JFET Bufferli LM3875 chipamp.

Projelerimiz » DIY Audio Türkiye ekibi tarafından geliştirilen projeler.

Cevap: JFET Bufferli LM3875 chipamp.

İletigönderen supernova » 21 Oca 2009, 14:46

Hazar yazdı:Var bu işte bir ilginçlik..
IMG_0604.JPG

Soldakinde gerilim, sağdakinde akım yazıyor..

edit: Öteki kartta ta 2.3mA elde ettim...

bir daha edit: Bu haliyle bile iyi sesi.

Yaw hazar bu ölçümü yaparken entegre bağlı değilmi?
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

İletigönderen dhan000 » 21 Oca 2009, 15:16

benim anladıgım ölçümde görülenler jfet buffer katının akımı ve gerlimi ..tabi altta yazan bir daha edit: Bu haliyle bile iyi sesi. yazısı sanırım daha sonra entegre takılıp denendikten sonra yazılmıştır...
tabi hazar üstat daha dogrusunu bilir..
benim aslında hazar üstada sormak istedigim konuyla alakalı degil ama site içinde sanırım artık kullanılmayan bi yerlerde pic programlama ile ilgili çok sıcak bir anlatım kullanılan yazılarınız var bunları neden kestiniz dogrusu ben çok hoş bir anlatım olarak görmüştüm..sitenin içerigine uymuyor diyemi düşündünüz acaba...
kolay gelsin
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

İletigönderen supernova » 21 Oca 2009, 15:24

evet ama dr. da anlattığı gibi +15 volt dışında bütün bağlantıların yapılması gerekmiyormu?dolayısıyla entegrede olmalı diye tahmin ediyorum naçizane fikrim...
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İletigönderen Hazar » 21 Oca 2009, 15:48

Ölçümü ilkin entegre (LM3875) yokken yaptım. Ölçümler de buffer katının gerilim ve akımı. Sonra belli bir değeri aşamayınca entegreyi de taktım dinledim. O haliyle bile hiç fena değil diye yazdım. Entegre var yok farketmez. Bize buffer katının çektiği akım gerekiyor..

dhan000,
İlgi görmediği ve vakit gerektirdiği için devamını getirmedim. İleride devam edebilirim.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İl: İstanbul

JFET Bufferli LM3875 chipamp. Genel Görünüm

İletigönderen supernova » 25 Oca 2009, 16:18

Arkadaşlar bende sonunda çalışmamı bitirdim paylaşmak isterim :)
CIMG0008.JPG
CIMG0008.JPG (226.37 KiB) 392 defa görüntülendi
CIMG0010.JPG
CIMG0010.JPG (232.17 KiB) 374 defa görüntülendi
CIMG0018.JPG
CIMG0018.JPG (203.94 KiB) 372 defa görüntülendi
CIMG1268.JPG
CIMG1268.JPG (287.75 KiB) 372 defa görüntülendi
CIMG1273.JPG
CIMG1273.JPG (370.73 KiB) 372 defa görüntülendi

Bu proje için Başta drharware,erhan ve emin olmak üzere emeği geçen ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim.ayrıca bu çalışmaların ciddiyetini, DİY mantığının keyifini farketmemizi sağladığınız (en azından kendi adıma) için tekrar teşekkür ederim...malzeme seçimnde acemiliğimizden bazı elemanların siparişini verirken acele ettik.ilk verdiğim siparişler olan panasonic 100nF lar ve elna silmic II lerin boyutları büyük geldiğinden montaj biraz kötü oldu.onun dışında 2sk170 lerim orjinal çıktığıdan muluyum :D .devrede kullandığım 1mF auricap leri deneme amaçlı taktım.onların yerine daha ucuz bi poly kondansatör kullanmayı düşünüyorum.tabi ses değişimine bağlı olarak.bunların dışında beslemede capxon denilen neydü belirsiz kondansatörlerim var.bir rifa,nichicon kg kullanmak vardı ama bunları düşünmeden önce sanırım hoparlör almam gerekio :D ...Devrenin çalışmasıyla ilgili olarak birde söle bir problem var; bias ayarlaması sırasında bir amplifikatör kartında 6mA i yakaladım.fakat diğerinde maksimum 5.2mA e çıkabiliyorum.trimpot sanırım sonuna dayanıyor çünkü "tık" sesi alıyorum ve akım daha fazla artmıyor.trimpotu değiştirmek çözüm olurmu acaba ne yapmak gerekebilir?
En son supernova tarafından, 14 Haz 2009, 17:35 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İletigönderen e_cag » 25 Oca 2009, 18:23

Güle güle dinleyin. Elde iki oldu sanıyorum. Auricap'larla M-Cap'lar da çok güzel görünüyor doğrusu.

Parça getirtme işinin üzerine gidemedim bir türlü. Elde bulunanlarla da yapıp sonradan tekrar sök-tak yapmak istemediğimden bekletiyorum ben de. Amplifikatör kartı için yedek çözümüm Nippon LXF'ler. Elimde birkaç tane var ve temin etmek de mümkün. Bir tek dirençleri 0,6W kullanmak kararı elimi bağlıyor. Bu arada meşhur Audiotek'ten 4 tane 2SK170 geliyor. Orada da bu j-fet'ler için birbirimizle kapışıyormuşuz gibi geliyor ya, hayırlısı :D . Ya bu hafta dirençlerle Panasonic FM'leri sipariş edeceğim ya da vazgeçip eldekilerle devam edeceğim.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Reklamlar

İletigönderen Ersoy » 26 Oca 2009, 10:53

Arkadaşlar.

Lm3875 lerin ikisinide yakmış bulunuyorum. Deyim yerinde ise tam anlamıyla benim eşşekliğim :lol:

Montaj sırasında biranlık dalgınlıkla, pozitif besleme ucuna 220v değdirdim. Zos. Regülede uçmuştu. O nu hallettim. Ama şu an 2 adet lm 3875 e ihtiyaç var.

Beşli numunelerden birer tane artan varsa bana yollayabilirmi acaba?

Eminde birtane var galiba. Birtane daha lazım. Yardım lütfennn...
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

İletigönderen e_cag » 26 Oca 2009, 10:59

Ben yarın bir tane gönderirim.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Cevap: JFET Bufferli LM3875 chipamp. Genel Görünüm

İletigönderen drhardware » 26 Oca 2009, 11:07

supernova yazdı:Arkadaşlar bende sonunda çalışmamı bitirdim paylaşmak isterim :)
CIMG0008.JPG
CIMG0010.JPG
CIMG0018.JPG
CIMG1268.JPG
CIMG1273.JPG

Bu proje için Başta drharware,erhan ve emin olmak üzere emeği geçen ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim.ayrıca bu çalışmaların ciddiyetini, DİY mantığının keyifini farketmemizi sağladığınız (en azından kendi adıma) için tekrar teşekkür ederim...malzeme seçimnde acemiliğimizden bazı elemanların siparişini verirken acele ettik.ilk verdiğim siparişler olan panasonic 100nF lar ve elna silmic II lerin boyutları büyük geldiğinden montaj biraz kötü oldu.onun dışında 2sk170 lerim orjinal çıktığıdan muluyum :D .devrede kullandığım 1mF auricap leri deneme amaçlı taktım.onların yerine daha ucuz bi poly kondansatör kullanmayı düşünüyorum.tabi ses değişimine bağlı olarak.bunların dışında beslemede capxon denilen neydü belirsiz kondansatörlerim var.bir rifa,nichicon kg kullanmak vardı ama bunları düşünmeden önce sanırım hoparlör almam gerekio :D ...Devrenin çalışmasıyla ilgili olarak birde söle bir problem var; bias ayarlaması sırasında bir amplifikatör kartında 6mA i yakaladım.fakat diğerinde maksimum 5.2mA e çıkabiliyorum.trimpot sanırım sonuna dayanıyor çünkü "tık" sesi alıyorum ve akım daha fazla artmıyor.trimpotu değiştirmek çözüm olurmu acaba ne yapmak gerekebilir?

Eline sağlık, malzemeler ve işçilik gayet güzel..
Yalnız şu bias işine iyice kafam takılmaya başladı.. Öncelikle şunu açıklayayım da aynı soru bir daha sorulmasın;
Trimpotu değiştirmek sorunu çözmez! Neden? Çünkü trimpotu sona getirip "tıklattığınızda" 0 ohm elde etmiş oluyorsunuz dikkat ederseniz oynadığınız trimpot Q2 nin Source direnci, yani 0 ohm yaptığınızda Q2 nin Idss si ne kadarsa devreden o kadar akım geçmesi gerekir. Eğer IRF510 unuzdan eminseniz bu durumda tek alternatif kalıyor o da 2SK170 inizin Idss sinin düşük olabileceği. Pekii, Idss si düşük olan 2SK170 illa sahte midir? Asla! Lakin bu 2SK170 lerin muhtelif "kaliteleri" vardır: GR, BL, V gibi.. Misalen benim yazın bu proje için getirttiğim 2SK170 lerin kalite kodlamaları BL olmasına rağmen (ki kendileri 10 adet idi) 4 adedinin Idss si 8.5-10.1 bandıdayken, dün kontrol ettiğim 6 adedi (kullanılmayanlar) 17.1 - 21mA civarında idiler. Bu da bu zevatın aslında BL değil V grade olduğunu gösteriyor. 6mA in altında olanlar ise GR grade olmalılar. Her ne kadar üzerlerinde BL yazsa da!
İşin teorisine gelecek olursak;
Devremizin bufferinde kullanılan Q2 JFET i, sinyal işlemede değil, buffer transistörünün CCS (sabit akım kaynağı) si olarak çalışıyor. Gürültü karakteri dikkate alınarak seçilmiş olan 2SK170 lerin 3 kalite seviyesi olduğu dikkate alınarak 6mA ve üstü yani BL sınıfı bir JFET öngörülmüş bu pozisyon için. Nedeni oldukça açık, bir sonraki kat olan inverted LM3875 ve girişindeki LPF (100R+22n) ciddi düşük empedanslı bir birim ve bazı frekanslarda neredeyse 3mA e kadar akım talebi olabviliyor kaynaktan.. Doğal olarak, Class A çalışan bir bufferin bir sonraki kata sorunsuz ve kayıpsız şekilde 3mA pompalayabilmesi için bunun en az %20 fazlası bias akımına sahip olması gereklidir ki bu da 3,6mA dir. 6mA bias seçilmesinin nedeni tasarımcının (Pedja Rogic) 6mA biasla oldukça güzel tınılar yakalayabilmesidir. Yoksa devre 3,6mA biasla da sorunsuz çalışacak ancak 6mA deki odyofilite yakalanamayabilecektir.
Sonuç olarak, hiç bir match işlemi yapmadan yerleştirdiğim 2SK larla daha ilk çalıştırmada 6mA in çok çok üstünü yakalayabilmişken (8-10mA) sizin neden 6mA i bile yakalayamadığınızı anlamakta güçlük çektim doğrusu. Gerçi yeni ve orijinal 2SK lar yolda ve çok yakında eşleştirilmiş olarak ilgili arkadaşlara ulaştırılacak, lakin IRF lerle ilgili bir sorunumuz olmadığına emin miyiz acaba? Yalnızca merakımdan soruyorum....
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

İletigönderen drhardware » 26 Oca 2009, 13:20

Resimleri tekrar inceledim de...
Şu 5.9mA ölçtüğün enstantanede bir şey dikkatimi çekti; multimetrenin doğru noktalar arasına bağlı olduğuna emin misin?
Diğer yandan, buffer katında yalnızca tek bir 100u takılı! Açıkçası pek hoş bir durum değil.. Buffer katı SE yapıdadır ve PSRR oranı 0 a yakındır. Hırıltı duyarsan sebebi muhakkak bu eksik 100u dur.
Duyarsan demişken; Ses nasıl yahu? Bu kadar işçilik malzeme vs.. Ama ses????
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

ÖncekiSonraki

Projelerimiz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Bing [Bot], Google [Bot] ve 0 misafir