Geçen hafta siteyi tesadüfen gezerek üye oldum. Lambalı bir ampli yapabilir miyim? Düşüncesiyle gezerken bulmuştum burayı. Elektronikle ilgim kısıtlı bir düzeyde. Okuduklarımdan lambalı bir ampli yapamayacağım sonucuna vardım ve belki de bir çoğunuzun bildiği bir şemayı buldum internette. Açıklamasında şöyle diyordu: “tek valflı ampliye benzer bir ses üretir”. Ben de bu şemayı uyguladım ve sonucu dinledim. Sitedeki bilgi paylaşım ağına hürmeten nacizane bir katkım olursa sevinirim.
Şemayı aldığım sitede bu amplinin öykündüğü lambalı ampli modellerini şöyle tarif ediyor:
(ingilizce’den çevirerek ve özetleyerek)
...Eskide kalmış 1 valflı ampliler döneminde ampli topolojileri, örneğin bir triyod pentod ELC86 türleriyle yapılıyordu. Aralarında en iyi olanlarının THD’si 1.8% @ 3W ve 0.8% @ 2W civarında, çıkış gücü 3 - 5W arasında ve giriş duyarlılığı 600mV olan A sınıfı amplilerdi.
Şemamızdaki solid-state, push-pull single-ended A sınıfı ampli de bu bahsedilen valflı amfilerdekine benzer bir sonuç üretmekte. 8 Ohm luk kabin yükünde 6.9 W üretebiliyor ve daha düşük bir THD’si var. Güç gereksinimi ise 24V, 700mA. Ancak kullanılan BD439’lar gerçekten oldukça büyük soğutuculara ihtiyaç duyuyorlar.
Ayrıntılı bilgiye ve devre elemanlarına şu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.redcircuits.com/Page80.htm
Ben kendi adıma sesinin oldukça tatminkar olduğunu söyleyebilirim. Yıllar önce kendi yaptığım 3 yollu 8 Ohm bir kabinde klasik müzik, jazz, rock gibi değişik tür müziklerle CD player bağlayarak dinledim. Ses gücü bir odada dinlemek için yeterli düzeyde. Yanlızca bass tonlarının görece zayıf olduğunu hissediyorum. Devrede bir 150nF+ 1K5 köprüsüyle bass Boost eklentisi var ancak bu sesin bass karakteristiğini artırmaktan çok ses tınısının yumuşamasını sağlıyor. Devreyi elimdeki 32V, 700mA veren bir regüleli güç kaynağına bir L7824 bağlayıp 24V’a düşürerek çalıştırdım bu da çalışması için yeterli oldu. Şu anda mono olarak ve denemek için yaptığımdan devre elemanlarını hızla yerleştirdiğimi belgeleyen fotoğraftan affınızı dilerim. Gerçekten yaptığım belli olsun diye yolluyorum. Fotoğraftaki soğutucular kesinlikle yeterli gelmedi ütü gibi ısınıyorlar. Sanırım ütü büyüklüğünde soğutucu bağlamak gerekiyor.
Verili THD’si: 1KHz için: 0.3% @ 0.5W; 0.45% @ 1W; 1% @ 5.6W. Hi Fi bir dinleme için yeterli mi bilemiyorum, sitenin sayın tecrübeli isimlerine sormak lazım.
Ayrıca bu ampliye bir preampli gerekir mi? Zira 6.9W çıkış için 477mV bir giriş değeri verilmiş. CD player çıkışının kaç mV olduğunu bilmediğim için değerli bilgilerinize ihtiyacım var. Baskılı bir devreye aktararak stereo olarak kullanmayı düşünüyorum. (ilk defa bir ampli yaptım, baskılı bir devreyi de ilk defa yapacağım. Perhidrol aldım, tuz ruhu da bulursam artık elimi mi yakarım devre mi yaparım bilemiyorum.) bütün bunları yapmak için forum sayfalarını okudum, interneti taradım. Sizlerden çok şey öğrendim teşekkür ederim. Eğer tavsiyeleriniz olursa memnun olurum.