Walla dostlar bu işin sonu yok desem abartmış olmam!
Hayatımda hiç "tamam işte budur" diyebileceğim bir amfi yapmadım veya
en iyi amplifikatörümü henüz yapmadım... Ve ben bu işi 26 senedir yapıyorum! Gerisini siz düşünün..
Kömürlük ve evin muhtelif odalarında çalışır durumda tahminen 20-25 kadar ve parçalanmış en az 100 adet ses devresi mevcut ve bunların çoğunluğu amfi! El yumruğu yemeyen kendininkini balyoz sanır misali her seferinde müthiş hifi bi amfi yaptım dersiniz hep tabii bi yerlerde daha iyisini dinleyinceye dek..
Neyse keselim traşı da şu buffer meselesine bi el atalım önce;

- ECC99DiodeBiasedBuffer.gif (5.39 KiB) 985 defa görüntülendi
Şu yukarıdaki arkadaş, meşhur "Tube DIY gurusu" Cavalliye ait oldukça
elit bir dizayn. CCS mükemmel dizayn edilmiş ve gürültüsü neredeyse 0 diyebilirim. Ayrıca ilginç bir şekilde buffer içine yerleştirilmiş DC servo sayesinde, kuplaj için araya kondansatör atmaya gerek de yok! (Bakınız bizim JFET buffer).. MOSFET olarak bu ZVN herifini bulamazsanız yerine başka bir MOSFET kullanma şansınız..... Ne yazık ki yok! Çünkü gate tresholdu epey düşük! Ama Farnelde bolca var bu arkadaştan merak etmeyin.
Aşağıdaki de yine muhterem Cavalli'nin daha basit CCS li bir bufferi.. Sesinin muhteşem olduğu konusunda pek çok yorum okudum ve "illa lambalı buffer isterim" diyenlere şiddetle tavsiye ederim. Devrenin sağ tarafındaki "diamond bufferi" boş verin çünkü o kulaklık çıkış için.. Ayrıca OPA2134 lü DC servo yu eklemek zorunda da değilsiniz. Lambaların üstündeki JFETli CCS lerin çalılmasına dikkat etmenizi isterim! Bizim Pedja bufferden daha etkili bir dizayn doğrusu...
Şimdilik bu bufferler hakkında konuşalım. Nitekim bu bufferlerin ardına ne yapacağınız ikinci konu! İsteyen LM3875 yapar isteyen kallavi bir MOSFET amp.. Ama dediğim gibi bu sonraki bi mesele.
Yani şunu demek istiyorum. Buffer yapacaksanız adam gibi bişi yapın yoksa pişman olabilirsiniz...
Kolay gelsin