RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e_cag » 13 Nis 2011, 22:44

Sahte değildir de düşük kalitedir bir ihtimal. MPSA06 ve 56'ları birkaç marka olarak birkaç yerden almıştım, HFE'leri 80-90 ile 240 arasında geziyordu. Mümkün olduğunca birlikte çalışanları kendi aralarında ve iki kanalda aynı olacak şekilde, tek başına çalışanları ise iki kanal için birbirine yakın değerlerde kullanmaya çalışın. 75 olanları da akım sınırlamada kullanırsınız, doğrudan ses işlemiyorlar.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 14 Nis 2011, 10:43

Soğutucular ancak yeter, aslında daha düz kanatlı olanlar daha pratik olabilir ama seçim size ait.

Transistörler konusunda ise memleketin problemi burada belli oluyor. Düşük kazançlı 4. sınıf ürünleri ithal edilince özellikle ön kuvvetlendiricilerde ciddi sorun olabiliyor. Yapmanız gereken 5-10 değil 100 tane transistör alıp ölçerek içlerindeki en uygunlarını kullanmanız. Sadece kendi aralarında değil her iki kanalda da yakın değerler kullanmak gerekecektir. Aynı şekilde metal film dirençleri de ölçmek ve her iki kanala yakın değerler kullanmak gerekir.

Ancak böyle kaliteyi yükseltebilirsiniz. High-End demek sadece "baba" tasarım yapmak değil, malzemeyi en iyi kaliteden be "eşlenmiş" olarak kullanmaktır.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 14 Nis 2011, 12:04

Zaten 40 tane getirtmiştim nolur nolmaz diye, iyikide fazla almışım. Kazancı 180'in üzerinde olanları ayırdım, onları kullanacağım. 16 tane çıktı. Geriye kalan 24 tanesinin kazancı çok düşük. MPSA06'lar daha iyi en kötüsünün kazancı 160. Umarım ses kalitesi konusunda problem yaşamam. Bu arada bol bol metal film dirençte getirttim. Bu konuda bir sıkıntı yok, toleransları %1. Sizlerede kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 19 Nis 2011, 13:06

İyi çalışmalar, RAS10'un güç kaynağıyla ilgili bir problemim var: Toplamda 180bin mF kondansatör rezervuarı kullanmama rağmen RAS10'un çıkışında hala hafif bir humm var. Sizce bu normal mi yoksa kondansatörlerin eskiliği yüzünden mi kaynaklanıyor ? Kulağı hoparlöre dayamadıkça duyulmuyor aslında ama hiç ses yapmaması umuyordum bu kondansatörleri kullanırken.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Amatör » 19 Nis 2011, 18:29

Tebrikler
Besleme olarak bir önceki sayfadaki kartı mı kullanıyorsunuz?
Besleme kartının değişik yerlerinden şasi noktası belirleyerek amplilere giden şasi kablolarını bağlayın,daha olmadıysa , köprü çıkışlarına uygun akım kapasiteli birer şok bobini bağlayabilirsiniz.Ampli classA olunca böyle sorunlar çıkabiliyor.Başarılar
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 20 Nis 2011, 22:03

elektrobeyin yazdı:İyi çalışmalar, RAS10'un güç kaynağıyla ilgili bir problemim var: Toplamda 180bin mF kondansatör rezervuarı kullanmama rağmen RAS10'un çıkışında hala hafif bir humm var. Sizce bu normal mi yoksa kondansatörlerin eskiliği yüzünden mi kaynaklanıyor ? Kulağı hoparlöre dayamadıkça duyulmuyor aslında ama hiç ses yapmaması umuyordum bu kondansatörleri kullanırken.

En iyisi kulağı hoparlöre hiç dayamamaktadır.

Class A etraftan gelen parazitlere daha açık, en azından Nico'nun tasarımları böyle. Dolayısı ile ekranlanmış bir kutuya koymak ve tüm topraklama kurallarını yerine getirmek gerekiyor. Ancak böyle yüksek kalite elde etmek mümkün, bu tüm amfiler için geçerli. Ama Class A beslemeye daha bağımlıdır, trafo, köprü diyot ve kondansatör hepsi de etkili olabilir. Kondansatörler krumuş da olabilir, diyotlar kötü kalite veya trafo ekransız ya da kötü sacdan yapılmış olabilir.

Yani sorunun kaynağı birçok yerde olabilir ama kesinlikle beslemededir.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 22 Nis 2011, 21:24

hoparlör yazdı:
elektrobeyin yazdı:İyi çalışmalar, RAS10'un güç kaynağıyla ilgili bir problemim var: Toplamda 180bin mF kondansatör rezervuarı kullanmama rağmen RAS10'un çıkışında hala hafif bir humm var. Sizce bu normal mi yoksa kondansatörlerin eskiliği yüzünden mi kaynaklanıyor ? Kulağı hoparlöre dayamadıkça duyulmuyor aslında ama hiç ses yapmaması umuyordum bu kondansatörleri kullanırken.

En iyisi kulağı hoparlöre hiç dayamamaktadır.

Class A etraftan gelen parazitlere daha açık, en azından Nico'nun tasarımları böyle. Dolayısı ile ekranlanmış bir kutuya koymak ve tüm topraklama kurallarını yerine getirmek gerekiyor. Ancak böyle yüksek kalite elde etmek mümkün, bu tüm amfiler için geçerli. Ama Class A beslemeye daha bağımlıdır, trafo, köprü diyot ve kondansatör hepsi de etkili olabilir. Kondansatörler krumuş da olabilir, diyotlar kötü kalite veya trafo ekransız ya da kötü sacdan yapılmış olabilir.

Yani sorunun kaynağı birçok yerde olabilir ama kesinlikle beslemededir.
Amatör yazdı:Tebrikler
Besleme olarak bir önceki sayfadaki kartı mı kullanıyorsunuz?
Besleme kartının değişik yerlerinden şasi noktası belirleyerek amplilere giden şasi kablolarını bağlayın,daha olmadıysa , köprü çıkışlarına uygun akım kapasiteli birer şok bobini bağlayabilirsiniz.Ampli classA olunca böyle sorunlar çıkabiliyor.Başarılar

Güncelleme : Sorunu buldum arkadaşlar. Mosfetleri devreye uzun kablolarla bağlamıştım. Sanırım fazla uzun bıraktığım için sinyal mosfetlere tam iletilemiyormuş. Tam uyumak üzereyken aklıma geldi hemen kalktım kabloları iyice kısalttım mükemmel çalışmaya başladı :D

Henüz kutulamadım, kutulamak için test devresini atıp yeni bir devre kurdum çünkü test pcb'sinin haşatı çıktı. Trafoyu Tormak'ta sardırdım 150VA 13,5X2 volt. Ekranlama yapmalarını söylemiştim onlarda trafonun etrafına turuncu bandın içerisine bir sac yerleştirmişler ancak ne kadar işe yarar bilemiyorum. Köprü diyot olarak MIC'in 35 Amperlik diyodunu kullanıyorum. 8X 22bin mf, 2X4.7 kutupsuz kondansatör 2 tanede 100nf kondansatör kullandım güç kaynağında. Bu en basit sorun, asıl sorunum yeni aldığım MPSA 56'larda. Bilmiyorum kalitesiz oluşlarından mı test devresinde 32mV olan offset şimdi 140 mV. Bir türlü düşüremedim. Devre doğru düzgün çalışmıyor, yeniden kuracağım sanırım. Bir yerlerden Motorola'nın MPSA56'larını bulmam gerekiyor önceden kullandım oldukça iyilerdi, nerden bulabileceğim hakkında bir fikriniz var mı acaba? ( İnternetten yada telefon numarası olarak varsa iyi olur Mersinde oturmam sebebiyle İstanbul'a başka ulaşma çarem yok)
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 27 Nis 2011, 15:06

Arkadaşlar bu güç kaynağı devresi sizce şase döngüsü vb. bir sorun varmıdır? Daha doğrusu çok az olan humm'un sebebi bu bağlantımıdır ?

Resim

Bu arada soğutucularda geldi.Tanesi 3,5 kilo geliyor,2 tanesi 7 kilo. Planladığımdan biraz büyük ve ağırlar ama olsun büyük olsun küçük olmasın.

Resim

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen scarab » 27 Nis 2011, 23:57

hayırlı uğurlu olsun diyelim soğutucular fazlasıyla serin tutmaya yetece gibi duruyor bence ön paneli masif maun veya ceviz kullanarak yaparsanız çok şık olur istanbulda olsaydınız yardım edebilirdim
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 28 Nis 2011, 17:12

Teşekkürler. Güç Kaynağındaki humm sorununu güç kaynağını C-R-C devresi haline getirerek hallettim 0.47 ohm'luk 2 adet direnç kullanarak, humm diye birşey kalmadı. Humm,tıss,hiss seslerinin hiçbiri kulağınızı hoparlöre dayasanızda yok elinizi girişine dokunmadan anfinin açık olduğunu bile farkedemiyorsunuz. Herşey hazır son olarak kutulama kaldı.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10