JFET Bufferli LM3875 chipamp.

Projelerimiz » DIY Audio Türkiye ekibi tarafından geliştirilen projeler.

Cevap: JFET Bufferli LM3875 chipamp.

İletigönderen TDA7294 » 25 Arl 2008, 13:29

Siz şöyle demiştiniz
LT1083 lerimizi trimpotla ayarlı kıldık ki isteyen uygulamacılar istedikleri gerilimle çalıştırabilsinler gainclonelerini. Kişisel tercihim simetrik 30v dur ancak isteyenler 20 ila 40v arası bir gerilim seçip kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çıkış geriliminin giriş geriliminden en fazl 10v farklı olması gerektiğidir.
ben de 48 voltu regule ile 38 v a düşürmeyi planlamıştım. Herhalde yalnış anlamışım.
Bu trafoyu bu devreye uygun hale getirmem için ne yapmalıyım?
Kondansator için ise; ne adi herifler varya çin malını bana kaliteli diye satacaklardı bana dediki satan adam: biz bunu profesyonel seslendirme power lerinde kullanıyoruz.
Artık kondansator işini farnell den halletmeye çalışacağım.
Kullanıcı avatarı
TDA7294
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak-Aksaray
Meslek: Öğrenci

İletigönderen e_cag » 25 Arl 2008, 14:51

Elite v.b. Çin mallarının Karaköy fiyatları 10000 uF için 8-10 lira civarı İstanbul'da. Hiç olmazsa ikişer üçer bağlarsınız, idare eder ama 28 lira uçuk hakikaten.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

İletigönderen supernova » 25 Arl 2008, 15:25

tda acele etmişin trafo almakta sanırım.bu arada toroid trafo fiyatı aldım karaköyden :250 watt 72$ nasıl bir fiyat?daha ucuza aldığınız başka biryer varmı?
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

İletigönderen e_cag » 25 Arl 2008, 15:48

Tormak'a sardırmıştım 6-7 ay önce. 250VA 90-95 YTL'ye. 72 USD normal geldi, ne ucuz ne pahalı. Uygun fiyatlı (mesela bana göre 60 YTL) bilen varsa makbule geçer doğrusu.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

İletigönderen drhardware » 25 Arl 2008, 16:09

TDA7294 yazdı:Siz şöyle demiştiniz
LT1083 lerimizi trimpotla ayarlı kıldık ki isteyen uygulamacılar istedikleri gerilimle çalıştırabilsinler gainclonelerini. Kişisel tercihim simetrik 30v dur ancak isteyenler 20 ila 40v arası bir gerilim seçip kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çıkış geriliminin giriş geriliminden en fazl 10v farklı olması gerektiğidir.
ben de 48 voltu regule ile 38 v a düşürmeyi planlamıştım. Herhalde yalnış anlamışım.
Bu trafoyu bu devreye uygun hale getirmem için ne yapmalıyım?
Kondansator için ise; ne adi herifler varya çin malını bana kaliteli diye satacaklardı bana dediki satan adam: biz bunu profesyonel seslendirme power lerinde kullanıyoruz.
Artık kondansator işini farnell den halletmeye çalışacağım.

Doğrudur..
Lakin 40v bile oldukça sınır bir değer. Şu kadar ki, bende bulunan 40v luk trafoyu hızlı diyotlarda doğrultup 27,000uF den geçirdikten sonra 52-53v gibi bir değer aldım. Normal şartlar altında matematiksel olarak 40 x 1,41 = 56,4 - 1 v (diyot gerilim düşümü) ~55v beklenirdi ama olmadı. Bu şartlar altında LM3875'in "kesin maksimum çalışma koşulları (absolute max ratings)" dikkate alınacak olursa, (ki 2 x 42v dur) ve en az 2v kıvırma payı (headroom) bırakmak gerektiği de düşünülürse belirttiğim gibi 40v çıkış bile gayet yüksek. Diğer yandan 13v gibi sınır değer bir fark ve en kötü durumda 5,5A RMS akım altında çalışan bir LM338 in geleceği hakkında iyi şeyler söylemek de zordur kanımca.. Ayrıca bu koşullar altında LM3875 in de soğuk çalışmasını beklemek fazla safça olur.
Kişisel görüşüm, toroid trafo yerine standart bir 2x24v EI trafo alıp (200VA yeterlidir) orta ucunu ayırdıktan sonra kendisini ayrı bir kutuda istihdam etmek ya da sistemi büyükçe bir kutuya koyup bu EI trafo insanını ampli kartlarından uzakça tutmak gibi bir uygulamanın daha makul olacağı yönünde.
Kondansatör konusuna gelecek olursak, esasen Pedja Rogic'in referans uygulamasında kendisi iki kanal için rail başına 4700uF öngörmüş ve üzerine regülatörlerin PSRR leri eklendiğinde makul bir sonuç alınacağını düşünmüş. Lakin kendisi JFET buffer için de ayrı bir trafo ve besleme kullanmış. Bizim uygulamamızda ise aynı trafodan hem power hem de buffer katı beslendiğinden ve denemelerim sonucunda 4700uF lik Nichicon standart kondansatörlerin özellikle de yüksek volümlerde bas eksikliğine ve detay kaybına neden olduğunu tespit ettiğimden dolayı en az Nichicon, Jamicon, Rubycon veya Panasonic standart serisi veya bu markaların daha düşük değerde (4700 veya 6800 gibi) Low ESR leri tercih edilmelidir diye düşünüyorum. Kendi uygulama örneğimde Nichicon 10,000uF /80v standart ana rezervuar kullandım ve herhangi bir olumsuzluk tespit etmedim. Diğer yandan ampli kartı başına 1000-1500uF Low ESR kondansatör ise olmazsa olmazların başında geliyor..
Sevgili bioquadral;
72$ o trafo için yüksek sayılabilecek bir rakam değil, ancak düşük de değil kanımca.. Markasına bağlı desem daha doğru olur..
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

İletigönderen supernova » 25 Arl 2008, 16:21

Dr. teşkkürler cevap için.markasını açıkcası sormadım.özel sardırılcak trafo.bunun dışında ben amplifiktör kartındaki rezervuarları 2200 nichicon fx lerimi kullanmayı düşünüyorum.yeni kondansatör almıım dedim.boyutları biraz problem yaratıyor ama sığdıracaz bi şekilde..
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

İletigönderen drhardware » 25 Arl 2008, 16:22

Hazır trafo demişken,
Her ne kadar burası yeri olmasa da, konu burada takip edildiğinden, bi terbiyesizlik yapıp;
Elimde, bu projede de bir adedini kullanmakta olduğum ve esasen dual mono başka bir proje için Farnell'den oldukça kalın rakamlara getirttiğim, 2 adet Multicomp marka 225VA 2 x 30v toroid trafo var (ayrık orta uçlu). Kutuları, montaj plakaları ve hatta alt üst köpükleri ve dahi montaj civatalarına kadar tüm saz heyeti mevcut olan bu arkadaşlar ne yazık ki ilgili projenin ekönomik kriz sebebiylen ertelenmesinden mütevellit satılıktır.
Her ne kadar ben bir hayli pahalıya almış olsam da, sizin Tormak'tan alabileceğiniz fiyata verebilirim. Tabii kargo size ait olmak kaydıyla... :)
Aynı konuyla alakalı olmak üzere, proje dahilinde hazırlayıp çalıştırdığım 1 adet regüle kartı (üzerinde "hakiki LT1083" ler bulunan), 1 adet dağıtım kartı, akabinde ve detayında 2 adet yukarıda anılan Nichicon 10,000/80v ile 35A hakiki metal köprü de aynı özelleştirme uygulaması kapsamında satılıktır.
Neden derseniz... Saolsun Emin ve Erhan (artık hangisinin cebinden çıktı bilmem) bana bi sürpiriz yapıp, sizin çin işi PCB lerden bir takım hediye ettler ve dahi ben de bu kartlara yeni bi JFET buffered GC yapmayı düşünüyorum...
İlgili arkadaşlarım PM atmasını reca ederim.
Derim...
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İletigönderen TDA7294 » 25 Arl 2008, 17:29

Teşekkürler dr.
Trafoya kafam bozuldu :(
Neyse proje mi yok başka 2x 48 i kullanacak :razz:
Kullanıcı avatarı
TDA7294
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak-Aksaray
Meslek: Öğrenci

İletigönderen supernova » 25 Arl 2008, 17:39

merak eden arkdaşlar toroid trafo fiyatları burdan da bakabilirsinz.225 VA 2x30V trafo fiyatıda 30£ fiyat verilmiş bana ucuz geldi :?: :?:

http://export.farnell.com/jsp/search/re ... rmers&Ntx=
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İletigönderen drhardware » 25 Arl 2008, 17:49

Ben de aynı yerden ve o liste fiyatıyla aldım. Ama buraya maliyeti o şekilde olmuyo dikkat edin! İngiltereden kargo ve ithalatçı payı eklendiğinde 110 YTL + KDV gibi bi maliyeti var..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

ÖncekiSonraki

Projelerimiz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir