RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Nis 2010, 15:05

Amatör yazdı:Elimdeki 4 ohm hoparlörle çözebilsem ne iyi olurdu.Kutunun her tafını soğutucu yapsak da soğutamayız gibime geliyor Ras32A yı.

iyisimi ben iyi bi 8 ohm hoparlör edinmeye çalışayım öncelikle.Ama Ras32 yi mutlaka yapmayı düşünüyorum.Ona şöyle 70 model 30cm baslı 4-5 sürücülü bi sansui hoparlör yakışır.Hoparlör arayışıma devam edeyim biraz daha.Birkaç ay önce sansui sp3500 denk gelmişti.Onu almadığıma çok üzüldüm şimdi.Saygılar

Single Ended Class A konusunda Nico açıkca şunu söylüyor: Amfinizin ne kadar iyi olduğunu ancak besleme kaynağınızla belirlersiniz, yani aslında amfiyi değil beslemeyi dinlersiniz. Özet olarak transformatör+doğrultucu+kondansatörler asıl yatırımı ve kaliteyi belirliyor. Ancak ses aynı güçteki AB sınıfı devrelere göre çok daha yüksek çıkıyor, bunu arkasında bilimsel bir dayanak yok ama böyle bir durum da var diyor. Kulak terbiyesi açısından Class A deneyimi oldukça önemli, aynı seviyede ses kalitesini ancak bizim RAS350 olarak adlandırdığımız ve çıkışı 6x2=12 mosfet ile gücü bölerek kullandığımız çıkış katı verebilir diyor. Neyse bu ayrı bir konu.

Ama akımı sınırlayarak 30W altında da çalıştırabiliriz RAS32A devresini. 2x17V yaklaşık 17x1,4=23,8-0,9=~22V gibi bir değer eder. Akım altında trafonun gücüne bağlı olarak voltaj biraz düşecektir. Düşmezse yeter, resimden yeterli gibi geldi. Bir de hemen belirteyim RAS32A dual mono, yani iki ayrı çıkış katı olarak düzenlenmeli. Bu da demektir ki çift trafo, çift köprü diyot ve çift kondansatör seti demek.

Soğutucuya gelince, resimlerdeki azmanları RAS350 için almıştım. Ama gerek kalmadı, çünkü o kadar mosfetle sesi sonuna kadar gazlamadıkça asla ısıtamıyorsunuz. Eğer bunu başarırsa Ersoy başarır, o devasa planar canavarlarıyla.

Yani bu kadarla da soğumazsa artık ucuz bir buzdolabı da alırız :)
Eklentiler
4.JPG
3.JPG
2.JPG
1.JPG
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Nis 2010, 15:22

e_cag yazdı:Trafo voltajları biraz düşük. Class A'nın sabit yüksek akım talebi olduğundan AC voltaj x 1.41 formülü pek çalışmıyor. DC voltaj devre çalışırken AC voltaj seviyesine geriliyor. RAS32 dökümanında üstadın dediği gibi çok düşük ESR'lı 47000uF'den az olmayan kondansatöre ihtiyaç var ki, bundan kaçınmanın yolu RAS10'da bolca boğuştuğum capacitance multiplier yapmaktan geçiyor. O zaman trafoları birkaç volt daha da yüksek kullanmak gerekecek (Sn. Ras da aynen böyle diyor zaten). Yine de -piyasa fiyatlarını bilmiyorum ama- trafolar fena görünmedi gözüme. LM1875'e iyi giderler.

Kondansatörlere gelince: Karaköy esnafından aldıklarımın bile rafta yatmışlarına güvenemiyorum ki elden alışverişe hiç güvenmiyorum. Alsam da o fiyata Karaköy'den rafta yatmışını alırdım.

Yahu Emin'cim madem hatırlattın ben de biraz kızayım orta yere, sözüm sana değil genele bilesin.

Kondansatör konusunda low ESR Karaköy'de bulamazsınız. Eğer 500 tane sipariş verebilirsek olabilir ama yüksek voltajlıları da iyi para, vazgeçersiniz.

Ama tekrar tekrar söylüyorum, Hitano oldukça iyi bir marka ve Nico da tavsiye etmişti. Üstelik taze, yani Avrupa'da bile satılabilen kalitede, ECR serisi, standart ama taze. Yoksa Avrupa'da iki senelik raf ömrünü doldurduğu için çöp yapılan ve bizim memlekete dökülenlerden değil. Ucuz Çin malı hiç değil. 10µ-6800µ ve 16-100V arası seçenekler var. Fiyatlar da çok makul ama gidip Beryll vs. çerçöpe para verilecekse başka söze hiç gerek yok. Siz bunlara para verdikçe bir kaç tane esnaf da sizi kakalamaya devam edecek. Bunlarla birşey olmaz, dükkanının vitrininde orjinal Toshiba yazanlarla da olmaz, çakma toshibanın tanesi 1TL'den satıyorsa ve siz de alıyorsanız satıcıyı değil kendinizi suçlayın. Karaköy'de ucuz ve kaliteli mal var, ama aramak durumundasınız, soruşturmalısınız. Farnell'den çok daha ucuza toptan fiyata mal geliyor, bunlar da size bana satmak için değil, üretici firmalara geliyor, biraz fazla getirip iç piyasaya da veriyorlar. Bunları yakalamak lazım. Yoksa şu forumda bile hadi devre yapalım deyince en fazla 10 kişi çıkıyor, eh 10 kişi için de kimse kalkıp ithalat yapmaz.

Bu yüzden Class A yapacaksanız A sınıfı malzeme kullanmalısınız, Ferrari'ye LPG takabilirsiniz, komik olur ama tutup üç kuruşluk lastik takamazsınız. LPG ile bile kendinizi duvarda bulursunuz.

Bu yüzden ucuza kaçacaksak açıkcası LM3886 yapalım, biraz özenerek yapalım, ama başımızı ağrıtmayalım derim.

Kullanılmış kondansatör almanızı tavsite etmem, zaten resimdekiler pek de kullanılacak şeyler değiller.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 02 Nis 2010, 16:14

Kızacak bir şey yok. İyinin iyisi, kötünün kötüsü var demek istedim; sahibindendotkomdan elden alacağıma en azından kullanılmamışını alırım diyorum. Yoksa, Hitano yerli piyasada tazeliğine ve kalitesine güvenilecek tek alternatif görüp bildiğim kadarıyla. Yoksa, sadece kondansatör işi yapanda da sürümü olan toptancının birinde de gördüğüm kondansatörler pek taze gelmediler bana. Üstelik anlı şanlı markaların anlı şanlı modelleri var ama ne zamandan kalmış, bilinmiyor. Sadece Hitano'ları pırıl pırıl, taze gördüm ben de.

Öndeki küçük (!!!) soğutucularda gözüm kaldı, tam RAS32'lik duruyorlar. :D
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 02 Nis 2010, 16:35

4.7amper yeterli gelirmi Ras32A ya.Ne dersiniz alayım mı bu trafoları.
Yoksa yeni trafo daha mantıklı mı?
Yeni trafonun değerleri nasıl olacak.2*24 300w troid trafom var.Aynısından bir tane daha yaptırsam nasıl olur.En azından denemelerde
bu trafo kullanılabilir mi?
Devreden önce beslemeden başlamak ne kadar doğru olur.Yoksa önce devre elemanlarını tamamlayayım.
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 02 Nis 2010, 16:50

Ben voltajın yeterli olmayacağından hala korkuyorum. Kendi deneyimimi şöyle aktarayım:

RAS10 için ilk denemelerimde 2x13VAC trafom vardı (aslında iki adet 13VAC trafo vardı; Sn. Hoparlör'ün Ve Ras'ın önerisinin aksine iki kanalı tek besleme ile denemekteyim). Ray başına 32000uF kondansatör hum açısından yeterli sonuç veremeyince(beslemenin DC çıkış voltajını ölçmemiştim ama RAS10'u güzelce ısıtabiliyordu) capacitance multiplier'ı yapıp bağladım. Sonuçta hum gitti ama voltaj artık RAS10'u besleyecek seviyede değildi, ampliden 1/2W seviyesinde bir güç ya aldım ya almadım. Ben de RAS10 maceramı sürdürmek ve maliyeti dipte tutarken birşeyler öğrenmek için kendi trafomu sardım. 2x15VAC trafo arkasına cap. mult. bağlayıp ampliyi çalıştırınca ses yerine geldi. İşin beni şaşırtan yanı, ampli çalışırken ölçtüğüm besleme çıkış voltajı 2x13.5VDC seviyesinde. Hesabını siz yapın. Ya belki ray başına en az 100.000uF kondansatörle hum'ın üstesinden gelmeye çalışacaksınız ya da cap. mult. yapacaksınız (bence ikinci yol daha hesaplı ve sonucu da daha temiz). E, RAS10 10W çıkış gücü hesaplarken 2x15VAC trafo yetmiyorsa, RAS32 için 2x17V'un yetmesinden ciddi şekilde şüphe ediyorum. RAS10 için belki mükemmel olurlar ama RAS32 için iyimser değilim. Bu arada toroidlerin fiyatlarını da piyasadan bi soruşturmak lazım. Sanki yenileri ile kafa kafaya istenen para.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 02 Nis 2010, 18:55

Tormak da sardırmıştım.3 ay önce 300w 85TL idi.
İyisimi devre elemanlarının hiçbiri mevcut değil elimde,buralardan bulabilmemde imkansız.
Bluemavi den başka alternatifim yok.Orjinallik konusunda onların insafındayız.
ClassA hayalim hayal olarak kalmaya devam edecek gibi görünüyor.
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Nis 2010, 19:28

Amatör yazdı:4.7amper yeterli gelirmi Ras32A ya.Ne dersiniz alayım mı bu trafoları.
Yoksa yeni trafo daha mantıklı mı?
Yeni trafonun değerleri nasıl olacak.2*24 300w troid trafom var.Aynısından bir tane daha yaptırsam nasıl olur.En azından denemelerde
bu trafo kullanılabilir mi?
Devreden önce beslemeden başlamak ne kadar doğru olur.Yoksa önce devre elemanlarını tamamlayayım.

Devre elemanları bende mevcut, en azından RAS10 deneyimimden biliyorum sahte değiller. Yakında Karaköy'de bir dükkan açsam yerinde olur zaten, ama perşembe pazarında mı yoksa Abed Han civarında mı bilemiyorum, galiba ikincisinde daha çok arkadaşım var :)

Elinizdeki trafo yeterlidir. İkinci trafoyu daha sonra sardırırsınız, fiyat ve Tormak doğru adresler.
Blue Mavi piyasada ne bulursa onu satıyor, var mı var. Bence oradan almayın, daha doğrusu seçme şansınızın olmadığı bir yerden almayın.
Köprü diyot, kondansatörler, malzeme ve hatta baskılı devreyi size temin edip gönderebilirim. Başka isteyen arkadaşlar varsa trafo da dahil aynı teklif geçerli.
Sadece kutu işini siz düşünün, yok düşünmem derseniz ona da bir çözüm uydururuz.

Aslında bu aralar yapacaktım ama Nico ile hoparlör kabini yapma derdine düştük, ikimizde farklı projelerle meşgulüz. Yarın bitiriyorum, ayın 10'undan sonra RAS32 deyip girişebiliriz.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Nis 2010, 19:37

e_cag yazdı:Ben voltajın yeterli olmayacağından hala korkuyorum.

2x24V yeterli değil fazla bile olur yahu Sn. Emin kardeş. Arkadaşımızın kendi trafosu aslında yeterli, daha sonra yanısından bir tane de ilave edip etmemek onun tercihine kalmış.

Bu arada toroid transformatör kullanmamam konusunda Nico ısrar edip duruyor.Kendisi niye kullanıyor derseniz kendi şirketinin transformatör imal eden bir departmanı var da ondan. Onun yerine SMPS veya iki ayrı El tipi klasik transformatör kullan diyor. Toroidlerin büyüdükçe başlangıç akımları feci yüksek oluyor, vınıltı açısından ekranlaması çok zor, yanından geçen toprak hatları bile etkileniyor diyor. Toroidler El tipine göre daha verimli ancak bu verimin ses devreleri açısından getirisi yok diye bitiriyor. Sadece düzgün sarılmış ve kaliteli sac kullanılmış trafo bulmalı, bir de 600VA yukarısı yapılmıyor. Ben araştırdığımda en fazla 700VA buldum, o da fiyat olarak toroid fiyatınaydı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 02 Nis 2010, 20:22

Dostlar.

Bu projenin çok önemli iki noktası var. Nico nun özellikle belirttiği.

1: Besleme, ki zaten herkez farkında. Hepberaber bir çözüm bulunacaktır muhakkak.

2: Soğutma. İşte bu kısım sıkıntılı. Bu projeyi yapmak için epeydir plan yapıyorum. Fakat soğutma kısmını henüz geçemedim. Gökhanın ferrari örneğinden devam edeyim,
lpg li ferrari olur, lastiklerini kötü koyarsan, sen bildiğin için fazla gazlamazsan arabayı yürütürsün ama yoltutuş performansı beklemeden, ama motorunu iyi soğutmazsan hiçbiryere gidemezsin, durduğun yerde bile çalıştıramazsın. Facia olur. Motor yanar. :D

İşte bu amplide soğutucu bu kadar önemli dostlar. Ben biraz araştırdım sizede birmiktar özetleyeyim.

25watt seviyesinde çalışırken soğutucunun uzerindeki sıcaklık 65 derece. Bu izalatör ve jonksiyon ile soğutucu arasındaki ısı ileteci plakayı geçtikten sonraki sıcaklık 120 derecenin üzerinde demektir. Güç üreteçlerimizin enfazla 150 dereceye dayanabildiğini düşünürsek yeterince soğutmak çok kritik. Birde ortamsıcaklığıda var bu hesapların içinde. Formüle edebiliriz. Fakat ağustos sızağında, hemde üzerine güneş vururken soğutucuların üzerinde süper barbekü yapılacağına garanti ederim. :D

Neyse amacım kimseyi korkutmak değil. Kafaya taktım bunu yapacağım ve keyifle dinleyeceğim. Hemde tamyol.

Birkaç çeşit kutu tasarlıyorum. Çünki kutunun tasarımı bütünüyle soğumaya etken. Henüz hem şık hemde iyi soğuyacak bir şey yakalıyamadım. Fakat bu projeyi yapmak isteyenler ile beraber kafa patlatıp bir ortak karara varabiliriz. Ama baştan söyleyeyim. Bu amplinin en pahalı parçası kasası olacaktır. Masif alüminyüm ve soğutuların en doğru birleşimi, ancak bu alev saçan ejderhayı dizginleyebilir. Ve bu mümkün.

Bilemiyorum belki kimse yapmaz yada yapar. ama şu kesin Gökhan ve ben bu ejderin çığlıklarını duyacağız. Hep extreme projelerin peşinden gitmeye çalışıyorum. Bundan zevk alıyorum. Bu benim hobim. Hepinizin gibi. :)
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 02 Nis 2010, 20:31

Efendim daha ne diyeyim.Minnettar kalırım.Soğutucular ile birlikte fiyat konusunda bilgi verirseniz ve tabiki beslemede var.
Şimdi benim 2*24 300w trafo besleme olarak kullanılabilir değilmi?
Yoksa önce sizi mi beklesek,bu işin altından kalkamayacağım gibime geliyor.
Amatör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir