mfethi yazdı:A sınıfı bir ampli yapmanın hayalini kurmaya başlamışken tam zamanında geldi haber. Hocam bu transistörlerin bir fiyatı vardır herhalde. Bunu belirtmemişsiniz. PCB leri ve transistörleri sizden mi temin edeceğiz? Bu kadar güç fazla diyenler için opsiyonları olacak mı devrenin?
Bu proje daha önceden yapılan (bitirilemeyen) kooperatif proje gibi mi olacak?
Hadi n'olur biri heyecanımızı gidersin.
Çalışmalarınızda başarılar.
Transistörlerin tanesi 10TL'nin altında olacak sanırım, dediğim gibi henüz ne parası ödeyebilmiş ne de maliyeti belirlemiş durumdayız. Maliyeti bize bu işi yapan firma hesaplayacak ve sizler de oradan alabileceksiniz. Yani bu konuda sizlere yardımcı olacağız, sadece şu anda ilk partiyi alıp ne varsa kapattık, çünkü bekleyen projelerimize gerekiyor.
Aslında şu anda 10 küsür çıkış katı projesi var, bunlar oldukça kaliteli ve denenmiş devreler. Çoğunluğu da aynı mosfet'leri kullanıyor. Bu devrelerin bir kısmı biliyorsunuz. RAS100 bunlardan biri ama sadeliğine rağmen en kalitelilerinden biri. Diğeri ise kooperatif proje diye başlayan ancak bitirilemeyen çalışma. Aslında bitti, Nico ile dostluğumuzu başlatan bu kooperatif projenin yürümemesi oldu. Ersoy ile inat ettik ve ben de pek de istekli olmadan işe başladım, sonra içine battım

Aslında RAS240 ya da sitemizde yayınlandığı adıyla RAS300 hepimiz için temelde gayet yeterli projeler. Ancak bunları bilgilerinin yeniden düzenlenmesi ve açıklanması gerekiyor. Şu haliyle bitirdik ama bitirdiğimizi daha önce pek kabul ettiremedik. Ersoy'da ve bende çalışır durumda, ben bir de özel bir malzeme versiyonunu yayınlamayı hedefliyorum. Herşey hazır ama ben başlayamadım.
Bu devrelerin basit düzenlemelerle Class A çalıştırılmaları ve transistör eşlemesine gerek kalmadan simetrik çalışmalarını sağlamak mümkün. Bu versiyonlarını da baskılı devrelerini teslim alınca yayınlamaya başlayacağım. 8 aydır bekliyorum

Ancak RAS35A gibi doğrudan Class çalıştırılabilecek tasarımlar da var tabiki, RAS10A bunun ilk deneyim tasarımı. Class A tecrübesi için harika bir başlangıç, ancak daha önce bahsettiğimiz gibi stabil çalışması için eklentiler lazım. Öğrenmek için harika ama tek seferde yapıp bitireyim derseniz RAS35A derim.
Nico geçen sene pekçok Class A tasarımı yaptıi denedi, beğendi beğenmedi, tasarımı sınırlarına kadar zorladı ve optimum noktaları yakaladı. En son RAS ELD adlı tasarımını çıkardı ancak şu anda paylaşmıyor. Kendine yaptığı versiyon bende mevcut ama kolay bir devre değil, baskılı devresi de beslemesi de çift taraflı ve karmaşık. Ama hangi devresini yaparsanız yapın sonuçta belirgin bir kaliteyi yakalabilen tasarımları var.
Bu tasarımlar sevgili dostum ve sizlerin de dostu Nico Ras için sizlere sunuluyor. Çok emek var arkasında, ama bu sayede ben de çok önemli tecrübeler ediniyorum. Aslında Nico ile deneyip tecrübe ettiklerimizi, sohbetlerimizi sizlerle paylaşıyorum. Hatalar eksiklikler her zaman çıkabiliyor, beni görevim bunları en aza indirmek, Türkçeleştirilmiş materyal sağlamak ve Nico Ras, Rod Elliott gibi DIY camiasında edindiğimiz misyonu, yani bilgimizi paylaşmak konusunda kendimizi geliştirmek.
Bu tasarımlardan başka pekçok devre var, bipolar versiyonlu devreler de var. Nico'nun da böyle high-end devreleri var, bu işin sonu yok. Tercihler sizin, herkes kendi yaklaşımını geliştirebilir, müzik zevkine, bütçesine göre uyarlayabilir. Tek bir konuda uyarı yapmalıyım, amfiniz kadar kaliteli hoparlörleriniz de olmalı. Bunlar çok pahalı ya da yepyeni olmak zorunda değil, ancak belirgin bir kaliteyi sağlamalı.
Preamp konusu ise ayrı bir konu, en az iki farklı transistörlü versiyonunu, biamp seçeneklerini de yayınlayacağız, ama bir başka projede
