Amatör yazdı:Bir devrenin A class olması her zaman yeterli gelmeyebilir detay ve müzikalite anlamında.Bunun için yeterli band genişliğini eşit olarak verebilmeli ve yeterince hızlı olmalı ki bizim istediğimiz detayları verebilsin.
Eklediğiniz şemalar classB tasarım olmalı. ClassA deyince aklıma hep SE bir tasarım geliyor olsa da,iyi dzayn edilmiş tam simetrik push pull bir tasarım ile de çok keyifli bir dinleti yapılabilir(henüz böyle bir deneyimim olmadı maalesef).
ClassA bir ampli için besleme devresi çok iyi olmalı,çünkü bu ampliler elektriksel kaynaklı gürültülere çok açıktırlar.
İllede classA bir ampli istiyorsanız benimde halen iş yerinde kullanmakta olduğum basit 15w gücündeki Hamit Bey in tasarımı SE ampliyi deneyebilirsiniz.Uygun bir hoparlör ile sizi şaşırtabilir ses kalitesi anlamında.
Bahsettiğim ampli konusu şurada
projeleriniz/class-opamp-base-15w-t1689.html
Kolay gelsin
onursal yazdı:chf yazdı:Şöyle anlatalım A sınıfı amfide tam dalga; tek parçadan oluşurken ; B ve AB sınıfında iki yarım dalga birleştirilerek tam dalga oluşturulur(bakınız geçiş distorsiyonu)... A sınıfında mesela tek transistörün DC akım polarması(Bias) ; mevcut güç transistörü değerlerinin orta konumunda ayarlanarak tam dalga bütün olarak alınır.Ve de geçiş birleştirme distorsiyonu yoktur... ( alınan verim de düşüktür)(tabi bu tam simetrik dalga; ses sinyalinde karışıkçadır(harmonikler).. ama gene simetriktir).....Ancak çıkış transistöri; girişte sinyal yok iken ;orta polarma konumunda fazlaca ısınır.(A sınıfının özelliğidir bu)B ve AB Sınıfında ise aşırı ısınma ;sinyal geldikçe oluşur..AB sınıfında Hem A hem de B sınıfı polarma yapılır..Resimde AB yarım dalgasında alttaki fazlalık bu A sınıfı polarmasından kaynaklanır....Doğru diyenler parmak kaldırsın; yanlış diyenler yine parmak kaldırsın..
Benim resmi çalmış
Birilerinin ilgilenmesi hoş birşey. Demekki yazdıklarım ve eklediklerim birilerinin işine yarıyormuş.
Memnuniyet verici bir şey.
A sınıfının analizine gelirsek.
Temel olarak BIAS akımı çıkış yükü ile ilişkilendirilerek elde edilen bir gerilim vardır. Bu gerilim A sınıfının BIAS akımının orantısı ile çıkışta elde edilecek max. gerilim ve akım hesabına dayanır.
Yüksek akım kazançlı darlington transistörlerle yapılmış bir CLASS-A amplide 100mA lik bir bias akımı bile tam CLASS-A çıkış gücünü ifade edebilir. Önemli olan çıkış transistörlerinin akım kazancıdır.
Çıkış transistörlerinin akım kazancının 100 olduğunu varsayarsak.
100mAX100=10.000ma yani 10 A demektir. Demekki çıkış transistörlerimizin kazancı yeterli ise çıkışa max. collektor akımını akıtabileceğiz demektir.
Çıkış geriliminin ve yük unsurlarının da hesaba katılması ile çıkış gücümüz bu BİAS için ortaya çıkacaktır.
Bu durumda arkadaşımızın bir devrenin hangi sınıf çıkışta çalıştığını anlayabilmesi için çıkış transistörlerinin sürülmesi esaslarını incelemesi ve devreyi bu yönde analiz etmelidir.
Böylece edindiği şemaların hangi sınıf olduğunu rahatlıkla anlayabilecektir.
rediceman yazdı:Merhaba Sayın Onursal,
Cevabınız için teşekkürler.Sayenizde ilk Gainclon'umu yapmıştım hala çalışmakta elinizden öpüyor![]()
Keyifli forumlar.
onursal yazdı:rediceman yazdı:Merhaba Sayın Onursal,
Cevabınız için teşekkürler.Sayenizde ilk Gainclon'umu yapmıştım hala çalışmakta elinizden öpüyor![]()
Keyifli forumlar.
Gainclon mu ?
O da ne.
Ben şimdiye kadar sadece STK çıkış katlı ampli tasarımlarımı paylaşmıştım. Hoş benim için çıkış modülleri pek anlam ifade etmese de elbette önemlidirler.
Yoksa tasarım prosedürleri konulu GROUNDING ve SHIELDING konuları ile mi yardımcı oldum sana.
rediceman yazdı:Merhaba Sayın Onursal,
Bende bir çok tasarın vardı ama yapım konusunda bilgi vermiştiniz.
entegreli-guc-yukseltecleri/lm3886-gain-clone-sema-yardimi-t1923.html
Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri
Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir