AMFİ YARDIM

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

AMFİ YARDIM

Okunmamış iletigönderen boramt » 03 May 2010, 12:37

Merhabalar benim bir sorum olucak.2N 3773 8Transistörlü 2x200W kendi üzerinde mixseri olan 6 giriş kanallı amfide şöyle bir problem var anfinin girişleri çalışmıyor norma olarak anfi açıyorum açılıyor nerden biliyorum çıkışları o volt normal sağ ve sol ana volumler açılyo açtığım ölçüde fısıltı geliyor hatta eko,bas,tiz potlarını çevirdiğimde çalıştığı belli oluyor fakat soruna geleyim giriş kanallarında hiçbir şey çalışmıyor eko bas tiz çünkü buraya kablo takıp deniyorum amfi normal çalıştığı zamanlarda girişlere boş kablo takıp uçlara dokunduğumda bir sinyal sesi alıyoyordum yada enstruman taktığımda çalbiliyordum şimdi girişler sorunlu mu? birde şunu belirteyim amfi normal çalıştığı zamanlarda amfi kapttığımda 2.5 sn kadar kondansatör boşalması gibi ses oluyodu ama şimdi bu ses1 sn sürüyor girişte ensağ bölümde üzerinde entegreler olan bir kart var acaba girişler bu karttan mı geçiyor arza burada diyebilirmiyiz ?bir yol gösterirseniz çok makbule geçiçek saygılar..
@@...B...@@...o...@@...R...@@...A...@@...M...@@...T...@@
Kullanıcı avatarı
boramt
Yeni Üye

İl: denizli

Ynt: AMFİ YARDIM

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 03 May 2010, 18:29

Büyük bir olasılıkla eski kondansatörlerden kaynaklanıyor olabilir.

Kapanma anındaki ses besleme kondansatölerinin deşarj olmasındandır, demek ki çıkışları röle ile geciktirmeli olarak hoparlörlere bağlayan bir devre yok.

Giriş soketlerini ve bağlantılarını içeriden kontrol etmelisiniz, özellikle artık eski diyebileceğimiz cihazlarda mekanik sorunlar daha fazla oluyor. Bu şekilde tavsiyede bulunmak zor, ancak resim eklerseniz yardımcı olmaya çalışırız.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen boramt » 04 May 2010, 14:38

kardeş cevabın için teşekkür ederim buraya nasıl resim yüklüyoruz :?: tarif edermisiniz tekrar saygılar..
Kullanıcı avatarı
boramt
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen Hazar » 04 May 2010, 15:56

boramt yazdı:kardeş cevabın için teşekkür ederim buraya nasıl resim yüklüyoruz :?: tarif edermisiniz tekrar saygılar..

bizden-haberler/foruma-resim-dosya-yuklenmesi-konusunda-bilgi-t866.html adresinde bilgi mevcuttur.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen boramt » 06 May 2010, 11:35

DIY Audio yöneticisi öncelikle bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.Amfi resmim budur ilgili arkadaşlardan ortak çözüm bekliyorum şu an kondansatörleri değiştiyorum bakalım sonuca sayenizde gidicez başta DIY Audio ve tüm üyelere saygılar sunarım..
Eklentiler
100_3104.JPG
Kullanıcı avatarı
boramt
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen boramt » 06 May 2010, 11:52

Belittiğim gibi sadece gişiş sinyalleri çalışmıyor amfi normal açılyor ana volumdeki bas tiz eko bile çalışıyor. Girişte ensağda entegreli repat ve delayın bağlı olduğu kart var buradaki kondansatörleri değiştirmeyi düşünüyorum bu cihaz 15 yıllık zaten yanma esnasında 3 adet gitar çalıyodu baya güçlü bir biçimde çünkü çıkışdada 1 çıkış tr 3 adet kondansatör akma yapmış değiştirdim amfi şu an ki konuma getirdim ama giriş promlemi sürüyor girişteki kondansatörleride tarıycam.bakalım artık...
Eklentiler
100_3102.JPG
Kullanıcı avatarı
boramt
Yeni Üye

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 06 May 2010, 13:07

Pre kısmına elektrik geliyormu?
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen boramt » 06 May 2010, 18:38

Evet geliyor kardeş..mixer kısmında da voltaj var 25 volt benim tahminim fotoda da görünüyor girişte entegreli kısımda entegre yanık sanırım enregreler ölçülmüyo galiba işin içinden bir türlü çıkamadım.
Kullanıcı avatarı
boramt
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 May 2010, 19:25

Şimdi daha net görünüyor sorun.

Karaköy'de buna benzer çok amfi gördüm, kendim yapsam beğenmem ama böyle yapılıp uzun yıllar çalışan çok da cihaz vardır. LM3886 kullananlar bir var artık.

Arka tarafta soğutucuların olduğu bölüm çıkış katı yani aslında amfiniz. Şimdi ön taraftan buna giden kabloyu bulup amfi çalışırken bu kablonun ucuna hafif dokunup çıkış katından ses gelip gelmediğini kontrol edin. Normalde sinyal jeneratörü felan kullanmak lazım ama şimdi en yavan haliyle test edelim.

Eğer çıkış katı sorun göstermiyorsa gelelim ön tarafa. Burada büyük bir olasılıkla ön kuvvetlendirici katını takip eden mikser katları vardır. Gördüğüm kadarı ile bunlarda opamp kullanılmış. Bu hem yi hem kötü. İyi çünkü cihazın kalitesi bir iyidir, opamp eskiden bu cihazlarda kullanıldığında kalite göstergesiydi. Uyduruk birkaç transistörle işi halletmek varken, yani.
Kötü olan arızayı takip etmek. Bu durumda elde osiloskop olmadan yapabileceğiniz şey tersten test etmek. Yani çıkış katına çıkan sinyal kablosunu preamp yada mikser tarafına doğru takip ederek ve dokunarak ya da bazı ucuz multimetrelerde bulunan kare dalga yada sinüs işaret üreteciyle sinyal vererek takip etmek. Sinyal bozulduğu yere kadar tek tek bakmak lazım.

Ama benim aklıma gelen ve bu tür cihazlarda oluşan temek arıza, yani çıkış katı sağlam ise, girişlerde cihaz çalışırken bağlantı yapıldığında statik elektrik, topraklama sorunu vb. nedenlerden ötürü oluşan arklardır. Bunlar birden aşırı yüklemeye yol açıp opampları yakabilir. Giriş kısa devre korumaları olduğunu zannetmiyorum bu cihazın, opamplardaki korumada genelde çıkışta oluyordu, ama topraklama ve statik elektrik gibi sorunlarda bu sorunlar olabilir.

Bu tür eski cihazlarda besleme kondansatörlerini, ama elektrolitik olanları komple değiştirmek lazım. Ama bunu yaparken kullandığınız kondansatörlere katalogdan bakıp 105 derecelik ve 5000 saat ömürlülerinden almak lazım. Standart 85derece ve 2000 saat ömürdür. Ama pro cihazları da yıllarca kullandıran bunun gibi seçimlerdir. Bunun içinde bilinen bir markayı seçmenizi öneririm. Hitano, Nichicon, Daewoo, Samsung, Panasonic, Nippon vb. artık piyasadan ne bulursanız. Jackcon? olabilir, ama kesinlikle Beryl vb. dandiklerden değil.

Elinizde ölçüm için ne gibi cihazlar var? 25V biraz garip geldi, +- besleme mi yoksa 25V tek besleme mi? Bu 25V besleme nereden geliyor? Besleme kaynağındaki kondansatörler sağlam mı?

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen boramt » 07 May 2010, 16:43

Kardeş cevabın için çok teşekkür ederim,aslında gerken her şeyi söylemişsiniz.Ben MY-64 Digital ölçüaleti kulanıyorum.Devreye gelince ölçüm yaptım tarafo üzerinde yazan 35v (ölçtüm 39 gösteriyor) amfiye giriyor 60v oluyor tr7912 kullanılmış.Diğer kısma geçeyim 25 v nerden geliyo demişsiniz.Trafodan ayrı uçlardan bide orada yazan 15v (ülçtüm19v göteriyor)buda anfiye gidiyor tr7812 kullanılmış ve!!buradan 25v çıkıyor mixer e gidiyor sanırım anlatabildim.Demişsiniz ki çıkış katına yani amfime giden sinyal kablolarına dokunun, evet bu kablolar mixer in sağ ve sol ana volumlerin (üerinde bas,tiz ,eko da var)bağlı olduğu karttan çıkıyor anfiye gidiyor dediğiniz gibi dokunuyorum ama ses yok ....şunuda belirteyim amfiyi açtığımda ana volumleri açtığım ölçüde sadece temiz bir fısıltı geliyor sanırım bu sesin de gelmemesi lazım değilmi..tekrar saygılar cevabınızı bekliyorum inşallah çözeriz.
NOT(çıkış katındaki kondansatörleri değiştirdim )1 MSJ DAHA GÖNDERDİM BİR SONRAKİ SAYFAYA BAKINIZ
En son boramt tarafından, 08 May 2010, 17:42 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
boramt
Yeni Üye

Sonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • AMFİ çalışmıyor YARDIM EDEBİLİR MİSİNİZ?
    gönderen yenice016 » 03 Arl 2012, 12:26
    1 Cevaplar
    1754 Gösterim
    Son ileti gönderen zunda Son iletiyi göster
    03 Arl 2012, 16:02
  • amfi çalışmıyor
    gönderen addas » 04 Oca 2008, 20:30
    2 Cevaplar
    1690 Gösterim
    Son ileti gönderen mehmet-salih Son iletiyi göster
    05 Oca 2008, 02:23
  • amfi sorunu