JFET Bufferli LM3875 chipamp.

Projelerimiz » DIY Audio Türkiye ekibi tarafından geliştirilen projeler.

Cevap: JFET Bufferli LM3875 chipamp.

İletigönderen TDA7294 » 26 Arl 2008, 01:11

Aşağıdaki linkte benim gc kutuma ait solid tasarımı bulunuyor açmak için solid programının kurulu olmasına gerek yoktur görüntüleyici ve dosya birleşiktir.
http://mahruti67.googlepages.com/Assem1.zip
Kullanıcı avatarı
TDA7294
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak-Aksaray
Meslek: Öğrenci

İletigönderen the_cantan » 27 Arl 2008, 21:37

bioquadral yazdı:valla hocam farnell den vermiştim sipariş fiyatlar söle: lt1083--13.88£,lm338T--1.73£...ama dediğin gibi lm338K nın fiyatı yüksek biraz 8.73£.lm338T en mantıklısı sanırım...

ben de onu diyorum. LM338K en mantıklısı. bana uygun çünkü. Duydun mu erhan? diğer yandan LM350 regulator yaptı idim. mG ısınma yok.tabiri uygunsa. bugun etken gucu 2A, 24v toroidal trafo ile aşırıya kaçmadan zorladım yine ısınma yok. 338K yerine LM350 kullanmak aklımdan geçmiyor değil. Fakat Dr. doğrusunu yazdı; bende herhal kaşınıyorum.
m-cap çok iyi.hem de çok iyi. ero, roe, al-elko bana m-cap yanında hikaye gibi görünmeye başladı. kolay gelsin.
@hazar 1 set pcb istiyodum sanırım. :bilmem: hey Gökhan bey boş durmamış. :lol: neyse ki TDA7294 kullanıcam enerjiyi yiyince inşallah çalışırlar.çok işim var. :gunaydin:
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 27 Arl 2008, 22:42

Sevgili arkadaşlar,

Tamam memlekette sahte bir sürü mal var, satıcılar da anlamıyor neyin ne olduğunu da, yani siz şuna karar verin derim.

Eğer amfi yapıp kutulayıp satıyor ve de parasını müşterinizden alabiliyorsanız hiç uğraşmadan verin Farnell ya da nereye olursa siparişinizi, alın malınızı. Evden bile çıkmanıza gerek yok. Buna itirazım yok.

Ama yok kendim için yapıyorum, bütçem de kısıtlı diyorsanız gidin bakın Karaköy'de LT083 24 YTL, LM338T 1,5 USD, LM338K 4 USD satılıyor ve sahte felan da değiller.

Yani herşey de sahte olacak değil ya, şüphelendiklerinizi ya da bulamadıklarınızı getirin derim, mesela low ESR kondansatör gibi. Ama 1u Vishay MKT kondansatör bulup da 250 kuruşa alıyorsam ne diye Farnell'e gideyim?

TDA7294'ler felan da sahte değiller, eğer Yılmazoğlu ya da Kılavuz'dan alırsanız. Ama sahte derseniz o da var, gani gani..

İstanbul dışında ise perakende satışta elektronik malzeme doğru düzgün olmaz, olursa ne ala. Konya sokak dahil, çünkü bu işin merkezi İstanbul, müşterisi İstanbul, piyasası İstanbul.

Ha sen nereden biliyorsun derseniz, ithalat rakalmarını gördüm, bu yüzden de bizim memlekette her zaman mal daha ucuz olur, Farnell ya da Euro üzerinden alacağınız herşey AB fonlarına ve de Farnell'e destek olacağından daha pahalıya gelecektir. Amerika'dan USD üzerinden sipariş vermek bile daha ucuza geliyor, adamlar kargoyu bir şekilde dengeliyorlar. Yani 20 Sterlin'e Farnell'de var diye 20 YTL'ye Karaköy'de olması garip değil.

Bu yüzden naçizane tavsiyem ya karaköy'den belirli yerlerden telefon edip malı öğrenin, kargo ile isteyin, bulamadığınızı da dışarıdan sipariş edin. Audio Grade bir sürü parça tabiki yurtdışından gelecektir, ama herşey de değil sanırım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

İletigönderen e_cag » 28 Arl 2008, 03:28

+1 !..
Valla Istanbul Avcılar'da orijinal LM3886 bulabiliyor, hatta sipariş edip Karaköy'den getirtebiliyorum. Low ESR derseniz onların ne olduğunu ise getirenler de müşterileri de bilmiyor, benim geçen gün elime geçen Nippon LXF'lerin devamı gelmedi bir türlü. Onlar nasıl gelmişti, onu da izah edebilen yok. LM338K'ların fiyatını sorduğumda dükkandaki adamlar bizdekiler orijinali miydi diye konuşuyorlar aralarında ki orijinali de var, sahtesi de. Hoparlör hocamın dediği gibi 4 USD'a orijinali mevcut. Ha, "şüphe ederim" diyen varsa geri kalan tek akla yakın çare fabrikaya gidip üretim bandının sonundan elle toplamaktır. Velhasıl piyasa komik, bilinçsiz. Bizim kendinyap komünitesi istediğimizi ithal etirecek boyutta talep oluşturabilecek büyüklüğe ulaşırsa (ki kötümser olmamalı bu konuda) zaten işler normale dönmüş olur.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

İletigönderen Ersoy » 30 Arl 2008, 20:49

Sevgili dostlar, herkeze merhabar, YİNE YENİDEN.

Uzun zamandır siteye yazamıyordum, uzak kaldım epey. Zaman zaman girip yazıları okudum ama pek zaman ayıramadım. Sebebi, bütün zamanı işlere ayırdım.

Malum, ekonomik kriz herkezi vurdu. Artık harıl harıl oturuyorum. Yani aranıza geri döndüm, tabi kabul ederseniz eğer. Kusur ettikse affola.

Hobime hızlı bir giriş yapmamı sağlayan, Gökhan (hoparlör) arkadaşıma buradan teşekkür ederim. Son kalan lm3875leri ve pcb yi bana temin etti.

Henüz montaj aşamasına geçmedim, araştırma aşaması sürüyor.

Gördüğüm kadarıyla devrenin açık şeması son haliyle, revize edilmiş şekli yok. Parça listeside yok. Ben bulamamışta olabilirim. Acaba varsa yardımcı

olabilirmisiniz?

Sevgili DR.

Harika bir proje hazırlamışsın, eline sağlık, çok güzel olmuş doğrusu. Bende bu projeyi gerçekleştirip, esaslı bir kutuya koymayı planlıyorum.

Tabi yardımın sayesinde ancak. Öncelikle bahsettiğin şu trafolardan birini almak isterim. Bu projeye uygun bir trafomu acaba?

Birde voltaj dğıtıcı kartı üzerindeki röle dc mi ac mi ve kaç volt ile tetikleniyor. Birde ben ac klemensine trafodan gelen faz ı mı bağlayacağım ve nötr ü mü?

Biraz kafam karıştı.

Teşekkürler. Saygılar.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 31 Arl 2008, 13:28

Emeği geçen herkese, başta Dr.'a ve de LM3875'lerini paylaşan Hazar ve Emin'e teşekkür ederim ben de.

Bir parça listesi oluşturdum ama dağıtım kartınınkini hariç tuttum. Biraz Dr.'un yazdıklarından bakıp karar vermek gerekiyor, bir iki direnç değerine. Bir tek BC547 var, röleyi de gidip Karaköy'den Omron gibi birşeyden seçmek lazım sanırım.

Ben de bir iki noktada takıldım.

Birincisi LM1083CP veya LM338T'leri baskı devrenin altına mı monte ediyoruz? Öyle görünüyor.

İkincisi çok turlu trimpot 100 ohm'luk olan mıdır? Emin olmak istedim.

Üçüncüsü gerekli trafo 300VA 2x30V mudur?

Dördüncüsü dağıtım kartındaki geciktirme devresinin şeması var mıdır?

Teşekkürler.

Dördüncüsü bu projeye bir preamp koymak, bunu da Dr.'un daha önce gönderdiklerinden birini seçerek yapmak nasıl olur? Hatta Hazar'ın kaynak seçicisini de eklemek ? Erhan belki bir RIAA devresi de ekleyip pikabını dinlemek ister :)

Çıkış Katı----------------------------------
100n x 8
1500µ Low ESR x 2
100µ x 4
1K x 4
100R Trimpot çok turlu x 2
2SK170 x 4
IRF510 x 2
10K x 2
470K x 2
1M x 2
1µ/poly x 2
4µ7 MKT x 2
100R x 2
8K2 x 2
22n x 2
220K x 2
LM3875 x 2

Besleme Devresi---------------------------------
LT1083CP x 2 veya LM338
LM317
LM337
1N4004 x 4
240R x 4
10K trimpot x 2
100n x 2
10 µ x 4
100µ x 4
2K7 x 2
680R x 2
LED x 2

Geciktirme Devresi -----------------------
Shrack 4052 serisi çift 8A kontak veya muadili
BC547
33K
2K2
?
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

İletigönderen Hazar » 31 Arl 2008, 15:16

hoparlör yazdı:Emeği geçen herkese, başta Dr.'a ve de LM3875'lerini paylaşan Hazar ve Emin'e teşekkür ederim ben de.

Biz teşekkür ederiz.

hoparlör yazdı:Ben de bir iki noktada takıldım.

Birincisi LM1083CP veya LM338T'leri baskı devrenin altına mı monte ediyoruz? Öyle görünüyor.

Mümkün. Alta monte ederseniz altta güzel bir soğutucu kullanmak olası hale geliyor, tabi entegreleri biraz kıvırmak kaydı şartıyla.

hoparlör yazdı:İkincisi çok turlu trimpot 100 ohm'luk olan mıdır? Emin olmak istedim.

Regüle kartındakiler 10K, amp kartındakiler 100ohm ya da 240ohm olmalı.

hoparlör yazdı:Üçüncüsü gerekli trafo 300VA 2x30V mudur?

Ayrık olması şartıyla evet. Ayrık değilse regüle kartını değiştirmek gerekiyor.

hoparlör yazdı:Dördüncüsü dağıtım kartındaki geciktirme devresinin şeması var mıdır?

distrgecikme.gif
Gecikme
distrgecikme.gif (10.92 KiB) 547 defa görüntülendi

hoparlör yazdı:Teşekkürler.

Birşey değil.

hoparlör yazdı:Dördüncüsü bu projeye bir preamp koymak, bunu da Dr.'un daha önce gönderdiklerinden birini seçerek yapmak nasıl olur? Hatta Hazar'ın kaynak seçicisini de eklemek ? Erhan belki bir RIAA devresi de ekleyip pikabını dinlemek ister :)

Hmm. O zaman buffer kısmını iptal etmek düşünülebilir. Bu arada benim kaynak seçicim yoktu, dijital volüm kontrolcüm vardı sadece :)
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İletigönderen hoparlör » 31 Arl 2008, 18:24

Teşekkürler Hazar.:)

Buffer kısmını iptal etmeyelim, demek ki pek preamp gereksinimi yok, zaten CD'den beslemede sorun olacağnı zannetmiyorum.

Geriye kaynak seçimi ve volume kontrolü kalıyor. Bu konu kutuya yerleştirme yüzünden önemli, kendi başına müstakil bir cihaz yapmak isteyince mecburen gerekiyor bunlar. Biraz kafa yoralım bakalım.

Yeni yılda görüşmek üzere :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen drhardware » 31 Arl 2008, 21:37

Hep hayalimde yılbaşında şöle ağız tadıyla bi hasta olup yatmak vardı.... Kısmet oldu, üç gündür salya sümük, yorgan döşek hastayım!
Neyse, sorular birikmiş,
Projemizin ana teması "inverted" ve "bufferli" üstüne üstlük "JFET bufferli" olmasıdır. Neden JFET bufferli diye sorarsanız, JFET lerin tubelike sesini bazılarının tercih edilebilir bulmasının yanında Gate empedanslarının teorik olarak sonsuz olması ve kaynaktan bias akımı talep etmemesidir..
Dolayısıyla, bu projeyi buffersiz yapmak, yağsız ve şekersiz bir helva yapmaya eş değer olacağından başka inverted gainclonelerde yaşanan, değişken giriş empedansı ve geri besleme akımının giriş biasına etkisi gibi sayısız nimeti burada sayma ihtiyacı duymuyorum. Yani bu işi buffersiz yapacaksanız varın yapmayın daha iyi!
Bu proje için lazım gelen trafo = ayrık sekonderli tercihe göre değişmekle birlikte 2 x 18 ile 2 x 30v arası 150VA ile 300VA arası bir trafodur. Uygulamada kaç V besleme kullanacaksanız o kadar sekonderli bi trafo almanız lazım. Bilgi olması bakımından ~50W civarı bir çıkış bekliyorsanız regülenizi 30v a ayarlamanız gerekiyor yani 30v sekonderli bir trafonuz olması.. Yok ben 25-30W la yetinen bir adamım derseniz o vakit 25v sekonderli bir trafo ve 24-25v a ayarlanmış bir regüle işinizi görecektir.
Ve evet elimdeki iki adet trafo bu iş için gayet uygundur. Çünkü bu projenin bendeki örneği bu trafolardan biriyle çalışmakta.
Ampli kartı üzerindeki bias trimpotunun değeri benim uygulamamda 200R çok turludur. Ayarlamak da oldukça kolaydır. JFET ler ve MOSFET ısındıktan sonra (bi kaç saniye) + veya - rail bağlantısı (buffer için olan) kesilip arasına miliampermetre yerleştirilir, 5-7mA arası bir değer elde edildikten sonra 1 -2 dakika kadar stabil olması beklenir ve bu şekilde bırakılır.
Elinizdeki 2SK170 lerin sahte olduğundan şüpheleniyorsanız orijinal kaynaklardan elde etmeye bakın. Bu iş sahte JFET le olmaz!
Devrenin giriş hassasiyeti line level yani 775mV dur (~55W @8R). Bu durumda herhangi bir line level kaynakla preampli gerekmeden kullanabilirsiniz. Giriş empedansı 100K potla birlikte kullanıldığında 50-100K arasıdır ve teorik olarak pot ve giriş yük direnci dışında kaynaktan akım çekmez. Yani her türlü kaynakla güvenle kullanılabilir. Zaten bufferin amacı da odur.
Regüledeki LM338 (aslı LT1083) ler devre altına monte edilmelidir. Bu şekilde soğutucuya monte edebilirsiniz. Ancak 338 ler kılıf yapıları gereği 1083 lerden farklı olduğundan vida deliğini genişletmeniz veya geri almanız gerekebilir. Zaten çok da ısınan arkadaşlar değiller. Belirttiğim koşullarda çok basit bir (5°C/W) soğutucu iş görecektir.
Başka?
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

İletigönderen Hazar » 31 Arl 2008, 21:44

drhardware yazdı:Başka?

Geçmiş olsun :(
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

ÖncekiSonraki

Projelerimiz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir