RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 16 Eyl 2011, 22:39

hamist yazdı:
DepresifKedi yazdı:Evet bir çok siteyi takip ediyorum ama ses sistemi üzerine bu site'de çıta diğerlerine nazaran hep yüksek. Her çeşit amfi üzerine detaylı bilgi bulabiliyorsunuz ve bilen arkadaşlar ellerinden geldiğince dürüst bir şekilde yardımcı oluyorlar. Şuana kadar mesela lambalı amfiler üzerine bu kadar bilgi,örnek bulunduran bir türk sitesine rastlamadım,bundan dolayı bu siteyi seviyorum. Sanırım önerdiğiniz gibi ilk başta 100watt'lık modeli deneyeceğim arkadaşlar.İlginiz için tekrar'dan teşekkür ederim.

Yabancı siteleri göz ardı etmeyin.
Forumlar dışında zengin birikimi olan kimselerin kişisel sitelerine mutlaka rastlarsınız.
Bunun için ingilizce terimlerle arama yapmalısınız.
Tabii minimum teknik ingilizce şartı da beraberinde geliyor.

En basitinden http://www.diyaudio.com oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahip ve birçok ayrıntıyı barındırıyor.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 17 Eyl 2011, 14:52

Kısaca birkaç konuyu özetleyeyim, aslında tekrar olacak.

A sınıfı çıkış katları basittir ancak kolay değildir. Gücü dengelemek ve çözümleri doğru ve en basit haliyle uygulamk durumundasınız. Çoğunlukla hata affetmez.
Ama ses kalitesine kesinlikle değer.

Low ESR tipi kondansatörler şart değildir, zaten 4700uF gibi değerleri bulmanız zordur ya çok pahalı ya da üretilmemektedir. Ancak Elna gibi markalardan Audio tipi kaliteli kondansatörler kullanılabilir. Hamist arkadaşımızın bahsettiği 1000uF gibi değerlerin low ESR olması daha önemldir.

Devrenin tasarımcısı Nico Ras'ın hep üzerinde durduğu birkaç nokta var. Kaliteli, markalı ve taze endüstriyel kondansatörler daha iyi sonuç verirler. Özellikle sıcaklık dayanımları iyidir. Pahalı egzotik kondansatörlerin sağlayacağı fayda verdiğinizi paraya değmez.

Kondansatörlerden daha iyi kapasite çoklayıcı devreler kullanmaktır. Özellikle sabit akım çeken A sınıfı devrelerde ani akım çekişleri olmayacağından bu devreler stabil olarak kullanılabilir ve kondansatörlere göre daha iyi şebeke gürültüsü baskılayabilirler.

Giriş eşleniklerinin yani küçük sinyal transistörlerinin eşlenmesi önemlidir, ancak güç transistörleri önemsizdir. Pratikteki toleranslar nedeniyle çoğu tasarımda (hepsinde değil) gereksizdir.

Kaliteli bakır kablo kullanılması, yıldız şase bağlantılarının yapılması, kuplaj kondansatörlerinin kaliteli olması gibi konular çoğu zaman daha büyük önem taşır.

Soğutucuların kaliteli olması, hurda alüminyumdan değil güzgün alüminyum alaşımlarından üretilmesi önemlidir.

Kısacası standart ürünlerle bu tasarımı kolayca yapabilirsiniz. İyi ses için sadece amfinizin iyi olması yetmez, iyi bir çift hoparlörünüzün ve ses kaynağınızın olması daha da önemlidir.

Son olarak diyaudio.com ve benzeri yerlerin tam bir bilgi çöplüğü olduğu, ticarileştiğini ve ne aradığınızı bilmezseniz bazı piyasa klişelerinin peşine takılabileceğinizi söyleyebilirim. Genede ebazı kişilere ulaşmanın tek yolu da bu forumlar, sataşmaların, artistlerin ve pazarlamacıların arasında çok değerli kişiler de var. Sırf bu yüzden dalıp okumanın gereği bence tartışılmaz.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 17 Eyl 2011, 15:21

Form konusundaki düşüncelerinize katılıyorum arkadaşım.Çogu form sistelerinde ne kadar paylaşımcı yaklaşsanda biri gelip tüm konuyu mahvede biliyor yada samimi bir şekilde sordugun soruyu ciddeye almayıp (çogu zaman da pisliğine) yalan yanlış bilğiler suna biliyor. Sonuç olarak burası form sitesi,konu ile ilğili tartışma,bilgi alış verişi ve tasarım sunulabilecek bir alan. Ama ne yazık ki çogu sitelerdeki kullanıcılardan ötürü bu durum tamamen geri planda kalıyor ve işin kötü tarafı bir süre sonra o siteyi de olumsuz etkiliyor ama farkında değiller.
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

İl: Ankara
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen hamist » 17 Eyl 2011, 15:37

DepresifKedi yazdı:Form konusundaki düşüncelerinize katılıyorum arkadaşım.Çogu form sistelerinde ne kadar paylaşımcı yaklaşsanda biri gelip tüm konuyu mahvede biliyor yada samimi bir şekilde sordugun soruyu ciddeye almayıp (çogu zaman da pisliğine) yalan yanlış bilğiler suna biliyor. Sonuç olarak burası form sitesi,konu ile ilğili tartışma,bilgi alış verişi ve tasarım sunulabilecek bir alan. Ama ne yazık ki çogu sitelerdeki kullanıcılardan ötürü bu durum tamamen geri planda kalıyor ve işin kötü tarafı bir süre sonra o siteyi de olumsuz etkiliyor ama farkında değiller.

Bilgi kirliliği, çok zaman yaptıkları devreyi ölçme ve test etme yeteneği olmayan kimselerce,
o devrelerin iyi olduğu sanılarak farkında olmadan oluşturuluyor.
Tabii konunun ciddiyetine hakim olmayanların olumsuz etkileri de göz ardı edilmez.

Oysa en basit testler için bile artık internet ortamının nimetleri ellerimizin altında.

Mesela osiloscop ile gözlenmeli devreler, bunun için osiloscop u bilmek ya da öğrenmek şart
ve artık PC ses kartlarımızın kalitesine göre 0 ile 15-20KHz arasında ses girişinden 2 kanal
çalışan osiloscop yazılımları ücretsiz, daha ileri düzey testler için analyser, signal generator
yazılımları da aynı şekilde kullanıcıları ücretsiz bekliyor.

Sadece google amcaya bir kelime yazmak yetiyor.
İşin zevki de zorluğnda olmalı.

Selamlar...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 17 Eyl 2011, 15:41

kafama takılan bir soru var bu sabit akım olayı ki evet sabit bir akım var ama bu sabit akım bana göre sadece altta bulunan ve sabit akım kaynağı olarak kullanılan transistördedir...üstte olan olan ve sinyali asıl yükselten transistörde akım sabit değil diye düşünüyorum...
bu sebeblede trafo konusunda şöyle bir düşüncem var iki trafo kullanıp alttaki negatif hattı besleyen tarfo 150watt gibi bir değerde olmalı ki burası aslında sabit akım kaynağı durumunda üstteki pozitif hat içinse negatif hattın iki katı kadar bir trafo yani 300watt kullanılmalı diye düşünüyorum...nedeni ise sinyalin yükselen kenarında hoparlörden bir akım akabilmesi için üstteki tarnsistörün açılıp daha fazla akım basması gerektiğidir...
bunu yazarken aklıma geldi ras32 dökümanını inceledimde negatif hat için 85va pozitif hat için 150va ibaresi geçmiş biz trafo sardırırken simetrik yapmakla hatamı yaptık ...
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Okunmamış iletigönderen hamist » 17 Eyl 2011, 20:19

dhan000 yazdı:kafama takılan bir soru var bu sabit akım olayı ki evet sabit bir akım var ama bu sabit akım bana göre sadece altta bulunan ve sabit akım kaynağı olarak kullanılan transistördedir...üstte olan olan ve sinyali asıl yükselten transistörde akım sabit değil diye düşünüyorum...
bu sebeblede trafo konusunda şöyle bir düşüncem var iki trafo kullanıp alttaki negatif hattı besleyen tarfo 150watt gibi bir değerde olmalı ki burası aslında sabit akım kaynağı durumunda üstteki pozitif hat içinse negatif hattın iki katı kadar bir trafo yani 300watt kullanılmalı diye düşünüyorum...nedeni ise sinyalin yükselen kenarında hoparlörden bir akım akabilmesi için üstteki tarnsistörün açılıp daha fazla akım basması gerektiğidir...
bunu yazarken aklıma geldi ras32 dökümanını inceledimde negatif hat için 85va pozitif hat için 150va ibaresi geçmiş biz trafo sardırırken simetrik yapmakla hatamı yaptık ...

A class pwr ampl. lerde besleme devresini sınırların üzerinde tutmalıyız.
Zira bu devreler kaliteli yapıldığında lüks devrelerdir
ve ancak o zaman tadına varılabilir.

Kağıt üzerinde 2 ayrı trafo ile farklı güçlerde olur gibi gözüküyor,
ancak uygulama böyle bir çalışmayı ne kadar beğenir deneyip görmek gerek.

Tabii ras32 testleri ile karşılaştırmak gerek doğru sonuç için.

Ben böyle bir maceraya girmek yerine seri çift sargılı,
2 kanal için 2 adet 250W trafoyu kullanmaktan hiç çekinmem.

Ras 32 prensibindeki devrelerin çıkış analizini yükledim,
faydalı olacaktır.

Soldan 1.devre 0 ref. düzeyi.
2.devre max. + düzeyi
3.devre max. - düzeyi

Kolay gelsin...
Eklentiler
A Class DC 2.jpg
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 20 Eyl 2011, 11:48

dhan000 yazdı:bunu yazarken aklıma geldi ras32 dökümanını inceledimde negatif hat için 85va pozitif hat için 150va ibaresi geçmiş biz trafo sardırırken simetrik yapmakla hatamı yaptık ...

Nico'nun şirketinde baskılı devre yapan bir departman, bir de trafo saran diğer bir departman var. Yani biraz şanslı bir adam :)
Bu trafoları kullanmasının sebebi de o an elinde bunların olmasıdır, özel bir nedeni bulunmuyor. İki ayrı trafo sardırmaktansa tek bir trafo çok daha ucuza geleceğinden tek bir tane yeterlidir.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Önceki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10
    gönderen ekosis » 22 Tem 2013, 13:39
    1 Cevaplar