Tube Preampli+Class A Üzerine

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri » Ön yükselteçler(preampli), equalizer ve ton kontrol devreleri hakkındaki soru(n)lar

Cevap: Tube Preampli+Class A Üzerine

Okunmamış iletigönderen supernova » 11 Haz 2009, 21:26

fixxxxxer yazdı:Ağzım sulandı valla benim de, jfet'liyi yaparken bi de lamba buffer ekleyeyim de ecc83 işe yarasın lambalı ampli yapıcaam yok bu gidişle :D Hem tek amplide iki farklı buffer deneme şansım olur bahaneyle...

Özgün eksik parçalrında geldi nezamn bitirirsin şimdi sen bu tubebuffer amfiyi.ona göre bi değerlendirme yapalım,karar verelim :D
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 11 Haz 2009, 21:31

Pardon arkadaşım ama önce sen yapmıyor muydun? :D Bilemiycem valla Yıldıray sınavlar biticek sonra bir hafta boşluğum var ardından tatil... O boşlukta yaparsam yaparım yoksa ağustos ayını bulur...
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen supernova » 11 Haz 2009, 21:52

fixxxxxer yazdı:Pardon arkadaşım ama önce sen yapmıyor muydun? :D Bilemiycem valla Yıldıray sınavlar biticek sonra bir hafta boşluğum var ardından tatil... O boşlukta yaparsam yaparım yoksa ağustos ayını bulur...

:lol: Nedemek hocam ozamn ben yaparım ilk önce ona göre tavsiye ederim sana :D saka biyana classA + tube buffer aklıma yatmıştı.dr chipamp tavsiye ediyo.kafam biraz karıştı, tavsiye edebilcekleri daha iyi bir classA varmıdır acaba söle yapıp uzun süre keyifle dinlenebilcek :evet: ...
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 12 Haz 2009, 03:15

Yok yau şaka diom hangimiz önce yaparsak... Valla chipamp de denemiş olucam tube buffer olayını ilk defa, eğer olumlu sonuç alırsam başka projelere de uygularım ilerleyen dönemlerde... Esasen kafamda marantz'ın meşhur ve gizemli hdam buffer'ını uygulamak da var, şeması servis manualinde bile gizli olsa da birileri çıkarıp koymuş... Jfet'lide üçünü birden mi yapsam gibi fanteziler dolaşıyor kafamda, o müziğe bu bafır şu müziğe şu bafır gibisinden dalga geçer havada birinden diğerine geçiş yapmak güzel olur :D Doktor senin ampliyi (rod elliot şeması) beğenmediği için chip'te uygulamanı tavsiye ediyor anladığım kadarı ile, vallahi bana sorarsan da buffer'ı yap, elindeki gc'da dene, sonuca göre sana uçuk bir ampli arayışına gireriz, artık class-a mı olur, bazı "hasta ruh ismail" modeli insanevlatlarının ikinci eli ile aynı parayı harcayıp yaptıkları krell-clone mu olur bakarız ileri dönemde :D Ama bence önce bafır'ını inşa et, sonuçta üç beş lehimle envai çeşit amplide deneyebilirsin, hatta jak filan takar öyle denersin tak çıkar hesabı... Benim non-inverted da deneriz, jfetlide deneriz, Emin abi ile yapacağımız minyon class-a da deneriz, eğer kabul ederlerse Ersoy ya da Gökhan beylerden birinin RAS-240'larında deneriz, opsiyonlarını çoğaltmış olursun en azından. Kör uçuşu yapmamış olursun hangi şema ile daha iyi sonuç verir acaba diye.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 12 Haz 2009, 10:12

Walla dostlar bu işin sonu yok desem abartmış olmam!
Hayatımda hiç "tamam işte budur" diyebileceğim bir amfi yapmadım veya en iyi amplifikatörümü henüz yapmadım... Ve ben bu işi 26 senedir yapıyorum! Gerisini siz düşünün..
Kömürlük ve evin muhtelif odalarında çalışır durumda tahminen 20-25 kadar ve parçalanmış en az 100 adet ses devresi mevcut ve bunların çoğunluğu amfi! El yumruğu yemeyen kendininkini balyoz sanır misali her seferinde müthiş hifi bi amfi yaptım dersiniz hep tabii bi yerlerde daha iyisini dinleyinceye dek..
Neyse keselim traşı da şu buffer meselesine bi el atalım önce;
ECC99DiodeBiasedBuffer.gif
ECC99DiodeBiasedBuffer.gif (5.39 KiB) 985 defa görüntülendi

Şu yukarıdaki arkadaş, meşhur "Tube DIY gurusu" Cavalliye ait oldukça elit bir dizayn. CCS mükemmel dizayn edilmiş ve gürültüsü neredeyse 0 diyebilirim. Ayrıca ilginç bir şekilde buffer içine yerleştirilmiş DC servo sayesinde, kuplaj için araya kondansatör atmaya gerek de yok! (Bakınız bizim JFET buffer).. MOSFET olarak bu ZVN herifini bulamazsanız yerine başka bir MOSFET kullanma şansınız..... Ne yazık ki yok! Çünkü gate tresholdu epey düşük! Ama Farnelde bolca var bu arkadaştan merak etmeyin.

Aşağıdaki de yine muhterem Cavalli'nin daha basit CCS li bir bufferi.. Sesinin muhteşem olduğu konusunda pek çok yorum okudum ve "illa lambalı buffer isterim" diyenlere şiddetle tavsiye ederim. Devrenin sağ tarafındaki "diamond bufferi" boş verin çünkü o kulaklık çıkış için.. Ayrıca OPA2134 lü DC servo yu eklemek zorunda da değilsiniz. Lambaların üstündeki JFETli CCS lerin çalılmasına dikkat etmenizi isterim! Bizim Pedja bufferden daha etkili bir dizayn doğrusu...
Şimdilik bu bufferler hakkında konuşalım. Nitekim bu bufferlerin ardına ne yapacağınız ikinci konu! İsteyen LM3875 yapar isteyen kallavi bir MOSFET amp.. Ama dediğim gibi bu sonraki bi mesele.
Yani şunu demek istiyorum. Buffer yapacaksanız adam gibi bişi yapın yoksa pişman olabilirsiniz...
Kolay gelsin
Eklentiler
Stoopid_with_Diamond_Buffer_and_Opamp_Servo_1_01.gif
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 12 Haz 2009, 15:31

Atıl duran malzemeye ve yapılan-sonra dağıtılan devreleri çatıdan çıkarıp maliyet hesaplaması yapsam giriş düzeyi hi-end bir ampli parası çıkar herhalde :D Dediğiniz gibi sonu yok... İkinci şema malzemelerin bulunabilmesi açısından daha kolay gibi, 12au7(ecc82) TR sınırları içinde bol miktarda var, j113 e de karaköyde rastlamıştım... Bakalım eldeki ecc83'ü kullanma opsiyonu var mı bu devrede... Hazır buffer'lar havada uçuşurken bir şema da ben atayım bari, işte marantz ın ss hdam (hyper dynamic amplifier module) buffer'ı...
Eklentiler
hdam orig.JPG
hdam
En son fixxxxxer tarafından, 12 Haz 2009, 19:31 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 12 Haz 2009, 15:55

Ouvvv.... Mükemmelsin dostum..
Ne vakittir HDAM şeması arar dururdum! Lakin iki husus kafamı karıştırdı:
- Şu diyotlar kimdir? 4148 mi yoksa daha sofistike arkadaşlar mı? Çıkış transistörü bias edildiğine göre düşük gürültülü olmalılar... Lakin neyin nesidir kimin fesidir bilmek ihtiza eder diye düşünüyorum!
- İkinci husus ise daha derin... Bell ki QM5 çıkış transistörü lakin eğer bu zat SE çalışmakta ve QM6 yı da CCS olarak kullanmakta ise bu durumda çıkışı +out la -outu birleştirip bu noktadan almak gerekir... Ancak doğrusu bana pek öyle görünmediler! Açıkçası devrenin simulasyonunu kafamda yapamadım! Bu ne mene bir çalışmadır anlayamadım... +outu anladık da, eğer -out da varsa o vakit devre aynı zamanda sinyali simetriğe de çeviriyor olmalı...
Bilen var mı nedir bu fenomen?
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 12 Haz 2009, 16:00

Esasen şansa buldum bugün Dr., Çoğu servis manualinde hdam katını gizli tuttukları için milletin elindeki ampliyi açıp hdam zırhını da kaldırıp çıkardığı şemalara rastlamıştım hep, bunu pm17 nin servis manualinde buldum, parça numaraları detaylı bir şekilde var.

http://www.eserviceinfo.com/index.php?w ... ring=PM17A

edit:hdam çıkışları şemada kısa devre edilmiş, diyot için ise 1ss176 ,a165, 1ss254 30v 0.1a diye değerler var listede.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 12 Haz 2009, 16:20

balanced buffer olabilirmi :?:
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 12 Haz 2009, 16:32

sanmam Erhan amplide balanced giriş yok çünkü.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Tube Preampli