Ama durumun öyle olmadığını anladığımda pro audio tarzı profesyonel seslendirme ürünlerinden uzaklaştım. Bu onların kötü olmalarından değil farklı amaçlar için üretilmiş olmalarından ileri geliyor. 100 m2 salonum ya da bir dönümlük bahçem olsa da müzik sistemi kursam desem yine döner bakarım.

Dolayısıyla araba hoparlörleri de küçük hacimlerde yüksek ses basıncı üretmek ve tıpkı Pro Audio hoparlörleri gibi yüksek verimle çalışmak zorundadırlar. 1 W güç verdiğinizde 91-110 dB ses basıncı demektir bu ve sesin HiFi olmasında ziyade yüksek olması önemlidir. Hele arabaların 12V'luk aküleri söz konusu olduğunda bu daha önemli olur, eğer fişe takılabilen bir arabanız yoksa.

Sadece spektleri olan bir hoparlör aramıyorum artık, bu değerlere çok uygun kabin yaptığınızda da odyofil kulağı çok tatmin olmayabiliyor. Eminence için de geçerli bu. Hesaptan uzak durmamalı ama kullandığınız kabin malzemesi, tasarımı, dinlenen müzik türü felan deyince durum farklı olabiliyor.
Sonuç olarak eğer bugün arabama ses sistemi arayacak olsam kesinlikle gider Sony gibi bir markanın ürünlerini alırım. Çoğu zaman standart ürünler fazlasıyla yeterli oluyor. Bu benim tercihim.
Ama Karaköy'de Nemsan da mid hoparlörler için test yaparken ilginç bir sonuca ulaşmıştık. İstediğim 16cm'lik JBL marka mid bass hoparlörlerdi. Elimde bir çift vardı ama amacım 4 tane kullanıp d'Appolito tasarımı yapmaktı. Ne yazık ki ben alana kadar Nemsan ithalatçıdan bunları toparlayıp sesini de çok beğendiğim tasarımında kullanmıştı, o da d'Appolito tasarımdı, yani iki mid arasında tiz olan ayrı kabinler. Biz de testlere başladık. Paraya kıyıp Beyma almayı düşünüyordum ama ne kadar mid olabilecek hoparlör varsa test ettik. Ve Beyma değil Nokia marka hoparlörlere hayran kaldım. Yüksek ama çok net bir ses veriyordu. Nokia'ları araç hoparlörü olarak getiriyorlar ama 16 cm civarında oldukları için HiFi olarak da kullanılabilir, zaten üst sınıf araçların ses sistemlerinde kullanılıyor. Böyle bir kabin yapma hevesindeyim. Bu tür hoparlörler klasik müzikte de oldukça iyi performans veriyorlar ve fiyatları çok makul, hayret ettim.
Sonuç olarak araç sistemleri HiFi için uyun değil, arabada ses basıncı üretmek isterseniz uğraşın ama HiFi olsun derseniz boşverin, uygun bir araç hop takımı alın derim. Arabanın tavanını Martin Logan'ın Elektrostatik hoparlörlerinden bile kaplatsanız, aslında hoş olurdu, sonuçta arabada en iyi müziği, şoförünüz kullanırken, siz arkada iyi kalite kulaklıklarınızla dinleyebilirsiniz.

Kolay gelsin.