Bu devre uygun mudur?

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Bu devre uygun mudur?

Okunmamış iletigönderen Amatör » 29 Mar 2010, 22:03

Merhaba arkadaşlar.

Kendime kaliteli bir ampli yapıp uzun bir süre kullanmayı düşünüyorum.Malzemeleri yerli piyasadan temin edeceğim.Her türlü hoparlörü sürmekte zorlanmayacak,yumuşak ve yeterince detaylı çalabilen,sahnesi ve frekans bandı geniş en az fabrikasyon cihazların kalitesinde olmalı.Çok şey mi istedim acaba :D
eti300W_curves_1280[1].gif

Şemadaki devre bu özellikleri karşılayabilirmi,uygulamaya değermi? Görüşlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum. Saygılar
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Mar 2010, 23:39

Yok çok şey istemediniz ama bu özellikleri sağlayabilen bir amfi için ne gibi hoparlörler düşünüyorsunuz?

Devre eski, ancak parçaları bulunabilir, sadece çıkış transistörlerinin orjinali biraz zor görünüyor, sahtesi piyasada mevcut.

Denenmiş kaliteli birçok devre varken bu devre gerçekleştirmesi zor, eğer elektronik konusunda deneyimliyim ve de başederim diyorsanız o başka.

Besleme devresi ise 300W bir çıkış katı için oldukça yetersiz kalacaktır. MJ15003-15004 transistörleri 20A akım kapasitesine sahip güçlü transistörler ama bu besleme ile ben pek düşünemedim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Amatör » 30 Mar 2010, 13:25

Merhaba, cevabınız için teşekkürler.
şu anda kullandığım hoparlörler mb quart 450 1985 model ,desibeli oldukça yüksek,Yanılmıyosam 96 db.10w ampli ile rahatça sürülebilecek 30w ile camları sallayacak seviyede.Ancak incelediğim birkaç hoparlör için 200w gibi bir performans önermişler.Ev ortamıında tabiki 5-20waralığını kullanıyoruz.Sizin bir yazınızda okuduğum üzere amplinin yüksek çıkış gücünün ses tınısına etkisini gözardı etmeyin demiştiniz yanılmıyosam.Nette gezerken bulduğum bu devrenin malzemeleri tanıdık ve uygulanabilir geldi bana.Tabiki zamana yayılarak anca gerçekleştirebilirm.(eğer yapabilirsem) Çıkış transistörlerinin kolay bulunamıyor olması biraz soğuttu beni bu devraden.
Yaptığım birkaç amplide girişte kullanılan tek çift ltp grubu ile ses biraz yalın ve düz kalıyor kanımca.Sanki sesin biraz daha işlenmesi gerekiyor gibi hissediyorum.Bu devrede iki grup ltp çifti kullanılması dikkatimi çekmişti.Önereceğiniz başka develer varsa tabiki incelemek isterim.Saygılar.
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Mar 2010, 17:24

Eğer resimdeki gibi ise bence elinizde tutun derim. Klasik ve caz severler için oldukça iyi bir takım diyebilirim. Sesini doğrusu çok da merak ettim, güle güle kullanın. Benzer bir sistemi tasarladım ama pratiğe henüz girişemedim.

Bu kadar yüksek dB hoparlörler özellikle lambalı amfiler açısından tercih edilir. Özellikle vokaller ve mid-tiz arası geçişler yumuşak tonlu amfilerle çok iyi gidebilir.

Tercih edeceğiniz amfi aslında tamamen elektronik tecrübenize bağlı. LM1875/3875/3886 ilk akla gelen entegre temelli devreler. Özellikle beslemesi CarlosFM tarzı geliştirilmiş, regüleli bir amfi hoşunuza gidebilir.

Benim kişisel tercihim ise genelde mosfet'li devreler. Bu konuda da ses devreleri için özel geliştirilmiş 15A'lik SK1058/SJ162'li Nico Ras tasarımlarını severim. Son yaptığımız ve kutu çalışmaları süren RAS350 ve henüz yayınlayamadığımız RAS240MKII vs. kod adlı çalışmalar odyofil kategorisinde devreler ve ses tonlarını sert ya da lambalı gibi yumuşak tonlu yapma imkanları da var. Ancak baskılı devre ve malzemeler kritik, bu yüzden ağır ilerliyor. Ancak iyi bir besleme ile sitede de yer alan RAS100 ve RAS300 (240) bu anlamda oldukça kaliteli devreler olarak size önerebileceklerimden bazıları.

Nico ile olan dostluğumdan dolayı taraf tutuyor olabilirim ama gerçekten de bu adamın devrelerini sesini dinleyip tekrar tekrar yapmam herhalde sadece taraf olmamdan dolayı değil. Başka devreler de var, hazır amfiler de, ama elimde başka en varsa çıkarıp sadece bunları tutma kararındayım.

Doğrusu aynı topolojinin ve devrenin minimum eleman ve maksimum elemanla denemiş biri olarak söyleyebilirim ki, büyüklerimiz doğru söylüyormuş.:) Devreye eklenen her eleman karakteristiği değiştiriyor, en gerçekçi ses en az elemanlı devreden çıkıyor. Ancak ses kalitesi de elemanlara ve özellikle giriş katındaki eşleniklerin "eşlenmesi"ne bağımlı oluyor. Bence bu konu kişisel tercihe kalmıştır, özellike DIY için.

Son olarak yapması kolay ama işletmesi pahalı bir seçenek daha var. RAS32A özellikle Class A için biçilmiş kaftandır ve hoparlörlerinize de çok uyar sanırım. Beslemesi güçlü olmalı, bir de soğutuculara iyi para vermek durumundasınız. Ama açıkcası pekçok Class A içinde tercih edeceğim bir tasarım, daha iyileri her zaman vardır, tasarımlarla oynamaya başlayınca aslında bu işin dipsiz bir kuyu olup her zaman daha iyisi var deyip mutsuz olmaktansa sevdiğiniz bir tanesinde karar kılıp mutlu olmaktan ibaret olduğunu görüyorsunuz. Tercihler kişisel tabiki.

Yani bütçenize ve elektronik tecrübenize ya da ne kadar gayret göstereceğinize göre bir karar verebilirsiniz. Malzeme temini konusunda yardımcı olabilirim.
Eklentiler
mbquart450.jpg
mbquart450.jpg (14.89 KiB) 1729 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 30 Mar 2010, 20:27

mb quart450.JPG

hoparlörler 16 kilo herbiri,55 32 32 ebatlarında.32-32000hz frekans aralığı var.Yormayan bir sesi var.Karşısında çok sefer uyuyakaldım :D

Ras32a nın sesini çok merak ediyorum.Ancak hoparlörler 4 ohm olduğundan ve başka dişe dokunur hoparlörlerim olmadığından classA ya pek yanaşamıyorum.
Yoksa classA tabiki ,her diy cinin gönlündeki aslan.Saygılar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Mar 2010, 20:52

Eğer öyleyse RAS32 diyelim :))

Eski hoparlörler daha şanslı, sizinkiler tam biçilmiş kaftan diyorum.

RAS32'nin malzemeleri bulunur durumda, bol besleme kondansatörü, yüksek güçlü trafo(lar) ve soğutucular.

Yakında böyle bir çalışma yapıyoruz.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Ynt: Bu devre uygun mudur?

Okunmamış iletigönderen Hazar » 21 May 2010, 13:08

"Uygun bulunan" RAS32 tasarımı ile ilgili konuşulanlar kendi konusuna aktarıldı.
transistor-mosfet-amplifikator/ras32-t1054-110.html#p14132
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Klâsik bir devre şeması.
    gönderen Kapibara » 07 Tem 2007, 01:52