grii_35'in canı sıkılırsa :=)

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 08 Ekm 2007, 19:50

:) daha bitmediki şimdi üzerine polyester macunu çekicem ve uzun bi zımpara macun srecinden sonra astar boya ve vernik işine geçicem yani daha yolun yarısındayım :D
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR


Okunmamış iletigönderen grii_35 » 09 Ekm 2007, 00:13

işte kabinlerin içersine koyucağım hoparlörler arkdaşlar :)

Resim

Resim

Resim
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Ekm 2007, 10:40

Hoparlörlerin markası nedir? Görüntü güzel :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Hazar » 09 Ekm 2007, 16:31

hoparlör yazdı:Hoparlörlerin markası nedir? Görüntü güzel :)

Millennium olsa gerek...
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 11 Ekm 2007, 00:15

ewt arkdaşlar polyetser işi bitti şimdide macun ve zımparaya geçtim işte ilk fotoğraflar burda :)


Resim

Resim

Resim

Resim
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR

Bravo

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 11 Ekm 2007, 12:54

Tebrikler. Sonuna kadar destekliyorum seni.
Çok başarılı. Uygulama super uluyor. İşçilik iyi ve sıralama çok doğru. Yalnız birkaç ayrıntıyı sormadan edemicem.

Fider uygılamayı nekadar kalınlıkta uyguladın. Yani endişem fiber duvarlar yeterince kalın olmazise esneme yapacaktır. Hoparlorlerin yarattığı basıncı hafife almamak gerekir. Eğer duvarlar esneme yaparsa kutu rezonans yapar. Buda ses kalitesini olumsuz etkiler.

Birde bu kabinleri nerde kullanmayı amaçlıyorsun. Eğer evde hifi bir dinleme için kullanmayı amaçladıysan eyvah. Hoparlörlerin yerleşimi çok önemlidir. Özellikle mid ve tizlerin dikey olarak aynı doğrultuda dinleyiciye bakması esastır. Bas okadar etkilemez. 120 hz. nin altındaki frekansları insan kulağı duyar ama konumlandıramaz. Daha açıkçası bir örnekle: 30 metrekare bir oda düşünün sizi tam ortasında bir sandalyeye oturtsalar ve gözlerinizi bağlasalar. 120 hz in altında bir sabit frekans çıkartan hoparlörü odanın herhangi bir köşesine koysalar ve size sorsalar ses şuanda nereden geliyor, sesi duyarsınız ama yönünü bilemezsiniz. Dahası hoparlörü birisi eline alıp odanın içinde gezinse siz farkedemezsiniz. Sadece duyarsınız.
Ama yüksek frekanslar böyle değildir. Kulak bunları duyarken aynızamanda konumlandırır. İşte ozaman Kayıt kalitesi işin içine girer. İyi kaydedilmiş kayıtlarda gelen sesler daha iyi konumladırılır. Yani solistin ortada olduğunu, Bas gitarın solda, saksafonun sağda ve önde, davulun sağda ve arkada olduğunu duyar ve konumlandırırsınız. Buna hoparlörün sahnesi denir. Sahneyi etkileyen en önemli unsurlardan biri hoparlörlerin konumlandırılmasıdır. Her iki kabin dinleyiciye belirlibir açıyla oturma uzaklığına göre çevrilmelidir. Bunada focuslama denir. İşte gelmek istediğim noktada buydu. Yaptıgın bu tasarımda focuslama (Fokuslama) yapnak pek mümkün değil gibi gözüküyor. Tabi amaç genel seslendirme ise bu kriterlerin etkisinin değerlendirmesi sana kalmış.

Sakın yanlış anlama yaptığın işi çok beğendim. Harika bir çalışma. Amacım olumlu yonde eleştirerek bilgilendirmek.
Emeğine eline sağlık. Bravo.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen berat23 » 11 Ekm 2007, 13:29

çok güzel bir çalışma ama hi-fi den biraz uzak gibi.

ersoy abininde dediği gibi üst frekansların yönü daha belirlidir.birde horn tipi tweater kullanıyorsun ki bu sahneyi tek noktaya odaklar.neyse çok sanatsal bir çalışma olmuş.sesinide beyenirsen ne mutlu sana.

birde şu fiber olayına biraz daha açıklık getirebilirmisin.
Resim
berat23
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 179
Kayıt: 01 Şub 2007, 17:27
Konum: ankara

Nerede kullanılır?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Ekm 2007, 14:01

Galiba arkadaşımız balkonda kullanacaktı bu kolonları. Dolayısıyla zaten aşırı bir Hi-Fi endişesi taşıdığını sanmıyorum. Çok hoş bir tasarım ve iyi konumlandırılırsa amacına da gayet güzel hizmet edecektir. Balkon için bile mid ve tiz tasarımı komşulara dinletecek kadar büyük aslında. Eğer vibrasyon olursa, bu durumda içten ahşap bir destek konulabilir. Fiber kullanan profesyonel kabinler görmüştüm, özellikle nem ve sudan etkilenmemesi için yapılmışlardı. Ama içeriden ciddi destekler vardı, titreşimi engellemesi için.

Tizler oturma konumuna göre ayarlanırsa durumu kurtaracaktır derim.

Kolay gelsin, sonucu ben de çok merak ediyorum..
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Yanılmışım

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Ekm 2007, 14:30

Yok yahu arkadaşımız odası için yapmış kabinleri. Tekrar okudum baştan sona.

Birden aklıma da başka birşey geldi. Öteden beri dört köşe kabinlerin dışında ne yapabiliriz diye düşünüyorum. Bunun da sebebi şu meşhur Doppler sorunu. Yani tiz seslerin çok küçük dalga boyundan dolayı hoparlörün hemen etrafındaki kabin köşesi, vida vb. çıkıntılarda yansıma yapması ve belirli frekanslarda şişme ya da distorsiyona yol açması sorunu. Buna bir de mid ve tizlerin bas hoparlörüne göre geriye çekilerek faz düzeltmesinin yapılmasını eklersek, tiz ve mid hoparlörlerini ayrı bir kabine koyma fikri doğmuştu. BU amaçla da ilk uygulamalarımı bu doğrultuda yapmıştım.

Ama asıl bu konuda Andromeda ilgimi çekmişti, bir de B&W tasarımı hoşuma gitmişti. Andromeda bahsettiğim ikili kabini uygulayan müthiş bir DIY projesi. Eğer sürücüleri yani hoparlörleri burada bulabilsem yapmaya kalkışırdım açıkcası.

http://www.humblehomemadehifi.com/Andromeda.html

B&W ise mid'leri küresel bir kabincik içine koyarak kenarlarda oluşan bu sinir bozucu ses dalgalarından kurtulmayı seçmiş, tizler için ise sadece küresel değil, eliptik bir şekil kullanılmıştı. B&W'nun sistesinde bununla ilgili teori var. Adamlar ses yutucu malzeme olarak aktif karbon kullandıklarını söylüyorlar, uçmuşlar, ben sadece akvaryum filtresinde kullandım bu pahalı mereti.

Resim

Dolayısıyla ben de taklitçi zihniyetimle acaba böyle küresel bir şekil nasıl oluştururum diye tırmaladım durdum. Ahşap, çok zor, seramik pek dayanıklı ve işlemesi kolay olmayan bir malzeme, pek hoşlanmadım. Bir ara basket topu alıp içine poliüretan köpük sıkıp kullanmayı bile düşündüm hani. Aslında fena fikir değildi ama uyduruk görünecekti işte.

Bu tasarımlar açıkcası iyi bir ölçüm sistemi olmadan kopyalanacak tasarımlar değiller. Akustik ölçümler şart, bu başlıbaşına bir konu ve evde hobi için yapılacak işler değiller.

Ama Grii arkadaşımız sayesinde birden aklıma geldi, aynı şekilde küresel kabinler neden üretilmesin. Üstelik dış yüzeyi istediğimiz gibi boyamak da mümkün. Fiber konusunda tecrübem sıfır, araba kabinlerinde biraz görmüştüm o kadar.

Üstüste konmuş üç küre şeklinde kabin de fena olmaz hani, belki bas için gene alışılmış MDF malzeme kullanılabilir ama mid ve tiz için çok ilginç akustik denemeler yapılabilir.

Sağolasınız arkadaşlar :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 12 Ekm 2007, 18:12

Arkadaşlar yorumlarınız için gerçekten çok ama çok teşekkür ederim özellikle Ersoy arkdaşımızın yorumları ve eleştirisi çok hoşuma gitti yani bazı forum sitelerindekinin aksine kırıcı değil yapıcı bir eleştiri olmuş çok teşekkür ederim. şimdi gelelim sorularınızın cevaplarına

birinci olarak fibrin kalınlığı 6mm ve bunun üzerinede yaklaşık bi 5-6mm polyester macun çekiyorum. kasanın arka kısmı daha önceki resimlerde gördüğünüz gibi ahşap olmasına rağmen onud apolyester işliyerek güçlendirdim. diğer yandan bu kalınlıktaki polyester 10tonluk sıvı muhafaza tanklarında kullanılıyor. bunu nerden bildiğimi sorucak olursanız babmın kuzenlerinin polyester üzerine fabrikaları var [ fiberplast(polyester tank ve havuz), fibrosan (polyester levha), yücel pazarlama (polyester hammadde ve cam elya ege bölge bayisi) ] buralardan edindiğim deneyimler sayesinde malzemenin sağlıklı bi şekilde uygulanmasını ve daha yüksek verim almayı sağlıyabiliyorum mesela piyasada kullanılan standart 450 lik cam elyafının yanı sıra 800lük örgü elyaf ile polyesterin mukavemetini ciddi oranda arttırarak.

ikinci konu ise hoparlörlerin konumlandırılması genel olarak sanırım hepinizin yanışdığı nokta şeklinden dolayı hoparlörlerin doğruı konumlanamıcağı ama onuda şu şekilde açıklıyayım hoparlörler odamın tavanında sağ ve sol köşelere monte edilicek mid ler dinleme pozisyonuna odaklı tizler ondan biraz daha kayık sebebi ise aşırı tizin dinleme pozisyonunda beni rahatsız ediceğini düşünmem baslar ise dinleme pozisyonuyla pekte alakalı değil. diğer yandan en baştada belirttiğim gibi sistemi 3 yollu aktif cross-over ile 6 adet amfiyi sürerek çalıştırıcam ve bu sisteme ek olarak 1 adet band-pass sub woofer gelicek( ama bas daha elime ulaşmadı)

fiberin uygulama şekline gelince açıkçası onu anlatarak izah etmem biraz zor açıkçası yani anlatabileceğim şey resimlerde gördüğünüz olayları açıllıyabilirin ancak bende bu işe merak sarınca fabrikaya gidip orda ustalardan öğrendim nasıl yapıldığını allaha şükür birazda el becerisi var fabrikadaki ustalar dahi bu kadar kısa zamanda nası olayı çözdüğüme akıl sır erdiremediler. (Bu arada bu benim ilk fiber çalışmam değil daha önce 4 adet araba için kabin tasarladım bunun yanı sıra bi aracında komple bagajını ve arka koltuğunu iptal ederek bir tasarım ortaya koydum)

yani fazla uzatmadan toplıycak olursak kabini odam için tasarladım hoparlörlerin konumlandırılması yani o kabin üzerindeki eğri büğrü duruşları sadece görüntü olarak değilde dinleme pozisyonuna göre ayarlandı zaten hepsi bitip yerleştirdiğimde onlarıda fotoğraflartla göstericem .

ve arkdaşlar lütfen bu şekilde yorumlar yapmaya ve eleştirilerde bulunmaya dewam edin çünkü böyle eleştiriler ve yorumlar gelmediği sürece yada bu gibi yorumlara karşı tavır koyduğumuz bildiğimizi okuduumuz sürece kendimizi geliştiremeyiz ve bişeyler öğrenemeyiz. tekrar tekrar yorum yazan ve eleştiride bulunan arkdaşlara çok teşekkür ederim

SAYGILARIMLA;

Harun ARIK
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR

ÖncekiSonraki

Projeleriniz


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir