Tube Preampli+Class A Üzerine

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri » Ön yükselteçler(preampli), equalizer ve ton kontrol devreleri hakkındaki soru(n)lar

Cevap: Tube Preampli+Class A Üzerine

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Haz 2009, 10:21

Yaw arkadaşlar OPA2134 nerden çıktı? O kulaklık çıkışının servosu! Kullanmaya gerek yok dedimdi unuttunuz galiba..
Neyse, birinci şemadaki opamp, genel bi opamp doğru! Ama JFET girişli olması lazım. Ucuz yollu bir TL071 iş görürr o pozisyonda.

Diğer yandan F5 için 300€ pahalı demişsiniz.. Şöyle söyleyim, sadece 8 tane Low ESR 15,000u kondansatör 100€ tutuyor, trafolar da yaklaşık bir 75€, soğutucuları söylemeye korkuyorum! Diğer malzemeleri hesaplamıyorum bile! Açıkçası 300€ bile yetmeyecek sanırım. Hep söylemişimdir;
Kaliteli malzeme kullanmayacaksanız Class A yapmayın..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 16 Haz 2009, 11:24

Akşam da onu konuşuyorduk Yıldıray'la, bana da sinyalle alakası yok göründüğü için standart bişey yeter gibisinden... Şu durumda ben birinci şemadan (cavalli) yanayım, sanırım Yıldıray da (supernova) aynı fikirde olacak, Dr; gerisi siz ve the_cantan hocalarıma kalıyor şu durumda...

F5 için şaka yollu idi biraz "pahalı" yorumum Dr, yanlış anlamayın, yapan vatandaşlar golyat gibi kutular yapmak mecburiyetinde kaldıkları için (soğutuculardan dolayı) devreler ve trafolar yavru gibi kalmış o nedenle dedim boş bu, 300 euro çok diye, neyse 300 euro'ya çıkıyorsa iyi bile, zaten hemen 3 mesaj önce Supernova da yapıcam demişti 2x30 watt class-a ve ilk söylediğim hakkı benim gözümde minimum 500-600 lira oldu... Yalnız Nelson Pass ve eşrafının yorum ve tavsiyeleri korkutucuymuş, iyi cesaret, muvaffak olmanızı diliyorum, bize de sıra gelir belki bir gün :D

Buffer için kararımız kesinleşirse evvela malzemeyi kesinleştirelim, ben de o arada lamba için daha uygun opsiyon var mı bakayım, hoş 10 dolara buldum ama 6N6P idi, muadil yani, gerçi çok birşey farketmez herhalde ama şemaya sadık kalmak bakımından ECC99 bulmayı da deneyebilirim.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 16 Haz 2009, 11:40

Birinci şema bana uyar. hatta daha iyi diyesim var ama,
şu halikarda

Ozgun ebay de ki 6N6P uygun.illa ecc99 olmasına gerek yok.Dışarıda ECC99 da fazla pahalı değil.ECC99 isteyen varsa. pcb dizaynı lazım bir de. soketler bende var.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Haz 2009, 12:40

fixxxxxer yazdı:Akşam da onu konuşuyorduk Yıldıray'la, bana da sinyalle alakası yok göründüğü için standart bişey yeter gibisinden... Şu durumda ben birinci şemadan (cavalli) yanayım, sanırım Yıldıray da (supernova) aynı fikirde olacak, Dr; gerisi siz ve the_cantan hocalarıma kalıyor şu durumda...

F5 için şaka yollu idi biraz "pahalı" yorumum Dr, yanlış anlamayın, yapan vatandaşlar golyat gibi kutular yapmak mecburiyetinde kaldıkları için (soğutuculardan dolayı) devreler ve trafolar yavru gibi kalmış o nedenle dedim boş bu, 300 euro çok diye, neyse 300 euro'ya çıkıyorsa iyi bile, zaten hemen 3 mesaj önce Supernova da yapıcam demişti 2x30 watt class-a ve ilk söylediğim hakkı benim gözümde minimum 500-600 lira oldu... Yalnız Nelson Pass ve eşrafının yorum ve tavsiyeleri korkutucuymuş, iyi cesaret, muvaffak olmanızı diliyorum, bize de sıra gelir belki bir gün :D

Buffer için kararımız kesinleşirse evvela malzemeyi kesinleştirelim, ben de o arada lamba için daha uygun opsiyon var mı bakayım, hoş 10 dolara buldum ama 6N6P idi, muadil yani, gerçi çok birşey farketmez herhalde ama şemaya sadık kalmak bakımından ECC99 bulmayı da deneyebilirim.

Yaw işin esprisi bi yana.. SS Class A yapmak hakkaten zordur! Hele ki 20-30W gibi güçlerde... Hatırlarsan başka bi başlık altında hatırlatmıştım malzeme kalitesini ve soğutma meselesini.. Beklentim 1.3A bias ve +/- 22v yüklü gerilim yani yaklaşık 57W kanal başına güç sükûnet harcaması.. Tam güçte bu harcama iki katına çıkıyor. Eğer SE olsaydı sürekli bu harcamayı yapacaktı.. O bakımdan PP seçtim. Muhterem Pass bayağı irice soğutucular seçmiş uygulamalarında, takriben 0,2°C/W kadar devasa şeyler bunlar! Eğer aynını kullanmak gerekirse kanal başına 60€ luk bir soğutucu bütçesi gerekiyor.. Dediğim gibi bunu ve diğer seçilmiş malzemeleri de ekleyince kutu hariç 300 baremini geçiyorum... Kutulama için ise henüz bir fikrim yok.. E böyle bir sisteme de kalkıp 3$ lık Beryl kondansatör konmaz sanırsam.... Hemen alabileceğim 12€ luk BHC marka 15,000u/25v Low ESR lerden 8 tane sipariş ettiğimde 96€ ediveriyor! Gördüğün gibi bütçe oldukça hızlı ilerliyor! Dolayısıyla bu iş biraz uzunca olacak gibi.. İşallah Ağustos başı gibi ilk sesleri duyarım.. Tabii sonuçları ve dinleme testlerimi hemen yayımlayacağım ki heveslileri fikir sahibi olsun..
Neyse,
Gelelim buffer işine, her ne kadar birinci devre bünyesinde oldukça gelişmiş bir CCS barındırsa da, ikincisi daha tanıdık :) ve basitçe olduğundan bence ikincisine yönelmek daha makul olacak gibi.. Lamba konusuna gelince, kanaatime göre (lambalardan da fazla anlamadığımdan) muadil işine girmeden Cavalli'nin tercihini uygulamakta yarar var.. Bildiğim kadarıyla bu ECC terbiyesizinin bir de altın pinlisi vs var.. Paralı DIY ci zevat bunları tercih edermiş duyduğuma göre.. Velakin zannımca o kadar derine girmeye hacet yok! Lakin arada kullanılacak kuplaj kondansatörlerini vs iyi seçmek lazım..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen maystor » 16 Haz 2009, 16:07

Şöyle bir link buldum,ingilizce ama yararlı bilgiler var.

http://www.facstaff.bucknell.edu/esanta ... eph-x.html
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Okunmamış iletigönderen supernova » 16 Haz 2009, 20:15

Bende aslında 1. şemayı düşünmüştüm fakat çoğunluğa uyabilirim.beraberinde bi 10W class A düşüncem var hala ama fiyatları 2 kere düşündürüyor.bi hiraga 8W yapılabilir veya 10W lık benzeri bi şema..
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 16 Haz 2009, 22:09

Ozaman 2. şemayı uygulamak için harekete geçelim, j113 için yarın karaköye bakıyorum, 85 kuruşa filan olması lazım, kuplaj kondansatörü için de çok uçuk birşey kullanmazsak yerli piyasada buluruz.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 17 Haz 2009, 09:21

Ok o zaman..
Ben PCB işini hallederim.. Uygulaması sizden. Lakin şu dekuplaj kondansatörünü belli edin ki ona göre yer ayıralım ya da onu amfi kartında mı bırakırsınız?
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 17 Haz 2009, 10:21

Hocam dekuplaj kondansator u için 20mm yer ayıralım. 470n uygulamayı düşünürüm birde.iyi kondansta var ama 4cm yer lazım. zati 2.şemada eleman diye bişi yok. ve ben hemen başlamaya niyetliyim. :yeteer: ZVN3310A bulursam 1.şemayıda uygulayabilirim.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 17 Haz 2009, 12:38

Büyük voltajlı wima ların, ero'ların mkp'leri filan daha kolay bulunuyor küçük voltajlısına göre, ama markaya göre çok değişiyor ayak aralıkları, birkaç standart ebat için boşluk ve delikler ekleme şansınız varsa fena olmaz Dr. :D Ha problem çıkarırsa o şekilde "hep beraber aynısını uygulamak üzere" ne kullanacağımıza karar verelim siz de ona göre bir boşluk bırakın.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Tube Preampli