TECHNICS SB7 VINTAGE SPEAKER HAYATA DÖNDÜRMEK

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

TECHNICS SB7 VINTAGE SPEAKER HAYATA DÖNDÜRMEK

Okunmamış iletigönderen cesajans » 29 Tem 2016, 15:31

Uzun zamandır, elimde bulunan ve kullanmadığım bu hoparlörleri önce kısaca size tanıtayım.[:'(]


Öncelikle yaşını belirtmeden geçmeyeyim, bu hoparlörler tam 37 yaşında. [8D] 1979 üretimi , yani tam bir klasik " VINTAGE" . Zamanında HighEnd sınıfında üretilmiş bir hoparlör.
Bir zamanlar yani 80 li yılların başında düz konili hoparlörler bir moda haline gelmişti adeta, bir çoğumuz bilir, Sony de bu sistemi kullanmış hatta kare modellerini çok uzun süre üretmiş ve bu çeşit hoparlörler çok tutumuştu.

A6vu8S.jpg



Ses rengine gelirsek, üzerinde çok tartışılabilir, kimine göre renkli, kimine göre ideal, bana göre ise "ayarlanabilir" kısaca dinlediğiniz müzik türü veya ekipmana göre üzerinde bulunan potlar sayesinde tiz ve mid kazancını siz belirleyebilirsiniz.
Subjektif görüşüm ise, Yumuşak ve sıcak bir ses karekteristiği var, dolgun derin, dinamik ve hızlı cevap veren bir bas yeteneğine sahip. Mid, vokal ise eğer doğru ayarları yaparsanız sizi alıp götürüyor, kısaca muhteşem :)

rjeCbS.jpg


Müzik için yeterli hatta fazlasıyla geniş bir frekans bandına sahip, 34Hz. -125kHZ! ( -10db.) Evet yanlış yazmadım, üst frekans 125Khz. Ha benim için 18-19Khz üzeri yok, duyamıyorum, ama Tweeterin kapasitesi bu[:'(]
Hoparlörün kendini koruma sistemi ise gerçekten çok efektif, sigorta kullanmaışlar, bunun yerine kesici mevcut, kapasitesi üst sınırına yaklaşınca peak led ışığı yanıyor, kaynak gücü dahada yükseltirseniz , o zamanda ilgili sürücüyü kesiyor. Yeniden devreye almak için ilgili paneldeki, ilgili sürücünün reset butonuna basmanız gerekiyor. Kısaca sürücülere zarar vermek nerdeyse imkansız gibi. Aşağıdaki fotoda tweeterin sağ tarafında görünen ünite.

yV4kQx.jpg


Bas ve Mid sürücüsü, HoneyComb (bal peteği) Disc denen ve aliminyum konili düz membranlı bir yapıya sahip. Tweeter sürücüsü ise, Leaf (yaprak) diye tabir edilen Ribbon sürücülere benzer yapıya sahip ancak Ribbon değil!
9JdcFF.jpg

oh2JgF.jpg


Fabrika verileri aşağıdaki şekilde:

Principle: Linear Phase closed type

Sensitivity: 87 dB/1 watt/1 m

Nominal Impedance: 8 Ohm.

RNS / Music capacity: 90W /130 W

Frequency Response: 34 Hz - 125 000 Hz (-10 dB)

- woofer - 25 cm Honeycomb Disc
- mid-range - 8 cm Honeycomb Disc
- tweeter - Leaf type

Dimensions: 360 x 630 x 318

Weight per piece: 19 kg each.


Şimdi gelelim asıl konumuza[:'(]

Elimda bulunan SB 7 lerin sürücüleri oldukça temiz, özellikle tweeter ve midler nerdeyse ilk günkü gibi. Wooferlar ise ön membranında bir kaç darbe izi taşımakta, ancak çok fazla değil. Sanırım taşınmalar esnasında, birazda benim umursamazlığım nedeni ile oluştu bu izler. Ancak duyulabilecek yada benim duyabildiğim bir sessel sıkıntı yok, tüm körükler tertemiz, zamanında 3-4 ayda bir bağdem yağı ile bakım yapardım, epey olumlu etkisi olmuş anlaşılan.

Geçenlerde bir bağlayıp dinleyeyim dedim, ve tekrar gözüme girdi kendileri :)

Ardından hoparlör kutusu dikkatimi çekti, gözden düştükten sonra çok hor davranmışım, kutu ön perdeler resmen dağılmış gibi duruyor, teknik olarak bir sıkıntı, ayrılma kırılma yok ama, çizik, köşelerde ufak ezikler var.

Düşündüm ve bu hoparlörleri yeniden, baştan modlasammı dedim, kendi kendime. Sonrada nefesimi tutum ve giriştim :)

Önce mevcut verileri bozmak niyetinde olmadığımdan, fabrikanın belirlediği hacimi korumaya karar verdim. Orjinali 49.6lt. idi, bende yaptığım yeni tasarımımda bu ölçüyü korudum. Orjinali 16mm suntadan yapılmışki, beni en rahatsız eden konu buydu, yüksek volume de, ritimli ve bas ağırlıklı parçalarda hoparlörün yanına gittiğimde sanki kutusuda bir hoparlör gibi, diğer sürücülere eşlik etme sevdasına kapılmıştı, sanki!

Zaten asıl bu moda girişme sebebimde kutunun müziğe eşlik etme sevdası oldu.

Mevcut crossover ı bence çok başarılı 12db ikinci derece kullanmışlar, kesim frekansları, 600 ve 5000hz. Bakalım, kutudan sonra crossover a da müdahale etmek niyetindeyim. Tercihim, 4. derece 24db/octv. LinkWitz-Riley

Önce tüm çizimleri yapıp, daha sonra bu çizimleri CNC de 18mm mdf tabakalardan kestirdim,

jQV7lh.jpg

oT4Aeo.jpg

PS3SPY.jpg


Daha sonra ön ve arka panelleri ayrı ayrı, 2x18mm olmak üzere bir birine sabitledim.

smcULU.jpg

oTt8uI.jpg

vCLXpl.jpg

D6Sq7u.jpg

ywR8kB.jpg


Devamında, tutkalsız olarak, parçaları bir birine alıştırmak için, ön montaja başladım. İstediğiniz kadar iyi cnc lerde yaptırın bu kesimleri, eğer alıştırma montajı yapmadan, sürücüleri alıştırmadan montaja geçerseniz büyük montaj sıkıntıları ile karşılaşırsınız. Tecrübeyle sabittir :D
YvlgeS.jpg

sOPFGH.jpg

3AVKl3.jpg

jJQ8jp.jpg

an4swS.jpg

oBYuPp.jpg

ubsM0b.jpg

AL6ozy.jpg

uLRsa5.jpg

hvvfeM.jpg

AVDaMA.jpg

2lRZp6.jpg

D90UQ0.jpg

MVjOy9.jpg

TNC7s3.jpg

xy4ZYP.jpg

itMpqS.jpg

2fAUXO.jpg


Devam edecek... :kop:
cesajans
Yeni Üye
 
İleti: 2
Kayıt: 17 Oca 2013, 20:06
İl: Antalya
Meslek: Grafik & Tasarım


Ynt: TECHNICS SB7 VINTAGE SPEAKER HAYATA DÖNDÜRMEK

Okunmamış iletigönderen boztorgay » 30 Tem 2016, 13:32

Kullanıcı avatarı
boztorgay
Yeni Üye
 
İleti: 36
Kayıt: 23 Eyl 2009, 21:50
İl: eskişehir

Ynt: TECHNICS SB7 VINTAGE SPEAKER HAYATA DÖNDÜRMEK

Okunmamış iletigönderen cesajans » 30 Tem 2016, 15:09

boztorgay yazdı:https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ev-elektronigi-ses-sistemleri-technics-sb7-ozel-uretim-324121564/detay
Bitmiş hali de bu sanırım... :mrgreen:


Evet "O" Bravo tebrikler, artık konu kapanabilir, sayende :bomba:
cesajans
Yeni Üye
 
İleti: 2
Kayıt: 17 Oca 2013, 20:06
İl: Antalya
Meslek: Grafik & Tasarım

Ynt: TECHNICS SB7 VINTAGE SPEAKER HAYATA DÖNDÜRMEK

Okunmamış iletigönderen aka » 03 Ağu 2016, 22:35

Yazık olmuş.
aka
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 65
Kayıt: 25 Kas 2015, 20:24
İl: Muğla
Meslek: emekli

Ynt: TECHNICS SB7 VINTAGE SPEAKER HAYATA DÖNDÜRMEK

Okunmamış iletigönderen olc technics » 04 Ağu 2016, 09:25

Sunta yerine neden MDF kullandınız? Hoparlör kabini yapımında kullanılan, rezonansı uygun olan üç malzemeden biridir sunta. MDF yi sadece 3.1, 5.1 ses sistemlerinde kullanırlar, sağlamlığı ve daha küçük kabinler yapılabilme açısından.
Kullanıcı avatarı
olc technics
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 259
Kayıt: 31 Arl 2012, 16:23
İl: tekirdağ
Meslek: ha ha ha, please

Ynt: TECHNICS SB7 VINTAGE SPEAKER HAYATA DÖNDÜRMEK

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 17 Ağu 2016, 23:34

Öncelikle tebrik etmek gerekir diyorum, oldukça uğraştırmış, görüntü olarak gerçekten güzel olmuş..

Birkaç tespitte bulunmak istiyorum naçizane..

Technics SB-7 çok seviğim tip hoparlörlerdir ancak High-End sınıfına girmezler maalesef.
Kabin hacmini orijinal kabin hacmi ile aynı tutmanız yerinde olmuş, yeni kabin tipinde sunta kullanmak uygun olmazdı, zaten mdf daha iyi çözüm.
Sunta ancak çok iyi kalite sunta kullanıldığında ortalama mdf'ye göre avantaj sağlayabilir ama zaten yazınızda belirtmişsiniz, titreşen bir kabine göre mdf kullanmak en akıllıcasıdır. mdf'nin alternatifi sunta değil baltic birch denilen kaliteli su kontrasıdır. Her malzemenin de avantajını kullanabilecek hoparlör ve tasarım kombinasyonu olmadan da şu malzeme en iyisidir demek çok mantıklı olmuyor. Özellikle ön panelde gömülü/hemzemin hoparlör montajı için ya mdf ya da su kontrası kullanmak en doğru seçim olacaktır.
Hoparlörlerin ön paneldeki dağılımı da değişmiş, sonucu etkilemiştir.
Ama asıl sorun filtrede çıkabilir, 12dB'lik eğim yerine 24dB kullanmak karakteristiği çok değiştirecektir. Zira çoğu kabinde kullanılan filtrelerin kesim eğimleri hoparlörlerin doğal frekans eğimlerine göre belirlenir. Doğal eğim 12dB civarındaysa 12dB eğime sahip bi filtre zaten daha az pasif elemanla daha iyi bir iş çıkaracaktır. Bu konuya dikkat etmek gerekir.
Yine de crossover/filtre yeniden tasarlanabilir, bence gelişme ve yorum her zaman iyidir, ancak bu durumda hem bu hesabı yapabilmeli hem de kabinin yeni frekans cevabını da ölçümleyebilecek kabul edilir bir düzenek olmalıdır.
Kabin tasarımının en kritik konusu her hoparlörün elektriksel ve akustik özelliklerinin ölçümlenerek belirlenmesi ve sonra kabine monte edilerek kabinin performansının ölçümlenmesi ve buna göre filtre/crossover tasarımının yapılmasıdır.
Kulağımıza hoş gelen her kabin doğru ses vermiyordur, her ne kadar biz yapmış olsak da.. Kulak önemlidir ama kabin tasarımında ölçmek herşeyin başıdır ve bu yüzden kabin tasarımı maliyetli ve zaman alan bir süreçtir. İyi marangozluk bu yoldaki aslında en keyifli süreçtir ama yolun yarısı bile değildir.
Son olarak benzer tip kabin tasarımlarında kullanılan klasik konlu mid hoparlörlerin avantajını belirtmem gerekir. Zira bu kabinin en zayıf tarafı orta ses frekanslarının çok başarılı olmamasıdır, bu başarılı sözü tabiki high-end sınıfına göre kıyaslayınca ortaya atılıyor. Düz konlu seramik hoparlörler var günümüzde ama fiyatları çok uçuk olduğundan bu sınıfta kullanma imkanı bulunmuyor.
Bitmiş hali oldukça cazibeli görünüyor, umarım ölçümlemek de kısmet olur veya zaten ölçüm yapmışsınızdır ve bizimle de paylaşırsınız.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Reklamlar


Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • TECHNICS SU-V4A FULL Modifiye
    1 ... 14, 15, 16Eklenti(ler) gönderen ozgurece » 23 May 2015, 16:21
    154 Cevaplar
    14115 Gösterim
    Son ileti gönderen ozgurece Son iletiyi göster
    23 Kas 2016, 11:58
  • WT Speaker Protect
    Eklenti(ler) gönderen hamist » 02 Ağu 2013, 19:10
    8 Cevaplar
    1740 Gösterim
    Son ileti gönderen Bedri® Son iletiyi göster
    05 Ağu 2013, 09:23

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir