PCB Basımında laminatör kullanımı

Serbest Kürsü » Ondan bundan şundan...

PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen Hazar » 28 Eyl 2009, 17:57

Bu yabancı insanlar modifiye edilmiş laminatör kullanarak tonerlerini PCB'ye aktarıyorlar. Ütüyü çoktan bırakmışlar...

Mantıken düşünürsek haklı adamlar. Tek sefer geçiyor, kayma riski kalmıyor. Ayrıca 45 saniyede işlem tamam. Zorlukları da yok değil.
1. 50 TL, ütü bedavaydı malumunuz. Evde yoksa bile 10-20 TL'ye var.
2. 50 TL'yi verdiniz, kullanıma hazır değil. Normal laminatörler 110-120 dereceye kadar ısıtır. PCB işi için 170C lazım. Modifikasyon basit, gerekli sıcaklığa ulaştığını sanması gereken devre üzerinde değişiklik yapılıyor ama yine de modifikasyon şart.
3. Çoğu 0.8mm üzeri PCB'lerle uyumlu değil. Bazılarını kolayca, bazılarını da sağlam uğraşarak modifiye etmek mümkün.

Ayrıca yine yabancı insanları, yeşil renkli bir film kullanmaya da başlamış. Bu film ısıtılınca tonerle etkileşime giriyor ve tonere yapışıyor imiş. Önce laminatörle toneri yapıştırıyorsunuz (onlar arada da takvim yaprağı değil, özel bir malzeme kullanıyorlar yine) sonra yeşil filmi üzerine koyup tekrar laminatörden geçiriyorsunuz. İşlem sonucu filmleri söküyorsunuz tonerler yeşil oluyor, aside karşı çok daha dayanıklı oluyor. (Plastik gibi birşey o yapışan yeşillik)

Örnek de şöyle:
Resim
Resmin sağ tarafı tablo niyetine izlenmelik.

Herneyse, kullanan oldu mu hiç laminatör?
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul


Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 28 Eyl 2009, 18:26

Sevgili Hazar,

Bahsettiğin konuyu son üç aydır araştırıp denemeler yaptım.:)

Laminatör kullanımında bazı sorunlar var. Birinci, laminatörlerin geçiş hızı plaketi ısıtmak ve tonere yapıştırmak için fazla hızlı. Tesadüfen amcamlarda bir laminatör buldum, ancak sonradan baktım ki fiyatı 800TL gibi bir rakam, ama full dijital kontrollü. Daha ucuz laminatörler var, ancak bu işin en babası GBC ve gayet ucuz modelleriyle bu iş yapılabiliyor. Ama bizim memlekette sadece daha pahalı modelleri var, 250 TL civarından başlıyor.

Green RTF denilen folyoları ise getirmek istedim ama 15 dolarlık malzeme işin Digikey 55 dolar kargo isteyince vazgeçtim. Bu tür malzeme ise toneri bakıra tam anlamı ile yapıştırıyor ve neredeyse sabitliyor. Sonuç ise mükemmel tabiki. Profesyonel üreticiler de artık bu tür folyolarla çalışıyorlar, kimyasal süreçleri azaltıp kalite standardını tutturmak amacıyla.

Ben ise ilk denememi RAS10A'da yaptım. Elimdeki laminatörden toner çıktısını 10 kere geçirip ütü ile takviye ettim. Bunun için medya kalınlığı yeterli bir laminatör lazım, ya da içini açıp merdaneleri ayarlamak gerekiyor, çünkü takılma yapma olasılığı yüksek. En yüksek ısı derecesine ayarlayıp en yavaş hız ayarında 10 kez geçiş yaptırdım. Birkaç denemeden sonra ütü ile de takviye edince düzgün yollar çıktı ortaya. Hatta bulabilirsem bir fotosunu göndereyim. Bu arada HP toner daha az ısıyla daha az sürede sonuç veriyor.

Tam olarak sonuç vermese de laminatör kullanımı bir kere kağıdın ve tonerin bakır üzerindeki yerleşimini çok iyileştiriyor. Devamında ütü ile ısıy yükseltmek işi garantiliyor. Gene de Green RTF (başka renkleri de var) işini yapmak lazım, tonerin bakır üzerinde yoğunlaşmasını garantiliyor, smd devreler bile kolaylıkla üretilebiliyor.

Digikey'de komple kit laminatör+folyo+plaket satılıyor ama belimizi büken kargo oluyor. Üstelik cinlik yapıp Amerika'da adres gösterdim, eş dost birisi getirsin diye ama pek bişey farketmedi. Üreticisi de aynı kargo fiyatını çekiyor :(

Not1: Resimdeki baskılı devreler maalesef kendi dalgınlığım yüzünden aceleye geldi, toplamda delik delme dahil 3 saat içinde bitirdim ve kontrol ettiğimde ters bastığımı farkettim. Ama elemanları tersten monte edip prototipi kurtardım.

Not2: Beim laminatör en fazla 140 dereceye çıkıyor, bir de merdanelerinin aralık ayarını biraz açtım.
Eklentiler
IMGP3616.JPG
IMGP3616.JPG (281.28 KiB) 6403 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen Hazar » 28 Eyl 2009, 18:43

hoparlör yazdı:Green RTF


Aynı ürüne bakmışız :) Yabancı insanları bunu kit haline getirmiş PCB in a Box isminde pazarlıyorlar. Amerika, İngiltere ya da Avusturalya'da olsak alacağız da, değiliz malesef.
Bu arada ilgili firmanın Suudi Arabistan distribütörü bile faaliyete geçmiş (!).

Hız mevzusu internetten bilgi okumadan önce aklımda vardı. Sonra okuduğum hiçbir metinde hızdan bahsedilmediğini farkettim. Hatta 45 saniye diye vakit veriyorlar, 45 saniyede o kart ordan ancak bir kere geçebilir. Siz sanırım modifikasyonsuz geçirdiniz kartı, o zaman 10 kere normal. Bu arada GBC olayını ben de gördüm ama laminatör dediğimiz alet iki merdane bir tane ısıtıcıdan ibaret diye düşünüyorum, elbet vardır kalitesi ama bize o kadar kalitelisi lazım mı acaba onu bilmiyorum. Hurda laminatör bulmak için çalışmalara başladım, 20-30 TL aralığına bulsam yeter. PCB basamazsak kimlik kaplama işine gireriz artık, ne yapalım :mrgreen:
Ütü denilen cihaz aslen çamaşır aleminde kullanılmak için tasarlandığından ve yapan mühendislerin ütü alt yüzeyinin uniform ısınması gibi bir tasarım kaygısı taşımamalarındandır ki, yaptığım prototiplere ekstra dikkat göstermedikçe kenarları çıkmıyor. Bu işten o kadar sıkıldım ki, son bastıklarımın çevresine 2cm'lik siyah kenarlık bırakıp öyle basıyordum. Gerçi benim laser yazıcı Dr. Hardware'in meşhur kömürlüğünden çıkarak masamda yer bulmuş bir tarihi eser, toneri bulunmuyor ama üstün yeteneklerimle (!) çakma toner kartuşu icad ederek (uydurarak) kullanımda tuttum kendisini. Dpi'si falanı düşük biraz, belki benim kötü sonuçlarım kullandığım tonerin kalitesizliğinden de olabilir. Lakin en kaliteli baskımı da (USB PIC programlayıcısı idi, iki pin arasından 2 hat geçmekteydi) bu yazıcı marifetiyle yapmıştım. Halen medar-ı iftihar olarak baş köşemde durur, karardı gerçi. Herneyse.

Dediğiniz gibi, o Green Hede'nin farklı renkleriyle millet çakma da olsa solder mask yapmış, silkscreen yapmış. Hayretle izledim. Silkscreen neyse de o plastik gibi malzemenin lehimin sıcağına dayanacağı fikri pek gerçekçi gelmedi bana. Solder mask'a uygun değil sanırım. O resmi aldığım web sitesinde, laminatörden geçmiş Green Hede'nin ısının etkisiyle büzüştüğünü gördüm çünkü.

RAS'lar çok güzel ama birinin kenarı yanmış sanki, ütünün temposuna dayanamadı mı acaba ?
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Eyl 2009, 13:24

Hız konusu önemli, aksi takdirde bakır yeterince ısınmıyor. Bunun için modifikasyon yapmak lazım ama GBC'lerde buna gerek kalmıyor, ancak her modeli de buna uygun değil. En yavaş hız ile 20sn yeterli bir hız değil, 45-50 veya biraz daha yukarısı gerekiyor.

Merdane ise başka bir konu, bazı laminatörler ısıtıcı ile merdaneden bazıları da çift merdane ve ısıtıcıdan oluşuyor. Aslında iki merdane arasından geçip düz bir ısıtıcı plakanın üzerinden tekrar iki merdane arasına giriyor. Bize de son derece basit bir model yetiyor, zaten Amerika fiyatı da GBC'nin en alt modeli ve 70 USD civarı. Ancak bu model için farklı bir teknik kullanılmış, seri üretim laminatörlerinde kullanılan merdaneyi ısıtma ya da merdane içine ısıtıcı yerleştirme metodu kullanılıyor. Neopren merdane ısıtılarak plakete ısı transfer ediliyor. Bu da sonucu mükemmelleştiriyor.

Toner seçimi de önemli, Konica-Minolta, Samsung, Xerox ve HP tonerleri denediğimde en kısa süre HP'de elde edildi. Yapışma oranı da daha fazla. Konica-Minolta en siyah ve güzel tabakayı oluşturdu ancak pul gibi kolayca da sökülebilir olduğunu birkaç denemede anladım :( Emin'in kullandığı yazıcıyı hatırlamadım ama üst modeller olduğu için pek de tavsiye etmiyorum. Bu arada HP'nin eski yeni tüm modelleri iş görüyor, hatta dolma toner dahi sorun çıkarmadı. Lexmark da sanırım iyi iş görüyor, ama henüz denemedim.

Yeşil TRF kağıdı ise tonerden bağımsız olarak toner partiküllerinin bakıra tam olarak zamk gibi yapışmasını sağlıyor. Beyaz olanı ise yerleştirme planı basmak için kullanılıyor. Bir de lehim maskesi için kullanılan var ama pek de ilgimi çekmedi, zahmetli görünüyordu.

Bir de amonyum persülfat denemek istiyorum, genelde HCL ve demir klorür kullandım. Emin belki birşeyler söyler bu konuda:)

Eski bir laser yazıcın varsa belki doğrudan toner baskısını da deneyebilirsin. Ben düşürebilirsem böyle birşey kesin deneyeceğim. Bu aralar ise Epson inkjet yazıcıyı modifiye edip doğrudan mürekkep baskıyı deneme peşindeyim :)

Bu amcamız da video ve resimlerle olayı güzel anlatmış, modifiye laminatör kullanarak. Video hızlandırılmış moddur, 4x. Dolayısı ile lmainatör geçiş hızı normalde çok daha yavaş.
http://thomaspfeifer.net/direct_toner_pcb.htm

Az daha unutuyordum, RAS10A için elimde resim hazırdı, o yüzden sonradan farkettiğim o karaltı yanma değil. Toner transferi için Times dergisi kullanmıştım ilk denememde. Sonra birden sert zemin transfer kağıdı buldum ve deneme yaptım. Seramik-kupa baskı için kullanılan bu kağıtlar tonerle birlikte plastik bir tabakayı da bakıra geçiriyorlar. Plaket henüz sıcakken bu tabakayı da sökmek gerekiyor. Doğrusu toneri çok iyi transfer ediyor ama yeterince yapıştırmak için bu tabakayı çıkardıktan sonra da ütü basmak gerekli. O karaltılarda işte kalan plastik parçaları, sonradan farkedip asetonla sildim. Görüntü kirliliği yapıyorlar.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen Hazar » 29 Eyl 2009, 14:01

Bakır üzerine direk toner aktarma çok çetrefilli bir iş bana kalırsa. Çünkü laser yazıcının yapısı, geçen A4 kağıdı elektrik yükleyerek drum üzerindeki tozdan nasiplerini alması ve sonrasında sabitleyici sıcak merdanelerden geçmesi üzerine, siz de biliyorsunuzdur. Araya bakır gibi külliyen iletken bir malzeme koyduğumuzda laser yazıcının elektrostatik yükleyicisinin hali nice olur, bilemedim.
Fakat normalden oldukça ince (kağıdın az kalını) PCB'lerin laser yazıcılara hiçbir modifikasyon yapmadan verilip baskı alındığını da gördüm. O iş bizi kurtarmaz ama yine de bakırla iyi anlaştığına işaret olabilir. Belki de bakırı vermeden önce asitte eriyebilecek bir kaplama ile kaplamak lazım bilemiyorum.

Direct "ink" olayı ise sanırım çok daha kolay. Kağıt mekanizması görece düz bir inkjet yazıcı seçilip, kartuşu ısıda kuruduğu bilinen bir sıvıyla dolduruluyor. Sanırım Epson'un foto kartuşlarının bir rengi bu özelliğe sahipmiş, bunu keşfeden biri de uyguladı zaten.

Elimdeki laser yazıcıyı çalışan hurda olarak adlandırıyorum, cesaret bulursam modifikasyona girişebilirim. Kağıt beslemesi yukarıdan olan bir yazıcı, ilk aşama olarka onu düz şekilde alabilmesini sağlayacak bir modifikasyon yapmak lazım. Ayrıca, A4'ten ufak boyutta çıktıları almak da zor olacaktır, çünkü ortalama problemi çıkacak. Gerçi böyle bir sistem olursa basacağımız şeyi A4 kağıdı dolduracak şekilde kopyalarız, herkese basarız :D Hatta iki katlı bile basarız, kimbilir.

Videoyu da izledim, üç şey dikkatimi çekti. Öncelikle hakikaten öyle 45 saniyede falan olmuyor. Adam 5 kere geçirdi laminatörden.
Sonra, üzerinde Aseton yazan şişe çok çok etkili bir temizleyici gibi gözüktü. Ben bayan işi (kozmetik) aseton kullanıyorum, bunun daha kuvvetlisi de mi var acaba? Çünkü kesinkes benim asetonum toner sökmüyor o videodaki gibi! Tiner söküyor ama o da bütün kartı boyuyor. Mecburen aşındırıcı ile ovalıyorum (ince zımpara + Cif ya da Vim, hatta ikisi birden) ama bu da adı üzerinde aşındırıyor..
Üçüncü olan da "etchant". Amonyum persülfat çok güzel gözüktü gözüme oradan. Tepkime yok, duman yok, kabarcık yok. Sadece adam termometre takmış kovaya, ısınınca stabilitesini kaybedip patlayan birşey falan değilse bu gerçekten denenesi !
Bir de bir metod daha gördüm, bu demir üç klörür'ü bir sünger parçasına döküp kartı ovalama (hafifçe) suretiyle üzerindeki bakırı sökme metodu. Bununla da iyi sonuç almışlar. Sonuçta demir 3 klorür çok daha uysal hcl+h2o2'ye göre. Asitli olayın oranını kaçırdığınızda gayet agresif tepkiler verip kartınızı yok edebiliyor, asitle perhidrolün oranını şişeleri karıştırmam sonucu karıştırmıştım da, hoş değildi balkonda kimyasal tepkime :mrgreen: .

Bilemedim valla, laminatör pro olmayınca alınan sonuç sanki ütüden çok da farklı olmayacak. O zaman pro laminatör değil de, pres ütünün buharsız ufağı şeklinde ama tüm yüzeyi eşit ısınan bir alet mi yapsak? Zor değil çünkü bu, rezistans teli ve biraz metal işçiliğine bakıyor. Bilemedim.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen e_cag » 29 Eyl 2009, 14:19

Amonyum persülfatı görmedim, duymadım. Fe(3)Cl ise çok pis. En son lisede kullanmıştım. Bahçekapı'da kimyasalcılardan aldığım derişik (%35 civarı) HCl ve yine derişik (Sanırım %20-30 olacaktı) H2O2 kullanıyorum. Hiç sorun yaşamadım. 1 HCl - 0,5-1 H2O2 - 1-2 Su karışımı ile halloluyor. Reaksiyon hızı da suyla ayarlanabiliyor. Hangisi olursa olsun, elleri koruyarak süngerle uygulamak akıllıca görünüyor; çok daha kontrollü olur, denemeye değer bence.

İnkjet türevleri ile baskı yapabilmek için belli bir mürekkebin water-proof olduğunu bulmuşlardı. Yazıcı modlayan ve internete koyan bir arkadaş, yurtdışında yaşayan bir Türk'tü. Geçen yıl forumda ütü ile pcb başlığında linkini vermiş olabilirim. Olmadı, tekrar ararım.

Transfer kağıdı edinmiştim geçen yıl ama benim lazer yazıcıda tost oldu, buruşup kaldı. Benim dediğim yazıcı da şirketin yazıcısı, hafif bir ter inmişti bana merdanelere yapışacak diye. Velhasıl onu da geçtim.

Son zamanlarda kullandığım yazıcı Develop Ineo + orijinal kartuşları. Bu ara sıkıntı yaşıyorum: yazıcı aynı ama geçen yıldan beri kullandığım dergi (bir Alman firmanın ürün katalogu) bitmek üzere. Muhtelif mecmuaları deniyorum bugünlerde. Aynı kağıdı ham olarak bulabilsem ne iyi olacak... Kağıda bakıp tanıyabilecek birileri var mıdır acaba? Böyle gidip sorsak budur diyecek matbaacı v.b. bir uzman kişiye ulaşılabilir mi? Görünüşte hepsi kuşe ama ütüleyip ıslatıp soyunca çok farkediyor. İki-üç sayfa kaldı, çok ince işler veya yenisini aramak için numune olarak saklıyorum.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Reklamlar

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Eyl 2009, 15:11

Amonyum persulfatı İnternet'te duydum, ama denemedim. Bahçekapı civarına gidersem deneyeceğim. Buralardan HCL felan alırsanız çok dikkatli olun, bakkalda satılanlara benzemiyor, oldukça derişik, dolayısıyla tehlikeli. Ben eldiven, ağızlık vs. giyinip dumanını solumamak için kaçmaktan yorulduğum için demir klorür denedim.

Mürekkepte ise Epson durabright ya da MIS marka mürekkep alıyorsunuz, yazıcının tek kartuşlu değil 3+1 kartuşlu olmalı. Özellikle sarı renk kullanılıyor. Ancak baskıdan sonra fırına atıp mürekkebi pişirmek şart. Derecesini hatırlayamadım, ama pişince zift gibi yapışıyor. Yazıcıda da merdaneleri plaketin geçebilmesi için genişletmek gerekiyor.

Bulduğum bir çözüm de inkjet CD üzerine baskı yapan yazıcıların tadil edilmeleri (modify-tadil etmek-tadilat imiş). Ben pek heveslenmedim, plakt boyu küçük kalıyor.

Kağıt konusunda yardımcı olabilirim, matbaacı ve kağıtçı çok tanıdık var. İzmir'den Grii arkadaşımızın gönderdiği seramik baskısında kullanılan kağıtlar da oldukça başarılı idi. Bir sorup öğrenmek lazım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 29 Eyl 2009, 16:39

laminatör tadilat konusu picprojede de baya bir konuşulmuştu...türkçe kaynak olarak görülebilir...epsonla dogrudan baskı işini bir türlü becerememiştim sanırım yazıcıda arızalı idi mürekkep sorunu vardı...
bana göre pcb yapmak için cnc tipi basit bir aygıta yönelmek daha mantıklı...ütü yok kimyasal yok yazıcı yok ama fiyat yüksek...gerçi benim gibiler için ahşaptan yapılmış basit bir cnc tezgahı yeterli olur diye düşünüyorum...tek sorun maliyet olur...
dhan000
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 106
Kayıt: 28 Ekm 2008, 13:21
İl: adana

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen Hazar » 29 Eyl 2009, 16:47

CNC PCB işlemek için çok verimsiz diye düşünüyorum. İlkin ben de sizin gibi düşünüyordum ama sonra konuyu irdeleyip sindirdikçe öyle olmadığını anladım.
1. Bir CNC tezgah için sağlam bir yatırım gerekiyor. En ucuzu 500 TL'ye çıkar herşey dahil. O 500'lük aletin hassasiyeti de "eh işte".
2. Ev ortamında o cihazı işletmek imkansıza yakın. İşmili motorunun bakırı kazıması esnasında saatlerce çıkan iç gıcıklayıcı ses, tabladan tozu atmak için sürekli çalışması gereken elektrik süpürgesi, CNC mekaniği ve step motorların getirdiği cıyk cıyk sesleri arasında apartmandan kovulmayacak birini tanımıyorum. Müstakil eviniz ya da atölyeniz varsa bilemem.
3. Elde edeceğiniz hassasiyet ütüden daha iyi değil, çoğunlukla daha kötü.
4. Lazer yazıcılı metodda işin içine giren ekipman sayısı görece az kalırken, CNC'de bir sürü faktör devreye giriyor. Daha karışık sistemler her zaman arızaya daha müsaittir!
5. Kazıma metoduyla oluşturulan PCB'ler hiç hoş durmuyor..

Ben CNC değil de, delme makinası yapmak isterim bak. Çalışmalarım da var bu konuda. Önce PCB'yi adam gibi sorunsuz basmayı becereyim, sıra ona gelecek.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Cevap: PCB Basımında laminatör kullanımı

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 29 Eyl 2009, 17:07

hocam söylediklerinizin hepsine katılıyorum...pcbyi bir türlü plakete aktaramadıgımdan yada hiç dogru düzgün çıktı alamadıgımdan olsa gerek cnc ye yöneldim...cnc de en büyük sorun maliyet ve ses oluyor...
delme makinası yaparsam zaten onu cnc olarakta kullanabilirim...A4 boyutunu işleyebilsem yeter...
http://ramazanyagmur.coolinc.info/minic ... eblowq.pdf
böyle birşeye bile razı gibiyim...yeterki plakete çizimler dogru düzgün çıksın...
dhan000
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 106
Kayıt: 28 Ekm 2008, 13:21
İl: adana

Sonraki

Serbest Kürsü


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir