Yeni Proje???

Serbest Kürsü » Ondan bundan şundan...

Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen Elektrolexs » 13 Şub 2014, 02:00

diyaudio'nun Türkiye uzantısı olan bu sitede neden birkaç proje haricinde yeni proje eklenmediği hakkında merakımı giderecek olan biri var mı? :roll:
Elektrolexs
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 30 Haz 2011, 20:44
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik


Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen cagdasbay » 28 Şub 2014, 00:59

Çünkü site şovmenlerin eline kaldı.
cagdasbay
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 105
Kayıt: 29 Ağu 2010, 10:24
İl: muğla
Meslek: mak müh

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 28 Şub 2014, 11:34

AZINA SAĞLIK.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen onursal » 01 Mar 2014, 22:35

Yıllar öncesinde bir Hi-Fi sistem sahibi olabilmek için ciddi paralar harcamak gerekliydi.
Binlerce doları harcayamayacak durumda olan, elektronik ile ilgili ve bilgili kişiler bu tür tartışma ortamında bir araya gelerek hem öğrenirlerdi hem de kendi bilgilerini paylaşırlardı.
Zengin kişiler zaten kaliteli bir sistem için gereken parayı öderler ve sadece keyf ederlerdi.
Günümüzde ise elektronik elemanların ucuzlamasıya, ve hatta Çin üretimlerinin oldukça uygun fiyatla giriş yapmasından sonra çoğu amatör elektronik meraklılarını araştırma zihniyetinden uzaklaştırmış bulunmaktadır. Dolayısı ile biraz bütçe ayırabilen çoğu elektronikçi arkadaş uygun fiyatlı bir sistemi rahatlıkla temin edebilmektedirler. Böylece haricen bir araştırma yapma gereği duymamaktadırlar.
Türkiyedeki forumları ciddi bir şekilde incelersek;
1 Bir sorun karşısında bilgi almak isteyen (İmdat yandım yardım edin) gibi amatör kişilerce yazılan mesajlar.
2 Bilgi birikimi olmadığı halde bilgiliymiş gibi kendisine kariyer edinmeye çalışan kişiler. (Kendilerine uygun yer buluncaya kadar dolaşırlar. Genel olarak son durakları don. haber sitesidir :D )
3 Gerçekten bilgi birikimi olup ta bu bilgileri biraz paraya çevirmek isteyen kişiler. (nerede çok müşteri varsa oradadırlar)
4 Amaçları sadece bilgi paylaşımı olup ta bilgi paylaşabileceği kişilerle diyalog kurmak isteyen kişiler. (Hala kaldıysa ben bu gibi kişilerle arkadaş olabilirim)

Forumumuz DIYaudio (breysel audio devreleri yapımları) olduğuna göre, günümüzde kaç kişi özel yapım audio devreleri ile ilgilidir acaba. Ben bu günlerde pek bu işe gönül veren kişileri pek göremiyorum nedense.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Mar 2014, 00:12

Durmadan proje yayınlamanın bir amacı olmalıdır.

Amaç kaliteli ve kendi imkanlarınızla yaptığınız bir ses sistemini de ya da parçasını paylaşmak, paylaşırken de bilmediğiniz ve sizi geliştirebilecek yeni bilgi ve deneyimler kazanmaktır.

Bu amaçla bakıldığında sitede ve forumda fazlasıyla devre paylaşılmıştır. Daha fazlası için öncelikle bu pekçok sayıdaki projenin uygulanıp bir geri bildirim yapılması gereklidir.

Ancak bu şekilde bilgi paylaşılır ve büyür.

Şahsen bu site ve forumdan ben hem elektronik anlamında, hem de memleketimizdeki ses sistemlerine hakim olan anlayışın bir yüzünü de görmek açısından çok şey öğrendim. Öğrendiğimden daha fazlasını paylaştım, daha da fazlasını paylaşacak dostlar edindim. Ama paylaşmak konusunda hep verici konumunda kalmak, basit kavramlarda bile anlamsız ego yarışlarına girmek beni daha fazla paylaşımdan alıkoyuyor. Hobi olup keyif alacağım bir uğraş gereksiz yere dert kaynağı oluyor.

Geliştirilen ve sitede yayınlanan kaç tane projeyi kaç kişi yapıyor? Doğrusu geçtiğimiz yıllarda bile en fazla 10 kişi kadar olduğunu gördük. Bugün bu sayı sanırım daha da az. Genellikle çeşitli kaynaklardan toparlanmış devrelerin ne ses kalitesi ne de elektronik açıdan belirli kriterler gözetilmemiş sözde uyarlamaları paylaşılıyor ya da felanca marka "uyduruk" bilmem ne sistemi satın alıp almama konularında zaten başka uyduruk forumlarda yapılan geyik muhabbeti döndürülüyor.

Kimsenin neyin kalite kriteri olduğu ya da kişisel tercih olduğu konusunda ne tutarlı bir dayanağı oluyor ne de söyleyeni dinlediği oluyor. Bu bir genelleştirme tabiki, son derece saygılı ve ilgili arkadaşlarımız da var. Herkesin birbirini sadece yazdıklarından tanıdığı sanal bir ortamda zaten kimseyi de yargılamamak gerekir.

Sonuç olarak durmadan yeni proje üretmenin de yolu önce belirli projeler üzerinde yeterli çoğunlukta deneyim sahibi olmaktan geçiyor. Yapmadığım bir devreyi paylaşmadım, sesini kalitesini duymadığım bir proje hakkında da yorum yapmadım. Ama benden daha deneyimli insanların bu konudaki yaklaşımlarını da paylaştım.

Daha fazlası için daha fazla "ortak" proje üzerinde çalışmak gerekiyor.

Bunun için de açıkcası şunu belirtmek zorundayım. Evde yapmak aynı anda hem daha ucuza, hem de daha kaliteli sonuç vermez. Kalite yaparsanız daha pahalıya çıkar, daha ucuza yaparsanız kalitesiz olur. Ancak proje yaptıkça ve paylaştıkça zamanla daha kaliteliye ulaşılabilir. Kazancınız da yaparken öğrenmek ve dostluklar geliştirmek olur.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen onursal » 02 Mar 2014, 00:42

hoparlör yazdı:Durmadan proje yayınlamanın bir amacı olmalıdır.

Bunun için de açıkcası şunu belirtmek zorundayım. Evde yapmak aynı anda hem daha ucuza, hem de daha kaliteli sonuç vermez. Kalite yaparsanız daha pahalıya çıkar, daha ucuza yaparsanız kalitesiz olur. Ancak proje yaptıkça ve paylaştıkça zamanla daha kaliteliye ulaşılabilir. Kazancınız da yaparken öğrenmek ve dostluklar geliştirmek olur.


Hoparlör arkadaşımızı sonuna kadar destekliyorum.
Bununla beraber katılmadığım şu son sözlerini alıntıladım.

Resim

Resimde görülen pikap önyükselteçlerinin fiyatlarına dikkat edelim :D
En altta görülen ve REFERANS TİP önyükselteç olan bu ürünün fiyatına dikkatlice bakalım ve tartışalım.
Şimdi sorsam.
Bu cihazın tüm parçaları ALTIN'dan veya platinden de yapılmış olsa sizce bu kadar maliyeti olabilir mi:?: :D
Peki bir ilgili kişi bu özelliklerde bir pre amplifikatör yapmaya kalkışırsa sizce ne kadar harcama yapması gereklidir.
İşte DIY olmanın anahtarı buradadır. Eğer bilgiye güveniliyorsa resimdeki o araba parasına denk olan cihaz, ya da daha iyisi yapılmaya çalışılabilir.
Elbette bir prototip için harcamalar seri üretimden çok daha fazla olsa da, bilgili bir gönüllü için bazen önem arzetmeyebilir.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Reklamlar

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen siftery » 02 Mar 2014, 14:06

Bir çok şeyi bu sayfalarda görmüş heves etmiş sade ce taklitçi olarak kaldığım için hala içimde bir hüzün var
Yeni projeler neden üretilmiyor ?
Sorusu aslında benim bile dikkatimi çeken bir soru ancak önce bu soruyu kendime sormam gerektiği bir soru
Hep kopyala yapistir kolaycılığına araştırmak yerine araştırmış kişileri bulmaya çabalıyoruz
Ne yazık ki millet olarak üretmek yerine hazirciliga alışmışız biri yapmazsa biz yapamayız :( yapan uğraşan kişileri de ne yazık ki saygıdan mahrum bırakıyoruz bu daha vahim elimizde ki kaynakları bile küstürüyoruz e haliyle zaten az olan diy audio sakinleri ni uzaklastiriyoruz umarım hi fi adına canım vatanimin ileri gitmesini dilerim
yapacak bi şey yok
siftery
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 258
Kayıt: 11 Şub 2011, 17:34
Konum: rize
İl: rize
Meslek: plastik enjeksiyon

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Mar 2014, 20:04

Sevgili Onursal arkadaşım.

Beni desteklemeni değil anlamanı tercih ederdim. Resimlerini işaret ettiğin cihazlar pahalı olabilir. Ama bir cihaza senin baktığın gibi kapalıçarşıdan altın alıyormuş gibi "mal" gibi bakılmaz. Bir cihaz herşeyden önce bir tasarım ürünüdür, bilgi ve deneyim sonucu ortaya çıkar. Araştır geliştirme maliyeti vardır, ticari olarak pazarlanıyorsa her durumda çalışması, malzemesinin temin edilmesi, garantisinin ve teknik desteğinin verilmesi, ayrıca pazarlama ve yönetim maliyetleri gibi dolaylı maliyetlerin de ürün üzerine katılması gerekir. Kopyalayıp yapıştırmak gerçekten kolay, bilgi ve deneyime önem vermeyen bizim gibi ülkelerin kaderi de malesef bu yüzden bir türlü dönmüyor.

Resimlerdeki cihazların malzemesini herhalde Karaköy'den temin etmeyi düşünmüyorsun umarım. Bazı malzemeleri zaten üretici ya da akademik lisans olmadan temin etmeniz mümkün değil. Çoğu proje için de Farnell gibi kaynaklardan malzeme temini gerekiyor ki bu durumda maliyetler otomatikman şişiyor. Özellikle TL kazanıp Euro ödeme yapınca..

Evde yapılan devrelerin test edilmesi ayrı bir konudur, gerekli test aletlerinin satın alınması ya da en azından erişebileceğiniz bir ortamda kullanma imkanınız olmalıdır. 80-90 TL'lik ölçü cihazlarını kastetmiyorum ki buna dahi sahip olmayan çok elektronikçi gördüm maalesef. Sonuç olarak yaptım diye fotoğrafları paylaşılan, hatta dinlenilen devrelerin frekans karakteristiği, harmonik yapısı bozuk olabilir, iki kanal arasındaki farkları da hesaba katınca aslında kendi yaptığınız bir başıbozuk devreyi beğeniyor olabilirsiniz.

Evde yapılan devrelerin özelliği, temin edilebilir malzemeler kullanılması, devre şemasının kritik elemanlar ve tasarım içermemesi, sonucun ise belirli bir kalitede olması gerekliliğidir.Bunlar sağlanırsa bir avantaj elde edilebilir. Ama yine belirtmek zorundayım, sadece lehimleme, baskılı devre yapma, bir şekilde devreyi çalıştırmak da yeterli olmuyor. Kutulamak ve bir cihaz haline getirmek devrenin yapılmasından çok daha zor oluyor.

Yine de daha ucuza mal edilemez mi? Gerekli bilgi ve deneyime sahipseniz, malzeme temini ve test ortamınız uygunsa neden olmasın? Ancak bu durum oldukça nadir maalesef. Ve daha ilk ya da üçüncü projenizde büyük bir mucize beklemek komedinin ötesinde. Bu yüzden bir RAS100 devresi yapıp çalıştırmadan bilmem kimin tasarımını yaptım, hem de çok ucuza diye deyip ortaya çıkmak pek de inanılacak bir şey değil.

Ve bu gibi tartışmalar nedeniyle de bir sürü projeyi de paylaşmak istemiyorum, gerçekten yapacak kişiler hariç..
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen onursal » 02 Mar 2014, 20:54

hoparlör yazdı:Sevgili Onursal arkadaşım.

Beni desteklemeni değil anlamanı tercih ederdim. Resimlerini işaret ettiğin cihazlar pahalı olabilir. Ama bir cihaza senin baktığın gibi kapalıçarşıdan altın alıyormuş gibi "mal" gibi bakılmaz. Bir cihaz herşeyden önce bir tasarım ürünüdür, bilgi ve deneyim sonucu ortaya çıkar. Araştır geliştirme maliyeti vardır,
Resimlerdeki cihazların malzemesini herhalde Karaköy'den temin etmeyi düşünmüyorsun umarım. Bazı malzemeleri zaten üretici ya da akademik lisans olmadan temin etmeniz mümkün değil. Çoğu proje için de Farnell gibi kaynaklardan malzeme temini gerekiyor ki bu durumda maliyetler otomatikman şişiyor. Özellikle TL kazanıp Euro ödeme yapınca..

Evde yapılan devrelerin test edilmesi ayrı bir konudur, gerekli test aletlerinin satın alınması ya da en azından erişebileceğiniz bir ortamda kullanma imkanınız olmalıdır. 80-90 TL'lik ölçü cihazlarını kastetmiyorum

Evde yapılan devrelerin özelliği, temin edilebilir malzemeler kullanılması, devre şemasının kritik elemanlar ve tasarım içermemesi, sonucun ise belirli bir kalitede olması gerekliliğidir.Bunlar sağlanırsa bir avantaj elde edilebilir. Ama yine belirtmek zorundayım, sadece lehimleme, baskılı devre yapma, bir şekilde devreyi çalıştırmak da yeterli olmuyor. Kutulamak ve bir cihaz haline getirmek devrenin yapılmasından çok daha zor oluyor.

Yine de daha ucuza mal edilemez mi? Gerekli bilgi ve deneyime sahipseniz, malzeme temini ve test ortamınız uygunsa neden olmasın? Ancak bu durum oldukça nadir maalesef. Ve daha ilk ya da üçüncü projenizde büyük bir mucize beklemek komedinin ötesinde. Bu yüzden bir RAS100 devresi yapıp çalıştırmadan bilmem kimin tasarımını yaptım, hem de çok ucuza diye deyip ortaya çıkmak pek de inanılacak bir şey değil.
.


İşte aynı şeyleri söylüyoruz.
Özel bir tasarım ürününün neden pahalı olduğunu anlamak için temel bilgilere sahip olmalıyız.
1 GÜRÜLTÜ FAKTÖRÜ:
Referans tip bir preamplifikatörün gürültü seviyesi en kötü koşullarda -90 dbm olmalıdır. Peki bu gürültü seviyesini öncelikle ne tür bir ölçü aletiyle ölçebiliriz? Sakın benim kulağım hassastır deme (Bazı arkadaşları kastediyorum haa :D )
İnsan kulağı -40 dbm den aşağı gürültü seviyesini algılamaz. Belki çok kaliteli sistemlerde -60 dbm algılanabilir. Zaten amatör bir cihazın gürültü seviyesi bu civarlardır.
İşte avatarımda görülen ölçü aleti bu gibi işler için üretilmiştir. 10-15 bin dolar civarında olan bu aleti hiçbir amatör kişi alamayacağı gibi, ben çoğu üretim yapan fabrikalarda bile görmedim.
2 DISTORSION (Bozulma) FAKTÖRÜ:
Günümüzde yarı iletken teknolojisi oldukça ileri olmasına rağmen normal bir insan kulağı ile % 2 civarı bozulma oranı çok zor farkedilmektedir. Binlerde hatta onbinlerde anılan distorsiyon faktörü acaba hangi koşullarda elde edilebilmektedir. Bu faktörü kimler nasıl ölçmektedirler acep :mrgreen:
3 FREKANS CEVABI.
Çok ucuza temin edilebilecek birkaç ölçü aleti ile rahatlıkla test edilebilen bu unsuru acaba kaç kişi test ediyor.
En nihayetinde bir adet hassas AC voltmetre ve bir adet audio sinyal jeneratörü. Bir arkadaşımız çıksa da ben bu işler için bir sinyal jeneratörü yapmak istiyorum dese, günümüz koşullarında çok uygun birkaç entegre ile bu aleti yapabilir.
İşte bu gibi ölçümleri yapabilecek arkadaşımız çok azınlıkta olduğu gibi, ölçüm tekniğine karşı çıkanları bile gördüm. Hani deseler ki bu aletler çok pahalı temin edemiyorum, elbette haklıdır.

İşte örnek verilmiş olan referans tip cihazın yapılması senin de belirtmiş olduğun gibi sadece malzemelerden geçmez. Böyle bir cihazın teknik verilerini kulak ile ölçemezsiniz. Çok pahalı ölçü aletlerine ihtiyaç vardır.
Benim durumum bu konuda biraz farklı. İşyerimde bu tür aletler olduğu için istediğim bir zaman gidip yapmış olduğum bir devreyi acımasızca testlerden geçirebilmekteyim. Hatta şu günlerde lambalı cihazlar ile modern yarı iletkenlerin gürültü faktörleri konusunda araştırma yapmaktayım.
Malzeme temini konusunda ise;
Ben bir ürüne bakıp ta ne tür lamba kullanılmış diye bakmam. Ya da ne tür bir şema uygulanmış demem. Eğer o tür bir ürün yapacaksam ufkumu daima geniş tutarım;
Modern yarı iletkenler kullanılarak böyle bir ürünün yapılma olasılığı,
Lamba vb gibi eski teknolojiyi kullanarak yeni teknolojinin nimetleri ile birleştirmeyi.
Gerekirse askeri tip üretimlerden tut ta uzay programlarında kullanılan özel üretimlere kadar, çoğu arkadaşımızın ne gereği var diyebileceği, basit bir opamp için bile 100 lerce doları harcamayı göze alabilirim.
Resim
Sonuçta konumuz ses tekniği olduğuna göre elbette belli noktalarda uçmak ta gereksiz. Ama ilmine göre hareket etmek şarttır.

ÖZEL NOT:
Bir ürünün kutulanma masrafları oldukça ciddi bütçelere mal olmaktadır. Eğer bu iş için sanayi oluşturulmamışsa kutulama masrafları genellikle devredeki elektronik parçalardan fazla olmaktadır. Ya çoğu arkadaşımız gibi portakal sandığına amplimizi kurarız, ya da benim amplifikatörüm kutulanma işi gibi her bir ustaya bir kutunun işlenmesi için ayrı ayrı yüzlerce lira vermek zorunda kalırız.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Ynt: Yeni Proje???

Okunmamış iletigönderen cagdasbay » 03 Mar 2014, 00:30

pkp-showtime.jpg
pkp-showtime.jpg (28.52 KiB) 877 defa görüntülendi
cagdasbay
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 105
Kayıt: 29 Ağu 2010, 10:24
İl: muğla
Meslek: mak müh

Sonraki

Serbest Kürsü


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir