KONU İÇERİSİNDEN DEVAM EDELİM
birgitay yazdı:Crosover kesim noktalarını yani ne için kullanıldığını zaten biliyorum. Yanlız benim eksik gördüğüm dediğim bir olay şudur ve net anlattım nasıl anlaşılmadı , havalardan olsa gerek

;
3,2khz bir kesim noktası zaten Fullrange bir Hoparlör olsa bile bu seferde Tiz sesleri geçirmeyecektir bir nebze ama bu bu frekans onun kesim noktası olabilir. Yani bir aygıtı 3,2khz'de kesiyorsak zaten en alt limitten bu yana bu frekansa kadar herşeyi geçireceğini bilmemiz en basit iştir.
Örnek olarak Profosyonel Ses sistemlerindeki Crossover'lardan bahsediyorum hatta bir tanesinin şemasını bile çıkarttım , 12db. kayıp Riley Linktwiz Crossover'da 3,2khz için Kondasatör vede Bobin değeri çok ufak. Yada şöyle desek , senin 3,2khz Frekans değerini baz alırsak hoparlör yine belli bir tiz frekanslarını geçirmez mi ? Tweeter içinde limit yoksa direnç takalım ozaman

Asıl amaç kasaya girince rezonansa giriyor hepsi. İşte o Rezonans'a göre nasıl yapılıyor onu merak ediyorum ? Nasıl anlıyorlar mikrofonla mı ?
12db oktav kelimesinin anlamını bilmediğin için ve
frekans karakteristiği kavramı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığın için bu şekilde çelişkilere düşmen normaldir.
12db oktave ne demektir?
Belirtilen kesim frekansında (Rezonans Fo) tepe değeri elde edilmiş bir frekanstan sonra düşme sağlanacaktır. Bu düşme seviyesi db oktave olarak belirtilmiştir.
3KHz Fo olan bir frekansta first order 6db oktave bir crossover devresi ne yapacaktır.
3KHz frekansına kadar eşit geçirecektir. 3KHz ten sonra zayıflatmaya başlayacaktır. Her oktav için 6 db düşürecektir.
3KHz Fo =0 db
6KHz F1=6 db
12KHz F2=12db
24KHz F3=24db.
Second order 12 db crossover devresi ise her oktave için 12 db düşme sağlayacaktır.
3KHz Fo=0db
6KHz F2 =12 db
12KHz F3=24 db gibi.
Bu da demektir ki belirlenen kesim frekansından sonra zayıflatma değeri her oktav için 2 kat artacaktır. Hoparlörün bu frekanslardaki kazancı ise duyulan ses seviyesinde direk etkili olacaktır.
Her 3db lik zayıflatma iki kat zayıflatma demek olduğuna göre hoparlörün karakteristiğine göre hangi tür filtreyi seçeceğimiz ortaya çıkacaktır.
Bass bölgesi için full range bir hoparlör kullanıyorsak, bu hoparlörün kesim frekansından sonraki kazanç değeri çok önem arzedecektir.
Kasaya giren hoparlörlerin rezonansa gelmesi diye birşey olmaz.
Kasa için tek kriter bass hoparlördür ve free air rezonans frekansı ve TSP değerlerine göre hoparlör kabini tasarlanır. Tweeter veya medium hoparlörler arkası kapalı olduğu için bağımsız çalışırlar.
Eğer hoparlörler bir araya geldiklerinde bazı ölü bölgeler gözlemleniyorsa bu olay tamamen FAZ farklarından dolayı olur ve zaten filtre hesaplaması tablosunda bundan bahsedilmiştir.