ras 100 - f5 mi Hybrid

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: ras 100 - f5 mi Hybrid

Okunmamış iletigönderen onursal » 02 Nis 2014, 18:06

selcuk yazdı:yani malzeme kalitesi ve doğru kullanım birleşince her devrede müzikal başarı oranı yüksek olduğunu söylüyorsunuz,pilava tereyağ katmak gibi birşey :) .O zaman yine parelel olarak lm 3886 entegresi ne devam mı etsem,diğer tarafa da baktığımda daha önce hiç a class bir amplifikatör dinlememiş biri olarak bu başlık altında paylaştığımız tasarımlarda çok fark algılarmıyım.Tabi bu baya göreceli soru ama?

Öncelikle belirtmeliyim ki;
Camii ne kadar büyük olursa olsun imam bildiğini okurmuş (ATASÖZÜ)
Anfi ne kadar kaliteli olursa olsun hoparlör bildiğini söylermiş :mrgreen:
Ne kadar benziyorlar değil mi?
Bir CLASS A amplinin gerçek özelliklerini anlayabilmek için elindeki hoparlörlerin belki de 10.000$ değerinde olması gereklidir. Peki sendeki hoparlörler ne tür bir hoparlör acaba?
Eğer oto sistemleri için satılan uyduruk 1000Watlık hoparlörlerdense bence LM3886 ile devam et.
ŞUNU DA ÖZELLİKLE BELİRTEYİM:
Ses frekansı tekniği göreceli bir konu değildir. Ses tekniği literetürde belli temellere oturtulmuş bir tekniktir ve belli başlı ölçümleri vardır. Bu ölçümlere karşı çıkıp ta benim kulağım şunu daha iyi duyuyor diyemezsiniz. Bir insan ancak beğeni noktasında karar verebilmektedir.
Ben şıpır şıpır tiz sesleri severken bir başkası bas sesleri sevebilir. Keza yüksek kaliteli ürünlerde tiz ve bas sesler olabildiğince geniş spectrum ile sunulurken sadece middle ağırlıklı severek dinleyenleri de görmüşümdür.
Bu yüzden mid sesleri seven bir kişinin, geniş frekans spectrumuna sahip bir sisteme ''KÖTÜ BİR CİHAZ'' demesinden daha olağan bir şey yoktur.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting


Ynt: ras 100 - f5 mi Hybrid

Okunmamış iletigönderen selcuk » 03 Nis 2014, 13:27

Şu anda elimde klh 150 mirror image,Grundig hi-fi box 1000, infinity 31 mk2 ve mcintosh ht 1 kabinler mevcut dinlemelerimi bunlarla yapmaktayım. Bu arada hoparlör konu bölümüne ht 1 lerin crossover düzenlemesi hakkında konu açacağım,kendileri çok kapalı çalan thx sertifikalı sinema hoparlörleri fakat bunları stereo da dinleme imkanım olurmu onuda öğrenmiş olucam
Kullanıcı avatarı
selcuk
Yeni Üye
 
İleti: 8
Kayıt: 28 Mar 2014, 12:47
İl: istanbul
Meslek: Diş Teknisyeni

Ynt: ras 100 - f5 mi Hybrid

Okunmamış iletigönderen olc technics » 03 Nis 2014, 14:23

onursal yazdı:
öncelikle teşekkür ederim verdiğiniz bilgilerden ötürü.Ben bu kadar detaylı olduğunu bilmiyordum bu hobinin birazda tembellik var tabi:D
Belki kızacaksınız ama,zamanında o meshur fisher plastik ön panelli sürgü potanslı cıhazların içindede stk barındırdığından pek sıcak bakmamamktayım stk ya,bilmiyorum belkide iyi bir stk dinlemediğimden dolayıda olabilr söylemim.
elimde 400 ve 800 wattlık torodial trafolar 3 er kilo civarında soğutucu alü blok ve nover audio grade kapasitorler mevcut.Pcb malzemelerimide tamamladım yani kısacası herşey tamamda devre karasızlığı :?:

STK serileri sadece basit cihazlarda değil çoğu Hi-End cihazlarda kullanılmıştır.
SCHNEIDER
DENON
ONKYO
SONY
PIONEER (Elit serisi)
Keza üst seviye ürünlerle alt seviye ürünleri kıyasladığımızda karşımıza çıkan en önemli fark kullanılan malzeme cinsi ve toleransları olmaktadır.
Özellikle sinyal yollarındaki elemanlar incelendiğinde kaliteli üretimlerde kullanılan, STROFLEX, ML, POLYSTRENE, POLIESTER tip kondansatörlere nazaran, Daha basit üretimlerde kullanılan alüminyum elektrolitikler kıyaslandığında genel testlerde ciddi fark olduğu tarafımdan yıllar önce test edilmiştir.
Bu yüzden neredeyse 20 yıldır sinyal yollarında, asla elektrolitik kondansatör kullanmamaktayım. Keza sadece bu kadar da değil, sinyal yolları kondansatör karakteristiğine de önem vermekteyim. Bir feedback devresinde kullanılan polyester yerine STROFLEX kullanıp aradaki farkı ölçümlemiş ve gözlemlemişimdir.
Ortaya çıkan sonuç, hoparlör karakteristiği de eklenince üst sınıf CLASS A ile CLASS AB nin farkını anlamak pek mümkün olmamaktadır.
Kısaca belirtmek gerekirse;
Tasarım sadece kullanılan çıkış katı özellikleri olmayıp, tasarımda kullanılan pasif elemanların, toleransı, özellikleri, tipleri, genel tasarımda önemli olabilmektedir.
Bu benim 20 yıl önce tasarlamış olduğum STK 465 çıkış katıdır.
Resim
Şu aralar bu tür çıkış katlarının modifiyeleri üzerine çalışmaktayım.
Çıkış transistörleri haricinde, bir STK serisi ampli pre devrelerine yapılacak basit modifiye low noise regüle sistemi ile, STK serisi bir çıkış devresinin S/N değerini en üst seviyelere çekebilmeyi planlıyorum.


Konuyla alakasız bir kaç sorum olacak: STK 465 ampl de hangi kazanç değerini tercih ediyorsunuz? Üretici datasheet inde x100 (40dB) diyor. Bu kazanç değeri, ampl aşırı hassas hale getirmez mi? Ve, yine geri besleme alakalı olarak, bu hat üzerinde özel bağlantı oluşturulup, bas frekansları için (20Hz 250Hz aralığında) 2-3dB kazanç alabilmek için nasıl eklenti yapmak gerek?
Kullanıcı avatarı
olc technics
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 259
Kayıt: 31 Arl 2012, 16:23
İl: tekirdağ
Meslek: ha ha ha, please

Ynt: ras 100 - f5 mi Hybrid

Okunmamış iletigönderen onursal » 03 Nis 2014, 14:52

olc technics yazdı:Konuyla alakasız bir kaç sorum olacak: STK 465 ampl de hangi kazanç değerini tercih ediyorsunuz? Üretici datasheet inde x100 (40dB) diyor. Bu kazanç değeri, ampl aşırı hassas hale getirmez mi? Ve, yine geri besleme alakalı olarak, bu hat üzerinde özel bağlantı oluşturulup, bas frekansları için (20Hz 250Hz aralığında) 2-3dB kazanç alabilmek için nasıl eklenti yapmak gerek?

STK 465 serilerinin genel kazancı 40db db civarıdır. 50db kazanç ile de kullanmak mümkün olmaktadır. Daha yüksek kazanca ulaşması da mümkün olsa da tavsiye edilmemektedir. Ben 30 db kazanç ile kullanmaktayım.
P.Amplilerde gerilim kazancının yüksek tutulması S/N oranını aşırı derecede olumsuz etkilemektedir. Bununla beraber harmonikleri de artırmaktadır.
Çıkış modüllerinde ben herhangi bir frekans düzeltmesi yapmamaktayım. Frekans düzeltmeleri ve kompanzasyonları PRE-amplifikatör içerisinde yapılmaktadır. İstediğiniz bu bölgeyi herhangi bir ön yükselteç devresine band geçiren filtre koymakla rahatlıkla yapabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Önceki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Tube Mosfet Hybrid
    gönderen farfisa » 02 May 2011, 16:18
    1 Cevaplar
    1127 Gösterim
    Son ileti gönderen hamist Son iletiyi göster
    02 May 2011, 19:12

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir