RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen squall » 07 Ağu 2011, 18:20

Herkese kolay gelsin sanırım başlayanlarınız çoktan ras32 yi çalıştırmıştır.....sizlerden ricam orjinal malzemesi elinde fazla olan varmı....tüm transistörlere mosfetlere ihtiyacım var yaptığım devrede mosfetler devamlı yanıyor... transistörleri mpsa serisi kullandım hepsini eşledim.. trafo voltajım 2X20 besleme kondansatörlerimin çıkışı yaklaşık 45v civarında yüksüz iken... yardıııııımmmmm.....
squall
Yeni Üye

İl: izmir

Okunmamış iletigönderen Amatör » 07 Ağu 2011, 22:59

Sizin devreden önce beslemede bir sorun var galiba.2x20 ac trafo doğrultunca 28-30volt dc olması gerekir.Mosfetleri termal olarak olabildiğince kayıpsız bir şekilde oldukça büyük bir soğutucuya izolatör ve macun kullanarak sıkıca monte etmelisiniz.Bu çok önemli.Sıkı bir şekilde monte edilmezse enerji verildiği anda yanarlar.Mosfetlerin üzerinde IR yazanları tercih edin .Devrenin çalışma gerilimi +-24volt.Ben +-34volt gerilimlede çalıştırdım,sorunsuz şekilde,ancak yükselen her 1 volt gerilim 1-2 derece sıcaklık artışı olarak geri dönüyor.24volt üstünü tavsiye etmiyorum.Ama daha önce beslemeyi halletmelisiniz.Nasıl bir trafo ve doğrultucu elemanlar kullanıyorsunuz?Kaliteli kondansatör bulamıyorsanız kapasite çoklayıcıyı şiddetle öneririm.
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen squall » 08 Ağu 2011, 11:14

Sayın Amatör her şeyden önce ilginize çok teşekkür ederim..beslemede BC marka 4700uf kanal başına 47000uf kon. kullandım dökümanında düşük esr olduğu yazıyor yine kanal başına 40A köprülerim var ayrıca şebekeyi filtrelemek içinde kondansatörlerim şemada köprülerden sonraki uçlarda 10 adet 4700uf lar bağlı böyle iken voltaj yüksek kalıyor değerlendirmelerinize acil ihtiyacım var tabi vakit ayırabilirseniz....şimdiden saygılar
besleme.jpg
besleme
squall
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen squall » 08 Ağu 2011, 12:14

bir kaç tanede resim ekleyeyim yerleşimle ilgili hatalarımıda söylersiniz....herkese kolay gelsin
100_1767.JPG

100_1769.JPG

100_1771.JPG

100_1774.JPG
squall
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen e_cag » 08 Ağu 2011, 12:37

Kesin bir gerçek varsa (gerilim çoklayıcı yapmadıkça ki şemada görünmüyor) Ac voltaj x 1.41 = DC voltaj olmalıdır. Trafonun AC çıkışını tekrar kontrol etmek lazım buna göre. 2x20VAC'den doğrultma ile 2x45VDC çıkamaz. Kondansatör çokluğu bir noktadan sonra (ki bu nokta da 20VAC x 1.41 = 28.2 VDC oluyor) voltajın düşmemesine yarar ama daha fazla yükselmesini sağlamaz. Çok fazla malzeme ve işçilik harcanmış bu noktaya kadar, görmezden gelinemez artık. Elinize sağlık. :)
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 08 Ağu 2011, 14:25

Gerçekten olaya ciddiyetle yaklaşmışsınız ve oldukça emek harcamışsınız,tebrik ederim.Ben hala kutuya koyamadım devreyi :( Muhtemelen soğutucularınız yeterli gelmeyecek ancak çalışma konusu ile alakası yok bu durumun bildiğiniz gibi.
Devreleri kutulamadan ayrı ayrı çalıştırmayı denediniz mi?
Besleme kondansatörlerinin şasi birleşimleri ayrı ayrı kablolar ile mi yapılmış?Buradan pek görünmüyor.
Fazla kablo kullanmak cok yüksek frekans cevabı olan ampliyi parazit olarak etkileyebilir.

Bence ilk başta devreyi mono olarak basit bir şekilde çift köprü (veya tek)ve kondansatör grubu (hatta birinci kondansatörden sonra 0,47 ohm 25 w direnç)ile çalıştırmayı deneyin.beslemenin çıkışlarına 5amperlik birer sigorta bağlayın.En azından bir şansınız olur mosfetler için.
Ben devre elemanlarını bluemevi sitesinden almıştım,herhangi bir sorun çıkarmadılar.
Sorunun hala beslemeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Devre hiç mi çalışmıyor,mosfetler anında mı gidiyor ?Enerji vermeden ampli kartı üzerinde kısa devre olup olmadığgını kontrol edin.Bazen vidalama esnasında mosların altındaki amyant kayabiliyor(başıma gelmişti)

Sn e_cag belirttiği gibi besleme çıkışı 28 volt olmalı(trafo 20v ac ise)bu durumda devre çalışırken 24-25volt seviyelerine iner.
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen squall » 08 Ağu 2011, 21:19

tekrar tekrar yardımlara ve önerilere çok teşekkür ediyorum....mosfetlerin izolasyonunu defalarca kez hatta obsesif bir şekilde kontrol ettim kasayıda her bir duvar ayrılacak şekilde yaptığım için tek tek deniyorum şase bağlantıları her bir kanal için ayrı olmak üzere tek noktaya yapılıyor dediğniz gibi besleme devresini tekrar elden geçirip bir kez daha deneyeceğim ayrıca her bir kartın montajı bittiğinde (besleme ile ilgili) tek tek denendi ama bu kadar yüksek olmasının sebebini hep fazla kondansatörden dir diye düşündüm acilen ac voltajıda ölçeceğim......
squall
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen squall » 08 Ağu 2011, 22:04

Trafoların çıkışları 2X21V şemada ki köprü çıkışlarım 2o şer volt toplamda kondansatörlere girmeden 40V
squall
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 14 Ağu 2011, 13:09

Herkeze merhaba. Epey zamandır işlerin yoğunluğundan birşey yapamadım ve forumu uzaktan takipetmek zorunda kaldım. Açıkçası konu ras32 olunca ilgimi çekti.

Öncelikle sizi tebrik ederim. Gerçekten emek, zaman ve para harcayarak, iyi birşeyler yapmaya çalışmışsınız. Bravo.
Bildiğim kadarıyla bizim forumda, ras 32 amplifikatör projesini gerçekten hakkıyla yapıp çalıştıran henüz yok. Birkaç kişi birtakım denemeler yapıp çalıştırdıkları devrenin ras 32 olduğunu iddaa ediyorlar fakat ben aynı görüşte değilim. Açıkçası gerçek devrenin çalışabilmesi için gereken soğutucu, kondansatör, kasa ve trafo gibi belirli noktalar var.
Bu noktalara en yakın sizin çalışmanız olduğunu söyleyebilirim. Evet belki çalıştırıp dinleyenler olmuştur ama bence henüz gerçek ras32 dinleyen olmadı. Ben şahsen kendi denemelerimde, sayısız mosfet kaybettim. Şu aralar pek uğraşamadığımdan proje beklemede kaldı. Ayrıca takım arkadaşım Gökhan üstat namıdiğer Hoparlör ve Emin-Ecağ da benimgibi zamansızlıktan dolayı ilgilenemediler. Eminimki bu işi hakkıyla yapıp keyifle dinleyeceğiz.

Sizinle paylaşmak istediğim birkaçşey var. Gördüğüm kadarıyla söyleyeyim.

Besleme için kullandığınız kabloların kalınlıklarını ikikatına çıkartabilirsiniz. İnanın o bile ince kalacaktın. Ben kesiti 5mm olan kabloları bile değiştirmeyi düşünüyorum. Yetmiyor.

Mevcut soğutuculara 15 dakika sonra elinizi değdiremezsiniz. Yetmez. Çözüm kesinlikle fan kullanmadan soğutmak. Sizin besleme voltajınızla evdeki kalorifer petekleri boyutunda soğutucular kullanmanız gerek. Bence voltajı düşürün. Yaptığım testlerde ras32 16volt ile 28volt arasında aynı ses şiddetini üretiyor seste sadece detaylarda bir kayıp söz konusu. 35voltlarda muhteşem fakat 5 dakika sonra etleri ızgaraya atabilirsiniz artık. Yani ciddi ısıyla başımız dertte. Gökhan üstatla bereber mosfetleri çoğatarak yüksek ısıya daha dayanıklı bir yapı kurmaya çalışıyorduk. Araya işler güçler girdi ertelendi.

Nihayetinde kesinlikle emeğinize bravo. Çalışmaya devam. İnanın sonunda elde edceğiniz ses gerçek hi-end kalitesi olacak.
Muziksiz kalmayın.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 16 Ağu 2011, 02:28

Çalışmanız gerçekten takdire değer,yanlıs hatırlamıyorsam bu projeyi gerceklestiren arkadaslar sogutucuların petekleri dikey olacak sekilde montajlanması konusunda gorus belirtmislerdi yani hava sirkulasyonu bakımından...yinede tebrikler ve kolay gelsin...
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği

İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir