Elektor Titan 2000 Power Amp.

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen Elektrolexs » 09 Şub 2014, 02:45

onursal yazdı:
Bu amp. stereo olarak yaparsam binayı yıkmam gerekir diye düşünüyorum. Tek kanal mono bass amp. olarak kullanmak daha mantıklı değil mi sizce?

Ayrıca LM3886 entegrelerini aktif ya da pasif olarak 3 yollu da sürebilirim. Ama sub bass varken gerek gerek yok diye düşünmüştüm... -mid ve tizlerin daha net duyulması açısından- Tabii siz daha iyi bilirsiniz, profesyonel değilim bu işte :)

Sonuç olarak önerebileceğiniz bir şey varsa söyleyebilirsiniz. Ya da "hayır mantıken yanlış bir şey bu, yapma!" diye uyarabileceğiniz bir şey varsa... Sizleri dinliyorum. İyi forumlar..


Öncelikle belirtmem gerekirse, bu tür yüksek gerilim ve yüksek akım kapasitesi olan amplifikatörleri yapmak hiç te kolay değildir. Özellikle ana kondansatörlerin özellikleri göz önüne alındığında 500 TL gibi bir bütçe ile böyle bir amplifikatörün besleme devresini bile yapabilmeniz mümkün değildir.
Kaldı ki bu tür bir ampli sistemindeki akım yolları (hoparlör dahil) öyle kolay tasarlanabilecek bir şey değildir.
Yük üzerinden peak seviyelerde akması gereken akım hesaplandığında ciddi amper değerleri olacaktır. Bu denli yüksek akım için öyle basit bağlantı yöntemleri (Klemensler) kullanamazsınız. Basit bir 1000W lık saç kurutma makinasının bile telleri iyi bağlanmadığında çok fazla ark yaptığı ve telleri yaktığı sıklıkla şahit olunan durumdur. Siz takribi 2X70V uygulamada 1000W-1500W gibi bir değerle uğraşacaksınız. Bu da ana yük üzerinden (HOPARLÖR) takribi 15-20A lik bir akım akacağına delalet eder. Bu kadar akımı akıtabilmek için kullanman gereken bağlantı telleri ve tekniği basit olamaz.
Bir ikinci husus ise 1000W Po değerine sahip bir amplifikatör için takribi 1400VA transformatör kullanmalısınız. Böyle bir transformatörü temin edebilmeniz konusunda şüphelerim vardır. Ya da belirtilmiş olduğu gibi minumum 2X500VA transformatör de kullanabilirsiniz ama fiyatı konusunda yorum yapmam doğru olmayacaktır.
Bir başka mesele ise hoparlör meselesidir. Piyasada oto sistemleri için öngörülen ve 1000lerce Wattlık gücü olduğu belirtilen hoparlörler böyle bir ampli altında tabiri caizse çuvallayacaktır. Böyle bir amplinin etkin gücünü karşılayabilmek için kullanılması gereken hoparlör 1000 lerce dolar ile satılmaktadır.
Tüm bunlara razı olduğunuzu ve gerekli bütçeyi ayarladığınızı varsayarsak uygun değerde 85 db/SPL bass hoparlör bulabildiğinizi varsayarsak; (Takribi 50-60cm çapında)
85 dbA=1W
88 dbA=2W
91 dbA=4W
94 dbA=8W
97 dbA=16W
100 dbA=32W
103 dbA=64W
106 dbA=128W
109 dbA=256W
112 dbA=512W
115 dbA=1024W :D :D
Bu değerler belirtmektedir ki yaklaşık 3000$ a bulabileceğiniz 1000W civarı gerçek tahammül gücü olan bir hoparlör ile bu ampli ile elde edebileceğiniz ses şiddeti 115dbA olacaktır. Ama binayı yıkmak gibi bir niyetiniz var ise o zaman duyarlılığı 95-98 db/SPL civarında olan bir hoparlör temin etmelisiniz ki fiyatı belki bir araba parasıdır :mrgreen:

BU ANLATTIKLARIM DOĞRULTUSUNDA TAVSİYE EDERİM Kİ:
1000 lerce Watt gibi 100 lerce Watt gibi değerlerle uğraşmayalım. İdeal olan 40-50W lık ampli gücümüzü iyi değerlendirerek daha yüksek, daha kaliteli ve doyurucu sesi uygun kalite hoparlör ile elde edelim.
Nasıl mı...?
1000W tahammül gücü için uygun hassasiyette hoparlör bulmak hem pahalı hem de zor olduğu halde 50-100W civarı güçler için oldukça uygun fiyata oldukça duyarlıklı hoparlör temin edebiliriz.
Örnek bendeki hoparlörler. 90 db/SPL hassasiyetindedir.
Bu da şu demektir.
90 dbA=1W
93 dbA=2W
96 dbA=4W
99 dbA=8W
102 dbA=16W
105 dbA=32W
108 dbA=64W :kop: :mrgreen: :kop:
1000W lık bir ampli ile uygun fiyatlı hoparlör ile elde edilen 115dbA lık ses şiddeti ile 64Wlık bir ampli ile kaliteli bir hoparlörde elde edilmiş ses şiddetleri kıyaslandığında sadece 7dbA lık bir fazlalık söz konusu olacaktır ki, bu kadar fark yüksek volüme seviyelerinde insan kulağı için hiç te büyük bir fark değildir.

İşte bu yüzden ben öneririm ki 1000 lerce wattlık amplilerle uğraşarak elektrik faturamızı kabartmayalım. Bunun yerine çok iyi kalite hoparlör temin etmeye çalışalım. Hoparlör işin en can alıcı noktasıdır. İyi cins hoparlör ile 50-60W lık güçlerde çıkış verebilen STK serisi HYBRID sistemlere yönelelim. Hem çok ucuz olacaktır. Hem de yapımı oldukça kolay olacaktır.

Elbette ki üst seviye kalite unsurunu zorlamak bir audio-phile için bir uğraşı, bir hevestir. Bu niyette iseniz uygun güçte bir CLASS-A amplifkikatör ile tüm isteklerinize yanıt alabilirsiniz.


Sayın Onursal;

Öncelikle şunu söylemek isterim ki beni bu devreyi yapmaktan vazgeçirdiğin için teşekkür ederim çünkü oldukça kararlıydım :D

Tabii ki bunda senin etkin olduğun kadar piyasadaki PCB üreten firmaların pek ilgilenmemesi, (reklam gibi olmasın) Tormak Trafo'dan 1500VA toroid trafo için aldığım 250TL gibi bir fiyat, uygun hoparlör bulma sıkıntısı, oturduğum binada çok yaşlı insan olması vs. diye sıralayabilirim.

Devreyi çalıştıramama konusunda hiçbir şüphem yoktu, bu zamana kadar yapıp da çalıştıramadığım hiçbir devrem olmadı. Özellikle uğraştığım dijital devrelerin yanında bu devede kulak kalır :D Ama kalitesi de tartışılmaz bir gerçek.

Gel gelelim kuru fasülyenin faydalarına... İlla bir power amp. yapma konusunda kararlıyım ben! Şimdi ise bütün enerjimi RAS 300'e yöneltiyorum :D Yanında da yine LM3886 kullanmayı düşünüyorum. 300W Bass + 4x68W (ses processor ile birlikte kullanacağım, surround olarak)

Yine devreye özel kutu tasarımı vs. siparişi vereceğim. Yalnız bu kez PCB'leri evde kendim klasik ütü yöntemi ile basacağım.

300W çok demeyin Bass için kullanacağım. Logitech Z506 kullanan biri olarak şunu söylemeliyim ki Logitech'in pazarlama stratejisine göre ses işlerinden anlamayan adamları kandırılmak için tasarlanmış oyuncak 5+1 bana göre. Tabii sözüm Z623 - Z906 ve rahmetli olan Z5500'den out :D

Bu amp. için Bass bulmak kolay olsa da evde kullanacağım kule tarzı içinde pasif crossover olan hi-fi sistemler 1000TL'lerden başlıyor. JBL, Sony, Pioneer gibi markalar için söylüyorum. Ve 6 ohm olması da benim işimi daha zorlaştırıyor. Bu konuda sizin yardımınıza çok ihtiyacım olacaktır dediğiniz gibi hoparlör işin en can alıcı noktası. Bunların haricinde ses kartı ise bir diğer önemli husus çünkü on board ses kartları istenilen kalitede ses sunmamakta ve amp. ne kadar kaliteli olursa olsun kaynak iyi değilse sonuç hüsran olacaktır.

RAS300 her ne kadar çok çok çok iyi bir amp. olmasa da benim işimi şimdilik görür :) Yardımlarınızı bekliyor olacağım. Teşekkürler ilginize...
Elektrolexs
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 30 Haz 2011, 20:44
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik


Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen onursal » 09 Şub 2014, 17:04

Öncelikle anlaşalım :D
Kaliteli bir Hi-Fi sistem mi yapmak istiyorsun yoksa kaliteli bir surround sistem mi tasarlamak istiyorsun.
Kaliteli bir Hi-Fi sistemi uygun fiyat ile bir amatör tasarlayabilse de kaliteli bir surround sistem öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Bir SURROUND sistemin temel unsuru olan decoderler basit aletler değillerdir.

Alttaki resim bu işin uç noktasıdır. Yani referans noktasıdır. Ama ev kullanıcıları için ecik pahalı olmaktadır.
Resim
Elbette SURROUND sistemler için sadece DOLBY firması yoktur. DTS veya SRS gibi firmaları da gözönünde bulundurmalıyız.
Diyeceksin ki bunlardan bana ne bunlar profesyonel cihazlar. Eğer kalite faktörünü öne çıkartarak iyi bir sistem üretmek istiyorsan uç noktaları bilmelisin. Bu kriterler doğrultusunda kendi kararını verecek ve tam olarak bir sonuç çıkartacaksın.
TITAN 2000 ile başlamak istemiştin. Ama bu tür bir amplifikatörün maliyeti ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmadığın gerçeğini görmüş olduk. TITAN 2000 e benzer ve sadece 2X400W çıkış gücü olan bir amlifikatör bende var. Şu an parçalanmış vaziyette ve ayrı ayrı kitler halinde bir yerlerde atıl durmaktadır. ASHLY marka olan ve zamanında 10000$ gibi fiyata satılan bu anfiyi böyle atıl bırakmak sence de mantıksız değilmi? :lol:
Ama kullanımı mümkün olmayınca haliyle mantık işlemiyor. Çünkü bu meret amplifikatörün ağırlığı 30-35 kilo idi :lol: Taşınması ciddi sorun idi.

Genel mantığını incelediğimizde henüz kalite faktörünü istediğine emin olamıyoruz. Çünkü çok profesyonel ampli tasarlıyacağım diyorsun ama LM3886 gibi D sınıfı bir çıkış katını da önplana koymadan edemiyorsun. Belki D sınıfı çıkış katları bass devrelerinde kullanılabilir ama high frekanslarda bu entegreler tatminkar olmayacaktır. Buradaki en büyük yanılgın ise güç faktörünün kalite faktörüne eşdeğer tutulmasından kaynaklandığın düşünmekteyim.
İşte bu yüzden benim önerim aşağıdaki gibi olacaktır.
Surround hoparlörler için 2 adet STK 465 i kullan. AB sınıfı olan ve geçmiş yıllarda çok pahalı cihazlarda kullanılmış olan bu entegre 2X30W lık çıkış gücü ile çok ciddi ses çıkışı verebilmektedir. Hatta senin LM3886 nın belirtilmiş olan 68W lık gücünden bile daha etkin olduğunu söyleyebilirim.
DİKKAT:
30W olduğu bildirilen STK 465 in çıkış gücü yabana atılmayacak bir değerdedir. Oto sistemleri için öngörülen yüzlerce wattlık sistemlerden bile güçlü ve kalitelidir.
Hatta günümüzde 10TL civarında satılan bu entegre 15 TL civarında satılan LM3886 ya göre daha avantajlıdır. Çünkü 2 kanal stereo çalışan bir entegredir. LM 3886 ise tek kanaldır.
2 adet STK 465 ile elde edilen 4 Kanal çıkışlarına ilaveten STK 40XX serisinden 100W att güç veren mono bir entegre ile de bass kanalını halledersin. İşte sana SURROUND bir amplifikatör.
NOT:
Önermiş olduğum STK serisi sistem için takribi 400-500W lık bir transformatör kullanmak zorundasın. Bu entegrelerin besleme güçlerini karşılabilmek için en az bu güçte transformatör gereklidir. Bu da her ne kadar çıkış güçleri 30W olarak anılsa da aslında toplamda harcanan güç doğrultusunda elde edilecek olan ses gücünün göstergesidir.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Şub 2014, 19:52

Elektrolexs yazdı:RAS300 her ne kadar çok çok çok iyi bir amp. olmasa da benim işimi şimdilik görür :)


Fazla yorum yapmayacağım ama RAS300 diye bahsettiğiniz tasarım kimin için çok çok iyi değil? Biraz ayıp olmuyor mu?
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen Elektrolexs » 10 Şub 2014, 01:13

onursal yazdı:Öncelikle anlaşalım :D
Kaliteli bir Hi-Fi sistem mi yapmak istiyorsun yoksa kaliteli bir surround sistem mi tasarlamak istiyorsun.
Kaliteli bir Hi-Fi sistemi uygun fiyat ile bir amatör tasarlayabilse de kaliteli bir surround sistem öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Bir SURROUND sistemin temel unsuru olan decoderler basit aletler değillerdir.

Alttaki resim bu işin uç noktasıdır. Yani referans noktasıdır. Ama ev kullanıcıları için ecik pahalı olmaktadır.
Resim
Elbette SURROUND sistemler için sadece DOLBY firması yoktur. DTS veya SRS gibi firmaları da gözönünde bulundurmalıyız.
Diyeceksin ki bunlardan bana ne bunlar profesyonel cihazlar. Eğer kalite faktörünü öne çıkartarak iyi bir sistem üretmek istiyorsan uç noktaları bilmelisin. Bu kriterler doğrultusunda kendi kararını verecek ve tam olarak bir sonuç çıkartacaksın.
TITAN 2000 ile başlamak istemiştin. Ama bu tür bir amplifikatörün maliyeti ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmadığın gerçeğini görmüş olduk. TITAN 2000 e benzer ve sadece 2X400W çıkış gücü olan bir amlifikatör bende var. Şu an parçalanmış vaziyette ve ayrı ayrı kitler halinde bir yerlerde atıl durmaktadır. ASHLY marka olan ve zamanında 10000$ gibi fiyata satılan bu anfiyi böyle atıl bırakmak sence de mantıksız değilmi? :lol:
Ama kullanımı mümkün olmayınca haliyle mantık işlemiyor. Çünkü bu meret amplifikatörün ağırlığı 30-35 kilo idi :lol: Taşınması ciddi sorun idi.

Genel mantığını incelediğimizde henüz kalite faktörünü istediğine emin olamıyoruz. Çünkü çok profesyonel ampli tasarlıyacağım diyorsun ama LM3886 gibi D sınıfı bir çıkış katını da önplana koymadan edemiyorsun. Belki D sınıfı çıkış katları bass devrelerinde kullanılabilir ama high frekanslarda bu entegreler tatminkar olmayacaktır. Buradaki en büyük yanılgın ise güç faktörünün kalite faktörüne eşdeğer tutulmasından kaynaklandığın düşünmekteyim.
İşte bu yüzden benim önerim aşağıdaki gibi olacaktır.
Surround hoparlörler için 2 adet STK 465 i kullan. AB sınıfı olan ve geçmiş yıllarda çok pahalı cihazlarda kullanılmış olan bu entegre 2X30W lık çıkış gücü ile çok ciddi ses çıkışı verebilmektedir. Hatta senin LM3886 nın belirtilmiş olan 68W lık gücünden bile daha etkin olduğunu söyleyebilirim.
DİKKAT:
30W olduğu bildirilen STK 465 in çıkış gücü yabana atılmayacak bir değerdedir. Oto sistemleri için öngörülen yüzlerce wattlık sistemlerden bile güçlü ve kalitelidir.
Hatta günümüzde 10TL civarında satılan bu entegre 15 TL civarında satılan LM3886 ya göre daha avantajlıdır. Çünkü 2 kanal stereo çalışan bir entegredir. LM 3886 ise tek kanaldır.
2 adet STK 465 ile elde edilen 4 Kanal çıkışlarına ilaveten STK 40XX serisinden 100W att güç veren mono bir entegre ile de bass kanalını halledersin. İşte sana SURROUND bir amplifikatör.
NOT:
Önermiş olduğum STK serisi sistem için takribi 400-500W lık bir transformatör kullanmak zorundasın. Bu entegrelerin besleme güçlerini karşılabilmek için en az bu güçte transformatör gereklidir. Bu da her ne kadar çıkış güçleri 30W olarak anılsa da aslında toplamda harcanan güç doğrultusunda elde edilecek olan ses gücünün göstergesidir.


Kaliteli bir Ultra-Fi Surround sistem kurmak istiyorum kısaca :D Sanırım benimde ruhumda sizinkiler gibi mükemmelliyetçilik saklı ama biraz farklı olduğu kesin :D Yanlış anlaşılmasın yüzlerce dolarlık stüdyo kurmuyorum eve müzisyen değilim, sadece torunlarıma bile bırakabileceğim ve beni tatmin edecek derecede bir sistem kurup keyifle dinlemek istiyorum :)

Ayrıca bu gösterdiğiniz Decoder sinema salonları için çok profesyonel bir cihaz bu kadarına evde gerek yok, ev sinema sistemi almak daha mantıklı. Ancak başta Samsung olmak üzere çok kaliteli ev sinema sistemleri olan ve yine harika çok kanallı AV Receiver Amp.ları olan Pioneer gibi markalar arasında seçim yapmak gerekir. Bana kalırsa Pioneer daha mantıklı. Salona kurmak istediğim sistemi daha sonra düşüneceğim şimdilik odamı halletmem gerek :D Onlarca metrekare büyüklüğünde de odam yok ne yapacaksam yüzlerce watt gücündeki sesi inanın bende bilmiyorum :shock: Zevk diyelim ;)

STK serisi çok nazlı entegreler bildiğiniz gibi kısa devre, yüksek voltaj, yanlış omaj vs. hatalarında hemen bozulabiliyorlar. Orijinallerini bulmak da bir hayli zor ama verdiği kaliteye değer doğrusu. Halihazırda elimde 10 adet 30W STK080 var ama tek kanal olduğu için ne yazık ki kullanamayacağım, malum yer sıkıntım var kutuyu çok ince tasarladım sığmayabilir. Orijinal bulunabilirse çok kanallı olanları var tek entegreyle işi çözmüş olurum. Sağ Ön, Sol Ön, Sağ Arka, Sol Arka olmak üzere 4 kanal bir sistem tasarladık gelelim Subwoofer'a... Sub. için transistörlü bir amp. mı yoksa STK mı kullanmalıyım? Hangisi ev için en iyi çözüm olur? Besleme voltajını tek trafo üzerinden sağlayacağım için 500VA 2x--V bir toroid sardıracağım. Buna göre bir seçim yapmalıyım. Amplifikatöre göre trafo değil trafoya göre amplifikatör oldu biraz, seçenek çok olunca haliyle... :D

Hemen karar verip çizimlere 1 hafta içerisinde başlayıp bitirmek istiyorum, yardımlarınızı esirgemeyin dostlar. Teşekkürlerimi sunarım.


hoparlör yazdı:
Elektrolexs yazdı:RAS300 her ne kadar çok çok çok iyi bir amp. olmasa da benim işimi şimdilik görür :)


Fazla yorum yapmayacağım ama RAS300 diye bahsettiğiniz tasarım kimin için çok çok iyi değil? Biraz ayıp olmuyor mu?


Sayın onursal;

Öncelikle yanlış anlaşıldığım için özür dilerim. Amacım kesinlikle saygısızlık değildi, sadece benim ihtiyaçlarımı karşılaması doğrultusunda böyle bir yorumda bulundum :oops: Sevgili Nico ve projelerinin kalitesini tartışmaya bile gerek yok zaten...
Elektrolexs
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 30 Haz 2011, 20:44
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen maystor » 10 Şub 2014, 01:19

LM3886 class D değil AB dir
http://www.ti.com/product/lm3886
ben LM3886 ve LM4780 ile yaptığım surround ses sistemi kullanıyorum ve gayet tatmin edici sonuç alıyorum.
Bas için köprü modunda LM4780 gayet yeterli bence.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 504
Kayıt: 11 Mar 2008, 14:32
Konum: istanbul
İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen onursal » 10 Şub 2014, 03:57

maystor yazdı:LM3886 class D değil AB dir
http://www.ti.com/product/lm3886
ben LM3886 ve LM4780 ile yaptığım surround ses sistemi kullanıyorum ve gayet tatmin edici sonuç alıyorum.
Bas için köprü modunda LM4780 gayet yeterli bence.

Haklıymışsın.
Demekki ben yanlış bilgi edinmişim :oops:
Ama LM 3886 nın teknik spectleri incelendiğinde hiç te tatminkar sonuçlar gözlenmemektedir. D sınıfı bir ampli gibi intermodülasyon distorsiyonu bulunmaktadır.
Resim
:D :D
Çıkış akımının yüksek olduğu bu tür bir ampli için, teknik veriler incelendiğinde kalite unsuru abartıldığı kadar olmadığı görülmekte olup uygun standartlarda ancak 30-40W civarı bir Po alınabildiği görülmektedir.
Zaten verilen PDF dosyasında da bu değer üzerinde örnek verilmiştir.
Resim
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Reklamlar

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen onursal » 10 Şub 2014, 04:29

STK serisi çok nazlı entegreler bildiğiniz gibi kısa devre, yüksek voltaj, yanlış omaj vs. hatalarında hemen bozulabiliyorlar. Orijinallerini bulmak da bir hayli zor ama verdiği kaliteye değer doğrusu. Halihazırda elimde 10 adet 30W STK080 var ama tek kanal olduğu için ne yazık ki kullanamayacağım, malum yer sıkıntım var kutuyu çok ince tasarladım sığmayabilir. Orijinal bulunabilirse çok kanallı olanları var tek entegreyle işi çözmüş olurum. Sağ Ön, Sol Ön, Sağ Arka, Sol Arka olmak üzere 4 kanal bir sistem tasarladık gelelim Subwoofer'a... Sub. için transistörlü bir amp. mı yoksa STK mı kullanmalıyım? Hangisi ev için en iyi çözüm olur? Besleme voltajını tek trafo üzerinden sağlayacağım için 500VA 2x--V bir toroid sardıracağım. Buna göre bir seçim yapmalıyım. Amplifikatöre göre trafo değil trafoya göre amplifikatör oldu biraz, seçenek çok olunca haliyle.

Yanlış anlaşılacak bir şey yok. Tartışarak bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Benim yazdıklarım kendi önerilerimdir. Başka öneriler doğrultusunda en mantıklı seçimi yine sen yapacaksın.
Bu durumda benim önerilerimi baştan alırsak.
SURROUND kanallar için öyle çok yüksek çıkışlı amplilere ihtiyacın yoktur. 20-30W olmalı ama high frekans karakteristiği iyi olmalıdır. Çünkü bu kanalların ana ses işlemesi high frekanslara yöneliktir.
Sub kanalı için de uygun güçte (benim önerim 80-100W çıkış gücü) bir STK dır.
STK 40XX serisi içerisinde uygun beslemeli birçok seçeneğin vardır. En uygun voltaj seçeneğin ile match edebilir, fazla çeşitli voltajlara girmeden uygun seçeneği belirleyebilirsin.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... K4048.html
Neden STK diyorum.
Yıllardır kalitesi ispatlanmış, çoğu kaliteli üretimlerde kullanılmış bu üretimler hala geçerliliğini korumaktadır. Kolay yanıyor desen de bir CLASS A amplifikatörü koruma devresi yok ise bir STK anfiden daha çabuk yanabilmektedir. Sürücü transistörü bile kısa devre olsa çıkışlara kadar yanmaktadır. :D Merak etme çok yaktım :D
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen Elektrolexs » 10 Şub 2014, 05:55

onursal yazdı:Yanlış anlaşılacak bir şey yok. Tartışarak bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Benim yazdıklarım kendi önerilerimdir. Başka öneriler doğrultusunda en mantıklı seçimi yine sen yapacaksın.
Bu durumda benim önerilerimi baştan alırsak.
SURROUND kanallar için öyle çok yüksek çıkışlı amplilere ihtiyacın yoktur. 20-30W olmalı ama high frekans karakteristiği iyi olmalıdır. Çünkü bu kanalların ana ses işlemesi high frekanslara yöneliktir.
Sub kanalı için de uygun güçte (benim önerim 80-100W çıkış gücü) bir STK dır.
STK 40XX serisi içerisinde uygun beslemeli birçok seçeneğin vardır. En uygun voltaj seçeneğin ile match edebilir, fazla çeşitli voltajlara girmeden uygun seçeneği belirleyebilirsin.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... K4048.html
Neden STK diyorum.
Yıllardır kalitesi ispatlanmış, çoğu kaliteli üretimlerde kullanılmış bu üretimler hala geçerliliğini korumaktadır. Kolay yanıyor desen de bir CLASS A amplifikatörü koruma devresi yok ise bir STK anfiden daha çabuk yanabilmektedir. Sürücü transistörü bile kısa devre olsa çıkışlara kadar yanmaktadır. :D Merak etme çok yaktım :D


Umarım bende bolca yakma fırsatı bulurum :D :D :D Zaten entegreyi yerine soket ile takmayı düşünüyorum :D

Kızacaksın belki ama Subwoofer Amp. için STK 4050V'yi seçtim :D Çizimlerini de bitirdim uykuya direnerek...

PCB.png


Aklıma geldi de sence ev için tüp kabin nasıl performans verir?
Elektrolexs
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 30 Haz 2011, 20:44
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen onursal » 10 Şub 2014, 06:09

Ev için tüp kabin de ne oliyi gurban. Ben öyle birşey bilmiyorum :D
Bence kabini kendin tasarlamalısın. Mesela bendeki subwoofer gibi.
Resim
Kahverengi kutu benim subwoofer'ımdır. Her türlü tüp bebek.. pardon tüp kabinleri döver. :D
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Ynt: Elektor Titan 2000 Power Amp.

Okunmamış iletigönderen Elektrolexs » 10 Şub 2014, 06:31

Ama benim kabin tasarımı hakkında en ufak bir bilgim yok ki :roll:
Elektrolexs
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 30 Haz 2011, 20:44
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • F5 Power Amplifier
    1, 2, 3Eklenti(ler) gönderen hacı » 19 Şub 2012, 23:03
    26 Cevaplar
    4662 Gösterim
    Son ileti gönderen forester68 Son iletiyi göster
    28 Şub 2015, 23:39
  • 50W Power Amplifier
    Eklenti(ler) gönderen Bedri® » 16 Ağu 2013, 18:12
    0 Cevaplar
    1295 Gösterim
    Son ileti gönderen Bedri® Son iletiyi göster
    16 Ağu 2013, 18:12
  • Power Amplifikatör İsteği
    Eklenti(ler) gönderen birgitay » 26 Nis 2013, 22:27
    2 Cevaplar
    1495 Gösterim
    Son ileti gönderen birgitay Son iletiyi göster
    28 Nis 2013, 13:07
  • Power Amplifikatör Çalışmadı
    Eklenti(ler) gönderen birgitay » 31 Arl 2015, 15:47
    0 Cevaplar
    973 Gösterim
    Son ileti gönderen birgitay Son iletiyi göster
    31 Arl 2015, 15:47
  • Apex 500 Watt Power Amplifikatör
    Eklenti(ler) gönderen birgitay » 07 Haz 2013, 14:39
    2 Cevaplar
    1676 Gösterim
    Son ileti gönderen birgitay Son iletiyi göster
    23 Haz 2013, 11:29

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir