RAS300 POWER

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen mfethi » 18 Kas 2009, 03:46

A sınıfı bir ampli yapmanın hayalini kurmaya başlamışken tam zamanında geldi haber. Hocam bu transistörlerin bir fiyatı vardır herhalde. Bunu belirtmemişsiniz. PCB leri ve transistörleri sizden mi temin edeceğiz? Bu kadar güç fazla diyenler için opsiyonları olacak mı devrenin?

Bu proje daha önceden yapılan (bitirilemeyen) kooperatif proje gibi mi olacak?

Hadi n'olur biri heyecanımızı gidersin.

Çalışmalarınızda başarılar.
mfethi
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 60
Kayıt: 26 Ağu 2009, 21:06
İl: Ankara
Meslek: Serbest


Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen e_cag » 18 Kas 2009, 11:04

Pes valla, akşam 9'dan sabah 4'e kadar başlık oluşmuş, cevaplar verilmiş, istekliler toplanmış!.. :D Herkese başarılar. Güzel olacak... Mosfetler iştah kabartıyor gerçekten. Yakışıklı fotoğraflarıyla birlikte izleriz İnşallah.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Kas 2009, 12:04

sebolof yazdı:abi mosfetlerden 2 çift bana satabilir msiin orjinal bulamam diye türkiyeden almak istemiyorum verirsen kaça vercen bize 2 şer adet matchlısını


Sevgili arkadaşlar,

Aslında Yılmazoğlu'nda mosfet'ler mevcut ve Ersoy da ben de bu mosfet'leri kullandık. Hatta Ersoy yurtdışından eşleştirilmiş olanları da aldı ve ses açısından aralarında fark olmadığını söylüyor. Doğrudur çünkü bu konuda eşleştirme yapılıp yapılmadığı ancak düzgün ölçüm teknikleri ile belirlenebiliyor. Eğer osiloskopu bağlayıp da AB sınıfı bir çıkış katının sinüs eğrisinde bir bozukluk görüyorsanız, yani geçiş bozulması yaşanıyorsa, bu ya üretimden ya tasarımdan kaynaklanıyordur. Bir yılı aşkın bir süredir Nico'nun çeşitli tasarımları üzerinde çalışıyorum ve aslında basit bir trimpot ayarı ile eşlemeyi gereksiz kılmak mümkün olabiliyor. Bu anlamda Nico'nun tüm tasarımlarını, AB sınıfı olanlarını, bu şekilde yeniden düzenledik.

Bu mosfet'ler aslında içimiz rahat olsun diye getirildi, henüz maliyet hesaplarını bitirmedik. Ancak bizden başka alıcılar da olacak şekilde bol miktarda geliyor. Dolayısıyla yurtdışına göre çok makul fiyatlara alabileceksiniz. Biz bunun ticaretini yapmayı düşünmüyoruz. Aslında olsaydı ne de iyi olurdu ama zaman öyle bir zaman ki hem bu ithalatı yapan insanları hem de bu ürünleri kullanıp geliştirme yapacak bizim gibi amatörleri ayakta tutmak gerekiyor. Malzeme konusunda dert etmeyin, burada detayları paylaşacağız ve sizleri de teşvik edeceğiz.

Şimdiye kadar baskılı devre ve mosfetlerin masrafını Ersoy ile paylaştık. Ben kendi adıma Nico'nun diğer devrelerini de yapıp yayınlamayı bir misyon edindiğimden daha fazla mosfet ihtiyacı duyuyorum. Ama herkese fazlasıyla yetecek malzeme var. Bu devre zor ve masraflı bir devre, nedeni de baskılı devreye lehim yapıp devreye elektrik vermekten geçmiyor. Beslemesi, kutulaması, soğutması gibi profesyonel düzeyde yaklaşılması gereken konular var. Bunlar olmadan pertinaksa lehim yaparak sonuç elde etmenin imkanı yok.

Bu devreden başladık, çünkü Ersoy'un buna ihtiyacı vardı. Ben ise bu devreyi Class A çalıştırmayı düşündüm ama soğutucu yerine kombiyi çıkarıp daireyi ısıtmak doğalgaza göre pahalı geldiğinden bunu sadece yapılabilir ama ultra masraflı bir geliştirme olarak görüyorum.

Yani az daha sabredin, aylardır Karaköy'de kurduğum dostluklar, sektörden emeğiyle ayakta durmaya çalışan insanlar, bütün olanaklar sizin. Şimdiden biraz harçlıklardan, ev masrafından kısıp bir kenara koymaya başlayın derim :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Kas 2009, 12:14

elektrosenol yazdı:Sezsiz sedasız patlattınız bombayı Gökhan hocam bende dedim nedendir bu sessizlik :) hadi hayırlı olsun bakalım,güzel bir proje olucağından eminim.Anlaşılan ortalığı yıkmaya niyetlisiniz :) Mosfetler müthiş gözüküyor.Ama çıkış katı ile giriş katı aynı plakette olsaydı olmazmıydı? :? Besleme devresini heyecenla bekleyeceğim.

Hayırlı olsun,kolay gelsin.


Teşekkürler :)

İki ayrı plaket olması gerekti. Birincisi sürücü devreyi termal olarak çıkış katından izole etmek gerekiyor, çünkü ısı büyük!
İkincisi bir sürücü devreye birden fazla çıkış katı bağlanabiliyor. 70V simetrik beslemede 4 ohm yüke 370W rms ise dört tane bağlayın çıkıştaki akımı düşünün :D 1500W rms :o

Böylece üçüncüsü yani soğutucu meselesi kolaylıkla hallediliyor. Çıkış katında sadece dirençler ve çıkış transistörleri var. Profesyonel yaklaşımlı bir uygulama, Nico bu konuda gerçekten tam bir tasarım çıkarmış durumda.

Besleme için ise ben ve Ersoy klasik toroid, 50A hızlı köprü diyotlar ve kanal başına en az 47000µF kapasite düşünüyoruz. Elimizde kalite kondansatörler var, ROE gibi. Ancak 105C 5000 saat ömürlü ve makul fiyatlı Hitano kondansatörler geldi. Bu devrelerde lowESR kullanmak anlamsız ve çok pahalı, çünkü enerji zaten çok büyük ve ölümcül!
Zaten 4700/80-100V kondansatör üretilmiyor.

Ancak besleme devrenin asıl başarısını belirlemektedir, SMPS düşünülebilir ama kaliteli olması şartıyla.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Kas 2009, 12:39

mfethi yazdı:A sınıfı bir ampli yapmanın hayalini kurmaya başlamışken tam zamanında geldi haber. Hocam bu transistörlerin bir fiyatı vardır herhalde. Bunu belirtmemişsiniz. PCB leri ve transistörleri sizden mi temin edeceğiz? Bu kadar güç fazla diyenler için opsiyonları olacak mı devrenin?

Bu proje daha önceden yapılan (bitirilemeyen) kooperatif proje gibi mi olacak?

Hadi n'olur biri heyecanımızı gidersin.

Çalışmalarınızda başarılar.


Transistörlerin tanesi 10TL'nin altında olacak sanırım, dediğim gibi henüz ne parası ödeyebilmiş ne de maliyeti belirlemiş durumdayız. Maliyeti bize bu işi yapan firma hesaplayacak ve sizler de oradan alabileceksiniz. Yani bu konuda sizlere yardımcı olacağız, sadece şu anda ilk partiyi alıp ne varsa kapattık, çünkü bekleyen projelerimize gerekiyor.

Aslında şu anda 10 küsür çıkış katı projesi var, bunlar oldukça kaliteli ve denenmiş devreler. Çoğunluğu da aynı mosfet'leri kullanıyor. Bu devrelerin bir kısmı biliyorsunuz. RAS100 bunlardan biri ama sadeliğine rağmen en kalitelilerinden biri. Diğeri ise kooperatif proje diye başlayan ancak bitirilemeyen çalışma. Aslında bitti, Nico ile dostluğumuzu başlatan bu kooperatif projenin yürümemesi oldu. Ersoy ile inat ettik ve ben de pek de istekli olmadan işe başladım, sonra içine battım :)

Aslında RAS240 ya da sitemizde yayınlandığı adıyla RAS300 hepimiz için temelde gayet yeterli projeler. Ancak bunları bilgilerinin yeniden düzenlenmesi ve açıklanması gerekiyor. Şu haliyle bitirdik ama bitirdiğimizi daha önce pek kabul ettiremedik. Ersoy'da ve bende çalışır durumda, ben bir de özel bir malzeme versiyonunu yayınlamayı hedefliyorum. Herşey hazır ama ben başlayamadım.

Bu devrelerin basit düzenlemelerle Class A çalıştırılmaları ve transistör eşlemesine gerek kalmadan simetrik çalışmalarını sağlamak mümkün. Bu versiyonlarını da baskılı devrelerini teslim alınca yayınlamaya başlayacağım. 8 aydır bekliyorum :(

Ancak RAS35A gibi doğrudan Class çalıştırılabilecek tasarımlar da var tabiki, RAS10A bunun ilk deneyim tasarımı. Class A tecrübesi için harika bir başlangıç, ancak daha önce bahsettiğimiz gibi stabil çalışması için eklentiler lazım. Öğrenmek için harika ama tek seferde yapıp bitireyim derseniz RAS35A derim.

Nico geçen sene pekçok Class A tasarımı yaptıi denedi, beğendi beğenmedi, tasarımı sınırlarına kadar zorladı ve optimum noktaları yakaladı. En son RAS ELD adlı tasarımını çıkardı ancak şu anda paylaşmıyor. Kendine yaptığı versiyon bende mevcut ama kolay bir devre değil, baskılı devresi de beslemesi de çift taraflı ve karmaşık. Ama hangi devresini yaparsanız yapın sonuçta belirgin bir kaliteyi yakalabilen tasarımları var.

Bu tasarımlar sevgili dostum ve sizlerin de dostu Nico Ras için sizlere sunuluyor. Çok emek var arkasında, ama bu sayede ben de çok önemli tecrübeler ediniyorum. Aslında Nico ile deneyip tecrübe ettiklerimizi, sohbetlerimizi sizlerle paylaşıyorum. Hatalar eksiklikler her zaman çıkabiliyor, beni görevim bunları en aza indirmek, Türkçeleştirilmiş materyal sağlamak ve Nico Ras, Rod Elliott gibi DIY camiasında edindiğimiz misyonu, yani bilgimizi paylaşmak konusunda kendimizi geliştirmek.

Bu tasarımlardan başka pekçok devre var, bipolar versiyonlu devreler de var. Nico'nun da böyle high-end devreleri var, bu işin sonu yok. Tercihler sizin, herkes kendi yaklaşımını geliştirebilir, müzik zevkine, bütçesine göre uyarlayabilir. Tek bir konuda uyarı yapmalıyım, amfiniz kadar kaliteli hoparlörleriniz de olmalı. Bunlar çok pahalı ya da yepyeni olmak zorunda değil, ancak belirgin bir kaliteyi sağlamalı.

Preamp konusu ise ayrı bir konu, en az iki farklı transistörlü versiyonunu, biamp seçeneklerini de yayınlayacağız, ama bir başka projede :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 18 Kas 2009, 12:53

Sektör emeği ile ayakta durmaya çalışanlar var ama sahteciliklede ayakta durmaya çalışanlar var benim malzeme konusunda içime sindiremediğim bu, birçok arkadaşımızında olduğu gibi.

Devreyi Class A çalıştırmak çıkışta elde edilecek onca gücü ısı olarak odaya dağıtmak demek biliyorsunuz bu devre için değindiğiniz üzere uygun olmaz +masrafı cabası.Bu tarz devrelerde LowESR kapasitör kullanmanın anlamsız ve pekte farklı olmadığını Nico'da söylüyor.

Class AB 'nin şu ısı huyunu hiç sevmem ya çıkış gücü çok yüksek uygulamalarda hep sorun,özellikle geniş veya açık alan seslendirmede.Araya fanlar giriyor bu sefer aktif soğutma için ama içinde motor olan bir ampli ses kalitesinden çok çok azda olsa taviz vermeye sebep oluyor. Sİz bu kadar ısıdan behsetmişken aktif soğutma düşünüyormusunuz bu amplifikatör için?
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 143
Kayıt: 09 Haz 2008, 21:20
İl: İstanbul

Reklamlar

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Kas 2009, 15:14

elektrosenol yazdı:Sektör emeği ile ayakta durmaya çalışanlar var ama sahteciliklede ayakta durmaya çalışanlar var benim malzeme konusunda içime sindiremediğim bu, birçok arkadaşımızında olduğu gibi.?

Bu tarz insanlar ya da çalışma her zaman olacaktır. Zaten bizler de güvenli satıcılardan güvenli malzeme almaya çalışıyoruz. Karaköy piyasasının nasıl çalıştığı konusunda epey bilgi edindim, bunları burada paylaşmam uygun olmaz. Zamanla eski kaliteli günlere dönmemiz lazım, ancak kaliteli malzemeye müşteri olmak ve uygun fiyata alabilmek için çoğalmak zorundayız. Bununla ilgili çareleri düşündüğüm gibi sizlerden de her zaman önerileri bekliyorum.

elektrosenol yazdı:Devreyi Class A çalıştırmak çıkışta elde edilecek onca gücü ısı olarak odaya dağıtmak demek biliyorsunuz bu devre için değindiğiniz üzere uygun olmaz +masrafı cabası.Bu tarz devrelerde LowESR kapasitör kullanmanın anlamsız ve pekte farklı olmadığını Nico'da söylüyor.?


Bu devreyi Class A çalıştırmak sadece bir heves, ben de bunun teknik anlamda mümkün olabileceğini belirtmekten öte birşey yapmıyorum. Class A istiyorsak safkan Class A tasarımları yapmak daha mantıklı. Ancak 10W civarına kadar yüksek bias uygulayabileceğimiz bir tasarım da özellikle ev kullanımında bize düşük ses seviyelerinde daha kaliteli bir ses elde etmemize yardımcı oluyor.


elektrosenol yazdı:Class AB 'nin şu ısı huyunu hiç sevmem ya çıkış gücü çok yüksek uygulamalarda hep sorun,özellikle geniş veya açık alan seslendirmede.Araya fanlar giriyor bu sefer aktif soğutma için ama içinde motor olan bir ampli ses kalitesinden çok çok azda olsa taviz vermeye sebep oluyor. Sİz bu kadar ısıdan behsetmişken aktif soğutma düşünüyormusunuz bu amplifikatör için?


Pro uygulamalar açısından fanlı çıkış katları gayet normal, sonuçta pro cihazların sırf dip gürültüsü bile ev cihazlarına göre oldukça yüksek. Burada pro bir tasarıma benzemekle birlikte aslında pro ses kalitesi beklemiyoruz. 84dB Magnepan elektrostatik hoparlörleri sürmek için bu güce ihtiyaç var ama sonuçta evde 20-30W üzeri pek de olası değil. Ancak geniş bir dinamik alan elde etmek için böyle orantısız güç kullanmak da mantıksız değil. Müziğin tepe noktaları kaybolmuyor, kırpılma vb. sorunlar oluşmuyor. 100W rms güce sahip bir çıkış katı bu anlamda bu tip hoparlörleri sürmede yetersiz kalıyor.

Kendi versiyonumda daha düşük besleme gerilimi düşünüyorum, ama soğutmayı pasif yapma kararındayım. Kaliteli alüminyum soğutma gücünü çok farkettiriyor, ancak Ersoy ısı artınca devreye girecek tünel tipi fan tasarladı ve çalıştırdı. Gereğinde onu da tasarıma ekleyecek. Aslında kutusu, trafosu ve kondansatörleri hazır, ilk bitmiş halini Ersoy'dan bekliyoruz ve kutunun kendisi soğutmaya oldukça uygun.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen component » 18 Kas 2009, 22:53

çok büyük bir çalışmaya girişmişiniz başarılar dilerim..
component
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 18 Kas 2009, 22:21
İl: istanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 19 Kas 2009, 19:10

Aslında bende sizin bu yazdıklarınızı okuyunca, neyaptık biz yahu dedim.

Şu bitmeyen kooperatif mevzusunu açıklayayım. Proje standart türk yaklaşımı yüzünden yürümemiştir. Birtürlü organize olamayan, kendi kişisel egolarını bir kenara koyup, takım çalışması sonucu elde edilecek başarıya odaklanamayan, birçok türk gibi, saman alevi misali, bir anda parlayıp sönmüş bir çalışmadır.

Zaten şu anki Gökhanla yapımına soyunduğumuz bu projeninde doğmasına sebep aslında yine, eski başarısız kooperatif projesidir.

Kısaca şöyle. Ben ras100 ü yaptım. Çok beğendim. Ses kalitesi gayet başarılı idi. Bunun üzerine, Gökhanın da belittiği üzre, evdeki Magnepan höparlörlerimi çalıştırabilecek bir ampli yapmak istedim. Ras200 yada 240 mı herneise onu yapayım dedim. Ras ile mailleştik. Daha hazla güce ihtiyaç olduğundan besleme voltajını artırmaya karar verdik. Ben gittim paraya kıydım tormaktan, 2x70 volt 1kw trafo siparişettim. Aslangibi bir kutu tasarladım, dev soğutucuları Armadan aldım. Bu arada kutunun alüminyum malzemelerini gidip geridönüşünden çekilmiş lerden değil, 7075 kalite malzemeden yaptım. Buraya kadar herşey mükemmel gidiyorduki, devreye voltajı verince anladıkki bu tasarım 70v ile çalışmaya uygun değil. Hüsran. Nico da çok üzüldü tabi. Ben de birsüre ufak deneysel ampliler yaptım Lm3875 gibi. Aradan altı ay falan geçti herhalde, Nico sevindirici haberi verdi. Kendisini mesul hissetti galiba. Elimdeki trafoya göre bir ampli tasarlamış ve kendi sitesinde, bu ampli türk diy dostlarım Gökhan ve Ersoy için tasarlanmıştır şeklinde yayımladı. Aslında Gökhanın bu ampliye pekniyeti yoktu fakat yazışmaları o yaptığı için kendini bu projenin içinde buldu.

Vee. Geldiğimiz noktayı yukarıdaki yazılanlardan biliyorsunuz zaten.

Göhan ile biz bir ekibiz. Ve inanın çok daha kolay yol alıyoruz. Bir elin nesivar, iki elin SESİ var :D

Bu arada Pre si hazır. Bomba Süpriz.

Kolay gele.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 21 Kas 2009, 16:07

Gökhan

Ankarada kayboldu galiba. :D
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

ÖncekiSonraki

Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir