Uzun süren bir çalışmadan sonra (yaklaşık 6 ay) SE Kulaklık Amplifikatörümün ikinci sürümünü başarılı bir şekilde test etmiş bulunuyorum. Devre basitçe şöyle;

Görüldüğü gibi, ilk sürüme göre devrede topolojik bir değişiklik yok. Yani "sürüm" doğru bir tanımlama. Doğal olarak üzerinde 6 ay çalışılmış bir tasarımda bir takım geliştirmeler mevcut,
Güç kaynağı: Eski sürümdeki 7812-7912 temel regülatörleri yerine gürültü karakteristiği ve regülasyonu daha iyi olan LM317 - 337 çifti kullanılıp ek kompanzasyon kondansatörleri sayesinde eski sürüme nazaran en az +19dB lik bir PSRR (7812=61dB, LM317+10µ=80db) sağlanmış oldu. Ayrıca besleme hatlarındaki mutlak gürültü miktarı da hatrı sayılır ölçüde düşürüldü (7812~40µV, LM317~7,5µV)..
Çıkış transistörü: Eski sürümde kullanılan ve kolay bulunduğu için seçilen IRF510 (veya benzeri başka bir N kanal MOSFET) yerine yüksek HFE li (>750) bir darlington kullanıldı. Böylece MOSFET le elde edilmiş olan op-amp ın Class A şartlarında çalıştırılması avantajı muhafaza edildi. Bununla birlikte MOSFET in Gate kapasitansından kaynaklanan frekans cevabı non-linearitesi elimine edilerek hem çok yüksek frekans stabilitesi ve hem de teorik olarak ölçülemeyecek THD oranı yakalandı.
Çıkış katı CCS (Sabit akım kaynağı): Devrede yapılan belki de en kritik geliştirme burada realize edildi. Eski dizaynda kullanılan 120R/5W lık dirençten; her ne kadar regüleli bir güç kaynağı için "sabit akım kaynağı" olarak görülebilse de, hem gerçekte bir sabit akım kaynağı olmaktan öte salt MOSFET in Source direnci olarak ve MOSFET üzerinden akım regülasyonu yapması dolayısıyla, hem de ısındıkça değişen rezistansına ve gürültü miktarına bağlı olarak devrenin stabilitesini ve gürültü karakterini bozabilecek yapıda olması nedeniyle vazgeçildi. Yerine bilindik LM317 regülatörü, temel CCS uygulaması ile 100mA stabil sabit akım kaynağı yerleştirildi. Hem besleme gerilimi ve hem de termal bağımlılık bu şekilde aşılarak ideal CCS gerçekleştirilmiş oldu. Ayrıca (aynı soğutucu üzerine yerleştirildiklerinde) LM317 nin termal koruması sayesinde çıkış darlingtonu da korunmuş oldu..
Sürüş serbestisi, kazanç oranı: Eski uygulamada seçilen 3X gerilim kazancının bazı yükler için (>64R) yetersiz kaldığı bilinmekle birlikte MOSFET in Vgs sınırlaması yüzünden zaten total çıkış oynaşması her durumda +4v gibi bir kayba uğramaktaydı ve bu durumda zaten 64ohm üzeri yüklerin sürülmesi sadece kazanç değil aynı zamanda besleme gerilimleri yüzünden olanaksız kalmaktaydı. Dolayısıyla bu durumda kazancın yükseltilmesinin toplam gürültü miktarına katkısı dışında bir faydası olmayacaktı..
Ancak MOSFET yerine Darlington çıkış transistörü kullanılarak elde edilen aynı besleme gerilimiyle yaklaşık +4v luk çıkış oynaşması avantajı yüksek empedanslı yüklerin sürülebilmesi için kullanılarak her durumda 600R e kadar takribi 100mW gücün yüke aktarılabilmesi sağlandı. Bu durumda doğal olarak gerilim kazancının da artırılması gerekli oldu, ki 5.7X (4K7/1K) kazanç revizyonu ile, 600ohm kulaklıklar için 1,35V RMS (100mW) giriş hassasiyeti yakalanmış oldu.
Daha kuvvetli geri beslemeden kaynaklanan toplam gürültü, AC kuplaj ve çıkış katı CCS sinde yapılan ve yukarıda anlatılan revizyonla minimize edildi.
Bu şartlar altında devre 32-600 ohm arası tüm kulaklıklar için ve "ölçülemeyecek THD ile" 100mW çıkışı garanti etmektedir.
Konu hakkındaki değerlendirmelerim ve dinleme testlerimi size aktarmaya devam edeceğim..
Kolay gelsin.