gönderen hoparlör » 06 May 2010, 19:25
Şimdi daha net görünüyor sorun.
Karaköy'de buna benzer çok amfi gördüm, kendim yapsam beğenmem ama böyle yapılıp uzun yıllar çalışan çok da cihaz vardır. LM3886 kullananlar bir var artık.
Arka tarafta soğutucuların olduğu bölüm çıkış katı yani aslında amfiniz. Şimdi ön taraftan buna giden kabloyu bulup amfi çalışırken bu kablonun ucuna hafif dokunup çıkış katından ses gelip gelmediğini kontrol edin. Normalde sinyal jeneratörü felan kullanmak lazım ama şimdi en yavan haliyle test edelim.
Eğer çıkış katı sorun göstermiyorsa gelelim ön tarafa. Burada büyük bir olasılıkla ön kuvvetlendirici katını takip eden mikser katları vardır. Gördüğüm kadarı ile bunlarda opamp kullanılmış. Bu hem yi hem kötü. İyi çünkü cihazın kalitesi bir iyidir, opamp eskiden bu cihazlarda kullanıldığında kalite göstergesiydi. Uyduruk birkaç transistörle işi halletmek varken, yani.
Kötü olan arızayı takip etmek. Bu durumda elde osiloskop olmadan yapabileceğiniz şey tersten test etmek. Yani çıkış katına çıkan sinyal kablosunu preamp yada mikser tarafına doğru takip ederek ve dokunarak ya da bazı ucuz multimetrelerde bulunan kare dalga yada sinüs işaret üreteciyle sinyal vererek takip etmek. Sinyal bozulduğu yere kadar tek tek bakmak lazım.
Ama benim aklıma gelen ve bu tür cihazlarda oluşan temek arıza, yani çıkış katı sağlam ise, girişlerde cihaz çalışırken bağlantı yapıldığında statik elektrik, topraklama sorunu vb. nedenlerden ötürü oluşan arklardır. Bunlar birden aşırı yüklemeye yol açıp opampları yakabilir. Giriş kısa devre korumaları olduğunu zannetmiyorum bu cihazın, opamplardaki korumada genelde çıkışta oluyordu, ama topraklama ve statik elektrik gibi sorunlarda bu sorunlar olabilir.
Bu tür eski cihazlarda besleme kondansatörlerini, ama elektrolitik olanları komple değiştirmek lazım. Ama bunu yaparken kullandığınız kondansatörlere katalogdan bakıp 105 derecelik ve 5000 saat ömürlülerinden almak lazım. Standart 85derece ve 2000 saat ömürdür. Ama pro cihazları da yıllarca kullandıran bunun gibi seçimlerdir. Bunun içinde bilinen bir markayı seçmenizi öneririm. Hitano, Nichicon, Daewoo, Samsung, Panasonic, Nippon vb. artık piyasadan ne bulursanız. Jackcon? olabilir, ama kesinlikle Beryl vb. dandiklerden değil.
Elinizde ölçüm için ne gibi cihazlar var? 25V biraz garip geldi, +- besleme mi yoksa 25V tek besleme mi? Bu 25V besleme nereden geliyor? Besleme kaynağındaki kondansatörler sağlam mı?
Kolay gelsin.