier için de soğutucu düşünmek lazım. RAS10 için yapıp, kartını forumda paylaştığım multiplier da adam gibi soğutucu istiyor ki kart tasarımında birer TIP ile köprü kartın birer yanında olduğundan çok kullanışlı olmayabilir diye düşündüm ve tümü kartın aynı tarafında olacak şekilde tekrar çizdim. Onu da paylaşırım. Belki kutulama için daha uygun gelir.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 19 May 2010, 19:09

Bu arada,mos ları soğutucuya ortalamak daha uygun olacaktır.Benim devre delikli plakette olduğundan ,soğutucuya en alt kısımdan monteli,fanda arka kanatlara yapışık.
Multiplier görevini layıkı ile yapıyor,ancak köprü diyotları 35 veya 50 amperlik kuullanmak (ben 50 kullandım)dışardan bir soğutucuya bağlamak daha uygun olacaktır.İlk denemelerimde 10a lik köprü kullandım,50a re geçince ampli oldukça rahatladı,bas ve tiz performansı arttı çıkış gücü arttı
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 20 May 2010, 20:06

Arkadaşlar,bugün Ras32 nin bir özelliğini daha keşfettim :?: belkide çoğunuz biliyorsunuz
Girişte kullandığum 100pf lık kondansatörü,150pf ile değişince ampli tam anlamıyla lambalı gibi çalmaya başladı,moslardaki ısınma fark edilir derecede azaldı.
Daha önce dinlediğim müziğin ne kadar yorucu olduğuna tanık oldum.Tabiki tiz detaylar bir miktar törpülendi ,bir miktar sahne daraldı ancak orta frekanslar ,midbaslar, alt baslar muhteşem çalıyor.Budur herhalde,bir ampliden başka ne beklenirki?
Daha deneyimli,müzik kulağı daha iyi ,canlı müzik seslerini dinlemeye alışkın olan arkadaşlar (bana göre 100-120-150 pf)ayarlarını yaparak paylaşırlar ise daha güzel olacaktır.
İyi çalışmalar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 20 May 2010, 20:25

Öncelikle yaklaşık soğutucu maliyetlerini belirteyim.

26cm olanın 20cm yükseklik için olan fiyatı 40TL+KDV, iki tanesi 80+KDV. Sayıya bağlı olarak indirim alacağımı umarım. 15cm yükseklik için ise adet fiyatı 30TL+KDV.

Bendekilerin, 20cm ve 72,5mm olanların tanesi de 30TL gibi, yükseklik 20cm olarak.

Dediğim gibi malzeme değil besleme + soğutma asıl maliyeti belirleyecek.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 20 May 2010, 20:43

Ben büyük olanın daha uygun olacağını düşünüyorum.Son duruma göre fansız da yeterli gelecek gibi 20x26 olanlar.Bir çift soğutucu isterim
Bu ampliyi kutulayamazsam yazık olacak.
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 20 May 2010, 23:58

Tamam nasıl isterseniz. Başka isteyen arkadaşımız da çıkarsa gittiğimde onlara da alırım. Umarım kargoda sorun çıkmaz, biraz ağırlar.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 May 2010, 00:09

Plaketler konusunda ne düşünüyorsunuz?
Ben birtürlü baskıyı plakete aktaramadım o kadar uğraşmama rağmen.Olmazsa kalemle çizeceğim
Çok teşekkür ederim.
Amatör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir