Benim yaptığım denemelere göre,eldeki hoparlörleri en baştan frekans testine sokmak işleri daha da kolaylaştırıyor(eğer fabrika verisi frekans spectini bilmiyorsak).Şöyleki elimdeki ucuz bir db metre ile bilgisayardan frekansları girerek hp ün(cross olmadan) kendimce frekans eğrisini çıkarıyorum.Bu işi bass için hesapladığımız kabinde yaparsak daha doğru bir şey yapmış olabiliriz.
Tabiiki yansımayan bir oda da en doğru ölçüm yapılacaktır ancak bu bana yetiyor şu aşamada.
Tweeter için ise db metrenin elverdiği yere kadar bu işlemi yapıyorum.Bu esnada tweetera seri uygun bir kondansatör bağlıyorum.Zaten frekansları gören tweeter zorlandığı noktaları sesi ile belli ediyor

Daha sonra düşündüğüm birkaç kesim noktasını ,1.2.3. veya 4. dereceden filtreleme ile ayrı ayrı deniyorum.Nasılsa vaktimiz bol

Bu deneme işlemlerini hesaplı kabinimizde yapmak,daha kolay mesafe almamızı sağlıyor.
Sesin sürücüler tarafından en iyi icra edilebildiğini düşündüğüm noktada bırakıyorum.Bu arada ses olarak referans aldığım 3 yollu hazır kabinlerim var.
Bir diğer kıstasım da belli bir mesafeden kabin içinde sanki tek hp ses veriyor izlenimi almak istiyorum.Yani 2 yollu bir kabinde sadece bass hoparlör çalıyor gibi,tweeter yokmuş gibi çalmalı,biz tweeterı ancak kabine yaklaştıkça çaldığını anlamalıyız.
Benim yöntemim bu şekilde
Selamlar