RAS32A

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen IEEE » 17 Şub 2010, 14:41

Diyaudio dan Nazar isimli ukraynalı bir şahsiyet bu hususa değinmiş. http://www.diyaudio.com/forums/blogs/na ... itors.html Burada kendisinin bir elektronik kapasitor tasarladığını ve çoğu özelliğinin kondansatörlerden çok daha iyi olduğunu açıklamış.Kendisi kondansatörlerden pek haz etmiyor sanırım. :) Sadece çıkışta elektrolitik olmayan 4 adet kondansatör kullanmış. Tabi büyük kapasite gereksinimleri için bu devre geçerli olmayabilir.Büyük güçler için de BHC nin T network adında kondansatörlerini tavsiye ediyorlar.Fakat fiyatları oldukça tuzlu
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 219
Kayıt: 21 Eyl 2007, 12:43
Konum: istanbul


Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 17 Şub 2010, 23:29

hoparlör yazdı:Bu konuyu ben de merak eder dururum :)

En temel yaklaşım bu iç direnç azlığı ve ani akım gereksinimlerine daha hızlı cevap verebilecek bir güç kaynağı yaratmaktan geçiyor. Ama fazla eleman da pratikteki bir kondansatörün saf kapasitif bir özelliği olmayıp endüktif+kapasitif+ohmik özellik göstermesinden dolayı çok da anlamlı olmayabiliyor. Eğer olsaydı emin olun odyofil amfilerinin içi 100,000 tane 1µ kondansatör tarlalarından oluşurdu. :D

Bizim gibi amatörler için en temel sorun, istediğimiz ses kalitesini verebilecek çıkış katının gereksinimlerine cevaplayacak kaliteli kondansatör bulabilmekten geçiyor. Audio Grade büyük kapasiteli ve yüksek voltajlı, uzun ömürlü kondansatör fiyatı biraz tuzlu olacaktır. Dolayısıyla daha ucuz malzeme ile benzewr bir kaliteyi sağlama gayretidir bir anlamda birden çok kondansatör kullanmak. İç direnci düşür, baslar daha sıkı olsun gibi. Varsa iyi kalite kondansatör, 10-15bin kullanırız tabiki. Ama piyasadaki kondansatörler genel kullanım amaçlı ve endüstriyel uygulamalara yönelik iç direnci yüksek kondansatörler. Daha fazlası da gerekmiyor, dijital devreler için de zaten 6,3-16V arası low ESR kullanılıyor, bizim de hiçbir işimize yaramıyor.

Tasarıma çok da bağlı olmakla birlikte özellikle Class A çıkış katlarında sürekli akım çekilmesinden dolayı kaliteli kondansatör olsa dahi birden fazla kondansatör kullanmak gene de daha avantajlı. Toplam kapasiteyi oluşturan yüzey pratik olarak artıyor. İnce uzun sarımlı kondansatörler bu nedenle ses devrelerinde tercih sebebi, tombul ve basık olanlar bu yüzden güzel görünmekle birlikte çok da avantajlı değil.

Krell ise özel bir yapıi dolayısıyla gereksinimleri de farklı. Ama bazı DIY tasarımlar dışında orjinal devrelerde 10 tane değil ama en az dört ve daha fazla kondansatör kullanıldığını gördüm. Yine Capacitance Multiplier/kapasite çoklayıcı devreler kullanıldığında ise, sanırım Krell de kullanıyor, bu durumda tek büyük kondansatör ve ufak süzgeç kondansatörleri yeterli oluyor.



Yahu Gökhancım.

İliştirdiğin resimler resmen azımı sulandırdı yada kulağımımı deseydim? :D :D
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Şub 2010, 12:38

Doğrusu ben de pek bakmıyordum ama birden şaşırdım resimleri görünce. Demek ki aklın yolu birmiş :)

Krell'in en üst modelinde güç kaynağı ve devreler iki ayrı kutuda ve arada bağlantı için hiçbir kablo kullanmamışlar. Kutular üstüste oturunca arada soketli bir bağlantı var imiş :)

Bu arada oldukça yoğun dijital devre kullanımı var, bu kadarını beklemiyordum. Çoğu baktıklarım DIY Krell klonlarıydı. Açıkcası benim pek de bir Krell hevesim olmadı, belki çok sonraları, ama gerek görmüyorum kendi hesabıma. Oldukça kaliteli bir işçilik var ve dijitsal devrelerle analog bölümler birbirinden iyi yalıtılmış, her ikisinin de hakkı verilmiş. Dijital devrelerde smd'ler vs. sıklıkla kullanılmış, kutu içi hava akımı oldukça iyi hesaplanmış duruyor, ve kanal başına 12 güç transistörlü çıkış devreleri gördüm, bu bana bir tekniği hatırlattı :) En bariz konulardan biri de hybrid modeller dışında üst modellerde güç kaynağı ve devrelerin ayrı kutulara konulması, dijital ve analog devreler için ayrı kaynakları değil ama ayrı trafolar da kullanıldığı ve şebeke filtrelerinin yapıldığını farkettim. Dijital devreler ayrı kutuya bile konmuştu sanırım bir modelde.

Ama mono blok kutuyu görünce ilk aklıma senin son kutu tasarımın geldi, hani bu vidaları mı kullancaksın diye sorduğum, senin de yok onlar montaj vidası dediğin :) Adamlar her amfiyi mono blok ayrı bir kutuya, tek bir ayakkabı kutusu ya da minik UPS gibi koymuşlar, al yan yana diz, bir dijital crossover koy, dinle dinleyebildiğin kadar. Tabiki güç kaynağı yine ayrı bir kutuda.

Şimdi benim dönüp dolaşıp da en başa dönüp, Nico'nun da zamanında böyle yap dediği ayrı kutu tasarıma neden döndüğümü daha iyi anladım. Doğrusu Krell meğerse bu konuda bana destek veriyormuş, ya da millet Amerika'yı keşfetmiş biz yeni farkediyoruz :D
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 19 Şub 2010, 22:39

E hade ozaman artık başlayalım senin kutuların imlatına.

Bak bir ay sonra başımı kaşıyacak vaktim olmayacak biliyorsun. :D

Getir soğutucuları planlayalım inşatı.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 19 Şub 2010, 22:53

Malzemeler hazır, yarın biraz kafa yorup çalışayım. Sonra nasıl yaparız birlikte konuşur, başlarız. Bu kutu meselesini halletmek lazım, yoksa havada kalıyor herşey :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 19 Şub 2010, 23:02

Vallahi kutuya giremeyen DİY zamanla çöp oluy :D or.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Reklamlar

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 22 Şub 2010, 21:07

bu gün ras32 mpsa transistörlerle tekrar kurdum...transistörleri eşleştirdim...sonuç degişmedi bc varken daha iyiydi sanki daha önce 400mV kadar çıkan dc ofset şimdilerde 600mV lara ulaşıyor...çıkışta yine gürültü var...ara ara uğraşıp sorunu çözmeye çalışacağım...
dhan000
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 106
Kayıt: 28 Ekm 2008, 13:21
İl: adana

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen Amatör » 22 Şub 2010, 21:55

Merhaba
Öncelikle bu projeden dolayı sizi tebrik ederim.ras 32A benimde hayalini kurduğum bir cihaz.Ama daha önce 8 ohm bir hoparlör edinmem gerekiyor.
Soğutucuyu şasiledinizmi,birde girişe 100k gibi bir pot bağlayıp deneyin(eğer denemediyseniz).Benzer problemi(kutulamadan önce)bu şekilde çözmüştüm.
İyi çalışmalar,kolay gelsin.
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen gevv » 28 Mar 2011, 20:09

genelde entegre amfiler ile uğraştım sonrasında daha çok güç elektroniği

diyaudio sayesinde ras serilerine merak sardım :)

fakat pdf dosyasında gördüğüm güç kaynağı devasa bu nedir böyle :) ben devreyi yapıp smps ile çalıştırmayı düşünüyorum çıkış gücü 32w olduğuna göre +-25v 50...60w güç yeterli olur tahminen yanılıyormuyum ? amfinin 25v üzerinde çektiği akım nedir acaba ?
Umarım gelmez ilham perilerimin sonu. Modifiye uzmanı web üzerinde 320volt ile yaktı mumu.....
Kullanıcı avatarı
gevv
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 67
Kayıt: 27 Ekm 2009, 01:04
İl: ist

Ynt: RAS32A

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 28 Mar 2011, 20:14

60W'lık güç bu RAS32'nin kondansatörlerini doldurmaya yetmez:) Verimi çok düşün bir anfi. Bu devre için en azından 300W'Lık bir SMPS lazım tabiki mono olanı için. Stereo olanındaysa ben olsam 600W'lık bir SMPS kullanırdım. Çok büyük soğutuculara ihtiyaç var. Ancak ses kalitesi olarak 1 numara olduğun söyleniyor.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 144
Kayıt: 18 Kas 2010, 00:31
İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

ÖncekiSonraki

Projeleriniz


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir