RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen Amatör » 04 May 2010, 21:04

Üçüncü sınıf elemanlarla yapılmasına rağmen sesi oldukça başarılı.
Yalnız, A sınıfı ampli gerçekten a sınıfı elemanlara(devre elemanı, bağlantı kabloları,HOPARLÖR,cd çalar)ihtiyaç duyuyor.
Bu elemanların kalitesi yükseldikçe (özellikle hoparlör)beslemeye daha çok özen göstermek gerekiyor.
Küçük hoparlör ile denemelerimde herhangi bir humm duymazken büyük hop ile 10 cm mesafeden ancak duyulabilen humm,hırr karışımı dip gürültüsü mevcut.
Rahatsız edici boyutta değil.Aşırı iyi soğotucuya ihtiyaç duyuyor.5 dakikada bir soğutma molası verdim.
Tizler tane tane,midler oldukça berrak fakat biraz gövdesiz geldi bana,baslar yeterli,hoparlörlerin konumu ile alakalı bir durumda olabilir.Devam edeceğim.
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 05 May 2010, 14:43

Tebrikler.

Sıra banada geliyor. Artık bende başlayacağım.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 05 May 2010, 14:45

Buarada soğutucunun boyutları nedir?

Resim eklerseniz çok iyi olacak.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 May 2010, 15:48

teşekkürler
Soğutucu olarak,elimde bulunan 2 adet 20*8 ebatlarında (ortası kanatsız 2n3055egöre olanlar)araya ısı gresi sürüp birbirine montajlı vaziyetteler.2dk içinde soğutucular 1sn elle temasa dayanılmayacak şekilde ısınıyor.Bu arada kullanılan izole amyantı katmanlarına ayıırdım.Zar gibi kolayca ayrılıyor tavsiye ederim.Isındıkça seste ve devrenin çalışmasında olumsuzluk olmadı.Ben tedbir olarak 5dk çalıştıktan sonra amplinin fişini çekiyorum.
Tizler gerçekten tane tane ve muhteşem.Ancak hoparlörden olabilir ama biraz parlak çalıyor,cd çalardan da olabilir(denon dcd 685)
Malesef fotoğraf makinesi yok,resim koymayı çok isterdim.
2*24v300w trafo,devre çalışırken +-30v gerilim (Isının birmiktar nedeni olabilir)
Besleme olarak cap. multip var ,2 adel 10a köprü diyot ciddi ısındı
Köprü çıkışında 15000mf nippon kmh kondansatör var ancak besleme üzerinde biraz daha çalışmak en azından kullanılan elemanları cok kaliteli kullanmak lazım.10cm mesafeden ancak duyulan humm,hırr karışımı dip gürültüsü var.
Soğutucu şaseye bağlı,girişte 100k pot boğlı,pot olmazsa giriş empedansı ile alakalı olduğunu düşündüğüm kırpma olayı oluyor,pot ile herşey gayet düzgün çalışıyor.
İyi çalışmalar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 May 2010, 15:51

Unutmuşum girişe 10mf elektrolitik kondansatör bağlı.mkp maalesef bulamadım
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 May 2010, 16:12

Çıkış katından önceki ses kaynağının tipine göre kondansatör etkili oluyor, dolayısıyla problem yoksa, yani hum vs. yoksa koyulmayabilir.

Besleme için ise kullandığınız kondansatörler yetersiz, bu da bas performansını açıkca etkiler. Özetle şunu diyebilirim, Nico Ras'ın yorumudur, Class A tasarımında aslında mafiyi değil beslemeyi dinlersiniz. Yani beslemeniz ne kadar iyi ise amfiniz o kadar iyidir.

Dolayısı ile en iyi çözümlerden birisi besleme hatta başına onar adet 4700µ kondansatör kullanmak olacaktır. Tek ve büyük kondansatörler yerine daha küçük ama sayıca fazla kondansatör daha iyi bir iç direnç sağlayacaktır. Veya kapasite çoklayıcı devreler de daha iyi iş görecektir.

Basların sağlığı açısından köprü diyotları da 35A öneririm, daha az ısınacaklardır. Besleme voltajı yükseldikçe devrenin güç harcaması artacaktır.

Hoparlör konusu da kesinlikle doğrudur, Class A sesi aynı güçteki Class AB katından daha güçlü çıkacaktır, teorik açıklaması yok, ama böyle işte.

Elinize sağlık, Class A bağımlıları derneği kurma zamanı geldi galiba :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 May 2010, 20:18

Elimde 8 ohm hoparlör olmadığından 2 adet 4 ohm hoparlörü seri bağladım.
Çekilen akım 2,85 amper 8 ohm da, 4 ohm hoparlör ile 2,45 amper
Class a amplinin çıkış gücü çekilen akım ile doğru orantılı olduğuna göre 4 ohm ile çıkış gücü düşük olacak manasına geliyor değil mi?
Elimde 50a lik köprü diyotlar mevcut.100NF lık kondansatörleri bunlara paralel bağlasam humm a karşı etkili olurmu?
Her halükarda daha bol ve kaliteli kapasite istiyor galiba.İlk fırsatta deneyeceğim ve bir fotoğraf makinesi edineceğim :)
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 05 May 2010, 22:51

Kaynaktan dc offset voltajının gelmediğine eminseniz girişte 10uF kullanmaya gerek yok.

Evet, hop. empedansı düştükçe single-ended class a'da çıkış gücü düşer.

Cap. multiplier'dan ben memnunum denediğim kadarıyla ama RAS10'un iki kanalının çektiği toplam akım belki sizdeki RAS32'nin tek kanalının çektiği kadar. Yanlış hatırlamıyorsam Rod Elliot cap. multiplier'ın çalışmasını tarif ederken ayarından bahsetmişti biraz. Sizdeki toplam 6A kadar sürekli akımdan ripple'ı alamıyorsa (şase döngüsü yok varsayıyoruz) multiplier'ın kazanç ayarlarını belirleyen dirençlerle oynayıp cap.mul. üzerinde harcanan (düşen) gerilimi biraz daha arttırarak regülasyonunu yükseltmek mümkün olabilir. Veya köprüden sonra cap. mulp.tan önce C-R-C şeklinde düzen kurmak denenebilir. Örneğin
10000uF - 0R47/10W - 10000uF şeklinde biraz filtre kapasitansını da arttırarak şebeke ripple'ı azaltılabilir (ama kendim de denemedim henüz). Ya da aslında yer kaplayan, pahalı ama hi-fi çözüm iki kanalı tek kaynak besleyecekse ray başına 100.000 - 200.000uF veya biraz daha fazlası gibi kapasiteleri 10.000 gibi nispeten küçükleri paralelleyerek elde edip kullanmak... Gökten düşse mutlaka denerim çünkü besleme konseptlerinin kalitesini karşılaştırmak için en iyi uygulama class a amplilerin önünde denemek.

Ersoy da hoşgelmiş bu arada :D . Ben de yapacağım bir RAS32, paslaşırız.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 May 2010, 19:44

Normalde 10 tane 4700µ öneriyor Nico, bu iki katına da çıkabilir ama daha fazlası oldukça göreceli. Yani bu kadar kondansatör koymak yerine kapasite çoklayıcısını yapmak daha makul geliyor.

Başka tasarımlarla karşılaştırdığımda örneğin 20W Class A için 3x4700µ kullanılmış.

Kondansatör kalitesi kadar filtreleme de önemli.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 May 2010, 22:20

Nico ile çalışma notlarımı buldum, biraz dağıldım bu aralar.

Kısaca özetlersek, RAS32 modeli RAS10'un akım kaynağının stabilize edilmiş hali diyebiliriz. RAS10 açıkcası DIY tarzında Class A sesi duyabilmek için bir eğitim test devresi. Daha fazlasını beklememek lazım. RAS32 onun düzenlemiş hali, sesi de fena değildir diyor Nico ve hemen ekliyor. Güç kaynağınız kaliteli değilse harcadığınız zamana ve paraya değmez diyor. Bu ne demektir, en az 120VA trafo ve en az 4700x10, daha iyisi 4700x20 kondansatör kullanmak. Simetrik besleme olunca 2x20x4700=94000µ toplam kapasite oluyor. Çok fazla artırmanın pek de anlamı yok, ama denemek isteyenleri de tutmamak lazım:)

Ayrıca daha önce belirttiğim gibi en az 35A köprü diyotlar kullanmak ve tüm bağlantıları kalın bakır kablolarla (en az 2,5mm) lehim yerine papuç kullanın. Sanırım bizdeki karşılığı bu, İngilizce'si spade connector.
Bir de şebeke filtresi kullanmak özellikle endüftif yükleri temizlemek açısından önemli.

Bütün bunlara rağmen hoparlörlerden hissss sesi geliyorsa bilin ki giriş transistörlerinden, orjinal malzeme bulmaya bakın.

Genede devreyi 10-15W gibi çalıştırmak mantıklı, ClassA'nın sesi daha yüksek çıkıyor ve 10-15W aslında AB sınıfı 20-30W gibi ses verecektir. Apartmanda oturanlara duyurulur.

Son sözüm Ersoy'a. Umarım bu devreyi Class A deneyimi için yapacaksın, ama yukarıdaki şartlara uyacaksan yap derim. Yoksa elindeki tasarımın (RAS350) sesi her koşulda RAS32'den daha iyi olacaktır diyor Nico. Onu da Class A çalıştırabilirsin, ama gereği yok çünkü Class A alternatifi paralel güç transistörleri ile güç dağılımı sağlamaktan geçer ki bu yüzden sesini sevdin. Yani High-End bir amfi varken elinde sırf Class A diye daha iyi birşey bekleme diyor.

Ama RAS32A'dan sonra da başka Class A yaparız, deneriz, araya chipamp'lar katarız, önümüz yaz :)
Eklentiler
spade-connectors-female.jpg
spade-connectors-female.jpg (9.79 KiB) 794 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir