stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen Hazar » 08 Ekm 2008, 11:18

O midlerden ben de istiyorum, 15 liralık olandan hani. Bir ara gittigidiyorda 17 liraya vardı ama daha satmıyor o kişi. O taraflara gidecek biri bana da alabilir :)
Geçmiş olsun bu arada, benim de aldığım duyumlar o haes'lerin kalitelerinin 15 YTL'nin üzerinde olduğu. İyi bir alışveriş yapmışsınız, güle güle dinleyin.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 08 Ekm 2008, 12:11

Bu hafta ben de gitmek zorundayım Hazar, sana istediğin kadar alayım. Gerçi benim stok durumum iyi ama iki ay önce 300 tane kaldı diyorlardı. Belli olmaz biter felan JBL'de yaşadığım şoku yaşamayayım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 08 Ekm 2008, 13:11

Sn. Gökhan,
boynuz-horn- tip tiz ünitelerini bilirsiniz. hi-fi anlamında sayılabilecek horn tip tweetr hiç denk geldin mi?_ yoksa wharfedale fane tweetr ra parayı bayılmak zorunda kalacağım.
haes jamo mid re denk geldim. alsam mı almasam mı? Resim
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 08 Ekm 2008, 13:29

hoparlör yazdı:Bu hafta ben de gitmek zorundayım Hazar, sana istediğin kadar alayım. Gerçi benim stok durumum iyi ama iki ay önce 300 tane kaldı diyorlardı. Belli olmaz biter felan JBL'de yaşadığım şoku yaşamayayım.

Gökhan bey, bana 4 adet lazım. Ödeme mevzusunu PM gönderebilirseniz hallederim birkaç gün içinde.
Teşekkürler.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 08 Ekm 2008, 15:34

Hazar yazdı:
hoparlör yazdı:Bu hafta ben de gitmek zorundayım Hazar, sana istediğin kadar alayım. Gerçi benim stok durumum iyi ama iki ay önce 300 tane kaldı diyorlardı. Belli olmaz biter felan JBL'de yaşadığım şoku yaşamayayım.

Gökhan bey, bana 4 adet lazım. Ödeme mevzusunu PM gönderebilirseniz hallederim birkaç gün içinde.
Teşekkürler.

Rica ederim, 4 tane alıyorum, alınca detayları konuşuruz PM üzerinde.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 08 Ekm 2008, 15:43

the_cantan yazdı:Sn. Gökhan,
boynuz-horn- tip tiz ünitelerini bilirsiniz. hi-fi anlamında sayılabilecek horn tip tweetr hiç denk geldin mi?_ yoksa wharfedale fane tweetr ra parayı bayılmak zorunda kalacağım.
haes jamo mid re denk geldim. alsam mı almasam mı? Resim

Aslında yukarıdaki mesajlarda bahsettiğim Beyma SMC2012N tam bu tip bir tweeter. Aslında dome ama horn kullanıyor. Yani hem dome tweeter hem de horn var, yaklaşık 100 küsür dB güçlü bir hoparlör. Öncesinde bir 10W 10 ohm gibi direnç kullanarak hassasiyeti azaltılabilir. Ses olarak açıkcası benim almayı düşündüğüm ama fiyatı yüzünden ertelediğim iyi bir tweeter. Nemsan D'appolito tasarımında kullanıyor, tanesi 40 Euro civarında olabilir ama gerçekten değer derim.

Diğer pro horn'lara göre kesinlikle farklı ve düzgün bir sesi var ve HiFi uygulamalarında kesinlikle kullanılabilir derim. Sadece biraz verimi fazla :)

Bir diğer olasılık ise normal bir dome tweeter'ı alarak önüne horn lens eklemek. Bunun için piyasayı dolaşmış ama uygun bir şey bulamamıştım. Sonra da vazgeçtim. Aşağıdaki linkte böyle bir uygulama var, detaylı anlatıyor John amcamız :)

http://www.zaphaudio.com/hornconversion.html

Jamo'lar için bu fiyata alın kenarda dursun derim, ben stokladım ama gidip gene alacağım, ilginç ve fiyatı yüzünden yapılamayan bir sürü proje geliyor aklıma.

Kolay gelsin
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen IEEE » 08 Ekm 2008, 17:58

gökhan hocam biraz jamo bize de bırakırsan sevinirim :)jamonun yerini bilmiyordum ben de dün hem 2tane manyetik korumalı nokia 13 cm aldım hem de westra WESTRA KW-200-1316 woofer aldım..arkadaşım westrayı dinlemiş çok övüyordu..fakat biraz sıradışı hoparlör..büyük hacim gerektiriyor.. buraya maruzatımı arz ettim .http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... ost1627698 . sen de biraz yardımcı olur fikirlerini söylersin sanırım..gerçi az çok kestirdik konuyu ama.. yine de başka bilenlerin fikrini almak en iyisidir..ben deneme amaçlı 19 litre damacananın içine yerleştirdim ses epey iyi aslında ortalık inliyor:)denon pma495r 70watt rms kullanıyorum.ras10 için bu kolon yeterli olmayacak sanırım..ama bu 19 litre hacim uygun frekans cevabı için yeterli değil sanırım daha büyük hacme ihtiyacım var.. bu vas yazan parametreye yakın hacimde mi kabin yapmak gerekiyor? çünkü simulasyonda öyle gördük ve söylediler..ayrıca kapalı kabin yapacağız ve senin dediğin gibi içine taş yünü gibi malzemelerden koymayı düşünüyorum..hoparlör yapma işi iyi bişey bugün yeni şeyler ögrendim..mesela hoparlör açık hava rezonans frekansının biraz değişmesi bile çok şey değiştiriyor..westranın datasheetinde fs=30 +- %20 yazıyordu..bunu programda değiştirip girince hacimde değişimler oluyor hem de azımsanacak gibi değill..sanırım fabrikalar bu yüzden hoparlörlerli çok fazla denemelere tabi tutuyorlar..nyse daha ögreneceğim çok şey var.deneye deneye bişeyler kapıyoruz işte. .iyi günler
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 08 Ekm 2008, 23:51

Sayenizde kullanacağım hoparlörle karar verdim bugün jamoları denedim sesi gerçekten çok berrak diyebilirim,ses çıkış gücü olarakta bendeki 10 cm lik Nokilardan biraz daha fazla gibi geldi bana (bağladığım philps ev sinema sisteminin amplisinde stereo mod da ikisinde ses çıkış gücünü kıyaslayabilmek için ikişerli bağlayarak son ses denedim :mmm: )

Gidip birde jamoların 17cm lik olanlarından iki adet almayı önlere 17cm likleri arkalarada bu almış olduğum 13 cm lik jamoları koymayı düşünüyorum ya da iki tane daha aynısından alırım tam karar vermedim(BU 17 cm liklerden haberiniz var mı? Tip olarak,kevlar kone olarak falan herşey aynı sadece arkada mıknatıs açıkta ve hiç jamo yazmıyor direk tek etiket haes ve 4 ohm yazıyor acaba almasam mı 13cm liği dediniz ya öbürüne bir türlü elim gitmedi :lol: :lol: )

Yanlız bu işlerde yeni olduğumdan bazı konularda çok bilgi eksiklerim var sitenin ve sizlerin sayesinde tamamlıyorum

''Birden fazla hoparlörü paralel kullanmanın ses açısından iki önemli getirisi vardır, hoparlör distorsiyonu yarıya iner, her hoparlöre giden güç orantılı olur ve sesteki bozulmalar dengelenir. İkincisi ise akustik olarak daha geniş bir açıdan derinlik verecek şekilde ses yayımı elde edilir.'''

Burda iki hoparlörü paralel bağlamanın avantajını söylemişsiniz,peki ampli kullanırken çok kanallı ampli ile her hoparlörün ayrı kanaldan beslenmesi daha sağlıklı sanırım,böyle bir kıyaslama yaparsak(yapılabilinir mi bilmiyorum ama :) )

Otomobilde 4 jamo hoparlörü 4 kanallı bir ampli ile mi beslemek daha iyi olur yoksa ikili paralel bağlayarak iki kanllı bir ampli ile mi beslemek daha iyi sonuç verir

Ve yine aynı şekilde biraz abartırsam(umarım saçmalamıyorumdur) 4 hoparlörü paralel bağlarsak distorsiyonu daha da mı azaltmış oluruz

Bu arada tiz için de önerileriniz bekliyorum elimde alpine marka bir component takımının tizleri ve philips marka WV Bora dan çıkma iki adet philps tweeter var bunları kullanabilirmiyim ki?

Jamolar gayet berrak çalıyor bana göre,ses beni yeterince tatmin etdi heleki benim gibi bir amatöre çok bile,bunlara herhangi bir x-over devresi eklemeye/yapmaya ya da almaya gerek varmıdır?

Bu arada ileride sizin denediğiniz/üzerinde 7 aydır çalıştığıza benzer bir kabini yapmak için bende fazladan 4 tane de almayı düşünüyorum,hazır piyasada bulunurken alayım bari
b55can
Yeni Üye

İl: ankara

Okunmamış iletigönderen IEEE » 09 Ekm 2008, 00:37

merhaba..arabada yüksek ses alabilmek için düşük empedanslı hoparlör kullanılır..empedans düşünce V=I*R formülünden akım artar..akım artınca P=Ikare *R formülünden güç akımın karesi ile artmış olur..Gokhan hocamın "hoparlörleri paralel bağlamak distorsiyonu azaltır" ifadesi ise yüksek ses alabilmek için herbir hoparlörü yüksek güçte kullanıp zorlamamak içindir..yani diyelim 87db hassasiyetinde iki adet hoparlörümüz olsun..biz 107db şiddetinde bir ses duymak için ya tekine 100watt güç girmeliyiz(bu hoparlörü çok zorlar) ya da ikisini paralel bağlayıp 50şer watt dağıtmalıyız.(bu sanırım daha iyi olur).4hoparlörü arabada sürmek için 4 kanaldan ayrı beslemek daha iyi olabilir(amplifikatörün distorsiyonunu azaltmak açısından) yani burada iki çeşit bozulma mevcut..hem amplifikatör distorsiyonundan hem de hoparlör distorsiyonundan bahsediyoruz..fakat oto sisteminde akımdan kaynaklanan distorsiyonu hesaplamak çok da gerekli olacağını düşünmüyorum.çünkü çoğu oto amfisi 2ohm empedans sürebilecek yapıda..bence ikişer hoparlör paralel yap ve stereo olarak dinle :evet:
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 09 Ekm 2008, 16:14

Cevabınız için saolun,bende söylediğiniz gibi düşünüyorum ama birde Gökhan Hocamın tavsiyesini ve yorumunu almak istiyorum,birde merak etdiklerimin hepsine cevap alamadım gibi,bakalım ne diyecek Gökhan hocamız
b55can
Yeni Üye

İl: ankara

ÖncekiSonraki

Hoparlörler

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir