Pikap ve Diğer Ekipmanlar

Kaynaklar » CDP, Turntable, Tuner vs... konuları hakkında soru ve incelemeleriniz...

Pikap ve Diğer Ekipmanlar

Okunmamış iletigönderen irfankanisli » 06 Oca 2013, 04:34

Öncelikle üstadlara ve bütün forum üyelerine şimdiden teşekkür ederim.
DIY Audio işine girdiğim beridir forumu takip ediyor ve böyle seviyeli ,ilgili ve saygılı insanların ilgi duyduğum bir konu üzerine yazdıklarını okumak, benim için ayrı haz.Her ne kadar forumu çok uzun zamandır takip ediyor olsam da, bir katkıda bulunamadığım için kendimi suçlu hissediyorum.Herhangi bir başlık altına mesaj atmak istediğimde içimden bir ses "İnsanlar burada slew rate'lerden, bias'lardan bahsediyor, sen hala entegre amfilerden öteye geçememişsin, otur oturduğun yerde!" diyor ve çoğunlukla o sesi dinliyorum :oops: .O yüzden konu içerisinde bilgi yetersizliğinden kaynaklanan ifadeler, terimler kullanırsam ne olur mazur görün.
Forum üyelerinden Sayın Farfisa'nın büyük cömertlikle bana hediye ettiği PIONEER PL-115D pikabım ve pikapla kullanmak için RIAA preamp'la ilgili bir kaç sorum olacak.Yine Sayın Farfisa'nın önerdiği üzerdiği üzere yaptığım NE5532'li RIAA preamp'i resimlerde görüldüğü üzere devre kartını (Kusura bakmayın lütfen, an itibarıyla devre şemasını bulamadım ama ilerleyen günlerden bulduğum takdirde ekleyeceğim) içi 0.25mm bakır plakayla çevrili plastik kutuya, LM317-337'li besleme devresi ve trafoyu yine resimde görülen aluminyum kutuya koydum (ki trafonun manyetik alanı devre kartını etkilemesin) ve bu haliyle çalıştırdım.Preamp'ın sesi hakkında yorum yapamyacağım maalesef, çünkü başka bir preampla hiç denemedim pikabı :? .Elimde pikaba bağlamak için, yapatığım hiç bir power amfi katı olmadığından (Çin malı ucuz 5+1'ler dışında ki onlarda da inanılmaz bir dip gürültüsü var.) bir arkadaştan kısa süreliğine edindiğim CREATIVE A220 2+1 amfiyle denedim.Tam istediğim gibi oldu denebilir lakin aklımda "Acaba daha iyisini mi edinsem?" belirdi.Orjinal transistör bulamama, bulduğum zaman match edememe, yaptığım amfi için kullanabileceğim bir çift kaliteli hoparlör bulunmaması gibi sorunlardan dolayı transistörlü veya lambalı amfiler yapamadım maalesef.Şimdiye kadar yaptığım amfiler TDA2050, TDA7377, TDA2030 vb. entegreli amfilerdi ve hep az da olsa bir dip gürültüleri vardı.Kirada oturduğum apartmanda ne toprak hattı var, ne de yaptırabilecek durum.Odamda bulunan prizde yapılan sıfırlama işlemini de talihsiz bir kaza sonucu iptal etme kararı aldım.Tüm bunlara rağmen o Creative amfinin verdiği berrak ses, çok hoşuma gitti.Hiç dip gürültüsü, hum ve sesteki bozulmalar olmadan plaklarımı dinledim.Ne kadar hoşuma gitse de, ne kadar "Bir tane de sen al, kurtul!" desem de kendime, insanın kendi yaptığı amfiden gelen kendi yaptığı ahşap kabinli bookshelf hoparlörden yayılan tınılar kadar güzel olmayacağını biliyorum.
Sorulara gelecek olursam, en iyisi maddeler halinde yazmak.Maksadım kafa karışıklığı olmasın, lütfen yanlış anlaşılmasın.
1.Aluminyum kutuyla plastik kutudaki besleme, preamp ve trafoyu aynı aluminyum kutu içine koysam ne gibi sorunlarla karşılırım?Manyetik etkileşim olursa sadece bakır sacla halledebilir miyim?
2.Herhangi bir teknoloji marketten alabileceğim fazla pahalı olmayan, sistemde kullanabileceğim bir RCA kablo önerebilir misiniz?
3.Elimde markasını bilmediğim iki çift hoparlör var.Sizce bunlar için kaliteli bir power amfi yapıp kullanayım mı?Yoksa Creative 2+1 vb. toplu bir çözüme mi yöneleyim?
4.Piyasa şartlarında mümkün olduğunca ucuz :oops: basit bir crossoverla birleştirip güzel bir kabin yapabileceğim bid midrange-tweeter ikilisi tavsiye edebilir misin?
Eklentiler
06.02.11-0005.00890.JPG
06.02.11-0014.00894.JPG
Besleme ve Aluminyum kutu (Premp içinde içeride yer ayarlayabilirim)
06.02.11-0013.00891.JPG
Besleme ve trafo
Kullanıcı avatarı
irfankanisli
Yeni Üye
 
İleti: 24
Kayıt: 13 Haz 2010, 14:00
İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci


Ynt: Pikap ve Diğer Ekipmanlar

Okunmamış iletigönderen hamist » 06 Oca 2013, 16:41

Bir yerden başlamaya karar vermiş görünüyor olduğunuza göre,
piyasadan devre boyutlarına uygun bir cihaz kutusu alıp besleme ve devreyi aynı kutu içine
kurabilirsiniz, besleme trafosu ve besleme ile diğer devreniz arasına sac bariyer yaparak
olası etkileşim sorunları aşılabilir.

Sanırım diod lara paralel kond.ler poly. bunlar yerine seramik kond. daha iyi olur.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1401
Kayıt: 24 Mar 2011, 23:45
İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Ynt: Pikap ve Diğer Ekipmanlar

Okunmamış iletigönderen irfankanisli » 06 Oca 2013, 17:32

Cevap için çok teşekkürler, Sayın Hamist.Sitedeki çalışmalarınızı büyük bir ilgi ve hayranlıkla takip etmekteyim.Gözümü karartıp transistörlü devrelerden yapmaya başladığımda sizin çalışmalardan birini yapmayı düşünüyorum.Şu an yeni amfiye başlamak istiyorum.Aradığım şey, berrak ses, girişte sinyal varken dip gürültü yada hum yapmaması.Önerebileceğiniz bir amfi var mı? Bir SE transistör amfi yapmak iyi olur bence :evet:
Kullanıcı avatarı
irfankanisli
Yeni Üye
 
İleti: 24
Kayıt: 13 Haz 2010, 14:00
İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Ynt: Pikap ve Diğer Ekipmanlar

Okunmamış iletigönderen hamist » 06 Oca 2013, 21:39

irfankanisli yazdı:Cevap için çok teşekkürler, Sayın Hamist.Sitedeki çalışmalarınızı büyük bir ilgi ve hayranlıkla takip etmekteyim.Gözümü karartıp transistörlü devrelerden yapmaya başladığımda sizin çalışmalardan birini yapmayı düşünüyorum.Şu an yeni amfiye başlamak istiyorum.Aradığım şey, berrak ses, girişte sinyal varken dip gürültü yada hum yapmaması.Önerebileceğiniz bir amfi var mı? Bir SE transistör amfi yapmak iyi olur bence :evet:


Ben aslında chip amp. önermek istiyorum,
zira yanılmıyorsam daha detaylı devreler için henüz hazır değilsiniz.
Ama illede daha detaylı bir devre yaparım diyorsanız

projeleriniz/class-opamp-base-15w-t1689-20.html

buradaki opamp base 15W SW WCF devreyi deneyebilirsiniz.
Ama, tekrar ediyorum, sorun olur da aşamazsanız uzaktan kumanda ile
sonuca varmanın çok zor olacağını da biliyor olmalısınız.

Zira özellikle a class devrelerde besleme de en az devre kadar önemlidir.
Elbette hoparlor konusu da göz ardı edilemeyecek bir gerçek.

Selamlar...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1401
Kayıt: 24 Mar 2011, 23:45
İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik


Kaynaklar


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir