Hi-Fi JFet Pwr Buffer

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri » Ön yükselteçler(preampli), equalizer ve ton kontrol devreleri hakkındaki soru(n)lar

Ynt: Hi-Fi JFet Pwr Buffer

Okunmamış iletigönderen whyliving » 05 Kas 2012, 20:38

hamist bey bugün iş cıkışı izmir Gıda çarşısında 2sk30 u bulamadım. kullanılabilinecek muadil j fet neler olabilir. mesela bf245a ? devre üzerinde hangi noktalarda değişim gerektirir ?
whyliving
Yeni Üye

İl: izmir

Okunmamış iletigönderen hamist » 05 Kas 2012, 21:25

Sanırım İstanbul'daki 2SK30 ları almam gerekecek. :)

BF245 ile en yakın sonuçlar aşağıdaki değişiklikler ile mümkün gözüküyor.

2SK30 BF245A

470 ohm yerine 220 ohm
2.2 K yerine 3.9K
220K yerine 180K

33p yerine 68p

2SK30 yerine 2SK170

470 ohm yerine 120 ohm
220K yerine 100K
2.2K yerine 1.8K

33p yerine 10p

Başarılar
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen levrek » 28 Kas 2012, 22:04

Geçtiğimiz hafta sonu , hızlıca bir PCB oluşturup, BC 550 C / BD 139 – 140 çifti transistörler kullanarak ,Hamit Bey’in devresini yaptım.
En ufak bir dip gürültüsü veya herhangi ratsız edici bir ses yok. Orta ve tiz detayları hakikaten çok iyi.
Baslar biraz derin bass frekanslarını daha fazla sevmiş gibi. Yani alt frekanslarda ses verme çabası, 100 Hz sonrası bantta biraz bas dinamiğini baskılıyor gibi bir algı oluşturdu bende. Ama her seferinde söylüyorum. Bu konu subjektif bir konudur. Dinleti anlamında bana bu tarz bir ses rengi ifade eden tını , bir başkası için çok farklı yorumlarla ele alınabilir. Belkide burada devreyi oluştururken elimde olmayan 2 direnci seri bağlayarak yakın değerler elde ettiğim ( Aslından % 13 farklı ) ilk çalışmanın sonucu olabilir.
Devreyi tam değerlerinde komponentlerle tekrara yapıp, kutulayacağım. Daha once yaptığım ve sorunsuz olarak dinlediğim Class A amfinin önüne koymak istiyorum.
Bu arada girişteki 1- 2 mF lık mkp kondansatörlerin değer farkına göre, sese olan etkisi konusunda kısa bir bilgi alabilirmiyim.
Selamlar
levrek
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen Amatör » 28 Kas 2012, 22:57

levrek yazdı:Geçtiğimiz hafta sonu , hızlıca bir PCB oluşturup, BC 550 C / BD 139 – 140 çifti transistörler kullanarak ,Hamit Bey’in devresini yaptım.
En ufak bir dip gürültüsü veya herhangi ratsız edici bir ses yok. Orta ve tiz detayları hakikaten çok iyi.
Baslar biraz derin bass frekanslarını daha fazla sevmiş gibi. Yani alt frekanslarda ses verme çabası, 100 Hz sonrası bantta biraz bas dinamiğini baskılıyor gibi bir algı oluşturdu bende. Ama her seferinde söylüyorum. Bu konu subjektif bir konudur. Dinleti anlamında bana bu tarz bir ses rengi ifade eden tını , bir başkası için çok farklı yorumlarla ele alınabilir. Belkide burada devreyi oluştururken elimde olmayan 2 direnci seri bağlayarak yakın değerler elde ettiğim ( Aslından % 13 farklı ) ilk çalışmanın sonucu olabilir.
Devreyi tam değerlerinde komponentlerle tekrara yapıp, kutulayacağım. Daha once yaptığım ve sorunsuz olarak dinlediğim Class A amfinin önüne koymak istiyorum.
Bu arada girişteki 1- 2 mF lık mkp kondansatörlerin değer farkına göre, sese olan etkisi konusunda kısa bir bilgi alabilirmiyim.
Selamlar

Tebrikler

Girişte hangi fetleri kullandınız acaba?
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen levrek » 28 Kas 2012, 23:00

2SK30 kullandım.
levrek
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen hamist » 28 Kas 2012, 23:12

levrek yazdı:Geçtiğimiz hafta sonu , hızlıca bir PCB oluşturup, BC 550 C / BD 139 – 140 çifti transistörler kullanarak ,Hamit Bey’in devresini yaptım.
Selamlar

Her yapanın mutlu olacağından kuşkum olmayan bir devre bu.
Devre 0-400KHz arasında kare dalga ve sinus olarak test edilmişti zaten
Düşük noise ve thd değerleri yanında, 300V/Us üzerinde ki hızı da detaylar açısından
oldukça başarılı.
Bazı frekanslardaki farklılıklar, bazen kullandığımız ampl. bazen hoparlor kaynaklı da olabiliyor.
Buradaki farklılık da benzer nedenle olabilir, zira 0dB 7Hz-1MHz arası gördüğüm için
bu konuda kuşkum yok.

100k giriş direnci kullanıldığında 1u ile alt sınır 5-7Hz 0 dB olabilek iken,
aynı giriş direnci direnci ile 2.2u kullanırsak bu defa 3-5Hz 0dB olabilir.
Bu aynı zamanda alt frekanslarda farklı tepkimelerin de sebebi olabilir.
Yumuşak baslar için giriş direnci 100K ile 0.47U da kullanılabilir, 47K 1u.
Sert baslar için 100K 1u-2.2u, 47K 2.2u-3.3u, kullanılabilir.
Özetle bass tercihiniz için tek ayarlama giriş kondansatorü.
Giriş direnci elimizdeki kondansator seçeneğimize göre 100K-47K olabilir.

Başarılar selamlar...
hamist
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen levrek » 28 Kas 2012, 23:27

Hamit Bey devre paylaşımınız ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
Belirttiğim gibi hafta sonu tüm ekipmanları değerlerinde temin edip, devreyi tekrar toplayacağım. ( Kutulamak üzere )
Bir sorum daha olacak . BD 139 VE 140 lar belki transistörlere zarara verecek seviyede olmasada ısındı. ve bunlara küçük soğutucular taktım. Sorun halloldu . Bu durum ( ısınma ) normalmi ?
Ayrıca bu devreyi kulaklık amfisi olarak kullanırsak değerlerde bir değişiklik yapmak durumundamıyız?
levrek
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen hamist » 28 Kas 2012, 23:56

levrek yazdı:Hamit Bey devre paylaşımınız ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
Belirttiğim gibi hafta sonu tüm ekipmanları değerlerinde temin edip, devreyi tekrar toplayacağım. ( Kutulamak üzere )
Bir sorum daha olacak . BD 139 VE 140 lar belki transistörlere zarara verecek seviyede olmasada ısındı. ve bunlara küçük soğutucular taktım. Sorun halloldu . Bu durum ( ısınma ) normalmi ?
Ayrıca bu devreyi kulaklık amfisi olarak kullanırsak değerlerde bir değişiklik yapmak durumundamıyız?

Söz konusu ısınma ılınma kadar olmalı, ama soğutucunun zararı olmaz.

Devre buffer olduğu için genlik kazancı yok, bire bir kazanç yeterli ise çok düşük empedanslı olmamak
üzere denenebilir.
Ama o zaman alt Jfet in sourge direncini ayarlı yapıp çıkış voltajını sıfıra ayarlamanız gerekir.
Bu şekilde deneyip sonuçları paylaşırsanız bizlere de faydalı olur.
hamist
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hamist » 29 Kas 2012, 19:26

hamist yazdı:
levrek yazdı:Hamit Bey devre paylaşımınız ve bilgilendirme için teşekkür ederim.

Söz konusu ısınma ılınma kadar olmalı, ama soğutucunun zararı olmaz.

Devre buffer olduğu için genlik kazancı yok, bire bir kazanç kulaklık için yeterli ise çok düşük empedanslı olmamak
üzere denenebilir.
Ama o zaman alt Jfet in sourge direncini ayarlı yapıp çıkış voltajını sıfıra ayarlamanız gerekir.
Bu şekilde deneyip sonuçları paylaşırsanız bizlere de faydalı olur.

Düzeltme sırasında 2. defa yorumlanmış gibi oldu
Özür dilerim...
hamist
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen caglarm » 29 Kas 2012, 20:02

Bu da benden olsun :)

Not: kullandığınız fete göre ayak yerleşime dikkat ediniz.
Eklentiler
jfetbuffer.rar
şema,pcb,pcb kalıbı (pdf)
(76 KiB) 410 defa indirildi
Kullanıcı avatarı
caglarm
DIY Audio Gurusu

İl: kocaeli
Meslek: Elektronik-Enstruman Tekn.

ÖncekiSonraki

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir: