RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen Amatör » 18 Tem 2012, 18:57

Dün ve bugün anfiye enerji vererek birkaç deneme yaptım.Ses ve humm olarak herhangi bir problem görünmezken,besleme geriliminde + ve - raillerdeki voltajlar tam simetrik değiller.Pozitif besleme gerilimi 3-4 volt negatiften düşük durumda.Kullandığım tıp35 ve 36 ların sahte olma olasılığı da yüksek.Birde kapasite çoklayıcıdaki tıp ların bağlı olduğu 600 gramlık soğutucu kesinlikle yeterli gelmiyor,bir fan ile mutlaka soğutmam gerekli,zira 90 dereceleri gördüm.
Kapasite çoklayıcı ile ses oldukça temiz, dc offset 0 ancak voltajın simetri bozukluğu canımı oldukça sıktı :( .Neyse biraz daha çalışayım ve bir fan bulmalıyım.
Herkese selamlar
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen Amatör » 19 Tem 2012, 23:43

Arkadaşlar sorunların hepsini bugün çözdüm.Pozitif beslemedeki tıp 35 leri süren bd 139 lar bozulmuş,değiştirince simetri problemi ortadan kalktı.Isı da 90 dereceden 60 derecelere indi.Yinede 5x5 ebedında küçük bir fan ilave ettim beslemenin soğutucusuna.5 saatlik çalışmanın sonunda besleme soğutucusunun sıcaklığı fan sürekli çalışır durumda iken 48 derecede sabit kaldı.Sadece ön panelde birkaç delik açmam ve uygun 4 adet ayak bulmam kaldı yapılacak iş olarak.

Osilaskop um olmadığı için çıkış değerlerini ölçme şansım olmadı.Seste duyulabilir bir problem işitmedim.Anfide de herhangi bir zorlanma yok.4 ohm hoparlörlerimle de oldukça iyi uyum sağladılar.Bir tek sıkıntı olarak trafonun bir miktar zırıldamasını sayabilirim.
Selamlar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen mk_ » 20 Tem 2012, 10:06

Ersoy yazdı:İşte birkaç foto.

Soft start şeması Eminde olacak. Ekler herhalde.

ustacım ücreti mukabilinde benimde elimde olan bir amplifikatör için kabin ihtiyacım var yardımcı olabilirmisiniz
mk_
DIY Audio Takipçisi

İl: istanbul
Meslek: elektronik haberleşme

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 25 Tem 2012, 19:37

Selam.

Ekim ayına kadar doluyum. Ancak ekimden sonra olabilir.
Saygılar.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 27 Tem 2012, 18:25

Arkadaşlar,bugün birşey dikkatimi çekti.Anfiyi açtıktan 2 dakika sonra 1mv olan çıkıştaki dc offset aniden 500mv lara çıkıp birden 35-40 mv lara iniyor.Bu şekilde sabit kalıyor.Anfi kartları üzerindeki bütün elemanları,dirençleri metal film,kondansatörleri de daha kaliteli olanlarla değiştirmem gerekli.Sanırım 1000MF 25V luk kondansatörlerin kalitesi ile alakalı sorun.İnşallah düzelir.A class bir anfi yapmak ne de zormuş.
Benim yapmış olduğum baskı dere kartı şu şekilde.
100_0396.JPG

100_0408.JPG

100_0409.JPG

yerleşim ile alakalalı bir problem görmedim.Bütün parçalar uyumlu şekilde çalışıyor.inşallah sorunu kısa zamanda çözerim.Bugün ampliye biraz yüklenince clipping distorsiyonunu duydum.8 ohm 95-100db hoparlörler daha uygun olacaktır bu ampliye

Selamlar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hamist » 28 Tem 2012, 01:16

Amatör yazdı:Arkadaşlar,bugün birşey dikkatimi çekti.Anfiyi açtıktan 2 dakika sonra 1mv olan çıkıştaki dc offset aniden 500mv lara çıkıp birden 35-40 mv lara iniyor.Bu şekilde sabit kalıyor.Anfi kartları üzerindeki bütün elemanları,dirençleri metal film,kondansatörleri de daha kaliteli olanlarla değiştirmem gerekli.Sanırım 1000MF 25V luk kondansatörlerin kalitesi ile alakalı sorun.İnşallah düzelir.A class bir anfi yapmak ne de zormuş.
Benim yapmış olduğum baskı dere kartı şu şekilde.
yerleşim ile alakalalı bir problem görmedim.Bütün parçalar uyumlu şekilde çalışıyor.inşallah sorunu kısa zamanda çözerim.Bugün ampliye biraz yüklenince clipping distorsiyonunu duydum.8 ohm 95-100db hoparlörler daha uygun olacaktır bu ampliye

Selamlar

RAS32 ve benzeri topolojilerde,
-psb çizimi sırasında her ne kadar ayrı ayrı olsa da,
differansiel çalışan transistorlerin birbirlerine temas halinde olmaması ısıl kararsızlıklar nedeni ile
benzer davranışlar oluşturur.
-Girişteki transistorler bu devrelerde yüksek kazançlı (B=400 ve üzeri) olmazsa
ve buna bir de eşlenik olmama eklendiyse biasın zaman içinde değişmesinin önüne geçmek
imkansız olabilir.
Burada low noise ''C'' seri transistor kullanmak fayda sağlayabilir,
ki ''C'' seri transistorler B=600-900 arasında kazançlar verebilir.
(BC549C bulunabilirse BC413C NPN / BC559C BC415C PNP gibi )
-Bunun dışında daha önce de forumda paylaştığım gibi, fB üzerinden sıfıra giden
kondasator zaman sabiti kadar süre boyunca biasın bazen -/+1V a kadar sapmalara sebep olabilir.

''clipping'' besleme voltajınıza göre güç aşımında normal,
bias akımı RAS32 de 3A den az olmamalı.

Bir şey daha ekleyeyim, A Class devrelerde besleme trafosu ortalama olarak hesaplanan
değerin en az 2 katı güçte olmalı.
Zira bu tip besleme devrelerinde kondansatorler alternansın sadece peak
bölgesinden beslenirler.
Dolayısı ile güç faktorü çok düşüktür, bu da yüke verildiğinde aşırı voltaj ve güç kaybı
olur.
Bu sorundan kısmen ya da tamamen kurtulabilmek görülen gücün en az 2 katı trafo ile
mümkün olabilir.
Yani tek kanal bir ras32 veya benzeri bir amplifikator için min. 250W trafo olmalı,
mümkünse 300W.

Kolay gelsin selanmlar...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

Meslek: endüstriel elektronik

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 28 Tem 2012, 18:34

Yorumların için teşekkür ederim Hamit abi.
Bugün 1000 mf lık kondansatörleri değiştirmem pek fayda sağlamadı.Sökmek takmak da ayrıca çok meşakatli.
Ses te hiç problem yok ,bir yerde problem var ancak çok şükür seste yok.
Bias ı 2,5 amper ölçtüm 4 ohm hoparlörler bağlı iken.Trafo 500w 2x24 volt.Ondan değilde köprü diyotlardan şüpheleniyorum biraz.
Boşta iken hiçbir parazit, gürültü ,tweeter a kulağımı dayasam dahi fısıltı bile yok.Kapasite çoklayıcı görevini layıkı ile yapıyor.
27 derece ortam sıcaklığında soğutucular 58-59 dereceyi gördü.Devreyi kutulamadan 65 derecelerde geziyordu sıcaklık.
0,22 ohm direnci 0,1 ohm yapsam ısıyı kontrol edemeye bilirim.

Birşey aklıma geldi.Bu günlerde bizim buralarda şebeke gerilimi çok dalgalanıyor.Bir anda çok düşüyor.Bugün 170 volt okudum şebekeyi.Bu voltaj düşüklüğü
giriş transistörlerini etkileyip çıkışa dc verebilir mi bir an dahi olsa.

Bir müddet bu şekilde kullanacağım.Daha kasanın işi tam olarak bitmedi,öncelikle onları tamamlamaya çalışacağım.
Sıradaki proje olarak sizin j fetliyi yapmayı düşünüyorum elimde hazırda eşlenmiş 2 çift 2sk170 ler varken.

Selamlar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hamist » 29 Tem 2012, 00:06

Öncelikle gördüğüm soğutucu ras32 ve benzeri devrelerle 30W civarı güç için
yeterli olmayacak.
Zira ithal daha büyük soğutucular bile o ısıyı absorbe etmekte zorlanıyor.
Bende yerli profil onun 3 katı soğutucu var ancak gürültü yapmaması için devirini düşük tuttuğum
bir fan ile ancak 50 derece civarında tutabiliyorum.
0.22 ohm, 0.1 değil, 0.27-0.33 ohm olursa ısı makul düzeye inebilir,
tabii çıkış gücü de 25W civarına gelir.

Öte yandan bu gün çalıştığım bir a class çıkış ile 1.3A bias ile 30W aldım.
JFet SE devremin sadece çıkış kısmını değiştirerek aynı ses kalitesi ile bu güce ulaştım.
Tek sorun lateral mosfetim olmadığı için IRFP140 ların ısı yükseldikçe artan akımı.
Bunu da önümüzdeki günlerde lateral mosfet alarak çözdüğümde,
ki bu mosfetlerin akımları, ısındıkça düşerek aşırı ısıya gitmiyor
ve %25 yerine %50 verimli bir, ''white katod'' benzeri olduğu için ''white sourge'' dediğim a clasımız olacak.

Benim jfet devremde biass sorunu kesin olmaz,
ısı problemi için o topolojide soğutma şart.

Selamlar kolay gelsin...
hamist
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 29 Tem 2012, 00:59

Ras32 ses kalitesi olarak oldukça iyi,ancak verimli çalışabilecek hoparlör seçimi oldukça sıkıntılı.Şu an 96 db 4 ohm eski bir alman hoparlörler ile çalışıyor.Besleme gerilimi + - 24-25 volt seviyelerinde .Bir noktaya kadar oldukça iyi sürüyor bu hoparlörleri,elimdeki birkaç küçük hoparlörle aynı kalitede sesi ve gücü almak çok zor. 8 ohm doğru düzgün hoparlörüm olmadığından deneyemedim,8 ohm ile güç iki katına çıkar mı diye ciddi merak içindeyim,eğer bu olursa benim için olay tamamdır.Akımı arttırmadan besleme voltajını 28-29 voltlara çıkarsam sanki daha güçlenecek gibi anfi,yoksa akımı arttırmadan bu imkansız mı?
0,22 ohm ile 2,5 amper akım çekiyor anfi.2,5 amper ile 20w civarı güç alınıyor herhalde.4 ohm hoparlör ile 10watt civarı mı güç alıyorum şu an? Bu mantık doğru mu olur acaba?

Mevcut soğutucuların teki 4,5 kg geliyor.Keşke 5-10 cm daha uzun kestirseydik diye kızıyordum kendime,sizin yazınızı okuyunca onunda da yetmeyecek olması az da olsa sevindirdi beni.

Yeni çalışmalarınızı ilgi ve merakla izliyorum.
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hamist » 29 Tem 2012, 02:01

Amatör yazdı:Ras32 ses kalitesi olarak oldukça iyi,ancak verimli çalışabilecek hoparlör seçimi oldukça sıkıntılı.Şu an 96 db 4 ohm eski bir alman hoparlörler ile çalışıyor.Besleme gerilimi + - 24-25 volt seviyelerinde .Bir noktaya kadar oldukça iyi sürüyor bu hoparlörleri,elimdeki birkaç küçük hoparlörle aynı kalitede sesi ve gücü almak çok zor. 8 ohm doğru düzgün hoparlörüm olmadığından deneyemedim,8 ohm ile güç iki katına çıkar mı diye ciddi merak içindeyim,eğer bu olursa benim için olay tamamdır.Akımı arttırmadan besleme voltajını 28-29 voltlara çıkarsam sanki daha güçlenecek gibi anfi,yoksa akımı arttırmadan bu imkansız mı?
0,22 ohm ile 2,5 amper akım çekiyor anfi.2,5 amper ile 20w civarı güç alınıyor herhalde.4 ohm hoparlör ile 10watt civarı mı güç alıyorum şu an? Bu mantık doğru mu olur acaba?

Mevcut soğutucuların teki 4,5 kg geliyor.Keşke 5-10 cm daha uzun kestirseydik diye kızıyordum kendime,sizin yazınızı okuyunca onunda da yetmeyecek olması az da olsa sevindirdi beni.

Yeni çalışmalarınızı ilgi ve merakla izliyorum.
Kolay gelsin

Devre aslında 3A bias olmalı, sanırım besleme voltajı 23V civarına geliyor,
ki 2.5A de kalıyor.
4 ohm hoparlor ile erken kesime gireceği için 30W a ulaşabilmeniz mümkün değil.
3A bias ile 24V da 20W max güç olur.
8 ohm hoparlor SE için şart.

Voltajı nereye kadar çıkarırsanız çıkarın, 4 ohm hoparlorü doyurmaya
3A bias izin vermeyecektir.
32W için 5A bias gerekiyor, isterseniz 0.22 ohmu 0.15 yapıp kısa süre deneyin,
ama mutlaka bir fan kullanın bu sırada.

Selamlar
hamist
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir