supernova yazdı:Selamlar hocam woodstock konserinden bahsetmişiniz sanırım çok eskiye dayanan bir tutku sizinki

Daha önce söylemişizdir gerçi hoşgeldiniz siteye diyerekten kaç senedir,müzik,diy ve ya seslendirmelerle uraşıyorsunuz.woodstock un çekimlerine de ulaşmaya çalışmıştım bir zamanlar kısmet olmadı sizde varmıdır acaba ona benzer kayıtlar,saygılar..
Woodstock yapıldığında ben doğmamıştım (yaş 39), ama çocukluğumdan beri elektronik ve elektriğin içindeyim (hani abartmak için derler ya "ben 6 yaşımdan beri şunu şunu yapıyorum" filan diye, ben gerçekten 6 yaşımdan beri direnç renk kodlarını okurum, isteyerek değil, zorla öğretildiğinden, aile geleneği ne yaparsın

)
22 senenin üzerinde aktif müzik hayatım var, profesyonel olarak da oldukça üst seviyelerde çalıştım, müzisyen, prodüktör ve ses mühendisi olarak. Fazla detaya girmek istemiyorum şimdilik ama yeri geldikçe söylerim.
Olaya 10'lu yaşlardan beri hem sanatçı, hem de bir teknik eleman gözlüğüyle bakmak durumunda kaldığım için genelde audiophile çevrelerinin din gibi sarıldığı birtakım uygulamalar bana hurafe gelir, o yüzden o çevrelerle pek anlaşabildiğimi söyleyemem. Ama bu benim bir audiophile olmadığım anlamına gelmez. Sadece kendisini audiophile olarak tanımlayan birçok arkadaşla o tanımın altını doldurma konusunda anlaşamadığımızı söyler, o kadar.
Woodstock'un DVD'leri mevcut diye biliyorum, TC'de bulabileceğinizi sanmıyorum ama Amazon'dan filan bulabilirsiniz.
Bir de ben uzun yıllar İngiltere'de yaşadım (10 senenin üzerinde), orada televizyonda Woodstock ve aynı dönemdeki Isle of Wight festivalleri vs. üzerine belgesellerden bayağı denk gelip seyrettiğim olmuştu. Onları da Google Video veya Youtube'dan bulmak mümkün olabilir sanıyorum. Bilinen keyword'lerle bir arama yapılsa mutlaka çıkar.
O zamanki seslendirmelerin de pek özenilecek bir yanı yok aslında bana sorarsanız. Bugün seslendirme sitemleri açısından çok çok daha iyi teknolojiler ve ekipmanlar mevcut.
Tabii bu tercihlerimde benim pro-audio ile daha fazla ilgilenmemin de etkisi var. Yani lamba bir mikrofon preamplisinde ya da bir EQ'da, kompresör/limitörde kullanıldığında daha fazla ilgimi çeker benim. Güç amplifikatöründe lambadan mümkün olduğunca kaçmak isterim zira benim hoparlörlerden beklediğim fidelity'yi asla veremez bir lambalı güç amplisi. Asla yeterince hızlı değildir. Class D'yi dahi lambaya tercih ederim orada. Zira summing ve monitoring katında mümkün olduğunca benim isteğim ve kontrolüm dışında renklendirme istemem. Ne kadar renk istiyorsam o kadarını verebilmeliyim. İstediğim an bir rengi çıkartıp diğerini koyabilmeliyim. Onu da çıkış katında asla istemem, girişte ya da ortada yapabilmek isterim. Zira ses son kata vurduğunda iş bitmiş geçmiştir zaten. O yüzden Audiophile çevrelerinde bolca kullanılan "Bu amplinin basları çok sıcak" yeterince iyi bir kriter değildir benim için. Pro Audio'da bizim hoşumuza gideni değil, gerçekleri duymamız lazım. Ki sesi duyulmasını istediğimiz şekle sokabilelim.
Bir çift Bryston 4B'yi hiçbir şeye değişmem o noktada.
Ama bir mic pre, ya da bir optik kompresörde, vari-mu tasarımda lamba varsa, ve klasik tasarımlardansa ya da onların varyasyonlarındansa, Allah Allah... getir

Ne zaman nerede işe yarayacağı hiç belli olmaz.
Ayrıca pro-audio'da trafo iyidir. Hatta bazan herşeydir.
Lamba'nın peşinden o kadar koşarken trafodan nefret etmek de bana anlamsız gelir. Eğer trafonun sese yaptığı etkiden rahatsız oluyorsan o zaman lamba ile işin ne? Git al John Hardy 990 discrete opamplarından, servo tasarım yap. Ya da git SSL 9000 serisinin superanalogue devrelerini incele taklit et demek gelir içimden. En baba lamba ortalama bir discrete opamp'ın karakteristik istikrarına dahi ulaşamaz. Hele bir Hardy, Forssell ya da Avedis discrete opamp performanslarına asla ulaşamaz.
Ses trafosu sarmak ciddi bir iştir, Türkiye'de de o işi kıvırabilen yok. Dünyada zaten birkaç yer vardır o işi en üst standartta yapabilen, onlar da bellidir. O yüzden de bazı arkadaşlar neden trafo olayını sevmiyor anlayabiliyorum. Ama öyle yüksek kaliteli trafolar kullanıldığında o devreler öyle bir duyum zevki verir ki insan ağzını tutmakta zorlanır. Hiç duymamış olanın o duyguyu bilmemesi ve anlayamaması da normal

Doğru kullanıldığında iyi bir trafo sesin en iyi dostu olabilir. Yanlış kullanıldığında da... Yanlış kullanılan herşey kötüdür zaten.
Kolay gelsin.
M.