stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 16 Eyl 2008, 11:31

Ben de T/S parametreleri gibi ölçümleri bulunan hoparlörler ararken Eminence'in Türkiye dağıtımcısı Ece elektroniği bulmuştum. Oldukça yardımcı oldular, hatta ellerinde bulunan Technics marka hoparlörleri de alıp stokladım :) Motorola Piezo tweeter gibi benim ilgimi çeken ürünler de vardı. Asıl uygulamaları Nemsan'da dinledim. O zaman hayalim 15-18" bir çift bas alıp ortalığı en iyi kalitede titretmekti. Dökümantasyon da tastamam, çeşitli uygulama tasarımları mevcut. Amacım iyi bir HiFi sistem kurmaktı.

Ama durumun öyle olmadığını anladığımda pro audio tarzı profesyonel seslendirme ürünlerinden uzaklaştım. Bu onların kötü olmalarından değil farklı amaçlar için üretilmiş olmalarından ileri geliyor. 100 m2 salonum ya da bir dönümlük bahçem olsa da müzik sistemi kursam desem yine döner bakarım.:)

Dolayısıyla araba hoparlörleri de küçük hacimlerde yüksek ses basıncı üretmek ve tıpkı Pro Audio hoparlörleri gibi yüksek verimle çalışmak zorundadırlar. 1 W güç verdiğinizde 91-110 dB ses basıncı demektir bu ve sesin HiFi olmasında ziyade yüksek olması önemlidir. Hele arabaların 12V'luk aküleri söz konusu olduğunda bu daha önemli olur, eğer fişe takılabilen bir arabanız yoksa. :)

Sadece spektleri olan bir hoparlör aramıyorum artık, bu değerlere çok uygun kabin yaptığınızda da odyofil kulağı çok tatmin olmayabiliyor. Eminence için de geçerli bu. Hesaptan uzak durmamalı ama kullandığınız kabin malzemesi, tasarımı, dinlenen müzik türü felan deyince durum farklı olabiliyor.

Sonuç olarak eğer bugün arabama ses sistemi arayacak olsam kesinlikle gider Sony gibi bir markanın ürünlerini alırım. Çoğu zaman standart ürünler fazlasıyla yeterli oluyor. Bu benim tercihim.

Ama Karaköy'de Nemsan da mid hoparlörler için test yaparken ilginç bir sonuca ulaşmıştık. İstediğim 16cm'lik JBL marka mid bass hoparlörlerdi. Elimde bir çift vardı ama amacım 4 tane kullanıp d'Appolito tasarımı yapmaktı. Ne yazık ki ben alana kadar Nemsan ithalatçıdan bunları toparlayıp sesini de çok beğendiğim tasarımında kullanmıştı, o da d'Appolito tasarımdı, yani iki mid arasında tiz olan ayrı kabinler. Biz de testlere başladık. Paraya kıyıp Beyma almayı düşünüyordum ama ne kadar mid olabilecek hoparlör varsa test ettik. Ve Beyma değil Nokia marka hoparlörlere hayran kaldım. Yüksek ama çok net bir ses veriyordu. Nokia'ları araç hoparlörü olarak getiriyorlar ama 16 cm civarında oldukları için HiFi olarak da kullanılabilir, zaten üst sınıf araçların ses sistemlerinde kullanılıyor. Böyle bir kabin yapma hevesindeyim. Bu tür hoparlörler klasik müzikte de oldukça iyi performans veriyorlar ve fiyatları çok makul, hayret ettim.

Sonuç olarak araç sistemleri HiFi için uyun değil, arabada ses basıncı üretmek isterseniz uğraşın ama HiFi olsun derseniz boşverin, uygun bir araç hop takımı alın derim. Arabanın tavanını Martin Logan'ın Elektrostatik hoparlörlerinden bile kaplatsanız, aslında hoş olurdu, sonuçta arabada en iyi müziği, şoförünüz kullanırken, siz arkada iyi kalite kulaklıklarınızla dinleyebilirsiniz.:))

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen b55can » 16 Eyl 2008, 17:57

Arkadaşlar oto hoparlörinin hi-fi dünyasında yeri yok, tabii istisnalar hariç sanırım;AUDİ A8 BANG&OLUFSEN bu istisnlardan birisi linkte videoyu izleyerek neler yaptıklarına bir bakın derim;
http://www.bang-olufsen.com/page.asp?id=320

Tabii bunu aracımda yakalamama olanak yok adamlar araç içindeki hoparlörlere kabin yapmışlar herşey bence mükemmel sizde bir bakın hi-fi değil mi?

Ustaların yorumlarını merak ediyorum doğrusu
b55can
Yeni Üye

İl: ankara

Okunmamış iletigönderen e154 » 16 Eyl 2008, 19:38

hoparlör yazdı: sonuçta arabada en iyi müziği, şoförünüz kullanırken, siz arkada iyi kalite kulaklıklarınızla dinleyebilirsiniz.:))

Kolay gelsin.
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Eyl 2008, 20:33

b55can yazdı:Arkadaşlar oto hoparlörinin hi-fi dünyasında yeri yok, tabii istisnalar hariç sanırım;AUDİ A8 BANG&OLUFSEN bu istisnlardan birisi linkte videoyu izleyerek neler yaptıklarına bir bakın derim;
http://www.bang-olufsen.com/page.asp?id=320

Tabii bunu aracımda yakalamama olanak yok adamlar araç içindeki hoparlörlere kabin yapmışlar herşey bence mükemmel sizde bir bakın hi-fi değil mi?

Ustaların yorumlarını merak ediyorum doğrusu

Ustalar da yorum yaparlar ya, sistemin hi-fi olup olmadığı belli parametrelerin ölçümüyle cevabı bulunacak bir soru. R8'in direksiyonunda oturup Antalya yolunun virajlarını teker teker geçerken hi-fi olsun-olmasın müzik dinlemeyi dilerdim doğrusu.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen drhardware » 17 Eyl 2008, 09:25

Otomobillerde de çok ciddi ses sistemleri mevcut tabii.. Bang Olufsen, Bose vs... Ancak bu sistemlere verilen paralarla inanın bana evinize ultra HIEND sistemler kurarsınız. Neticede ikisini mukayese ettiğinizde bir kez daha otombobilde HIFI olmaz dersiniz.. HIFI nin ölçülebilir spekleri dışında ölçülemeyen yalnızca algılanabilen niteliksel verileri de mevcuttur.. Örneğin hiçkimse, HIEND bir amplifikatörün volume encoderinin, çeviren üzerinde yarattığı HIEND lik hissini ölçemez! Ya da referans bir müzik sisteminden 50 yıl önce kaydedilmiş bir caz klasiğini dinlemenin keyfini rakamlarla tarif edemez, üstelik teknik spekleri tamamen aynı olan örneğin 1000$ lık bir ürünle mukayese edip yanılmak olanağı varken! (Her iki tez de şahsıma ait değildir)
Diğer yandan "otomobilde neden HIFI olmaz?" sorusunun yanıtı uzun yıllar önce verilmiş olmasına rağmen tekrarlayalım ki konu "başlığına" dönsün;
- Otomobil iç mekan hacmi bazı frekansların duyulabilmesi için yeterli değildir. Bu frekans bandını duyulası kılmak için yapılan çabalar ise sistemin genel frekans cevabını non-lineer kılar ve faz kaymalarına neden olur.
- Motor ve yol gürültüleri, en yüksek sınıfı araçlarda bile vardır ve "duyulabilirdir".. Bugüne kadar duyulabilir motor gürültüsü (içten yanmalı motorlar için) ya da yol gürültüsü üretmeyen bir araç duymadım. Oysa, HIFI, bir sesin "kaynaktan alındığı gibi iletilmesi" işidir, hiçbir yorum eklemeden! Bu durumda her halukarda otoda HIFI olanaksız kalmaktadır.
- Mid ve tiz detaylarının alınabilmesi için, dinleyicinin hoparlörlere eşit mesafede belirli bir üçgen şekli oluşturacak şekilde konumlanması gerekir. Oysa bir otomobilde bu şekilde dinleme yapmanın tek yolu, arka koltuğun ortasında oturmaktır. Tabii ki bu dinleyiciye direkt olarak hitap eden bir çift hoparlörü de otomobilin içine konumlandırmak gerekecektir.
- Hareket halindeki otomobilde, titreşim kaçınılmazdır (ses altı titreşimleri) Bu durumda dinleme esnasındaki ses sinyali sürekli olarak bu titreşim üzerine modüle olacak ve sesin karakteri ister istemez değişecektir.
- Yine oluşan bu titreşim, ekipman üzerinde de etkili olacak ve örneğin CD çalardaki jitter oranı yükselecektir. Son zamanlarda ev tipi amplifikatörlerin bile oldukça ağır standlar üzerine oturtulduğunu (titreşimden etkilenmemeleri için) düşünürseniz, otoda HIFI nin her anlamda imkansız olduğu sonucuna varırsınız sizler de...
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 19 Eyl 2008, 19:24

Hoparlör nickli üyemizin tavsiyeleri üzerine nokia araç kolonlarını kullanmaya karar verdim,ankarada bi yerde sıfır olarak 10cm lik olanlarından buldum,fiyat olarakta çiftine 20 liraya anlaştık

Birde nokia audio electronics genelde bmW,mercedes,Wv,opel gibi firmalara zamanında çok ses sitemi yapmış almanyadaki fabrakisında fakat 1997 nokia audio electronics kısmı harman industries(büyesinde harman/kardon,jbl ve infinity gibi markalar var) tarafından satın alınmış ve sonrada sanırım nokia adıyla bir üretim olmamış

Asıl sorum ise bu ürünleri piyasada hala bulma şansınız var hatta gitti gidiyorda bir satıcıda harman/kardon,haes ve nokia gibi markaların araç ürünlerini çok adetli olarak satan bir satıcı da bulmak mümkün,istanbulda eminim daha kolay bunuyordur

Ben ankarada olduğumdan bu nokiaları dinleme şansım yok sadece bulduklarımı dinleyebildim gerçi daha çok araştırmadım

Hoparlör nickli arkadaşımız bu ürünlerden hangisini bana tavsiye eder onu sormak ve ona göre almak istiyorum(onun tavsyesi üzerine benimde aklıma yattı ve nokia ya da sony olucak)

yine kağıt diaframlı modellerini mi yoksa kauçuk gibi görünenlerini daha sert,dayanıklı ve kaliteli hissi uyandıran neden yapıldığını bilmediğim diaframlı modelllerini mi tavsiye eder(siniz)?? hangisi daha tok ve yumuşak çalar

Birde tWeeter olarak yine aynı marka olarak satıcıda nokia tWeeter da var, onu mu yoksa motorola pieezo mu tavsiye edersiniz?

hoparlörleri satan satıcının ürünlerini olduğu sayfanın linkini veriyorum bakıp bana yardım ederseniz çok sevinirim,saygılar

http://www.gittigidiyor.com/main/search ... seyincavit

Birde son olarak bu Nokia ürünlerden kullandığım zaman kendi x-over ları mevcut değil çoğunun,Nokia da fabrikasını kapatdığı için bu ürünlerin frekans aralığını netden görme şansımız yok,bu hoparlörlere neye göre pasif x-over yapacağız??

Otomobiller için üretilen farklı markaların companentlerinin x-overlarnında bile birinin diğerine uyum sağlamadığını ve her markanın companentine(midbass+tvveter) göre özel x-overları olduğnu düşünürsek;Acaba bu sebepten Nokia hoparlörlerden vazgeçip x-overları kendinde önceden hazır olan Sony'ye mi yönelmek daha mantıklı olucaktır

Yardımlarnız ve fikirleriniz bekliyorum,şimdiden çok saolun,saygılar
b55can
Yeni Üye

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen b55can » 21 Eyl 2008, 09:26

Arkadaşlar yok mu hiç yorum yapabilecek?
b55can
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen drhardware » 21 Eyl 2008, 10:32

Sanırım bu konuda daha önce fikrimi beyan etmiştim gerçi ama hatırlatayım dedim.. Alacağın hoparlörlerin tüm parametreleri bilinmeden Xover veya kutu tasarımı yapılamaz. Parametrelerini bildirirsen birşeyler yapabiliriz belki..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 21 Eyl 2008, 11:59

parametreleri yok malesef sanırım nokia modellrinde vazgeçmek en iyisi olucak çoğunda zaten x-over yok olanlarıda da iyi mi oda tartışılır yinede çok teşşekür ederim,en iyisi tüm parametreleri bilinen ürünlere yönelmek olucak sanırım
b55can
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 22 Eyl 2008, 09:12

Kusura bakmayın üç gündür bilgisayar başından uzağım, yurtdışı seyahatleri felan derken hiç bakamadım.

Açıkcası Nokia'ların 10 ve 16 cm lik versionları kutulu olarak İstanbul'da var, ithalatçısı Karaköy'de ama ismini şimdi hatırlamıyorum.

Araba için Nokia'nın setleri kullanılabilir, takım halinde de x-over'lı ve tweeter'lı modelleri var. Çok sattıklarını söylüyorlardı ama ben araba hoparlörleri ile pek ilgilenmediğim için detaylarını hatırlamıyorum.

2 yollu sistemlerde araç içinde tiz için uygun bir kutupsuz kondansatör yeterli olacaktır. Güçlü amfi kullanılacaksa ya da üç yollu düşünürseniz o zaman pasif x-over düşünülebilir. Açıkcası ev için kullanılan pek çok HiFi sistemde mid ve tiz için birer kondansatör kullanılıp geçiliyor, ne Akai'ler ne Piooner'lar gördüm böyle. Ama bunlar ekonomik ev ürünleri ve üst sınıf HiFi ya da High-End için tabiki uygun değiller.

Hoparlörleri dinlemeden, en azından sesini şöyle bir duymadan da almamak lazım, gittigidiyor.com'dakilerin çoğunu tizler dahil dinledim. Bazılarını test için aldım ve oldukça da şaşırdım. Fiyatlarına göre oldukça kaliteli ses veriyorlar, açıkcası asla kalitesiz diyemem.

Ben gene de Sony vb. markalı bir ürünün komple setini tavsiye ederim. Araba da kabin hesabı da gereksiz, sadece subwoofer için gerekli olabilir. Diğer hallerde zaten ya kapıya ya da arka camın altına koyuluyor. Arabanın yapısı gereği bum bum 100 Hz'de gümleyen bir ses kaçınılmaz. Yok ben düz frekans cevabı isterim derseniz de ölçüm yapmak şart, o da ayrı bir konu.

Açıkcası belirli kalitede bir sistem, kulağa hoş gelen bir ses, tamamdır. Diğer bütün hallerde hesaplar, ölçümler derken Dr'un belirttiği üzere çölde saray yapıp boru hattı ile su getirmeye dönüyor iş.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Hoparlörler

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir