Pro Audio ve Odyofillik

Serbest Kürsü » Ondan bundan şundan...

Pro Audio ve Odyofillik

Okunmamış iletigönderen supernova » 24 Ağu 2009, 00:11

M Öztürk yazdı:Fantazi olarak iyi fikir tabii de, lambalı topolojilerin fiziksel zorluklarıdır transistörün icadına yol açan :)

Arkaya bir TIR dolusu ampli koyarsın, 1000W ya alırsın, ya alamazsın.

1969 Woodstock festivalinin seslendirmesine bir bak, ne demek istediğimi anlarsın. Yığınla lambalı McIntosh ampli, ama toplam güç 8000W ya var ya yok.

Bugün ortalama bir barda bile ondan daha fazla güç var.

Ses kalitesi de lambalılarla kıyas kabul etmeyecek kadar yüksektir.

M.


Selamlar hocam woodstock konserinden bahsetmişiniz sanırım çok eskiye dayanan bir tutku sizinki :) Daha önce söylemişizdir gerçi hoşgeldiniz siteye diyerekten kaç senedir,müzik,diy ve ya seslendirmelerle uraşıyorsunuz.woodstock un çekimlerine de ulaşmaya çalışmıştım bir zamanlar kısmet olmadı sizde varmıdır acaba ona benzer kayıtlar,saygılar..
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 299
Kayıt: 01 Eyl 2008, 01:31
İl: istanbul


Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen M Öztürk » 24 Ağu 2009, 02:38

supernova yazdı:Selamlar hocam woodstock konserinden bahsetmişiniz sanırım çok eskiye dayanan bir tutku sizinki :) Daha önce söylemişizdir gerçi hoşgeldiniz siteye diyerekten kaç senedir,müzik,diy ve ya seslendirmelerle uraşıyorsunuz.woodstock un çekimlerine de ulaşmaya çalışmıştım bir zamanlar kısmet olmadı sizde varmıdır acaba ona benzer kayıtlar,saygılar..


Woodstock yapıldığında ben doğmamıştım (yaş 39), ama çocukluğumdan beri elektronik ve elektriğin içindeyim (hani abartmak için derler ya "ben 6 yaşımdan beri şunu şunu yapıyorum" filan diye, ben gerçekten 6 yaşımdan beri direnç renk kodlarını okurum, isteyerek değil, zorla öğretildiğinden, aile geleneği ne yaparsın :) )

22 senenin üzerinde aktif müzik hayatım var, profesyonel olarak da oldukça üst seviyelerde çalıştım, müzisyen, prodüktör ve ses mühendisi olarak. Fazla detaya girmek istemiyorum şimdilik ama yeri geldikçe söylerim.

Olaya 10'lu yaşlardan beri hem sanatçı, hem de bir teknik eleman gözlüğüyle bakmak durumunda kaldığım için genelde audiophile çevrelerinin din gibi sarıldığı birtakım uygulamalar bana hurafe gelir, o yüzden o çevrelerle pek anlaşabildiğimi söyleyemem. Ama bu benim bir audiophile olmadığım anlamına gelmez. Sadece kendisini audiophile olarak tanımlayan birçok arkadaşla o tanımın altını doldurma konusunda anlaşamadığımızı söyler, o kadar.

Woodstock'un DVD'leri mevcut diye biliyorum, TC'de bulabileceğinizi sanmıyorum ama Amazon'dan filan bulabilirsiniz.

Bir de ben uzun yıllar İngiltere'de yaşadım (10 senenin üzerinde), orada televizyonda Woodstock ve aynı dönemdeki Isle of Wight festivalleri vs. üzerine belgesellerden bayağı denk gelip seyrettiğim olmuştu. Onları da Google Video veya Youtube'dan bulmak mümkün olabilir sanıyorum. Bilinen keyword'lerle bir arama yapılsa mutlaka çıkar.

O zamanki seslendirmelerin de pek özenilecek bir yanı yok aslında bana sorarsanız. Bugün seslendirme sitemleri açısından çok çok daha iyi teknolojiler ve ekipmanlar mevcut.

Tabii bu tercihlerimde benim pro-audio ile daha fazla ilgilenmemin de etkisi var. Yani lamba bir mikrofon preamplisinde ya da bir EQ'da, kompresör/limitörde kullanıldığında daha fazla ilgimi çeker benim. Güç amplifikatöründe lambadan mümkün olduğunca kaçmak isterim zira benim hoparlörlerden beklediğim fidelity'yi asla veremez bir lambalı güç amplisi. Asla yeterince hızlı değildir. Class D'yi dahi lambaya tercih ederim orada. Zira summing ve monitoring katında mümkün olduğunca benim isteğim ve kontrolüm dışında renklendirme istemem. Ne kadar renk istiyorsam o kadarını verebilmeliyim. İstediğim an bir rengi çıkartıp diğerini koyabilmeliyim. Onu da çıkış katında asla istemem, girişte ya da ortada yapabilmek isterim. Zira ses son kata vurduğunda iş bitmiş geçmiştir zaten. O yüzden Audiophile çevrelerinde bolca kullanılan "Bu amplinin basları çok sıcak" yeterince iyi bir kriter değildir benim için. Pro Audio'da bizim hoşumuza gideni değil, gerçekleri duymamız lazım. Ki sesi duyulmasını istediğimiz şekle sokabilelim.

Bir çift Bryston 4B'yi hiçbir şeye değişmem o noktada.

Ama bir mic pre, ya da bir optik kompresörde, vari-mu tasarımda lamba varsa, ve klasik tasarımlardansa ya da onların varyasyonlarındansa, Allah Allah... getir :) Ne zaman nerede işe yarayacağı hiç belli olmaz.

Ayrıca pro-audio'da trafo iyidir. Hatta bazan herşeydir.

Lamba'nın peşinden o kadar koşarken trafodan nefret etmek de bana anlamsız gelir. Eğer trafonun sese yaptığı etkiden rahatsız oluyorsan o zaman lamba ile işin ne? Git al John Hardy 990 discrete opamplarından, servo tasarım yap. Ya da git SSL 9000 serisinin superanalogue devrelerini incele taklit et demek gelir içimden. En baba lamba ortalama bir discrete opamp'ın karakteristik istikrarına dahi ulaşamaz. Hele bir Hardy, Forssell ya da Avedis discrete opamp performanslarına asla ulaşamaz.

Ses trafosu sarmak ciddi bir iştir, Türkiye'de de o işi kıvırabilen yok. Dünyada zaten birkaç yer vardır o işi en üst standartta yapabilen, onlar da bellidir. O yüzden de bazı arkadaşlar neden trafo olayını sevmiyor anlayabiliyorum. Ama öyle yüksek kaliteli trafolar kullanıldığında o devreler öyle bir duyum zevki verir ki insan ağzını tutmakta zorlanır. Hiç duymamış olanın o duyguyu bilmemesi ve anlayamaması da normal :)

Doğru kullanıldığında iyi bir trafo sesin en iyi dostu olabilir. Yanlış kullanıldığında da... Yanlış kullanılan herşey kötüdür zaten.

Kolay gelsin.

M.
M Öztürk
Yeni Üye
 
İleti: 39
Kayıt: 31 Tem 2009, 01:35
İl: Istanbul
Meslek: Elektronik

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen supernova » 25 Ağu 2009, 17:55

Woodstock ta zatn butun grupların büyük hayranı filan değilimdir.Richie Havens,santana,Janis Joplin filan vardı merak ettiğim.Birde koleksiyonluk bir önemi var konserin.

Bryston 4B için bahsedilenler çok olumlu dediğiniz gibi zira duymak istediğimiz ses değil gerçeği yansıtan sesi almak tan bahsettiniz ama Bryston 4B highend sınıfına ve hifi sınıfına neden alınmamış.Yani 8 ohm da 300w,4 ohm 500W gücü vermesi bu sınıflardan ayırıyor olabilirmi ,daha çok sinema sistemi,mini bir konser yada o tarz bir seslendirmeler için yapılmış bir ürün değilmidir acaba.Tabiiki aynı kategorideki bircok cihazdan iyi olduğu ortada.Fakat sırf gerçek sesi yakalıyabilmek için tasarlanan ve evde kullanılan cihazlarla yarışabilirmi?Bu soruları biraz bilgi edinmek birazda düşündüklerimi belrtmek için soruyorum.

Sizin John Hardy 990 discreteler ile yaptınız yada benzeri çalışmalar varmı paylaşıcakmısınız :twisted: :)
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 299
Kayıt: 01 Eyl 2008, 01:31
İl: istanbul

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen M Öztürk » 25 Ağu 2009, 19:39

supernova yazdı:Bryston 4B için bahsedilenler çok olumlu dediğiniz gibi zira duymak istediğimiz ses değil gerçeği yansıtan sesi almak tan bahsettiniz ama Bryston 4B highend sınıfına ve hifi sınıfına neden alınmamış?


Kim almamış?

M.
M Öztürk
Yeni Üye
 
İleti: 39
Kayıt: 31 Tem 2009, 01:35
İl: Istanbul
Meslek: Elektronik

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen supernova » 25 Ağu 2009, 19:44

Cihazı tanıtan kendi internet sitesinde böle bir kategoriye sokulmamış.Kısa bi aramada yaptım bulamadım böle birşeyden bahseden site.. :roll:
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 299
Kayıt: 01 Eyl 2008, 01:31
İl: istanbul

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen M Öztürk » 25 Ağu 2009, 20:38

Bryston kendisini niye öyle bir kategoriye soksun ki? Adamlar dünyanın en iyi güç amplifikatörlerini yaptıklarını iddia ediyorlar ve bence (ve bütün bir pro-audio endüstrisince) haklılar.

Ürünlerine yirmi sene garanti veren bir başka elektronik firma daha biliyor musun? 1989 Eylül'ünde satın alınan bir Bryston hala üretici garantisi altında şu an.

Ayrıca o tip audiophile sitelerini dergilerini de çok fazla ciddiye alma. Onca cihaz tasarımcısı bir b*k bilmiyor da iki üç tane ne idüğü belirsiz köşe yazarı mı biliyor?

M.
M Öztürk
Yeni Üye
 
İleti: 39
Kayıt: 31 Tem 2009, 01:35
İl: Istanbul
Meslek: Elektronik

Reklamlar

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 25 Ağu 2009, 21:03

Pro audio da durum farklı, orada istenen güç, satibilite, sağlamlık, dayanıklılık vs. Ses karakteristiği ikinci planda kalıyor diye düşünüyorum. Bryston'da da sağlamlık had safhada bu belli, trafoyu gavuru bağlar gibi sıkıştırmışlar her yerinden, kablolar, terminaller, soğutma kasa da o biçim... Ama misal ana rezervuar olarak neden bir marantz ma9s1'deki gibi tanesi 40-50 dolarlık bir nichicon kg gold tune değil de tanesi 10 liralık nipon chemi-con kmh kullanmışlar? Neden fiyat farkı ciddi olmayacağı halde cihazın bazı yerlerine polyester değil de seramik kondansatör kullanmışlar??? Neden denon pma-sa1 deki gibi komple bakır kaplama şasi kullanmamışlar?? Garanti olayı ise bambaşka, sağlamlık açısından bakarsak, hyundai gibi tırt bi otomobil üreticisi 6 yıl 150,000km yürür aksam garantisi veriyor, mercedes 2 yıl bildiğim kadarıyla, ama kalıbımı basarım ki mercedes, hyundai'nin motorunun çevirdiği km'nin 3 katını rahat rahat çok daha az arızayla çevirir... Kalitesini, "hi-end" liğini tartışmaya bile gerek görmüyorum...
En son fixxxxxer tarafından, 25 Ağu 2009, 21:08 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 456
Kayıt: 04 Oca 2009, 14:24
İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen supernova » 25 Ağu 2009, 21:06

Valla doğrudur hocam okadar ayrıntılı bilgim yok firmayla ilgili.Artık cihazı dinlemediğim için ki henüz high end bir sistem dinlemediğim için karşılaştırma yapıcak deneyime sahip değilim.kötüleyemem o nedenle bende ancak okuduklarıma,yazılanlara güvenmek zorunda kalıyorum.Birde forumda da 300W-500W tan high end performans alınamaz diye yorumlar oldunuda hatırlıyorum..Bu konu dışında sizin yaptınız çalışma varmıdı meraktan sormuştum ama kaynadı.. :)
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 299
Kayıt: 01 Eyl 2008, 01:31
İl: istanbul

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen M Öztürk » 25 Ağu 2009, 21:20

fixxxxxer yazdı:Pro audio da durum farklı, orada istenen güç, satibilite, sağlamlık, dayanıklılık vs. Ses karakteristiği ikinci planda kalıyor diye düşünüyorum. Bryston'da da sağlamlık had safhada bu belli, trafoyu gavuru bağlar gibi sıkıştırmışlar her yerinden, kablolar, terminaller, soğutma kasa da o biçim... Ama misal ana rezervuar olarak neden bir marantz ma9s1'deki gibi tanesi 40-50 dolarlık bir nichicon kg gold tune değil de tanesi 10 liralık nipon chemi-con kmh kullanmışlar? Neden fiyat farkı ciddi olmayacağı halde cihazın bazı yerlerine polyester değil de seramik kondansatör kullanmışlar??? Garanti olayı ise bambaşka, sağlamlık açısından bakarsak, hyundai gibi tırt bi otomobil üreticisi 6 yıl 150,000km yürür aksam garantisi veriyor, mercedes 2 yıl bildiğim kadarıyla, ama kalıbımı basarım ki mercedes, hyundai'nin motorunun çevirdiği km'nin 3 katını rahat rahat çok daha az arızayla çevirir... Kalitesini, "hi-end" liğini tartışmaya bile gerek görmüyorum...


Bizim pro audio'da nasıl bir ses kalitesi ile çalışmak zorunda olduğumuzu bilseydin böyle konuşmazdın. Mercedes-Hyundai benzetmesi pek çalışmaz orada.

Unutma, sizin o "audiophile" sistemlere koyup dinlediğiniz müziği yapıp miksleyip o CD'ye plağa basıp elinize tutuşturan bizleriz. O müziği daha siz duymadan biz duyuyoruz. Dolayısı ile bizim yaptığımız müziği bizden daha iyi duyduğunuzu söylemek biraz ileri gitmek olur.

Dünyanın herhangi bir profesyonel stüdyosunda hoparlörlerin Marantz ile sürüldüğünü görmek için bayağı bir dolaşman gerekir, ama bol miktarda Bryston standart olarak görürsün. Neden? diye bir sormak lazım o insanlara. Çünkü olay para değil artık orada, senin bir "audiophile" ampliye verdiğin paranın on katını sadece mikrofon preamplilerine veriyor bu insanlar. Kanalına 3-4 bin dolar vermek gayet sık rastlanan birşeydir. Bir tane de değil, al al bitmez o meretler. Üzerine daha EQ, kompresör ve diğer ses efekt cihazlarına girmedik. Sadece ortalama bir Pro Tools sistemi için bile 20 bin doları gözden çıkarman gerekir. O yüzden para sorun değil orada.

Ayrıca senin iki kanal, ya da en fazla 6 kanal üzerinden yaptığın fidelity karşılaştırmasını biz düzenli olarak 50 ve üzeri kanalda yapıyoruz. Sana 2 kanalda stereo olarak ulaşan herhangi bir şarkı, ortalama olarak 50+, sıklıkla 70+, hatta bazı durumlarda 120 kanal ve üzerinden iki kanala indirgenir. Ben şahsen 90'ın üzerinde kanallı şarkı mikslediğimi biliyorum. Bir arkadaşımın uluslararası çıkan bir albümünde sadece 80 kanalın üzerinde akustik gitar kaydı, 120 kanalın üzerinde harmoni vokal vardı. Submiks yapa yapa bitirdiler şarkıyı.

120 kanal ses kaydını senin 2 kanalda bahsettiğin distorsiyon ve sinyal/gürüntü oranlarında miksleyip dinleyicinin dinlemesine sunabilmek için o kanal kayıtlarının nasıl bir standartta yapılıyor olması gerektiğini bir düşünürsen neden bahsettiğimi biraz daha iyi kavrayabilirsin. Orada Nichicon kondansatör tartışmasının çok daha ötesinde şeyler var.

M.
M Öztürk
Yeni Üye
 
İleti: 39
Kayıt: 31 Tem 2009, 01:35
İl: Istanbul
Meslek: Elektronik

Cevap: Lambalar Paralel bağlanırmı

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 25 Ağu 2009, 21:56

Bahsettiğim cihazlar pek az paralara alınamıyor ya neyse. (marantz ma9s-1 monoblok x2 + sc7s1 pre + cd17mkii + 2x jblk2s9800 idi dinlediğim en sıkı sistem, kaçak getirilmiş, yani gümrüksüz fiyatına da 71,000usd demişlerdi...ki milyon doların üstüne çıkabilen stereo sistemler de var...) Öte yandan ben dinleyiciyim, miksaj-üretim vs. kısmı çok da ilgilendirmiyor beni, reprodüksiyonun kalitesine bakarım. Senin hazırlayıp elime tutuşturduğun cd'nin, plağın nasıl işlemden geçtiği umrumda olmaz.(o da umrumda olur yerine göre kayıt var, kayıt var...) Kaldı ki canlı müzikte miksaj, submix bilmemkaç kanal kayıt yok. Öyle olsa james hetfield da lambalı mesa boogie yerine bi bryston koyuverirdi herhalde sahneye çaldığı gitarı duymak için... İyiyse iyidir, nasıl ki stüdyoda marantz kullanılmıyorsa ev kullanımında da bryston görmedim, kullanan varsa bile araba amfisini ve hoparlörünü eve koyanla aynı kefededir benim gözümde, araba amfisi de pro audio amfisi de evde kullanılmaz bence... İkinci eli 500-600 dolara satılan bryston'u da hi-end marantz la kıyaslamam, dolayısıyla mercedes-hyundai benzetmesi gayet de güzel çalışır... Dediğin gibi olsa burada hiçkimse bryston parası harcayıp elyapımı amfi imal etmeye uğraşmazdı hehalde, hepimiz alır koyardık eve birer çift, başımız ağrımazdı...
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 456
Kayıt: 04 Oca 2009, 14:24
İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Sonraki

Serbest Kürsü


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • The school of audio engineering
    gönderen nthere » 21 Tem 2009, 01:51
    0 Cevaplar
    995 Gösterim
    Son ileti gönderen nthere Son iletiyi göster
    21 Tem 2009, 01:51
  • Soba Audio Söyleşisi
    gönderen hacı » 09 Mar 2011, 21:22
    7 Cevaplar
    1436 Gösterim
    Son ileti gönderen hoparlör Son iletiyi göster
    14 Mar 2011, 15:42

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir