Nico ile çalışma notlarımı buldum, biraz dağıldım bu aralar.
Kısaca özetlersek, RAS32 modeli RAS10'un akım kaynağının stabilize edilmiş hali diyebiliriz. RAS10 açıkcası DIY tarzında Class A sesi duyabilmek için bir eğitim test devresi. Daha fazlasını beklememek lazım. RAS32 onun düzenlemiş hali, sesi de fena değildir diyor Nico ve hemen ekliyor. Güç kaynağınız kaliteli değilse harcadığınız zamana ve paraya değmez diyor. Bu ne demektir, en az 120VA trafo ve en az 4700x10, daha iyisi 4700x20 kondansatör kullanmak. Simetrik besleme olunca 2x20x4700=94000µ toplam kapasite oluyor. Çok fazla artırmanın pek de anlamı yok, ama denemek isteyenleri de tutmamak lazım:)
Ayrıca daha önce belirttiğim gibi en az 35A köprü diyotlar kullanmak ve tüm bağlantıları kalın bakır kablolarla (en az 2,5mm) lehim yerine papuç kullanın. Sanırım bizdeki karşılığı bu, İngilizce'si spade connector.
Bir de şebeke filtresi kullanmak özellikle endüftif yükleri temizlemek açısından önemli.
Bütün bunlara rağmen hoparlörlerden hissss sesi geliyorsa bilin ki giriş transistörlerinden, orjinal malzeme bulmaya bakın.
Genede devreyi 10-15W gibi çalıştırmak mantıklı, ClassA'nın sesi daha yüksek çıkıyor ve 10-15W aslında AB sınıfı 20-30W gibi ses verecektir. Apartmanda oturanlara duyurulur.
Son sözüm Ersoy'a. Umarım bu devreyi Class A deneyimi için yapacaksın, ama yukarıdaki şartlara uyacaksan yap derim. Yoksa elindeki tasarımın (RAS350) sesi her koşulda RAS32'den daha iyi olacaktır diyor Nico. Onu da Class A çalıştırabilirsin, ama gereği yok çünkü Class A alternatifi paralel güç transistörleri ile güç dağılımı sağlamaktan geçer ki bu yüzden sesini sevdin. Yani High-End bir amfi varken elinde sırf Class A diye daha iyi birşey bekleme diyor.
Ama RAS32A'dan sonra da başka Class A yaparız, deneriz, araya chipamp'lar katarız, önümüz yaz
