stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen b55can » 12 Ekm 2008, 17:19

Arkadaşlar 8ohm 40 Watt Rms gücünde iki hoparlörü parelel bağlayıp 4 Ohm 40 Watt 'da mı? yoksa 4 Ohm 80 Watt da mı? süreceğiz,bu konuda kesin bi bilgi bulamadım da

Birde Gökhan hocam bu Jamoların ve Philips in Watt larını biliyormusun acaba?

Birde Philips için kapalı kutu düşünüyorum Gökhan hocam,yine bunun için kabin litresi tavsiyesi verebilirmisin,tam da olabilir ya da Mesela 5-10 lt arası gibi de diyiebilirsiniz
b55can
Yeni Üye

İl: ankara

Okunmamış iletigönderen e154 » 12 Ekm 2008, 17:23

paralel bağlarsan 4 ohm 80 Watt olur
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 13 Ekm 2008, 12:02

b55can yazdı:Arkadaşlar 8ohm 40 Watt Rms gücünde iki hoparlörü parelel bağlayıp 4 Ohm 40 Watt 'da mı? yoksa 4 Ohm 80 Watt da mı? süreceğiz,bu konuda kesin bi bilgi bulamadım da

İki hoparlörü pararlel bağlarsanız güç iki hoparlöre eşit dağılır, amaç da budur zaten. Yalnız kullanılan kablo eşit uzunlukta olmalıdır, yani amfi çıkışı ile her hoparlör arasındaki uzunluk, kablo çeşidi vs. aynı olmalıdır. Yani çıkışı önce bir hoparlöre götürüp sonra ondan diğerine bağlantı yapmak yerine, tıpkı şase bağlantılarında olduğu gibi yıldız bağlantı olmalıdır.

b55can yazdı:Birde Gökhan hocam bu Jamoların ve Philips in Watt larını biliyormusun acaba?

Jamo'lar tam bilmiyorum ama 40W civarı olması lazım. Kesin bir bilgim yok, tabi bu 100Hz 40W değil, 1KHz 40W, alçak frekanslara doğru fazla güç uygulamamalı. Tiz seslere doğru oldukça geniş bir frekans bandı var, küçük omasının verdiği avantaj ile. Yüksek frekanslarda daha yüksek güç uygulanabilir ama fazla tavisye etmem.

Philips ile ilgili de bilgi yok ama tahmini 30W civarı olması lazım. Bu bilgiler kesin değil, dolayısıyla bunlara dayanarak tasarım yapmak oldukça zor.

b55can yazdı:Birde Philips için kapalı kutu düşünüyorum Gökhan hocam,yine bunun için kabin litresi tavsiyesi verebilirmisin,tam da olabilir ya da Mesela 5-10 lt arası gibi de diyiebilirsiniz

Bu konuda da birşey diyemiyorum ama en iyisi 8-15 lt arası arabada sığacak şekilde bir kapalı kabin yapmak derim. Şekil önemli değil, burada önemli olan uygun bir şekilde yerleştirmek, sonrasında ise kabin içine elyaf vb. madde koyarak uygun bir ses tonu elde etmek. Maalesef benim elimde de olmadığı için birşey söyleyemiyorum ama belki akşama bir uğrayıp bakabilirim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 13 Ekm 2008, 12:32

IEEE,

JBL konusundaki bulgular aynen beklediğim gibi, söylenen de zaten bu yönde. 40 Hz altı için hoparlörün yapabileceği pek bir şey yok, tamamen kabin tasarımı ve duyulabilecek uzaklığa bağlı konular. Bence düşük frekanslar için daha büyük çaplı hoparlör kullanmak daha avantajlı. Kon ne kadar büyük olursa o kadar büyük hava gücü demek ve 50-60 Hz altında artık küçük çaplı hopalörler zorlanıyorlar. Bir başka yöntem ikişer tane bas kullanmak ama bu durumda da gene düşük rezonans frekanslı hoparlör seçmek gerekiyor. Aslında rezonans frekansı 15-20 Hz civarı olanlardan bulmak lazım.

Folyo bobinler çok güzel görünüyor, umarım değerleri de denk düşer. Orada bir servet yatıyor sanırım :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 14 Ekm 2008, 12:57

Dün gidip Jamo aldım, bahsettiğiniz 17 cm olanları hatırladım, 4 idi galiba, ama kalmamıştı iki tane tek vardı, biri 4 diğeri 8 ohm.

Açıkcası HiFi için bu 14 cmlikler daha iyi, mid olarak. Jamo D590 serisinde iyi iş çıkarmış diyorum, özellikle iki taneyi D'Appolito tasarımda kullanmak, bir mid-bas performansını arttırıyor iki mid sesleri daha açık ve net veriyor.

Daha halen var, Türkel elektronik imiş, doğru hatırlamışım.

Philips'e ise yeniden baktım, alıp almamakta kararsız kaldım ama almadım sonunda. Rafa bir hoparlör daha koymak anlamsız geldi ama malzeme kalitesi felan oldukça iyi buldum. Çin de üretilmiş, ama kon alüminyum kaplama, tam da piston gibi çalışacak iyi bir süspansiyon yapılmış. T/S ölçümleri olsa harika bir alışveriş, en fazla 20 YTL gibiydi, dolar oynuyo ya.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 17 Ekm 2008, 19:24

Arkadaşlar bu Jamolardan önce bi-polar 3,3uf 250v kapasitör bağladım ama ses çok tizleşiyor eskiden aldığım bass sesleri alamıyorum,halbuki ben hoparlörün bass ve diğer tonlamasından çok memnundum ve çok çok az daha bass performansı alırım diye almıştım,birde ufak çaplı koruma

Üstelik Ankara konya sokakta bipolar 3,3uf olarak bir yerde buldumuştum 4 adet aldım ,hatta polyster olanları kolay bulunuyordu hazır gitmişken ondan da aldım,bipolar 250v olanlar 1,5Ytl polyster olan 63V oda 0,75 ytl ikisinde 4 er tane aldım ve denediğimde pekde bi fark yokdu

Herneyse bu konuda bana neler önerirsiniz,moralim bozuldu evde:( nasıl bir kapasitör seçmeliydim? de böle oldu şimdi ne yapmalıyım ve X-overler ve kapasitörler hakkında biraz bilgi veriseniz çok sevineceğim
b55can
Yeni Üye

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e154 » 17 Ekm 2008, 19:53

bas hoparlöre seri kondasatör bağlanmaz. o yöntem tweetrlar için geçerlidir.

basit bir örnek verecek olursak
DSC00749.JPG
DSC00738.JPG
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen IEEE » 17 Ekm 2008, 20:03

arkadaşım merhaba öncelikle moralini bozmaya gerek yok :) bu hoparlörlerden önce mi kondansatör takıyorsun? eğer böyle yaparsan tabii ki bas sesleri alamazsın.. Fc= 1 / ( 2*pi*R*c) formülünden (bu formüldeki fc kesim frekansı pi dediğimiz 3,14 kabul ederiz R hoparlörün veya tweeterin empedansı C ise kondansatörün kapasitesi..bu formüle göre yaklaşık senin alacağın frekans bandı -3dB olarak 6khz ve üzeridir (eğer 8ohm ise sürücün) bu yüzden eğer bunu bas sürücüsüne takarsan sadece tiz alman bas alamaman gayet normal :) akşam akşam bozma moralini :wink:
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 18 Ekm 2008, 00:36

Vallahi aynen dediğiniz gibi oldu ama ben biraz çok çok az daha bass ses eklemek istemiştim demek ki boşa almışım kapasitörleri

Peki benim istediğim gibi bir x-over yapma şansımız yokmu?

Ama benim evde denediğim nokia hoparlörlerin üzerinde de X-over var 3,3uF 24V ve çevresinde 10-15 tur dönen bir tel ile basit bir x-over devresi tasarlnmış vaziyetde,sanırım oda seri bağlıydı ya da bana mı öyle geldi?

Bu Nokia hoaprlöleri X-overli olarak çalıştırdığımda, bas sesler falan herşey yerinde fakat x-oversiz olarak çalıştırdığımda oda Tizleşip sevmediğim bir şekilde çalışıyor:(
b55can
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen b55can » 20 Ekm 2008, 11:10

Gökhan hocam nerelerdesin walla yorum yapan yok senden başka öle bekliyorum kaç gündür :(
b55can
Yeni Üye

ÖncekiSonraki

Hoparlörler

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir