gönderen drhardware » 10 Tem 2008, 00:19
Takriben 2 haftadır sürdürdüğüm ısrarlı dinleme test sonuçlarını açıklamak istiyorum.
Öncelikle bazı önemli noktaları belirtmek isterim;
1- Evde bebek olduğu ve bebişler yüksek seslerde uyandığı için testlerin %90 ı düşük sayılabilecek seviyelerde yapıldı. Gerçi kişisel tercihim de böyledir.
2- Ben klasik müzik, opera ve dişi vokal dinleyen bir adamım, başka müzik dinlemem ve kulak zevklerimiz kesinlikle uyuşmayabilir, sonra kalkıp "yaw bu mudur sevdiğin ampli?" demeyin.
3- Bu testler aynı hoparlör grubuyla (zorunluluktan) üç ayrı amplifikatör ve iki ayrı kaynakla yapılmıştır. Amplifikatörlerin tamamı kendi imalatım ve dizaynımdır. Referans olarak kullanılmış, hifi/hiend sistem yoktur.
Gelelim 15 günlük dinlemelerde elde ettiğim neticelere;
JFET Bufferli LM3875 Amplifikatörün (+) ları:
1- Artikülatif anlamda mid detayı. Kesinlikle ben şu detayı duymadım deme şansınız yok! Bu manada can sıkıcı (uyku getirici) olabilir.
2- Sonik bakımından bir chipamptan beklenmeyecek lezzet. Rodajı bitmemiş olmasına rağmen oturmuş bir ses, kesinlikle tok ve dolgun midler, çok keskin veya gevrek olmayan tizler. Chipampların iyi ses vermeyeceğini düşünenler bu ampliyi dinledikten sonra fikir değiştirebilir.
3- Dinamik bakımından "can sıkmayacak" genişlik. Sinema için uygun olmayabilir ama müzik için gayet yeterli.
4- Kulaklıkları aratmayacak ambians ve sahne detayı.
JFET Bufferli LM3875 Amplifikatörün (-) leri:
1- Göreceli olarak yavaş bir amplifikatör: Her ne kadar 15V/µsec slew rate verilmiş olsa da sanırım JFET buffer bunu epey bir törpülüyor. Tabii bunu lambalı tınısı olarak değerlendirip (ki öyle) (+) olarak görebilecek ihtiyarlar da mevcuttur elbet! Ama bence (-) bir yön.
2- Yüksek perde soprano pasajlarında duyulabilir distorsiyon: Haksızlık etmemek gerekir ki bu distorsiyon sadece benim sapık ötesi opera kayıtlarımda var ve bunu alt etmek epey zor!
3- Yüksek dip gürültüsü; kesinlikle ölü bir amp değil! Duyulabilir mesafe (benim yaşlı kulaklarımla) takriben 10cm.. Şu ana kadar yaptığım en gürültücü amplilerden biri.
4- Potansiyometre sorunsalı: Denemelerimin hiçbirinde 100K lık sevgili ALPS lerimi kullanamadım. Halen sorun üzerinde çalışıyorum. Sanırım potansiyometreye paralel bir direnç atmak vb gerekiyor. Çözeceğiz, çözeceğiz!
Karşılaştırma:
LM3875 vs. LM4562 Preamp + LM4702/Lateral MOSFET: Doğrusu bu sıcak kanlı canavarla karşılaştırma yapmak pek de adil değil. Hayvani (0,5°C/W) soğutucularıyla dahi 75°C den aşağı düşmeyen LM4702 karşısında aynı ses seviyesinde "kıytırık" soğutucularıyla 25°C civarında kalan LM3875 in sesi de kendisi gibi soğuk kalıyor ne yazık ki! Maliyet, büyüklük ve enerji harcaması düşünüldüğünde bu normal olsa gerek. Benzetmek gerekirse, güçlü bir Arap aygırıyla bir kaç aylık bir İngiliz tayı kum pistte ne kadar kapışabilirse o kadar kapışabilecek kapasitedeler. LM4702 kesinlikle çok sıcak ve çok dinamik! Ne de olsa elini ayağını bağlayan bir regüleli güç kaynağı yok, çıkışlarında devasa ve her biri tek başına LM3875 in iki katı fiyata satılan 4 tane babalar gibi Renesans MOSFET yatıyor ve en önemlisi hiçbir koruma tedbiri yok. Benim gibi 112dB, 3 oktavlık divaları dinleyecekler kesinlikle daha vahşi karakterli bir ampli aramalılar - ki arayışlarım başladı bile- . İşiniz gücünüz pop / rock sa herşeyi dinleyebilirsiniz tabii!
Şaka bir yana, efendi gibi müzik dinleyip çikolata renkli şarkıcıların kadife seslerine gark olmuş vaziyette kendinden geçmek isteyenler için kesinlikle LM3875! Ama illa bu LM3875, neden? Çünkü bu meretleri (hatta aynı entegreleri, şu an dinlediklerim bir miktar ÇIKMA) daha önce çıplak haliyle çok dinledim ve sesleri suntayla, serme mıcır arasında gidip gelen ultra metalik bir taddaydı. Şimdi sanki 12 yıllık beyaz Bulgar şarabı gibi olmuşlar!
LM3875 vs. LM4562 Preamp + LM4780: Mukayese yapmaya değer doğrusu! Daha önce LM4780 i hiç LM4562 preampla dinlememiştim. LM4780 aynı kılıfta iki canavarı barındırdığı için daha sıcak kanlı ve bu da sese yansıyor. Yüksek volümlerde LM3875 e göre daha fazla distorte oluyor ve bunu duyuyorsunuz işin kötüsü! Tabii bunda benim zalimliğimin de katkısı var sanırım. LM3875 lerin tek biri için kullandığım soğutucunun neredeyse yarısını LM4780 için kullandım! Analiz edecek olursak, LM4780 bizim JFET li hatuna göre epey hızlı bir amp. Tiz detayları daha açık seçik algılamak mümkün. Ama bu çoğu zaman can sıkıcıdır kanımca. Gerek LM4562 nin gerekse LM4780 in Slew rate'i nin 20v/µsec olması sonucu etkiliyor sanırım. Bu arada merak edenler için regüleli kaynakla besleniyor olmasına rağmen opera başarısı LM3875 in bir hayli ilerisinde.
Yine de müzikalite bakımından LM3875 i tercih ederdim doğrusu. Daha NAİF (evet ben de aynı fikirdeyim 15 gün sonra), daha dinlendirici ve daha MÜZİK işte ne bileyim.. Diğerinin daha kaliteli olduğuna şüphe yok ama bu daha güzel.. Psikolojik olma ihtimali var ama unutmayın ki diğerini de ben yaptım.
Bu arada yaylı ve telli çalgı merakıları için hemen eklemeliyim;
HAYATIMDA BU AMPLİFİKATÖRDEN DAHA İYİ VİYOLİN VE KLASİK GİTAR İCRA EDEN BİR AMPLİFİKATÖR DİNLEMEDİM!