sansar34 yazdı:onursal ustam sımdı boyle bır devredekı dırenc be bobınlerın degerını yazmamıssınız o anfıye goremı ayarlınıyor? elımde ıkı adat rass100 var boyle bırsey yapmak ıstıyorum muzık ve fılım ızlerken gecenlede kullanmak ıstıyorum flım ızlerken etkılerı nasıl olur sormak ıstedıgım dıger bır soru ben bunu yaparsam bobılerı normal tel seklınde degılde drenc bobın olarak yapıp anfı kutusunun ıcıne koymak ıstıyorum etkısı degısırmı? elektronıkte sızın ve buradakı abılerım kadar tecrubem yok o yuzden sormak mecburıyetınde kaldım

Devrede kullanılan dirençler sistem load esasına göre hesaplanmaktadır. Yani.
Sistem çıkış empedansı 8 ohm ise 8 ohmluk hoparlörler kullanılacağı için ilave hoparlörlerin empedans uyumu için ilave dirençler konulmuştur. Bu esasında sistem yükünü 4 hoparlöre paylaştırmaktan başka bir şey değildir. Bu oranı, amlifikatörümüzün çıkış empedansı doğrultusunda istediğimiz gibi değiştirebiliriz. Yani ön hoparlör dirençlerini 1ohm da yapsak sorun olmayacaktır. Aslında düşük değerli direnç kullanılması, sistemin frekans performansı açısından gereklidir. Çünkü hoparlörlere eklenen bu dirençler özellikle bas seslerde kayıba neden olmaktadır. Sistem 5.1 tasarlandığı için bas seslerdeki kayıplar ilave edilmiş olan subwoofer ile tolere edilmektedir.
Tek dikkat edilmesi gereken surround hoparlörlerin ortak bağlantısında kullanılan bobindir. Bu bobin takribi 1H civarı bir değere sahiptir. (Tam ölçmedim) 2W lık bir transformatör ün karkası doluncaya kadar 0.20 ya da 0.30 luk bobin teli ile komple sarıldığında en iyi neticeyi vermektedir. Bu bobin bas seslerde farklı bir etki gösterip, sürround hoparlörlerdeki bass bileşenlerini düzeltmek amacındadır. Yüksek frekanslı bileşenler ise daha yoğun olarak hoparlörler üzerinden akmaktadır.
Bu bobin ile zaman kaybetmek istemeyen arkadaşlarımız bobin yerine kullanılan hoparlör empedansının 2 katı değerinde uygun güçte (5-10W) tel dirençler kullanabilirler.
Sistem doğru yapılıp hoparlör polarizasyonları doğru ayarlanırsa filmlerdeki etkiyi birebir vermektedir. Yani dairesel şekilde uçan bir uçak filmde surround kaydedilmişse resmen etrafımızda uçmaktadır.
Müzik etkileri ise müthiş denilebilecek kadar etkilidir. Özellikle doğru kaydedilmiş bir eserdeki arka vokal grubu sesleri arkadan yoğunlukla gelmekte, Veya arka plana konularak kaydedilmiş bir enstrumanın sesini arkadan sunmakta, sahne hacmini neredeyse bire bir yaşatmaktadır.
Tek dikkat edilecek husus hoparlörlerin polarizasyon yapılarının birbiri ile uyumudur. Özellikle medium ve tiz hoparlörler birbirlerinin aynısı olursa en iyi neticeyi vermektedir.
Yapmayı düşünen ve yapan arkadaşlarıma her türlü desteği sağlayacağım. Yeterki karşılaşılan sorunları net bir şekilde burada dile getirelim.