Tercih kaliteden yana olunca elbette stereo tercih edilmektedir. Nedeni ise streo sistemlerde kullanılabilecek frekans bandının oldukça geniş olabilmesidir. En basit yapıdaki bir plak sisteminde bile elde edilen 18KHz lik band genişliği çoğu ses sistemlerinde oldukça iyi netice vermektedir. Haliyle bu da tercih sebebi olmaktadır. Çünkü ses frekans tekniğinde olan frekans respons'u dinlemede oldukça önem taşımaktadır.
Bir stereo sistemden bahsedersek.

Temsili olarak yapılmış bu şemadan anlaşılacağı üzere stereo sistemde enstrumanların yayılımı bir çizgi dahilinde olabilmektedir. Ancak correlation (faz değerleri) burada incelemeye alınmamış, temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Yeterli band genişliğinde stereo dinleme tüm enstrumanları sol ve sağ arasında (doğru kaydedilmişse) paylaştırmakta ve daha iyi bir duyum sağlanmaktadır. Virtual olarak BACK (arka) seslerin alınması da mümkün olabilmektedir. Ancak bunun için dinleme mekanı akustik gibi birçok etkenler söz konusudur.
Surround sistemlere kabaca el atalım.

Temsili resimden anlaşılacağı üzere enstrumanların yerleşimi 3. boyuta taşınabilmekte ve belli hacim dahilinde istenilen yerlere dağıtılabilmektedir. (Bu yüzden 3D audio denilir) Bu şekildeki dinlemenin avantajları oldukça fazladır.
1 Dinamik, yüksek frekans response genişlemesi.
2 Uygun correlation calibrasyonu ile istenilen enstrumana zoom yapılabilmesi. (Bakınız THX )
3 Dinamik alan (üst veya alt seviye) kullanıcı tarafından değiştirilebilmesi.
Soruları olan arkadaşlara gerekli bilgiler verilecektir.
NOT: Surround kelimesini 5.1 deyimi ile özdeşleştirmek yanlıştır. 5.1 deyimi sistemde bulunan toplam kanal adedini belirtmektedir. Surround ise çevresel yayılım anlamında kullanılmaktadır.