Öncelikle merhaba, hoparlörlerin değerini nasıl öğrenirim.

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Öncelikle merhaba, hoparlörlerin değerini nasıl öğrenirim.

Okunmamış iletigönderen jokertr » 25 Eyl 2007, 10:06

Merhaba
Sitenize yeni üye oldum ve oldukça amatörüm daha doğrusu yolun başındayım.
Uzunca bir süredir elimdeki eski Sony sistemi kullanmaktayım.
Bununla birlikte iki adet hoparlörüm daha vardı. Epeydir niyetlenipte bir türlü girişemediğim
bu hoparlörlere yeni bir kasa yapmak istiyordum (Pc'de kullanmak için ebatlarını küçültmek istiyordum)
Ancak hoparlörleri söktüğümde biraz hüsrana uğradım çünkü hiçbirinin üzerinde değer yazmıyor.
Öncelikle bu değerleri nasıl öğrenebilirim. Kaç ohm, kaç Watt
İnsanoğlu Ay'ın hep bir yüzünü görür.
jokertr
Yeni Üye
 
İleti: 9
Kayıt: 25 Eyl 2007, 09:38
Konum: İstanbul


Hoparlör Parametreleri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 26 Eyl 2007, 10:27

Merhaba,

Foruma hoşgeldiniz.

İstediğiniz bilgileri elde etmenin bir yolu, hoparlörü bir ohm metre ile ölçüp DC direnci üzerinden fikir yürütmektir. 4 veya 8'e yaklaşık değerler elde edince bir kanaat getirilebilir. Ancak 6 ohmluk bir hoparlör ise kafa karıştırabilir. Watt cinsinden ise ancak tahmin edebilirsiniz.

Diğer tüm parametreler için http://www.kbapps.com/audio/speakerdesi ... efault.htm adresindeki düzeneği kullanabilirsiniz. Sinyal jeneratörü olarak PC tabanlı bir yazılımı, örneğin TrueAudio veya WinISD'nin bu özelliğini kullanabilirsiniz. 1 Khz'deki direnci ölçtüğünüzde empedansı bulmuş olursunuz.

http://www.trueaudio.com/index.htm veya WinISD için http://www.linearteam.dk/
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Peki Hoparlörleri bilgisayarıma nasıl adapte edebilirim...!

Okunmamış iletigönderen jokertr » 06 Ekm 2007, 13:04

Öncelikle cevabın için sağolasın dostum.
Hoparlörlerin değerini aşağı yukarı tutturmaya çalışıcaz artık. 2 ayrı kolonda 2 bas 1 orta ses 1 tiz hoparlör takılı. Benim isteğim ise bilgisayarın ses kartından çıkan sinyali bu hoparlörlere uygun hale en ucuz ve en temiz (Hi-Fi) şekilde nasıl iletebilirim, tabi bu iletim esnasında kafamı karıştıran şeylerin başında ses kartı 7+1 çıkışları nasıl almalıyım ne neden nasıl...! v.b. sorular kafamı meşgul ediyor. Bas hoparlörler 25cm civarı 4 tane, 2 orta 2 tiz için nasıl bir yol izlemeliyim. Bu arada bilgisayar küçük odada olduğu için yer sorunum var. Kolonların ebatları büyük olduğundan makale kısmında gördüğüm boxlardan birini yapmak niyetindeyim ;yani orta ses ve tizleri iki ayrı hoparlör yapıp alacağım 4 basın 1ini açık birini kapalı box denemesine tabi tutmayı düşünüyorum...!
Kısacası fikirlerinize ihtiyacım var hem daha amatörüm hemde hangi yol benim için daha iyi olucak bilemiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
İnsanoğlu Ay'ın hep bir yüzünü görür.
jokertr
Yeni Üye
 
İleti: 9
Kayıt: 25 Eyl 2007, 09:38
Konum: İstanbul

Okunmamış iletigönderen e154 » 06 Ekm 2007, 18:01

7+1 işine bişey diyemem ama hoparlörlerin tteknik özellikleri falan yokmu veya marka bişeyse model numarası falan... ancak anasayfadaki lm 3886 veya lm 4780 işini görecektir...
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 08 Ekm 2007, 11:21

Ses kartından hoparlörlere doğrudan bağlantı yapamazsınız. Mutlaka arada bir amfi olmak zorunda. Bu durumda ya 7.1 kanal çıkış veren bir amfi almanız/bulmanız ya da yapmanız gerekecek.

Diğer yandan amfi ile ses kartı arasındaki bağlantı için ses kartının kitapçığına bakmak durumundasınız. Bazı kartlar üç stereo jak ile 1-ön 2-arka 3-sub ve center şeklinde 5.1 veya Creative XiFi gibi stereo değil bir jaktan dörtlü çıkış verebiliyorlar.

Ancak ses kartınızın kalitesi sisteminizin de kalitesini belirleyecektir. Çoğu on-board ses kartı ancak fon müziği yapacak kadar kaliteli. Ucuz anakartlar ise berbat ötesi olabiliyor. Marka önemli değil, Asus bile olsa çok farklı sonuç elde edebiliyorsunuz. HiFi kalitesi için E-MU veya M-AUDIO gibi bir ses kartı ihtiyacı var. Creative Audigy ve XiFi ev sineması için oldukça iyi olmalarına rağmen gerçek HiFi kalitesinde değiller maalesef. Bu konu çok tartışılıyor ama doğru şunu da söylemeliyim, çoğu kulak için Audigy mükkemmel olarak kabul görebilir, özellikle mp3 ağırlıklı müzil dinliyorsanız.

Ben kendim için ara bir çözüm peşindeyim. 5.1 7.1 sistemler müzik için bence berbat ötesi, stereo imaj bozulduğu gibi tüm ses kaydı çok yapaylaşıyor. Bu yüzden kaliteli ve güçlü bir çift kabin ile müzik dinleyip ev sineması için daha küçük uydu hoparlörleri tercih ediyorum. Henüz bitiremediğim bir projem var, piyasada uydularda kullanılabilecek kaliteli ve ucuz hoparlörler var. Bunu bir subwoofer ile destekleyince açıkcası bence ev için tamamdır. Zaten arkadan iki tane tık tık ses gelecek diye beklemenin alemini görmüyorum. Her film de desteklemiyor zaten bu ses efektlerini. Ama güçlü bir stereo sistem ile gayet keyifli olabiliyor.

Bu benim tercihim tabiki, film seyretmek için evde 30 m2 salonu buna göre düzenleyip komşuları da zor duyan yaşlı amca teyzelerden seçme olanağım olmadığı için pek hitap etmiyor. Ama amcamın işyerinin bodrumunda böyle bir sistem kurup dinlediğimizde de uygun seçilmiş filmler pek de keyifli oluyor. Ama müzik için tercihim gene aynı.

Bence siz önceliğinizi hangisine vereceğinize karar verin, kabinlerin tasarımlarını da buna göre ayarlayın derim. Ev sineması için çok iyi hesaplanmak koşulu ile portlu tasarım daha yoğun ve bom bom basları verebilir, malum patlama sesleri felan için. Ama kapalı kabinlerin yumuşak ve derin basları da müzik için daha çekicidir. Ön kolonları kesinlikle üç yollu öneririm, Amadeus gibi bir filmi seyrederken canlı ve güçlü orta sesler çok keyifli oluyor. Arka kabinler ise iki yollu yeterlidir. Stereo sesin dört aynı tip kabine gitmesi ise surround gibi bir efekt yaratabiliyor bazı köşesi bol salonlarda, ama tabiki çoğu HiFi meraklısı ve de odyofiller bundan nefret edeceklerdir.

Kolay gelsin derim, baslarınızın markası vb. özellikleri kadar T/S parametrelerini de bilmeniz gerektiğini hatırlatırım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen jokertr » 18 Ekm 2007, 20:45

Hoparlör bey :D :D
Benimde ses sistemi konusundaki sizinkiyle örtüşüyor. Bende 2+1 sistem yapmayı düşünüyorum. Bilgisayarımdaki ses kartımdan sağ ve sol çıkışlar ayrı ayrı ve bas için de ayrı bir çıkış var. Bu sebeple nasıl bir anfi devresi yapmalıyım, ne önerebilirsiniz.
İlk başta sorduğum hoparlörleri kullanmıyacağım. Onların yerine 1970 yıllarından kalma olduğunu düşündüğüm 50 w 2 adet Grundig HiFi kolonları kullanacağım.
Kolonlar şu an köyde elime ulaşınca ayrıntılı özelliklerini ve resimlerini sizlerle paylaşıcam ve tabiki yeni sorularım olucak. Diğer hoparlörlerle de subwoofer yapmayı düşünüyorum.
İnsanoğlu Ay'ın hep bir yüzünü görür.
jokertr
Yeni Üye
 
İleti: 9
Kayıt: 25 Eyl 2007, 09:38
Konum: İstanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 20 Ekm 2007, 13:34

O zaman sorun halloldu demektir. Bu durumda herhangi bir stereo amfi işinizi görecektir. İster kendiniz yapın ister hazır kaliteli bir tane kullanın, sonuçta bilgisayarınızın sağ ve sol kanal çıkşlarını amfiye bağlar ve 50W'lık iki Grundig kolonu sürebilirsiniz. Kabinlerin yeterli olacağını düşünüyorum.

Subwoofer çıkışı için ise ya tek kanal bir amfi yapacaksınız, ya elinizdeki bir stereo amfinin tek kanalını kullanacaksınız. Ya da hazır bir amfili subwoofer alacasınız ve işi tamamlayacaksınız. Kendiniz yapmanız durumunda entegre devreli tek kanal veya transistörlü tek kanal bir amfi yapabilirsiniz. Kabin için ise birkaç seçenek var. Parametreleri bilinen bir hoparlör, hatta JBL'in otomobil tiplilerinden de olabilir bir hoparlör bulup kabini de buna göre yapacaksınız. Tavsiyem üreticinin tavsiyesi bir sistem kabin kullanmanız, JBL için bu seçenekler var ve nispeten hoparlör fiyatları da makul.
Aslında Grundig'ler iyi durumdalarsa, hoparlörlerin tipine de bağlı olarak subwoofer gerekmeyebilir bile. Aslında en temizi hazır amfili bir uzakdoğu ürün almak. Açıkcası farklı bir kalite veya uygulama özelliği beklentiniz yoksa en ucuzu böyle hazır birşey almak. Yoksa iş zaman ve para açısından çok daha maliyetli oluyor.

Hoparlör parametreleri olmadan subwoofer yapmak çok uçuk bir durum. Son bir aydır Tahtakale-Doğubank-Karaköy-Tünel civarında hem HiFi hem de profesyonel seslendirme yapan pekçok yeri gezdim, girdim, konuştum, ürünleri inceledim, örmekler denedim, kolonları dinledim. Bir yandan da dünyada bu iş nasıl oluyor diye örnekleri inceledim. Geldiğim nokta açıkcası umut verici değil. %98 satıcı elindeki hoparlörün amacını, teknik bilgilerini bilmiyor. İthalatçı T/S parametrelerinin ne olduğunu bilmiyor. Hoparlör filtresi (crossover) yapıp satanlar beğendikleri bir kabinin içinden çıkan devreyi üretip en iyisi diye satıyorlar. Çoğu hoparlör filtresinin amacı, kesim frekansı ve eğimi (6-12-18-24 dB) bilinmiyor. Kör tuttuğunu şeklinde herkes "en iyiyi" satıyor.

Şahsen artık ölçmeden hiç bir sistemin gerçekten hangi özelliği ile "iyi" ya da "kötü" olduğunu söylememe kararını aldım ve kendi ölçüm ortamımı kurmaya karar verdim. Elimdeki projelere de ancak ondan sonra devam etme kararındayım. Tamamlanınca yayınlamayı da düşünüyorum. Ama bu benim kendi merakım, yoksa daha ucuza gelecek diye bir amaç olamıyor. Aslında toplam maliyete iyi bir sistem de alınabilir pekala.

Dolayısıyla elinizdekileri değerlendirmekte kesin fayda var :) Grundiglerin içini incelemek lazım. Ben Marantz, Piooner ve Akai ev tipi 40-100W'lık kabinleri incelediğimde açıkcası şaşırdım. Akai iki yollu kabinin filtresi sadece tiz üzerindeki kutupsuz kondansatördü. Piooner üç yollu kabinin ki ise orta ve tiz hoparlörlerin üzerindeki birer kondansatörden ibaretti. Böyle tek kondansatör ile sadece 6 dB'/oktavlık en dandik filreyi yapabilirsiniz ki bu durumda kullanılan bas hoparlörünün frekans eğrisini, orta ve tizlerin çok iyi bilmeniz gerekir. Yine de bu tip filtrelerle sadece tiz hoparlörünü korumuş olursunuz, ses kalitesine HiFi'ye felan bir katkınız olmaz. Geçiş frekanslarında çökmeler ya da şişmeler, faz distorsiyonu vs. gibi sorunlar devam eder. Bu konu oldukça uzun bir konu.

Ancak kulağınızı rahatsız etmeyen, orjinal hali ile belirli bir ses kalitesini yakalayan mevcut sistemlerle devam edebilirsiniz. Elinizdeki hoparlörlere göre biraz kafadan atma kapalı kabin bir sub yapılabilir. Hoparlör çapı, bobin büyüklüğü, süspansiyon sertliği, kullanılan malzeme gibi özellikler gözönüne alınarak fal açar gibi bir kabin denenebilir. Biraz büyük ebatlı yapıldığında ve içi uygun malzeme ile doldurulduğunda alt baslar elde edilebilir. Bu durumu kaurtarabilir. Ancak portlu subwoofer kabinlerindeki verimlilik elde edilemeyecektir. Ama eldeki malzeme de değerlendirilebilir, deneme yapmak da keyifli olabilir.

Fotoğraflara göre biraz daha yorum yapabiliriz sanırım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Biraz arayı açtım ama yeniden merhaba

Okunmamış iletigönderen jokertr » 29 Arl 2007, 18:45

Selamlar
Eldeki imkansızlıklardan birazda araya başka işlerin girmesinden ötürü düşündüğüm ve hayalini kurduğum bir çok proje yarıda kaldı.
Hoparlörlerimi hala İstanbula getirdemedim.
Ancak bu arada aklıma bir anda gelen ve denedikten sonra hayretler içinde kaldığım bu basit projeyi sizlerle paylaşmak istedim.

Şuan elimde bulunan jaguar marka hayli basit bir set var(5+1). Özelliklerini bilmediğim hoparlörümü denemek için jaguarın kasasındaki bas hoparlörü söküp bağladım. Hoparlör çıplak vaziyette temiz ses veriyordu ancak ses az geliyordu. Sanırsam bu hoparlör jaguara biraz büyük kaçtı. Ancak aşağıdaki resimde görülen ve kalınlığı 2-3 mm civarında olan plastik kovay ataksam olurmu diye düşünürken bir gece saat 22:00 den sonra gaza geldim ve bu plastik kovayı bir subwoofera dönüştürdüm.

Resim

Sonuç; Muhteşem yumuşak alt baslar. Gerçekten muhteşem bir ses veriyor. Daha öncedn ahşap kabin denemelerim olmuştu fakat bu plastik bidondan çıkan ses tek kelimeyle MUHTEŞEM.
Yorumlarınızı bekliyorum.
[/img]
İnsanoğlu Ay'ın hep bir yüzünü görür.
jokertr
Yeni Üye
 
İleti: 9
Kayıt: 25 Eyl 2007, 09:38
Konum: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Arl 2007, 20:02

Tebrik ederim, Çin malı subwoofer imal etmişsiniz. :lol:

Ben de Çinlilerin üretim fazlası kovaları nasıl değerlendirdiklerini merak ediyordum.

Kulağınıza hoş geliyorsa ne güzel, plastik de biraz titreşeceğinden kabin rezonansı mid basları şahlandıracaktır.

Açtığınız yuvarlak porta bir parça pimaş boru takarak port ayarı bile deneyebilirsiniz.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 31 Arl 2007, 15:02

Merhaba.

Yaptığın deneme, akustik çalışma deneyimi açısından gayet başarılı. Tebrik ederim.
Fakat birtakım gerçekleri değerlendirmek gerekli. Hacimsel büyüklük çok iyi anlaşılmalı. yoksa dengeyi kaybedersin. Kısacası güçsüz bir amfi ile bu çaptaki hoparlörü sürüyorsan eğer daha küçük hacim kullanmalısın. Ayrıca 3mm plastik cok esnek bir kutuya sebep olur. Kutu nekadar esnerse yani rezonans yani salınım yani memdranın yarattığı hava basıncı değişikliğinden dolayı kutunun duvarlarının hareket etmesi, sesteki dengeyi ve hasaslığı bozar. Bu istenmeyen sonuçtur. Şuan sana güzelgelen şeyin ne olduğunu söyleyeyim. Baslar sana çok yumuşak yumuşacık ve derin geliyor. Denge kaybolmuş durumda onun için. Baslar uzuyor. Sonlanmakta güçlük çekiyor.

Sana birtavsiyemvar. Belediye sokaklarda doğolgaz hatlarını döşerken kullanıyor. Boru. Eti 2cm kalınlığında. Bu borudan hoparlörünün çapına göre bulabilirsen süper bir sub yapmana yardımcı olabilirim. Eğer ilgileniyorsan boruyu temin et sana projenin devamını yazayım.

Tekrar tebrikler. Kolaygelsin...
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Sonraki

Hoparlörler


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Bing [Bot], Google [Bot] ve 0 misafir